Back to top

Sabbath Bible Lessons

Поуке о Светом Духу

 <<    >> 
Лекција 9 Субота 1. децембар 2018.

Промените се

„И не владајте се према овоме веку, него се промените обновљењем ума свог, да бисте могли кушати које је добра и угодна и савршена воља Божија.“ – Римљанима 12:2.

„Кад Дух Божји потчини и освоји срце, живот се преображава. Грешне мисли се одбацују, зла дела се остављају, љубав, смерност и мир долазе на место гнева, зависти и свађе. Радост заузима место жалости, а на лицу се огледа небеска светлост.“ – Жеља векова, 151.

Предлажемо да прочитате:   The Upward Look, 236-241, 248, 345, 346. 

Недеља 25. новембар

1. ПРОМЕЊЕНИ ДУХОМ

а. Која је улога Светог Духа у процесу који нас чини сличним Христу? 2. Коринћанима 3:18.

„Посматрати Христа значи проучавати Његов живот како је описан у Његовој Речи. Ми треба да истражујемо истину као сакривено благо. Свој поглед увек треба да управљамо на Христа. Кад се позивамо на Њега као на свог личног Спаситеља, то нам даје смелост да се приближимо престолу милости. Посматрајући Христа ми се мењамо, морално постајемо слични Ономе који је савршен у карактеру. Посредством преображујуће силе Светог Духа и прихватањем нама приписане правде Христове, ми постајемо слични Њему.“ – Коментари библијских текстова, 694.

б. Шта Исус за нас чини кроз Светог Духа? 1. Коринћанима 6:11.

„Недостатак преданости, побожности и посвећења спољашњег човека настаје кад се одрекнемо Исуса Христа, наше праведности. Божја љубав непрестано се мора гајити.“ – The Faith and Works, 15.


Понедељак 26. новембар

2. ДУША ОСВЕДОЧЕНА О ГРЕХУ

а. На који начин Свети Дух осведочава душу? Јован 16:8-10.

„Срце је дотакнуто и доведено до покајања. Покајничко признање чисти атмосферу душе и буди света начела. Потчињавајућа Христова милост долази у срце... Грехе видимо у светлости у којој их види и Бог. Признајемо их, и они бивају опроштени.“ – The Review and Herald, June 28, 1898.

б. Шта је богоугодан одговор на укор? Дела 2:37; Приче 9:8.

„Они који су погођени укором Духа Божјег не треба да устају против смерног оруђа које тај укор само преноси. Онај који је ово изговорио да би их спасао од пропасти, јесте сам Бог, а не неки погрешиви смртник.“ – 3. Сведочанство, 237.

„По својој природи човек нерадо прима укор, и људско срце, ако није просветљено Духом Божјим, уопште не увиђа потребу за укором нити схвата да му то може донети неки благослов. Уколико човек подлеже искушењима и пада у грех, утолико духовна тама све више обузима његов ум. Морална осетљивост се изопачује и слаби. На опомене савести не обраћа се пажња, а њен глас се све слабије чује. Човек постепено губи моћ да уочава разлику између добра и зла, све док потпуно не изгуби представу о свом правом стању пред Богом... Бог је дао довољно доказа, тако да сви они који то желе заиста могу да се осведоче у истинитост Сведочанстава; и када се осведоче да су она од Бога, дужност им налаже да приме укор, чак и онда када сами не увиђају сву грешност својих поступака. Када би они у потпуности били свесни свога правог стања, зашто би им онда био потребан укор? И управо зато што не знају, Бог им милостиво указује на то да би могли да се покају и реформишу пре него што буде прекасно.“ – 5. Сведочанство, 641, 642.

ц. Пошто смо укорени за грех у свом животу, и имамо жељу за променом, шта треба да имамо на уму? Исаија 55:7; Осија 6:1; 1. Јованова 1:9.

„Сваки онај који послуша опомену и скрушене душе призна свој грех и покаје се, као Давид, може бити сигуран да за њега постоји нада. Сваки који с вером прихвата Божја обећања, наћи ће и опроштај. Господ никад неће одбацити душу која се искрено каје.“ – Патријарси и пророци, 766.


Уторак 27. новембар

3. СТВАРАЊЕ НОВОГ СРЦА

а. Које стваралачко дело Свети Дух врши у сваком срцу? Јован 16:8,9; 12:32.

„Божанска сила која делује у природи утиче и на срца људи, будећи у њима неизрециву чежњу за нечим што још немају. Ту чежњу не могу да задовоље ствари овога света. Дух Божји подстиче их да теже за оним што им једино може осигурати мир и спокојство, а то је Христова милост и радост која проистиче из светости. Видљивим и невидљивим утицајима, наш Спаситељ стално делује на људе да их одврати од пролазне радости греха и привуче неизмерном блаженству које се налази само у Њему.“ – Пут Христу, 25.

б. Какво је духовно стање природног срца? Јеремија 17:9; Римљанима 3:23.

„Човек сам по себи није у стању да спозна своје заблуде... Међутим, праву представу о сопственом стању можемо стећи само на један начин – ако стално гледамо у Христа. Тако високо мишљење о својој праведности људи имају само зато што не познају Христа. Док размишљамо о Његовој чистоти и узвишености тада тек у правој светлости видимо своје слабости, недостатке и своје сиромаштво. Постајемо свесни да смо изгубљени и безнадни, одевени у одећу самоправедности као и сви остали грешници. Увиђамо да се сопственом добротом и побожношћу никад не бисмо спасли, већ само неизмерном Божјом милошћу.“ – Христове очигледне поуке, 129.

ц. Шта Бог жели да учини за нас када увидимо право стање свог срца? Исаија 1:18; Језекиљ 18:31; 36:26.

„Хоћете ли Му допустити да се правда с вама? Хоћете ли Му поверити бригу о својој души као верном Створитељу? Дођите дакле и почните живети у светлости Његовог лица, молећи се попут Давида: 'Покропи ме исопом, и очистићу се; умиј ме, и бићу бељи од снега' (Псалам 51:7). Вером оперите срце Христовом крвљу, јер само га она може учинити бељим од снега. Али ви кажете: 'Остављање мојих идола сломиће ми срце.' То остављање свега како бисте задобили Бога представљено је падом и разбијањем на Стени. Стога се одреците свега за Њега; јер ако нисте сломљени, безвредни сте.“ – Одабране поруке 1, 315.


Среда 28. новембар

4. ХОДИТИ ПО ДУХУ

а. Како је могуће живети животом победе? Римљанима 8:1-4; Галатима 5:16.

„Наша будућа вечна срећа зависи од тога да ли ће наша људска природа, са свим својим способностима и силама, бити доведена у послушност Богу, под контролу Божанства...

„Кроз моралну снагу коју је Христос подарио човеку, можемо одати хвалу Богу који нас је учинио подеснима за наследство са светима у светлости. Кроз Исуса Христа сваки човек може извојевати победу за себе, у особености свог карактера.“ – That I May Know Him, p. 291.

б. Како ће хришћанин живети док је под вођством Светог Духа? Галатима 2:20.

„Онај који највише воли Исуса учиниће највише добра. Нема границе корисности човека који, одрекавши се својих себичних жеља, отвара пут да Свети Дух делује на његово срце и живи животом потпуно посвећеним Богу. Ако су људи вољни да се подвргну потребној дисциплини не жалећи се и не сустајући на путу, Бог ће их учити непрекидно, из дана у дан. Он чезне за тим да испољи своју милост. Ако је Његов народ вољан да уклони препреке, Он ће излити воду спасења да обилно потече људским каналима.“ – Жеља векова, 227.

ц. Шта је кључно средство којим се Свети Дух служи да очисти наше срце? 1. Петрова 1:22,23.

„Свети списи представљају велику покретачку снагу за преображај карактера. Христос се молио Оцу: 'Освети их истином својом; реч је Твоја истина' (Јован 17:17). Реч Божја, ако се проучава и слуша, може снажно да делује на срца потискујући све несвете особине. Свети Дух долази да нас осведочи о нашој грешности, а вера која се буди у срцу делује кроз Христову љубав и чини нас Њему сличнима у телу, души и духу. Тек тада нас Бог може употребити да Његову вољу вршимо. Сила која нам је споља дана делује изнутра, нагонећи нас да истину коју смо примили преносимо и на друге.“ – Христове очигледне поуке, 73.


Четвртак 29. новембар

5. ПРОМЕЊЕНО СРЦЕ, ПРОМЕЊЕН ЖИВОТ

а. Која промена ће бити очигледна у животу обраћене особе? Како Свети Дух утиче на дела? Римљанима 8:13,14; Језекиљ 36:27.

„Иако Божјег Духа не можемо да видимо, ми ипак знамо да Он својим утицајем осведочава и обраћа људе који су били мртви у преступима и гресима. Они који су били лакомислени и својеглави, постају озбиљни. Окорели се кају због својих греха, а они који нису имали вере, сада верују. Коцкари, пијанице, разуздани, постају поуздани, трезвени и чисти. Бунтовни и тврдоглави постају благи и слични Христу. Кад видимо ове промене у карактеру, можемо бити сигурни да је Божја сила која обраћа срца преобразила целог човека. Светог Духа нисмо видели, али смо видели доказ Његовог деловања на промењеном карактеру оних који су били тврдоврати и окорели грешници.“ – Евангелизам, 219.

б. Који корак Бог жели да начинимо, како бисмо показали да смо прихватили ново срце које нам је Он понудио? Дела 2:38; 22:16.

„Човек бањом прерођења поново ужива Божју наклоност. Крштење је било сахрањивање с Христом у води слично Његовој смрти, приказујући да су сви који се кају због преступа Божјег закона очишћени деловањем Светог Духа. Крштење приказује истинско обраћење обновом Светог Духа.“ – Тhe Faith I Live By, 143.


Петак 30. новембар

ПИТАЊА ЗА ЛИЧНО РАЗМИШЉАЊЕ:

1. Када једино можемо другима достојно представити Христа?

2. Зашто нам је потребан укор? Ако је наше срце просветљено Светим Духом, како ћемо реаговати на укор?

3. Шта ће нам се догодити док посматрамо Христа у Његовој чистоти и узвишености?

4. Шта нам се дешава када нам је ум обновљен Светим Духом?

5. Како знамо да је Дух Свети деловао на нечији живот?

 <<    >>