Back to top

Sabbath Bible Lessons

Поуке о Светом Духу

 <<    >> 
Лекција 13 Субота 29. децембар 2018.

Залог нашег наследства

„Кроз ког и ви, чувши реч истине, јеванђеље спасења свог, у коме и веровавши запечатисте се Светим Духом обећања, који је залог наследства нашег за избављење течевине на хвалу славе Његове.“ – Ефесцима 1:13,14.

„Помоћу Светог Духа, Бог врши моралну промену у животу својих следбеника, мењајући их у обличје Христово. Затим ће, када звук последње трубе доспе до ушију мртвих који спавају у Христу, они устати на нови живот, одевени у хаљине спасења.“ – The Upward Look, 78.

Предлажемо да прочитате:   The Review and Herald, October 22, 1908

Недеља 23. децембар

1. ПРВО НАСЛЕЂЕ

а. Које је било наше божанско наслеђе приликом стварања? 1. Мојсијева 1:26,27; Исаија 43:7.

„Кад је Адам изашао из Створитељевих руку, био је по својој физичкој, менталној и духовној природи сличан своме Творцу. 'Створи Бог човека по обличју свом' (1. Мојсијева 1:27); Божја намера је била да што дуже човек живи, потпуније открива овај лик – потпуније одсјајује славу Створитељеву.“ – Васпитање, 12.

б. Шта је такође било укључено у наше прво наслеђе? 1. Мојсијева 2:8.

„Ипак је Творац (светом пару) дао још један знак своје љубави, припремивши једну нарочиту – рајску башту која је имала да буде њихово пребивалиште... У средини врта стајало је дрво живота, надвишујући славом и лепотом сва остала стабла. Његови плодови су били слични златним и сребрним јабукама, и имали су моћ да продужују живот у бесконачност...

„Адаму и Еви је био дозвољен приступ дрвету живота. На чистом делу стварања није било никакве сенке греха или смрти.“ – Патријарси и пророци, 20.


Понедељак 24. децембар

2. ОБЕЋАНО СЕМЕ

а. Које су биле последице греха, и које милостиво обећање о искупљењу нам је Бог дао? Римљанима 3:23; 8:7,22; 1. Мојсијева 3:15.

„Међу нижим створењима Адам је стајао као краљ, и док је био веран Богу, сва природа је признавала његову власт; али кад је сагрешио, изгубио је ту власт. Дух побуне, којему је сам отворио врата, проширио се по целом животињском царству. Тако је не само живот човека, већ и природа животиња, шумско дрвеће, трава у пољу, цвеће, па и сам ваздух који је удисао – све је причало жалосну лекцију о познавању зла.“ – Васпитање, 21, 22.

„Грех је у човеку покварио Божју слику, готово ју је избрисао. Човекове физичке моћи су ослабиле, његова ментална способност се смањила, и његова духовна визија потамнела. Човек је постао подложан смрти.“ – Васпитање, 13.

„Кад је човек преступио Божји закон, његова природа је постала зла... Да се Бог није посебно умешао, сотона и људи би склопили савез против неба и уместо да гаји непријатељство према сотони, читав људски род би се придружио опозицији против Бога.“ – Велика борба, 449.

б. Ко је обећано Семе (потомак) које ће искупити човечанство и повратити нашу изгубљену власт? Галатима 3:16; Римљанима 6:23.

„Међутим, Христос је, својом жртвом испаштања за грех, имао не само да искупи човека, већ и да му поврати изгубљену власт. Све што је први Адам изгубио, други је имао да поврати.“ – Патријарси и пророци, 44.

ц. Како је обећано Семе искупило људски род? Галатима 4:4-6; Јеврејима 2:14.

„Христос се није само претварао да је узео људску природу; Он ју је уистину и узео. Доиста је поседовао људску природу. 'Будући, пак, да деца имају тело и крв, тако и Он узе део у томе' (Јеврејима 2:14). Он је био Маријин син; био је Давидов потомак по својој људској породици.“ – The Review and Herald, April 5, 1906.


Уторак 25. децембар

3. ОБЕЋАНО НАСЛЕЂЕ

а. Шта показује да је наследство обећано Авраму и његовим потомцима требало да буде вечно? 1. Мојсијева 17:8; Јеврејима 11:9,10; 2. Петрова 3:13.

„Речи су недовољне да изразе вредност бесмртног наслеђа.“ – 2. Сведочанство, 39.

б. Шта показује да наслеђе укључује целу обновљену земљу? Римљанима 4:13 (први део); Псалам 37:29.

„Дивна нова земља, са свом својом славом и лепотом биће вечно наслеђе спасених. 'А царство и власт и величанство царско под свим небом даће се народу светаца Вишњега', 'и држаће царство на век и довека' (Данило 7:27,18).“ – Рани списи, 318.

ц. Кроз кога једино можемо да се позивамо на то наслеђе и како? Галатима 3:29; Римљанима 4:13 (последњи део); 1. Петрова 1:3-5.

„Христос мора бити темељ наших нада; јер једино кроз Њега ми можемо бити наследници вечног живота. Бесмртно наслеђе приказано нам је под одређеним условима. Ми не можемо да наследимо овоземаљске поседе изузев ако имамо тапију која је без мане, и наше право на наслеђе у будућем свету мора бити јасно доказано кроз беспрекорно звање. Услови по којима ће небеско наслеђе доћи јасно су откривени у Божјој Речи. Ми морамо доћи под одредбе савеза са Аврамом, чији су захтеви: 'А кад сте ви Христови, онда сте семе Авраамово, и по обећању наследници' (Галатима 3:29). Ако смо Христови, наше право на небеско наслеђе је без мане, и ускладу са захтевима завета милости. Захваљујући милости бићемо у могућности да своју службу и избор утврдимо, узимајући на себе Христову узвишеност у духу и карактеру. Нико ко није очишћен, оплемењен и посвећен неће добити право на небеско наследство. Радимо зато марљиво како бисмо своју службу и избор утврдили, и како би нам улаз у вечно царство нашег Господа и Спаситеља Исуса Христа био широм отворен.“ – The Messenger, May 10, 1893.


Среда 26. децембар

4. ЗАЛОГ НАШЕГ ВЕЧНОГ НАСЛЕДСТВА

а. На који начин је Свети Дух залог нашег вечног наследства? Ефесцима 1:13 (последњи део),14; 2. Коринћанима 1:22.

„'Кроз ког и ви, чувши реч истине, јеванђеље спасења свог, у коме и веровавши запечатисте се Светим Духом обећања, који је залог наследства нашег за избављење течевине на хвалу славе Његове' (Ефесцима 1:13). Шта представља печат Бога живога, који се ставља на чела Његовог народа? То је знак, невидљив за људске очи, обележје које могу да читају само анђели; јер анђео затирач мора да запази тај знак искупљења. На онима које Господ признаје за своје синове и кћери, та небеска бића виде знак крста са Голготе. Грех преступања закона Божјег уклоњен је. Они имају на себи свадбено рухо и верно се покоравају свим Божјим заповестима.“ – Manuscript Releases, vol. 21, p. 52.

„Апостол Павле упућује даље на 'избављење течевине на хвалу славе Његове' (Ефесцима 1:14). Бог је земљу створио да би била боравиште светих и срећних бића... Тај циљ ће се остварити тек онда када земља, обновљена силом Божјом и ослобођена греха, бола и патњи, постане вечно боравиште искупљених.“ – Патријарси и пророци, 45.

б. Шта данас треба да буде обновљено у припреми за вечно наслеђе? Римљанима 8:29.

„Узимајући на себе људску природу да би се могао спустити до највећих дубина људске патње и јада и да би могао уздићи човека, Христос је показао колико вреднује човечанство... Једино је кроз најмучнију борбу против сотониних сила Христос могао да оствари свој циљ – повратити скоро избрисан лик Божји у човеку, и ставити свој лични потпис на његово чело.“ – The Paulson Collection, p. 164.

„Као што восак приања за печат, тако и душа треба да прионе за Божји Дух и одражава Христов лик.“ – Maranatha, 227.

„Душе које је сотона унизио и заробио морају бити искупљене Јеванђељем да би и оне могле да учествују у слободи Божјих синова. Божја намера није да нас ослободи од патње, која је неминовна последица греха, већ да нас спасе од самог греха. Изопачена и изобличена душа мора се очистити и преобразити да би могла да буде одевена у красоту 'Господа Бога нашег' (Псалам 90:17), 'једнака обличју Сина његовог' (Римљанима 8:29).“ – Reflecting Christ, p. 377.


Четвртак 27. децембар

5. ПРИМАЊЕ НАСЛЕДСТВА

а. Шта ће Бог и Христос учинити ако дозволимо Светом Духу да борави у нама? Римљанима 8:11; Јован 6:40.

„Христос је постао једно у телу са нама зато да бисмо ми постали једно у духу с Њим. Захваљујући том јединству ми ћемо изаћи из гроба, не само зато што ће то бити испољавање Христове силе, него и зато што је кроз веру Његов живот постао наш живот. Вечни живот имају они који Христа виде у правој светлости и који Га приме у своје срце. Христос борави у нама преко Духа, а Дух, примљен у срце кроз веру, представља почетак вечног живота.“ – Жеља векова, 371 ,372.

б. Када ће се догодити искупљење нашег тела из смртног у бесмртно стање? Римљанима 8:23; Лука 21:28.

„(Христос) ће преобразити наше понижено тело, и учиниће га сличним своме прослављеном телу. Смртно, пропадљиво тело, лишено љупкости и опогањено грехом, постаје опет савршено, лепо и бесмртно. Све унакажености и недостаци остају у гробу. Пуштени опет к дрвету живота, откупљени ће у давно изгубљеном рају расти док не дорасту до потпуне висине људског рода у његовој првобитној лепоти. И последњи преостали трагови проклетства проузрокованог грехом биће уклоњени, а Христови верници ће се појавити у красоти Господњој, у слави нашега Бога и опет ће духом, душом и телом бити савршена слика свога Створитеља. О, дивног ли откупљења о коме се тако чежњиво вековима расправљало, које је тако дуго чекано, жудно жељено; али никада потпуно схваћено.“ – Велика борба, 568, 569.


Петак 28. децембар

ПИТАЊА ЗА ЛИЧНО РАЗМИШЉАЊЕ:

1. По чијем лику смо створени, и које је било наше прво наслеђе?

2. Опиши Божји план за искупљење људског рода.

3. Кроз кога једино можемо примити бесмртно наслеђе? Како?

4. На који начин је Свети Дух залог нашег вечног наследства?

5. Шта је укључено у обнављање нашег наслеђа?

 <<    >>