Back to top

Sabbath Bible Lessons

Поуке о Светом Духу

 <<    >> 
Лекција 5 Субота 3. новембар 2018.

Највећи дар неба

„И ја ћу умолити Оца, и даће вам другог утешитеља да буде с вама вавек.“ – Јован 14:16.

„Дајући нам дар свог Светог Духа, Бог нам даје себе, и Он постаје у нама извор божанског утицаја, доносећи здравље и живот свету.“ – 7. Сведочанство, 240.

Предлажемо да прочитате:   Дела апостола, 38-41. 

Недеља 28. октобар

1. ОПРОШТАЈНО ОБЕЋАЊЕ

а. За шта је Исус припремао своје ученике? Јован 13:33.

„'Дјечице! Још сам мало с вама; тражићете ме, и као што рекох Јудејцима: Куда ја идем ви не можете доћи, и вама говорим сад.'

„Чувши ово, ученици се нису могли обрадовати. Обузео их је страх и још збијеније су се окупили око Спаситеља. Њихов Господар и Господ, њихов Учитељ и најбољи Пријатељ био им је дражи од живота. Од Њега су очекивали помоћ у свакој својој невољи, утеху у свакој тузи и разочарању. Сада је требало да их напусти, и да остану сами у својој немоћи. Мрачне слутње су им испуниле срца.“ – Жеља векова, 642.

б. Које утешно обећање је Исус дао својим ученицима? Јован 14:16,17.

„Пре но што је себе принео на жртву, Христос је за своје следбенике тражио од Оца најдрагоценији и најсавршенији дар, како би им неисцрпни извор милости учинио што приступачнијим.“ – Жеља векова, 647.

„Христос је изјавио да ће након свог вазнесења послати својој цркви као свој највећи дар Утешитеља који ће заузети Његово место. Тај Утешитељ је Свети Дух – душа Његовог живота, успешност Његове цркве, светло и живот света. Са својим Духом Христос шаље утицај помирења и силу која укљања грех.“ – The Review and Herald, May 19, 1904.


Понедељак 29. октобар

2. ХРИСТОВ ПРЕДСТАВНИК

а. Зашто је било неопходно да се Христос узнесе на небо пре него што ће послати Утешитеља? Јован 16:7.

„Дух је и пре тога био на овом свету; Он је деловао на срца људи од самог почетка. Док је Христос био на земљи, ученицима није био потребан никакав други помагач. Али кад буду лишени Његовог присуства, они ће осетити потребу за даром Светог Духа, и тада ће им Он бити дарован.“ – Жеља векова, 648.

б. Шта доказује да је Свети Дух Христов представник? Јован 14:18; 15:26.

„Свети Дух је Христов представник, али је лишен људске личности и не зависи од ње. Оптерећен људском природом, Христос није могао лично бити на сваком месту. Стога је било у њиховом интересу да се Он врати Оцу, а да Свети Дух буде на земљи Његов заступник. Тада нико неће бити посебно привилегован само због места у ком живи или због свог личног додира са Христом. Посредством Духа, Спаситељ ће бити доступан свима и на сваком месту. У том смислу Он ће им бити ближе него да се није узнео на небо.“ – Жеља векова, 648.

„Свети Дух је лишен људске природе и не зависи од ње. (Христос) би се јављао као присутан на сваком месту, као Свеприсутни, помоћу свог Светог Духа.“ – Manuscript Releases, vol. 14, p. 23.

ц. Шта је био доказ да је Христос сада сео на свој посреднички престо? За шта је то оспособило ученике? Матеј 28:18-20; Дела 1:8.

„Дародавац живота у својој руци држи не само кључеве од смрти већ и све обиље небеских благослова. Сва власт на небу и на земљи припала је Христу, и пошто је поново заузео своје место у небеским дворовима, Он с пуним правом може да излива те благослове на све који Га узверују и приме. Заједница је тада крштена и силом Духа Светога. Ученици су тиме били оспособљени да пођу и да уздижу и прослављају Христа, прво у Јерусалиму, где је срамно дело обешчашћавања и одбацивања законитог Цара извршено, па затим до најудаљенијих крајева света. Тиме је пружен очевидан доказ о Христовом устоличењу на престолу Посредника.“ – Мој живот данас, 54.


Уторак 30. октобар

3. ВЕЛИЧАНСТВЕНОСТ ДАРА

а. Које је пророчанство испуњено када је Исус послао дар Светог Духа? Пс. 68:18; Ефесцима 4:8. Колико је потпун био тај дар?

„Христос је обећао да ће – кад оде са ове земље – почаствовати овим даром не само оне који су Га веровали док је био с њима, него и оне који Га после узверују. Којим је даром могао упечатљивије да обележи своје вазнесење и своје ступање на посреднички престо? То је морало да буде нешто што је доликовало Његовој величини и Његовом царском достојанству. Он је одлучио да својим следбеницима пошаље свога представника – треће лице Божанства. То је био ненадмашни дар. Он је желео да им у овом једном дару пружи и све остале дарове, и зато је Свети Божји Дух, који осведочава и обраћа душу, који има силу да просветли и посвети примаоца, једини могао да буде Његов дар обећан ученицима... Он се спустио у таквој пунини и сили, као да је вековима био задржаван, а сада се попут снажног пљуска излио – у пунини – на Заједницу...

„Свети Дух био је послат као најдрагоценије благо које је човек могао да прими.“ – Мој живот данас, 43.

б. Које дарове милости је Свети Дух разделио цркви? Са којом сврхом су они дати? Ефесцима 4:11,12; 1. Коринћанима 12:8-11.

„Таленти које је Христос поверио својој Заједници представљају нарочите дарове и благослове примљене посредством Светога Духа. (1. Коринћанима 12:8-11). Сви људи нису добили исте дарове, али је Господар сваком свом слузи обећао неки дар Духа.“ – Христове очигледне поуке, 288, 289.

ц. Колико дуго ће постојати потреба за овим даровима? Ефесц. 4:13.

„Овде нам је показано да Бог сваком човеку даје одређени задатак, и извршавајући тај задатак, људи испуњавају свој део Божјег узвишеног плана. Сваки верни радник доприносиће усавршавању светих. Сви који буду благословени радом Божјих слугу, треба, према својим могућностима, да се уједине са њима у делу спасавања душа. Они увек треба да имају пред очима узвишени циљ; свако треба да тежи да нађе место које му припада у цркви, а сви треба да раде заједно у слози, реду и љубави.“ – The Review and Herald, November 12, 1908.


Среда 31. октобар

4. ИСПУЊЕНИ ПУНИНОМ БОЖЈОМ

а. Који благослов је укључен у новозаветно обећање? Галатима 3:14; Дела 3:25,26.

„Свети Дух је Дух Христов, Он је Његов представник. Он је божанско оруђе које осведочава срце.“ – Manuscript Releases, vol. 13, p. 313.

„Обећање о дару Светог Духа није ограничено ни на једну епоху, ни на један народ. Христос је рекао да ће божанска сила Светог Духа бити на Његовим следбеницима све до краја. Од дана Педесетнице па све до данас, Утешитељ је упућиван свима који су се потпуно посветили Господу и Његовој служби. Свети Дух је долазио као саветник, просветитељ, вођа и сведок свима који су примили Христа као личног Спаситеља.“ – Дела апостола, 36.

б. Које искуство ћемо стећи примајући Светог Духа? Римљанима 5:5; Ефесцима 3:16-19.

„Овде су откривена блистава достигнућа која и ми, вером у обећања нашег небеског Оца, можемо остварити уколико испунимо Његове захтеве. Захваљујући заслугама Христовим, имамо слободан приступ престолу неограничене моћи. 'Који, дакле, свог Сина не поштеде, него Га предаде за све нас, како, дакле, да нам с Њим све не дарује?' (Римљанима 8:32). Силу свога Духа Отац је дао свом Сину без икакве мере или ограничења, и ми такође можемо бити учесници Његове пунине.“ – Велика борба, 424.

„Када Христос вером борави у вашем срцу, ово богато искуство биће ваше. Тада ћете знати да се љубав излива у ваше срце и потчињава сваку емоцију и сваку мисао, заробљавајући их у покорност Христу. Ви то не можете објаснити; људски језик никада не може описати како Христова љубав обузима душу и заробљава сваку способност ума. Међутим, ви ћете то спознати личним искуством.“ – The Review and Herald, March 15, 1892.

„Зашто ми не осећамо већу глад и жеђ за даром Духа, кад Он представља средство којим примамо силу? Зашто не говоримо о том дару, зашто Га не тражимо у својим молитвама? Зашто не држимо проповеди о томе?“ – Дела апостола, 37.


Четвртак 1. новембар

5. МОЛИТВЕ ПРЕД ПРЕСТОЛОМ МИЛОСТИ

а. Шта морамо урадити како бисмо примили дар Светог Духа? Лука 11:13.

„Онима који Му служе, Господ даје дар Духа Светога радије него што родитељи дају добре дарове својој деци. Нека сваки радник усрдно упућује своје молитве Богу за свакодневно крштење Духом. Хришћански радници треба да имају нарочите сакупе на којима ће се молити за помоћ и небеску мудрост да би могли мудро постављати планове и извршавати их. Нарочито се треба молити Богу да своје изабране посланике у мисионарским пољима крсти и оплемени обиљем Светог Духа.“ – Дела апостола, 37, 38.

б. Шта наше молитве Богу треба да садрже? Псалам 51:9-12.

„Покајање је, баш као и опроштај, Божји дар кроз Христа. Помоћу утицаја Светог Духа ми бивамо осведочени о греху, и осећамо потребу за опроштајем. Само понизнима ће бити опроштено; али благодат Господња срце чини покајничким. Он је упознат са свим нашим слабостима и немоћи, и Он ће нам помоћи. Он ће чути молитву вере; али искреност молитве може се доказати само нашим напорима да будемо у хармонији са великим моралним стандардом који ће прокушати карактер сваког човека. Морамо отворити своје срце утицају Духа и искусити Његову преображујућу силу.“ – The Review and Herald, June 24, 1884.


Петак 2. новембар

ПИТАЊА ЗА ЛИЧНО РАЗМИШЉАЊЕ:

1. Зашто је обећање о дару Духа ученицима било толико утешно?

2. Кога нама представља Свети Дух?

3. Зашто је Свети Дух највећи дар који је Исус могао оставити својим следбеницима?

4. Који новозаветни благослов се испуњава када се предамо Светом Духу?

5. Шта треба да буде наша молитва у погледу обећаног дара?

 <<    >>