Back to top

Sabbath Bible Lessons

Поуке о Светом Духу

 <<    >> 
Лекција 6 Субота 10. новембар 2018.

Сила са неба

„Не за дела праведна која ми учинисмо, него по својој милости спасе нас бањом прерођења и обновљењем Духа Светог, ког изли на нас обилно кроз Исуса Христа Спаситеља нашег.“ – Титу 3:5,6.

„Пружити отпор греху и савладати га може се само моћним деловањем трећег лица Божанства, снагом Светог Духа који не долази ни са каквом ограниченом енергијом, него са потпуном божанском силом.“ – Жеља векова, 650.

Предлажемо да прочитате:   Жеља векова, 642-661. 

Недеља 4. новембар

1. СТВАРАЛАЧКА СИЛА

а. Под вођством Бога Оца, у које дело је Божји Дух био непосредно укључен? 1. Мојсијева 1:1-3,26; Јов 33:4.

„Све што постоји у материјалном или духовном свету појављивало се пред Господом једноставно на Његову заповест, и све се стварало по Његовој замисли. Небеса и све војске њихове, као и земља и све што је на њој, постало је и живот добило дахом уста Његових.“ – Здравље и срећа, 367, 368.

б. Шта је први човек примио од Бога? Како то можемо упоредити са обновљењем духовног живота? 1. Мојсијева 2:7; Јован 20:22.

„Свети Дух је дах живота у души. Христос је на своје ученике дунуо дах истинског духовног живота. То је за ученике требало да значи да су сада прожети особинама свог Спаситеља, да у чистоти, вери и послушности треба да уздигну закон и учине га часним.“ – The Review and Herald, June 13, 1899.


Понедељак 5. новембар

2. СИЛА КОЈА ОБНАВЉА

а. Каква паралела постоји између стварања света и искупљења душе? 2. Коринћанима 4:6; Ефесцима 2:10.

„Иако покварена грехом, (природа) говори не само о стварању већ и о откупљењу. Иако земља сведочи о проклетству које се показује у знацима пропадања, она је још увек богата и дивна у доказима животодавне силе. Дрвеће одбацује лишће само зато да би се поново оденуло свежим зеленилом; цвеће вене, да би се појавило у новој лепоти; у сваком откривењу стваралачке моћи налазимо јамство да ми можемо наново створени 'у правди и у светињи истине' (Ефесцима 4:24). Тако сами предмети и појаве у природи, који нас тако живо подсећају на наш велики губитак, постају нам весници наде.“ – Васпитање, 22.

б. Када је човек сагрешио и тиме изгубио право на вечни живот, ко је постао средство новог рођења? Јован 3:5,6.

„Промена срца представљена новорођењем може се остварити само делотворним радом Светог Духа. Само нас Он може очистити од све нечистоће. Ако Њему допустимо да обликује и очисти наша срца, ми ћемо моћи распознавати карактер Божјег царства и схватити потребу промене која се мора догодити пре него што уђемо у то царство. Понос и љубав окренута к себи опиру се Божјем Духу; свака природна склоност душе опире се промени - од самоважности и поноса ка Христовој кротости и понизности. Али ако желимо да се упутимо стазом вечног живота, онда не смемо слушати шапат који нам упућује наше 'ја'. У понизности и смерности ми се морамо молити нашем небеском Оцу: 'Учини ми, Боже, чисто срце, и дух прав понови у мени' (Псалам 51:10). И док примамо божанску светлост и сарађујемо с небеским бићима, 'наново смо рођени' и Христовом силом ослобођени нечистоће греха.“ – Ye Shall Receive Power, p. 24.

„То новорођење наступа ако се Христос прими као Реч Божја. Кад се божанске истине посредством Светог Духа утисну у срце, стварају се нова схватања, а енергије до тада успаване, буде се на сарадњу с Богом.“ – Дела апостола, 390.


Уторак 6. новембар

3. СИЛА КОЈА ОСВАЈА

а. Ко је непрестано деловао на савест грешника пре и после потопа? 1. Мојсијева 6:3.

„Божји Дух је ипак наставио да се пре са бунтовним људима све док одређено време није скоро истекло, док Ноје и његова породица нису ушли у ковчег и док Божја рука није затворила врата. Милост је сишла са златног престола, да више не посредује за непокајаног грешника.“ – Reflecting Christ, p. 321.

„Божански Утешитељ пун је сажаљења и саосећања; Он тежи да људе привуче Богу, да њихову пажњу упути на Христа, онаквог какав Он заиста јесте - пун милости, саосећања и љубави која прашта.“ – The Bible Echo, March 19, 1894.

б. У какву смо борбу ми укључени и ко управља њоме? Ефесцима 6:12.

„Кнез силе зла може да буде обуздан једино Божјом силом која је у трећем лицу Божанства, Светоме Духу.“ – Евангелизам, 464.

„(Христови следбеници) мораће се борити против натприродних сила, али им је зајамчена и натприродна помоћ. У тој војсци се налазе сви небески духови. У њеним редовима налази се и неко већи од анђела. Дух Свети, представник Војсковође војске Господње, силази да би руководио битком. Можемо имати многе слабости, озбиљне погрешке, али је Божја милост обећана свима који је понизно траже. Сила Свемогућег је с онима који се уздају у Њега.“ – Жеља векова, 336, 337.

ц. Како је једино могуће одолети злу? 1. Коринћанима 2:4,5; Ефесцима 3:16.

„Пружити отпор греху и савладати га може се само моћним деловањем трећег лица Божанства, снагом Светог Духа који не долази ни са каквом ограниченом енергијом, него са потпуном божанском силом. Дух спроводи у дело оно што је извојевао Спаситељ света. Силом Духа Светога срце се чисти од греха. Помоћу Духа верник постаје учесник у божанској природи. Својим следбеницима Христос даје свој Дух, као божанску силу, како би савладали све наслеђене и стечене склоности ка злу и како би Заједница примила печат Његовог карактера.“ – Жеља векова, 650.


Среда 7. новембар

4. СИЛА КОЈА ПРОСВЕЋУЈЕ

а. Коју светлост водиљу ће Свети Дух дати онима који Му дозволе да борави у њиховом срцу? Псалам 119:105; Ис. 30:21.

„Не можемо ми употребљавати Светог Духа, него Свети Дух употребљава нас. Преко Њега Бог утиче на наше срце и мисли да и хоћемо и чинимо 'као што Му је угодно' (Филибљанима 2:13). Али многи нису вољни да се покоре томе. Они желе да сами собом управљају. Због тога они не примају небески дар. Дух се даје само онима који то у понизности очекују, и који желе да их Он води. Та божанска сила спремно чека да је затражимо, и примићемо је. Затражен у молитви и вери, овај обећани благослов доноси собом и све остале благослове. Он се даје сразмерно обиљу Христове милости, а Христос је спреман да свакој души пружи онолико колико је она способна да прими.“ – Жеља векова, 651, 652.

„Бог нам говори преко своје речи, приказујући нам стазу вере и праведности као једини пут ка слави. Сви који у себи имају Христов Дух велику вредност придаваће светим списима, јер су то Божја пророчанства. Бог нам се кроз њих толико јасно обраћа, говорећи 'То је пут, идите њим' (Исаија 30:21), као да су нам те речи дошле директно од Исаије, гласом који можемо чути. О, кад би људи веровали у то, какву част, какво страхопоштовање, какво изливање душе би пратило њихово претраживање Библије, која показује пут у вечни живот!“ – Manuscript Releases, vol. 4, p. 212.

б. Шта у свом хришћанском животу увек треба да тежимо? Дела 24:16.

„Испитајте своју савест у светлу Божје Речи и видите да ли је ваш живот и карактер у складу с мерилом праведности које је Бог у њој приказао. И тада ћете моћи закључити имате ли или немате разумну веру и каква је ваша савест. Човековој савести се не може веровати уколико није под утицајем божанске милости...

„Није довољно да човек мисли да је сигуран док следи упутства своје савести... Питање на које мора одговорити гласи: Да ли је моја савест у сагласности с Божјом Речи? Ако није, не могу се поводити за њом јер ће ме преварити. Моја савест мора бити просветљена од Бога. Морам одвојити време за проучавање Писма и за молитву. На тај начин ће мој ум бити утврђен, ојачан и смирен.“ – Our High Calling, p. 143.


Четвртак 8. новембар

5. ПОСРЕДНИЧКА СИЛА

а. Која је Исусова улога у Очевој присутности на небу? 1. Тимотију 2:5; Римљанима 8:34.

„Исус служи у Очевом присуству, нудећи своју проливену крв као Јагњета закланог за грехе света. Он приноси жртву за све преступе и недостатке грешника.“ – Коментари библијских текстова, 648.

„(Исус) мисли на сваког од нас појединачно и зна сваку нашу потребу. Кад си у искушењу само реци: Он брине за мене, Он ме заступа, Он ме љуби. Он је за мене умро. Ја ћу му се предати безрезервно.“ – Сведочанство за проповеднике, 353.

б. Како Свети Дух помаже грешнику када он у молитви дође пред Бога? Римљанима 8:26.

„Христос као наш Посредник, и Свети Дух стално се залажу за човека, али Дух Свети не посредује тако као што то чини Христос који се позива на сопствену крв, проливену од постања света. Дух Свети делује на срца, подстичући нас на молитву, кајање и одавање славе и хвале Богу. Захвалност која долази с наших усана резултат је деловања Светог Духа који је, дотакавши струне светих успомена у нашој души, изазвао музику срца.“ – Коментари библијских текстова, 648.


Петак 9. новембар

ПИТАЊА ЗА ЛИЧНО РАЗМИШЉАЊЕ:

1. Шта Свети Дух представља нашој души?

2. Како Свети Дух ради као обнављајућа сила?

3. Коју улогу Свети Дух игра у борби против сила зла?

4. Шта значи живети са добром савешћу пред Богом и пред људима?

5. Како се посредовање Духа разликује од Христовог посредовања?

 <<    >>