Back to top

Sabbath Bible Lessons

Поуке о Светом Духу

 <<    >> 
Лекција 4 Субота 27. октобар 2018.

Свети Дух у Христовом животу

„Ево слуге мог, кога подупирем, изабраника мог, који је мио души мојој; метнућу Дух свој на Њега.“ – Исаија 42:1.

„Почев од јасала па до крста, Исусов живот представља позив на самоодрицање и патњу. Он је скинуо вео са човекових циљева. Исус је дошао са небеском истином и привукао је к себи све оне који су слушали глас Светог Духа.“ – Жеља векова, 40.

Предлажемо да прочитате:   Жеља векова, 88-93, 212-220. 

Недеља 21. октобар

1. ХРИСТОВО ДЕЛО ПРОРЕЧЕНО

а. Која пророчанства су била испуњена приликом Христовог рођења? Исаија 7:14; Михеј 5:2; Лука 1:35.

„Пре него што су положени темељи света, Христос, Божји јединородни Син, заветовао се да ће постати Откупитељ људског рода у случају да Адам сагреши. Адам је пао, и Онај који је био судеоник у Очевој слави пре него што је свет постојао, одложио је своју царску хаљину и царску круну и спустио се са свог узвишеног положаја како би постао новорођенче у Витлејему те како би, пролазећи преко тла на којем се Адам спотакнуо и пао, могао откупити пала људска бића. Изложио се свим искушењима које непријатељ користи против људи и жена, и сви сотонини напади нису Га могли натерати да одступи од своје оданости Оцу. Живећи живот без греха, посведочио је како се сваки Адамов син и кћи могу одупрети искушењима онога који је донео грех на свет.“ – Одабране поруке 1, 215.

б. Шта је Јован Крститељ објавио о Исусовом делу? Матеј 3:11.


Понедељак 22. октобар

2. ИСПУЊЕЊЕ ПРОРОЧАНСТВА

а. Какву улогу је требало да има Свети Дух у животу Месије? Исаија 11:2,3; 61:1-3.

„Потпуно је јасно било описано дело које је Спаситељ имао чинити на земљи: 'И на Њему ће почивати Дух Господњи, дух мудрости и разума, дух савета и силе, дух знања и страха Господњег. И мирисање ће му бити у страху Господњем, а неће судити по виђењу својих очију, нити ће по чувењу својих ушију карати' (Исаија 11:2,3). 'Дух је Господа Бога на мени, јер ме Господ помаза да јављам добре гласове кроткима... да завијем рањене у срцу, да огласим заробљенима слободу и сужњима да ће им се отворити тамница. Да огласим годину милости Господње и дан освете Бога нашег, да утешим све жалосне, да учиним жалоснима у Сиону и дам им накит место пепела, уље радости уместо жалости, одело за похвалу уместо духа тужног, да се прозову храстови правде, сад Господњи за славу Његову' (Исаија 61:1-3).“ – Дела апостола, 169.

„Њему живот није доносио никакву славу и биле су Му туђе почасти које свет одаје богатству, положају и таленту. Он се није користио ниједним средством којим се људи служе да би стекли пријатеље и поштовање...

„Месија је морао бити скривен у Богу, а Бог се откривао у карактеру свога Сина.“ – Пророци и цареви, 475.

б. Када су Исаијина пророчанства у погледу Месијине службе била испуњена? Лука 4:16-21.

„Исус је стајао пред народом као живи тумач пророчанстава која су се односила на Њега самог. Објашњавајући речи које је прочитао, Он је говорио о Месији као о избавитељу потлачених, о исцелитељу болесних, који враћа вид слепима и открива свету светлост истине. Његово достојанствено држање и величанствен значај Његових речи потресли су слушаоце силом какву никад до тада нису искусили. Плима божанског утицаја рушила је пред собом сваку препреку. Као некад Мојсије, угледали су Невидљивог. Пошто је Свети Дух утицао на њихова срца, они су ревно одговарали “амин” и хвалили Господа.“ – Жеља векова, 213.


Уторак 23. октобар

3. СЛУЖБА ПРОЖЕТА ДУХОМ

а. Како је Свети Дух утицао на Исусов живот? Лука 2:40,52.

„Озарен наклоношћу свога Оца, Исус 'напредоваше у премудрости и у расту и у милости код Бога и код људи' (Лука 2:52). Његов дух био је жив и проницљив, а Његова моћ размишљања и мудрости била је много већа него што је одговарало Његовим годинама. Ипак је Његов карактер одражавао лепоту склада. Снаге духа и тела постепено су се развијале у складу са законима детињства.

„Као дете, Исус је испољавао нарочиту доброту и предусретљивост. Његове вредне руке увек су биле спремне да помогну другима. Он је испољавао стрпљивост коју ништа није могло пореметити и истинољубивост која никад није жртвовала поштење. У начелу непоколебљив као стена, Његов живот је одражавао милосрђе несебичне доброте.“ – Жеља векова, 49.

б. Шта се догодило на почетку Исусове службе на овој земљи? Који пример достојан да га следимо нам је Исус оставио? Марко 1:12,13; 1 Петрова 2:21,22.

„Када је Исус био одведен у пустињу да буде кушан, то је учинио Божји Дух. Он није изазивао искушење. Отишао је у пустињу како би био сам, како би размишљао о својој мисији и о своме делу. Постећи и молећи се требало је да се припреми за крвљу натопљен пут којим је морао проћи.“ – Одабране поруке 1, 216.

„'Иде кнез овог света' – каже Исус – 'и у мени нема ништа' (Јован 14:30). У Њему није било ничега што би било подложно лукавствима сотониним. Он није пристајао на грех. Није попуштао искушењима чак ни у својим мислима. Тако може да буде и са нама. Христова људска природа је била удружена са божанском; Он је за сукоб био припремљен присуством Светога Духа. И Он је дошао да нас учини учесницима у божанској природи. Док смо уједињени с Њиме у вери, грех нема власти над нама. Бог нам пружа руку вере да бисмо се њоме ухватили за божанску природу Христову, да бисмо постигли савршенство карактера.“ – Жеља векова, 103.


Среда 24. октобар

4. У СИЛИ ДУХА

а. Шта се догодило непосредно након Христовог крштења? Матеј 3:16,17.

„Пошто је изашао из воде, Исус се на обали погнуо у молитви...

„Никад до тада нису анђели чули такву молитву. Они су испуњени жарком жељом да свом љубљеном Војсковођи донесу вест обећања и утехе. Али не: сам Отац ће одговорити на молитву свога Сина. Непосредно са престола се изливају зраци Његове славе. Небеса су се отворила и на Спаситељеву главу се спушта најчистија светлост у облику голуба – подесан симбол за Онога који је кротак и смеран.

„Слава која је почивала на Христу представља залогу љубави Божје према нама... Светлост која је из отворених небеса обасјала главу нашег Спаситеља обасјаће и нас кад се молимо за помоћ да се одупремо искушењу. Глас који је говорио Исусу говори свакој души која верује: 'Ово је син мој љубазни који је по мојој вољи.'“ – Жеља векова, 90-92.

б. Шта је Исус остварио помоћу силе Светог Духа? Лука 4:14; Дела 10:38; Матеј 12:28.

„Као човек, Исус се понизно обраћао Божјем престолу све док оно што је људско у Њему није било напуњено небеском струјом, која је повезивала људско с божанским. Примивши живот од Бога, давао је живот људима.“ – Васпитање, 72.

„Таквог јеванђелисте какав је био Христос није било никада. Он је био Величанство неба, али се понизио узевши на себе нашу природу, да би пришао људима у њиховом положају. Свим људима, били они богати или сиромашни, слободњаци или робови, Христос је као весник завета донео поруку спасења. Глас о Њему као Великом лекару проносио се целом Палестином. Болесници су долазили у места кроз која је Он пролазио да би Му се обратили за помоћ.“ – Дела апостола, 13.

„Када се Његова служба у Галилеји ближила крају, поново је посетио завичај свога детињства. Откако су Га ту одбацили, глас о Његовом проповедању и Његовим чудима је испунио земљу. Сад нико није могао порицати да Он поседује силу која је већа од људске. Назарећани су знали да је Он прошао чинећи само добро и исцељујући све које је сотона мучио. Око њих су лежала читава села у којима се није више ни у једној кући чуло уздисање болесника, јер је Он прошао кроз њих и исцелио њихове патње. Милосрђе које се показивало у сваком чину Његовог живота сведочило је о Његовом божанском миропомазању.“ – Жеља векова, 217.


Четвртак 25. октобар

5. ЖИВЕТИ ПО РЕЧИ

а. Ко је надахнуо речи које је Исус изговарао? Јован 6:63; 8:28.

„Живот Христов, који даје живот свету, налази се у Његовој речи. Својом речју Исус је исцељивао болесне и изгонио ђаволе. Својом речју утишао је море и подизао из мртвих, и народ је био сведок да је Његова реч имала силу. Он је говорио реч Божју, као што је говорио кроз све пророке и учитеље из Старог завета. Цела Библија је усредсређена на Њега и Он је желео да веру својих следбеника управи на ту реч. Кад Његово видљиво присуство нестане, реч мора бити извор њихове снаге. Као њихов Учитељ, и они морају живети 'о свакој речи која излази из уста Божјих' (Матеј 4:4).“ – Жеља векова, 374.

б. Како ми можемо Реч Божју учинити извором своје снаге? Јеремија 15:16.

„Као што свој телесни живот одржавамо помоћу хране, тако се наш духовни живот одржава помоћу речи Божје. И свака душа за себе мора примати живот из речи Божје. Као што сами морамо јести да бисмо примили снагу, тако сами морамо примити реч. Не можемо је добити посредством неког другог. Морамо пажљиво проучавати Библију, молећи се Богу да нам Светим Духом помогне да разумемо Његову реч. Треба да узмемо један стих и да усредсредимо мисли трудећи се да пронађемо смисао који је Бог за нас ставио у дотични стих. Треба да о том смислу размишљамо толико да он постане наша сопствена мисао и да сазнамо 'шта говори Господ.'“ – Жеља векова, 374.


Петак 26. октобар

ПИТАЊА ЗА ЛИЧНО РАЗМИШЉАЊЕ:

1. Који је један од разлога што је Син Божји на нашу земљу дошао као човек?

2. Како је сила Светог Духа испољена у Христовом животу?

3. Како је Свети Дух био видљиво присутан на почетку Исусове службе?

4. Који значај Христово одупирање искушењу има за вернике?

5. Шта ти мораш да учиниш за себе да би живео онако како је Христос живео?

 <<    >>