Back to top

Sabbath Bible Lessons

Поуке о Светом Духу

 <<    >> 
Лекција 12 Субота 22. децембар 2018.

Обећање позног дажда

„Иштите од Господа дажда у време позног дажда, Господ ће пустити муње, и даће вам изобила дажда и свакоме траве у пољу.“ – Захарија 10:1.

„То освежење или силу Божју примиће само они који се припреме за то вршећи задатак који им је Бог одредио, то јест, чистећи се од сваке прљавштине тела и духа, и усавршавајући светост у страху Божјем.“ – 1. Сведочанство, 553.

Предлажемо да прочитате:   Сведочанство за проповеднике, 463-469. 

Недеља 16. децембар

1. СТАЛНО ПОДСЕЋАЊЕ НА СТРАЖЕЊЕ

а. У ком периоду светске историје ми живимо? 1. Јованова 2:18; Матеј 24:4-14,33.

„Дан пробе и пречишћавања управо је пред нама. Знаци најпотреснијег карактера који се појављују у поплавама, у орканима, ураганима, провалама облака, у несрећама на копну и мору, гласно говоре да се крај свему заиста приближио. Казне Божје похађају свет да би се људи пробудили и постали свесни чињенице да се Христов долазак нагло приближује.“ – The Review and Herald, November 8, 1892.

б. На које знаке апостол Павле указује? 2. Тимотију 3:1-5.

„Насиље и злочини сваке врсте преплављују свет и сотона користи сва могућа средства да би учинио популарним злочине и најниже пороке... Тако се ум (младих) систематски привикава на присност са грехом. Живот изопачених и порочних људи износи им се сваког дана у привлачним часописама и све што може да изазове радозналост и да пробуди животињске страсти приказује им се у узбудљивим и потресним причама.“ – 3. Сведочанство, 438.


Понедељак 17. децембар

2. УСЛОВИ ЗА ПРИМАЊЕ ПОЗНОГ ДАЖДА

а. Који је нарочити дар Бог обећао за последње дане? Јоило 2:28,29.

„Пре него што се на земљу сруче последње Божје казне у Његовом народу ће доћи до таквог буђења и оживљавања првобитне побожности какво се није видело од времена апостола. На Божју децу излиће се Његов Дух и сила.“ – Велика борба, 413.

„Дошло је време када морамо очекивати да ће Господ учинити велике ствари за нас. Наши напори не смеју попустити ни ослабити. Треба да растемо у милости и у познавању Господа. Пре него што се дело заврши и запечаћење Божјег народа буде приведено крају, примићемо изливање Божјег Духа. Небески анђели налазиће се у нашој средини.“ – Одабране поруке 1, 107.

„Премда је ово Јоилово пророчанство имало своје делимично испуњење у данима апостола, ми живимо у времену кад испуњење овог пророчанства треба још очевидније да се испољи у искуству народа Божјег. Он ће на припаднике свог народа излити обиље свога Духа тако да ће они постати блистава светлост у моралној тами света; и та велика светлост биће пренета у све крајеве света.“ – Коментари библијских текстова, 398.

б. Шта је неопходно како бисмо примили позни дажд? 1. Петрова 1:13-17; 2. Петрова 1:2-8.

„Позни дажд који чини да земаљска жетва сазри, представља духовну милост која припрема цркву за долазак Сина човечијег. Али уколико није пао рани дажд неће бити живота; неће се појавити она нежна зелена травка. Ако рани дажд не изврши своје дело, позни дажд не може ништа да допринесе усавршавању семена.

„Прво мора да буде 'трава, потом клас, па онда зрно испуни пшеницу у класу.' Тако мора да се стално развија и расте живот једног хришћанина и да стално напредује његово хришћанско искуство. То је оно што треба да тражимо са жарком жељом, да бисмо науку Христа нашег Спаситеља учинили вредном дивљења.“ – Сведочанство за проповеднике, 463.

„Све оне који искрено желе да Му служе, Бог може да задахне новим животом... Господ нека помогне припадницима свога народа да очисте храм душе од сваке прљавштине, и одржавају тако тесну везу са Њим да би могли примити позни дажд кад дође време да се он излије.“ – Коментари библијских текстова, 600.


Уторак 18. децембар

3. ПРИПРЕМА У РАНОМ ДАЖДУ

а. Шта рани дажд треба да учини за сваког верника? Дела 3:19,20.

„Многи су у великој мери занемарили да приме рани дажд. Због тога нису стекли сва она преимућства која Бог осигурава раним даждом. Очекивали су да ће позни дажд надокнадити оно што је било пропуштено. Они планирају да отворе своја срца тада кад се милост излије богатије и потпуније. Али такви чине ужасну грешку. Дело које је Бог започео у људском срцу давањем свог видела и познања истине мора стално да напредује. Сваки појединачно мора да схвати своју личну потребу. Срце мора да се испразни од сваке прљавштине и да се очисти да би било приуготовљено за стан Светоме Духу. Признање и напуштање греха, искрена молитва и предање Богу, то је ученике припремило за изливање Светога Духа на дан Педесетнице. Исто тако, само у још већој мери, мора да се учини и данас.“ – Сведочанство за проповеднике, 464.

„Кад се осетимо беспомоћним морамо искористити сваку прилику која нам се пружа како бисмо дошли до новог искуства. Као што биљка пушта корен у земљу, тако и ми морамо бити дубоко укорењени у Христу. Као што биљка прима зраке сунца, росу и кишу, тако и ми своје срце морамо отворити утицају Светог Духа.“ – Христове очигледне поуке, 47.

б. Који озбиљан позив нам Исус упућује? Марко 13:33.

„Немам одређено време о којем могу говорити везано уз тренутак изливања Светог Духа – када ће се моћни анђео спустити с неба и ујединити с трећим анђелом како би довршили дело за овај свет; моја порука јесте да наша једина сигурност лежи у спремности за примање освежења с неба, имајући притом уређене и упаљене светиљке.“ – Одабране поруке 1, 184.

„Вест трећег анђела прераста у гласну вику; не смете занемаривати садашње дужности, а да још увек сматрате како ћете једном у будућности примити велике благослове када ће се, без и најмањег вашег учешћа, догодити дивно пробуђење... Данас треба да очистите своје судове како би били спремни за росу с неба, спремни за изливање позног дажда. Позни дажд ће доћи и благослов од Бога испуниће сваку душу која је очишћена од сваке поганштине. Наш посао данас је да покоримо Христу своје душе, како бисмо били спремни за времена одмарања од лица Господњега – спремни за крштење Духом Светим.“ – Евангелизам, 527.


Среда 19. децембар

4. САДА ЈЕ ВРЕМЕ!

а. Који позив нам се данас упућује? Осија 10:12; Матеј 24:44; 1. Јованова 3:3.

„Господ ће ускоро доћи и морамо се припремити да Га дочекамо у миру. Морамо одлучити да учинимо све што је у нашој моћи да пренесемо светлост онима који су око нас. Немојте бити тужни, него радосни и увек имајмо пред очима Господа нашега Исуса Христа. Он ускоро долази и морамо бити спремни да дочекамо Његову појаву. О, како ће бити славно кад Га будемо видели и кад будемо поздрављени добродошлицом као они које је Он искупио!“ – 8. Сведочанство, 270.

„Господ долази, и ми морамо бити спремни! Свакога тренутка ја тражим Његову милост – желим хаљине Христове правде. Морамо понизити своју душу пред Богом као никад раније, доћи у подножје крста, и Он ће ставити речи у наша уста да можемо говорити за Њега, хвалу Богу нашем... Зар Га нећемо пустити да вером борави у нашем срцу? Зар се нећемо безрезервно предати Богу?“ – The Review and Herald, March 4, 1890.

„Дан за даном треба да тражимо просветљење Божјим Духом, како би Он могао извршити своје дело на души и карактеру. О, колико је времена узалуд потрошено придавањем пажње безначајним стварима.“ – Одабране поруке 1, 184.

б. Шта можемо научити од ране хришћанске цркве? Дела 1:14; 4:32.

„Треба запазити да се Дух излио на ученике тек кад су се потпуно сјединили, тек кад су престали да се боре за највише место. Постали су једнодушни. Све несугласице су биле одстрањене. И кад су примили силу Духа, сви су износили исто сведочанство...

„Тако може бити и данас. Хришћани треба да одбаце све размирице и да се предају Богу ради спасавања изгубљених. Нека се у вери моле за обећани благослов и он ће доћи. Изливање Духа у данима апостола било је 'рани дажд', и резултат је био величанствен. Али ће 'позни дажд' бити још обилнији. Шта је обећано онима који живе у овим тешким последњим данима? – 'Вратите се ка граду, сужњи, који се надате, још ти и данас јављам да ћу ти платити двојином' (Захарија 9:12). 'Иштите од Господа дажда у време позног дажда, Господ ће пустити муње, и даће вам изобила дажда и свакоме траве у пољу' (Захарија 10:1).“ – 8. Сведочанство, 22, 23.


Четвртак 20. децембар

5. БОЖЈИ НАРОД У ПРИПРАВНОСТИ

а. Који нам хитан позив упућује Павле? Римљанима 13:11,12.

„Сад је време да се пробудимо и да одлучним напорима изграђујемо складан хришћански карактер... Положај у којем се налазимо очекујући појаву нашег Спаситеља изискује да будно стражимо више него икад. Свет се налази у великој духовној тами. 'Али ви, браћо', каже апостол, 'нисте у тами да вас тај дан као лупеж затече.' Божја је намера одувек била да таму претвори у светлост, тугу у радост, а малаксалост у одмор и спокојство за душе које на то чежњиво чекају.“ – 5. Сведочанство, 199, 200.

б. Шта ће бити одлика Божјег народа у последњим данима? Јован 13:34,35; 1. Јованова 3:14.

„Ако Христос живи у нама ми ћемо Његову несебичну љубав показивати према свима са којима долазимо у додир. Када видимо људе и жене којима је потребно указати саосећање и помоћ, не треба да питамо: ‘Јесу ли они достојни?’, него: ‘Како и у чему могу да им помогнем?’...

„Онај који је свој живот дао за искупљење рода људског види у сваком људском бићу цену која превазилази сваку земаљску вредност. Само кроз тајну и славу крста можемо да наслутимо како високо Он цени сваку поједину душу.“ – Здравље и срећа, 138.

„Љубав према Христу, љубав према браћи у вери, биће сведочанство свету да смо били са Исусом и да смо се научили од Њега. Тада ће порука трећег анђела прерасти у гласан поклич, и цела земља биће осветљена славом Господњом.“ – 6. Сведочанство, 371.


Петак 21. децембар

ПИТАЊА ЗА ЛИЧНО РАЗМИШЉАЊЕ:

1. Зашто Бог дозвољава да се дешавају толике природне катастрофе?

2. Шта је Божја намера у изливању свог Духа на свој народ?

3. Шта значи примити рани дажд, И како нас то припрема за примање позног дажда?

4. Како се можемо припремити да у миру дочекамо Исуса?

5. Које духовно стање ће открити да смо спремни за позни дажд?

 <<    >>