Back to top

Sabbath Bible Lessons

Поуке о Светом Духу

 <<    >> 
Лекција 11 Субота 15. децембар 2018.

Искуство раног дажда

„Него ћете примити силу кад сиђе Дух Свети на вас; и бићете ми сведоци у Јерусалиму и по свој Јудеји и Самарији и тја до краја земље.“ – Дела 1:8.

„Нарочита сила Светог Духа пратила је апостоле који су били сведоци Христовог распећа, васкрсења и вазнесења – тих значајних истина које треба да представљају наду Израиља.“ – Рани списи, 212.

Предлажемо да прочитате:   Дела апостола, 25-34. 

Недеља 9. децембар

1. НОВА ЕТАПА У ЖИВОТУ УЧЕНИКА

а. Опиши држање верника након Исусовог вазнесења. Дела 1:12; Лука 24:50-53.

„Кад су се ученици с Маслинске горе вратили у Јерусалим, људи су их посматрали, очекујући да ће на њиховим лицима опазити тугу, забуну и пораз, али су видели израз радости и тријумфа. Ученици сад нису туговали над разочараним надама. Они су видели Спаситеља како се узноси на небо и у њиховим ушима стално су оџвањале речи обећања које им је упутио при растанку.“ – Дела апостола, 25.

б. Шта су они жељно ишчекивали и колико дуго је требало да се задрже у Јерусалиму? Дела 1:4,5.

„Покоравајући се Христовој заповести они су чекали у Јерусалиму на обећање Очево – излив Светог Духа. Али нису чекали беспослени, већ као што библијски запис сведочи: 'И беху једнако у цркви хвалећи и благосиљајући Бога' (Лука 24:53). Такође су се састајали да би своје молитве упућивали Оцу у име Исусово.“ – Дела апостола, 25.


Понедељак 10. децембар

2. ВАЖНОСТ АДЕКВАТНЕ ПРИПРЕМЕ

а. Како су се ученици припремали за то време чекања? Дела 1:14.

„Покоравајући се речи свог Учитеља, ученици се сакупише у Јерусалиму да чекају на испуњење Божјег обећања. Ту су провели десет дана у дубоком испитивању срца. Изгладили су све размирице и присно су се сјединили у хришћанском братству.“ – 8. Сведочанство, 16.

„Док су чекали на испуњење Христовог обећања, ученици су скрушена и смерна срца, у истинском покајању, признали своје неверство. Сећајући се речи које им је Христос упутио пре своје смрти, они су потпуније схватили њихов смисао.“ – Дела апостола, 26.

б. Шта често спречава истинско јединство у цркви? Приче 13:10; 1. Јованова 2:16.

„Морамо одбацити сваку самодовољност, егоизам и охолост властитих мишљења. Морамо приступити Исусовим ногама и учити од Онога који је кротког и понизног срца.“ – Одабране поруке 1, 397.

„Већина тешкоћа би за пет минута била отклоњена кад не би било охолости и себичности.“ – Рани списи, 131.

ц. Шта се догодило када су се ученици почели понашати у складу са Исусовим упутствима и одбацили све разлике? Дела 2:1,2.

„На ученике који су чекали и молили се, Дух се спустио у таквој пунини да је допро до сваког срца. Онај који нема ни почетка ни краја открио се у великој сили својој Заједници. Било је то као да се та сила вековима уздржавала и као да се сад небо радује што може излити на Заједницу обиље благодати Духа Светога. И под деловањем Светог Духа речи покајања и исповести помешаше се с песмама хвале за опроштене грехе. Чуле су се речи захвалности и пророчанства као да се цело небо спустило да би видело и одало заслужно поштовање мудрости и неупоредиве и недокучиве љубави. Апостоли задивљени ускликнуше: 'У том се показа љубав.' Они су прихватили дар који им је пружен.“ – Дела апостола, 27.


Уторак 11. децембар

3. БОЖАНСКА ПОТВРДА

а. Коју нарочиту способност је Господ доделио ученицима? Дела 2:3,4.

„Свети Дух, примивши облик пламених језика, сишао је на окупљене. То је био прикладан симбол дара који је тада дат ученицима и који их је оспособио да правилно и течно говоре језике који су им до тада били потпуно непознати. Појава пламена приказивала је усрдну ревност с којом ће ученици радити и силу која ће пратити њихово дело.“ – Дела апостола, 28.

б. Које чудо је доказало да их Бог води? Дела 2:5-12.

„У скупу су били заступљени сви познатији језици света. То шаренило језика представљало би велику сметњу за проповедање јеванђеља и Бог је зато на чудесан начин надокнадио овај недостатак апостола. Свети Дух је учинио за њих оно што они сами не би могли постићи за време целог свог живота. Сад су могли да проповедају истине јеванђеља и у другим земљама, служећи се савршено језиком оних за које су се залагали. Тај чудесни дар представљао је за свет непобитан доказ да мисија која им је поверена заиста носи печат неба. Од тог тренутка је језик ученика био чист, једноставан и јасан, било да су говорили матерњим или неким страним језиком.“ – Дела апостола, 28.

ц. Шта нам Бог каже о дару говора различитим језицима? 1. Коринћанима 14:27,28,33. Какав фалсификат овог дара се у данашње време може наћи?

„Поједини... имају и неке, наводно, Богом дане дарове. Они фрфљају неке неартикулисане гласове које називају страним језицима, а који су потпуно неразумљиви не само људима него и Господу и целом небу. Ове дарове измишљају људи и жене, потпомогнути од великог обмањивача. Фанатизам, лажно узбуђење, неразумљиве језике и дизање галаме, они сматрају даровима које је Бог поставио у Заједници. На тај начин су још неки увучени у ту заблуду, и плодови свега тога нису добри. 'По родовима њиховим познаћете их.'“ – 1. Сведочанство, 372.


Среда 12. децембар

4. ИСПУЊЕНО ПРОРОЧАНСТВО

а. Који догађај је претходио изливању силе Светог Духа на ученике? Како је о томе Давид пророковао? Дела 2:32-36; Псалам 110:1.

„Само Христово вазнесење на небо представљало је знак да ће Његови следбеници примити обећани благослов. Управо то су они и очекивали пре него што су приступили своме делу. Вративши се поново на небо, Христос је био свечано устоличен уз најдубље поштовање и обожавање од стране свих небеских анђела. Чим се завршио овај обред, Свети Дух је сишао у обилним млазевима на ученике, и Христос је заиста прослављен славом коју је имао с Оцем од постања света. Излив Светог Духа на дан Педесетнице представљао је саопштење неба да је обављено устоличење Искупитеља. Он је, према датом обећању, послао с неба Утешитеља својим следбеницима као знак да је Он, у својству свештеника и цара, примио сву власт на небу и на земљи и да је овде заиста Помазаник над својим народом.“ – Дела апостола, 27, 28.

б. Какве су биле последице Петрове ватрене проповеди на дан Педесетнице? Дела 2:37.

„Неки од оних који су слушали апостоле лично су суделовали у суђењу и погубљењу Христовом. Њихови гласови су се мешали са дреком убилачке руље која је тражила да Он буде распет. Кад су Исус и Варава стајали пред њима у судници и кад је Пилат питао: 'Кога хоћете да вам пустим?' (Матеј 27:17) – они су викали: 'Не овог, него Вараву' (Јован 18:40). Кад им је Пилат предао Христа говорећи: 'Узмите га ви и распните, јер ја не налазим на њему кривице' (Јован 19:6); 'Ја нисам крив у крви овог праведника', – они су викали: 'Крв његова на нас и на децу нашу' (Матеј 27:24,25).

„Сад су слушали како ученици тврде да је тај кога су они распели у ствари Син Божји. Свештеници и поглавари су дрхтали. Народ је био убеђен и обузет болом. 'Ражали им се у срцу, и рекоше Петру и осталим апостолима: Шта ћемо чинити, људи браћо?' Међу онима који су слушали ученике било је побожних Јевреја искрених у свом веровању. Сила која је пратила ове речи говорника убедила их је да је Исус заиста био Месија.“ – Дела апостола, 30, 31.


Четвртак 13. децембар

5. ВЕЛИЧАНСТВЕНИ РЕЗУЛТАТИ

а. Како је Петар одговорио на искрено питање народа? Дела 2:38,40.

„Покајте се, покајте се, била је вест Јована Крститеља која је оџвањала у пустињи. Христова порука људима гласила је: 'Ако се не покајете, сви ћете тако изгинути' (Лука 13:5). Апостоли су такође добили налог да људима на целоме свету проповедају да треба да се покају.“ – Евангелизам, 142, 143.

б. Ког силног догађаја су ученици били сведоци? Дела 2:41.

„Том незаборавном приликом многи од оних који су се до сада ругали идеји да је тако скромна особа попут Исуса заправо Божји Син, постали су убеђени у истину и признали су Га као свог Спаситеља. Три хиљаде људи прикључило се цркви. Апостоли су говорили у сили Светог Духа; њихове речи нису се могле оспорити, јер су биле потврђене моћним чудима које су они учинили у изливању Божјег Духа.“ – The Story of Redemption, 245.

„Међутим, Божји Дух је кроз те доказе деловао на њихова срца божанском силом. Они су били попут оштрих стрела Свемогућега, осведочавајући их о њиховој страшној кривици у одбацивању и распињању Господа славе.“ – The Story of Redemption, 245.


Петак 14. децембар

ПИТАЊА ЗА ЛИЧНО РАЗМИШЉАЊЕ:

1. Колико су дуго ученици били у храму, чекајући на изливање Светог Духа? Какво је било њихово држање?

2. Шта су ученици радили десет дана, док су чекали да Бог испуни своје обећање? Зашто је то било неопходно? Шта из овога можемо научити?

3. Како је дар говора различитим језицима донео корист ученицима?

4. Која група људи је била нарочито осведочена да је Исус Син Божји? Какво су питање они поставили?

5. Како је Свети Дух осведочио срца многих слушалаца, док су им апостоли проповедали?

 <<    >>