Back to top

Sabbath Bible Lessons

Поуке о Светом Духу

 <<    >> 
Лекција 2 Субота 13. октобар 2018.

Симболи Светог Духа

„Који ме верује, као што писмо рече, из његова тела потећи ће реке живе воде. А ово рече за Духа ког после примише они који верују у име Његово: јер Дух Свети још не беше на њима, јер Исус још не беше прослављен.“ – Јован 7:38,39.

„Бог је својим Светим Духом просветлио ум и срце својих слугу. Дао им је снове и визије, симболе и слике, а они којима је истина на тај начин откривена, сами су обликовали мисао и изразили је људским речима.“ – Велика борба, 7.

Предлажемо да прочитате:   Велика борба, 7-13. 

Недеља 7. октобар

1. ВОДА КАО СИМБОЛ

а. Како вода симболише природу и дело Светог Духа? Јован 3:5; Титу 3:5.

„Крштење, укоп с Христом у води, слично је Његовој смрти, приказујући да су сви који се кају због преступа Божјег закона очишћени деловањем Светог Духа. Крштење приказује истинско обраћење обновом Светог Духа.“ – The Faith I Live By, p. 143.

б. На шта Исус позива оне који су духовно жедни? Јован 7:37-39; 4:14.

„Онај који се труди да своју жеђ угаси на изворима овог света, тај ће се напојити само да би поново ожеднео. Нигде људи нису задовољни. Они чезну за нечим што ће задовољити потребу душе. Ту потребу може задовољити само Христос. Потреба света, 'жеља свих народа', јесте Христос. Божанска милост коју само Он може дати – то је жива вода која чисти, освежава и окрепљује душу.“ – Жеља векова, 164.


Понедељак 8. октобар

2. ВЕТАР КАО СИМБОЛ

а. На који начин ветар представља дело Светог Духа у обраћењу? Јован 3:8.

„Христос је употребио ветар као симбол Божјег Духа.“ – Manuscript Releases, vol. 12, p. 155.

„Ветар се чује међу грањем дрвећа и како шушти у лишћу и цвећу, а ипак је невидљив и нико не зна откуда долази и куда иде. Тако Свети Дух делује на срце. То Његово деловање не можемо боље објаснити него невидљивим кретањем ветра. Човек можда није у стању да тачно каже време и место или да се сети свих околности у процесу обраћења, али то не значи да се није обратио. Помоћу средства невидљивог као што је ветар, Христос непрекидно утиче на људско срце. Мало по мало, иако тога можда није свестан онај који прима, остају утисци који душу привлаче Христу. То се може постићи ако размишљамо о Њему, ако читамо Свето Писмо или ако слушамо реч живог проповедника. Изненада, кад Дух непосредније апелује, душа се радосно предаје Исусу. Многи то називају изненадним обраћењем, али је то последица дугог деловања Духа Божјег – последица стрпљивог, дугог процеса.

„Иако је сам по себи невидљив, ветар изазива утиске који се виде и осећају. Тако се утицај Духа на душу открива у сваком поступку онога који осећа Његову спасоносну моћ. Кад Дух Божји потчини и освоји срце, живот се преображава. Грешне мисли се одбацују, зла дела се остављају, љубав, смерност и мир долазе на место гнева, зависти и свађе. Радост заузима место жалости, а на лицу се огледа небеска светлост. Нико не види руку која узима терет, нити запажа светлост која долази из небеских дворова. Благослов долази кад се душа кроз веру преда Богу. Тада та сила коју ниједно људско око не може видети ствара ново биће по Божјем обличју.“ – Жеља векова, 150, 151.

б. На који начин је Свети Дух употребљен како би нагласио слабост поноситих људских бића? Исаија 40:7,8.


Уторак 9. октобар

3. УЉЕ КАО СИМБОЛ

а. Како је уље употребљено као подесан симбол Светога Духа у вези са Христом? Псалам 45:7; 23:5; Исаија 61:1.

„Христос је, проповедајући у Назарету, објавио себе као Помазаника. Свети Дух пратио је Његове речи и убеђивао је срца у њихову истинитост. Сви су били сведоци благотворних речи које су излазиле из Његових уста.“ – The Bible Echo, August 19, 1895.

б. Како уље представља дело Светог Духа кроз посвећеног верника и у њему? Захарија 4:6,12,14.

„Пророк је видео како златно уље са две маслине посредством златних левака тече у чаше свећњака, а затим даље у златне жишке који су осветљавали светињу. Тако се и преко светих бића која стоје у присутности Божјој Свети Дух преноси на људска оруђа, која се посвећују Његовој служби. Задатак двојице миропомазаних (Стари и Нови завет) је да народу Божјем преносе дарове божанске милости посредством које једино Његова Реч заиста може постати жижак нози нашој и видело стази нашој. Дакле 'не силом ни крепошћу него Духом мојим, вели Господ над војскама' (Захарија 4:6).“ – Христове очигледне поуке, 374.

„Наша срца не могу да сјаје светлошћу уколико не постоји животворна веза са небом. Једино то може да учини да она стално горе светом, несебичном љубављу за Христа и за све оне који су искупљени Његовом крвљу. Ако нисмо стално испуњени златним уљем, пламен ће се угасити.“ – The Home Missionary, July 1, 1897.

„Уље се претаче у судове припремљене за уље. То уље представља утицај Светог Духа на срце, утицај који ради кроз љубав и чисти душу... Кад се то свето уље не би с неба стално доливало у порукама и опоменама Светог Божјег Духа, људским умом би потпуно загосподариле силе зла.“ – Коментари библијских текстова, 410, 411.

„Као што се маслине празне у златне левке, тако небески весници настоје да пренесу све што од Бога приме. Сво благо неба чека на нашу молбу и наше прихватање; а кад то благо примимо, наша је дужност да га пружимо другима. На тај се начин пуне свети жишци, а црква постаје носилац видела у свету.“ – Сведочанство за проповеднике, 466, 467.


Среда 10. октобар

4. КАО ГОЛУБ

а. Зашто је голуб био подесан видљиви симбол изливања Светог Духа на Исуса Христа? Матеј 3:16.

„Лик у обличју голуба који се појавио над Исусом у тренутку Његовог крштења представља благост Његовог карактера.“ – Selected Messages, vol. 2, p. 238.

б. Како ће се благост голуба открити у онима који приме Светог Духа? Матеј 10:16; Галатима 5:22.

„Када се човек обрати Богу, добија нови морални смисао, нову подстицајну силу, почиње да воли оно што Бог воли... Љубав, радост, мир и неизрецива захвалност прожимаће његову душу и језик благословенога ће клицати: 'Милост Твоја чини ме велика' (Псалам 18:35).“ – God’s Amazing Grace, p. 302.

„Када душа прими Христову светлост, дух бива омекшан. У животу се открива Христова благост. Лични утицај понизне, посвећене душе, шири се далеко попут цветног мириса. У таквом човеку постоји нешто невидљиво. То је духовна сила коју он прима од два помазаника који стоје пред Господом целе земље. Свети Дух, кога Бог шаље својим оруђима које жели да употреби, излива се и у друге људе, чинећи их Божјим сарадницима.“ – Australasian Union Conference Record, June 1, 1900.

ц. Које још поуке можемо извући из симбола голуба? Псалам 55:6.

„Живот у Христу је живот испуњен спокојством, не живот претераног заноса, већ трајног и мирног поверења. Ваша нада није у вама самима него у Христу. Ваша слабост уједињује се с Његовом снагом, ваше незнање с Његовом мудрошћу, ваша несигурност с Његовом издржљивошћу. И стога не треба да гледате на себе нити се бавите самим собом, већ гледајте на Христа. Мислите о Његовој љубави, о лепоти и савршенству Његовог карактера... Љубећи Га, опонашајући Га, предајући Му се целим бићем, ви ћете се преобразити и постати слични Њему.“ – Пут Христу, 63, 64.


Четвртак 11. октобар

5. ОГАЊ КАО СИМБОЛ

а. На који начин огањ представља Светог Духа? Матеј 3:11; Откривење 4:5.

„Изобилан, пун и богат дар Светог Духа треба да буде огњени зид који окружује Његову цркву, а који силе пакла не могу да оборе. У неокаљаној чистоти и беспрекорном савршенству свога народа Христос види награду за сво своје страдање, понижење и љубав као и надопуну своје славе – Христос, велико средиште из кога зрачи сва слава.“ – Сведочанство за проповеднике, 4.

б. Шта се указало ученицима што је личило на огањ, али то није био? Дела 2:3-8.

„Свети Дух, примивши облик пламених језика, сишао је на окупљене. То је био прикладан симбол дара који је тада дат ученицима и који их је оспособио да правилно и течно говоре језике који су им до тада били потпуно непознати. Појава пламена приказивала је усрдну ревност с којом ће ученици радити и силу која ће пратити њихово дело.“ – Дела апостола, 28.

„Обасјани овом божанском светлошћу, списи које им је Христос објаснио стајали су у њиховом уму са живим сјајем и љупкошћу јасне и моћне истине. Вео који их је спречавао да виде крај онога што је укинуто сада је био уклоњен, и они су савршено јасно могли видети циљ Христове мисије и природу Његовог царства.“ – The Spirit of Prophecy, vol. 3, p. 266.


Петак 12. октобар

ПИТАЊА ЗА ЛИЧНО РАЗМИШЉАЊЕ:

1. Шта представља крштење водом у вези са Светим Духом?

2. Како је употребљен ветар да представи дело Светог Духа у срцу?

3. Шта мора да се деси како би наша духовна светлост непрекидно сијала?

4. Чему нас голуб учи о хришћанском животу?

5. Како симбол огња представља Светог Духа?

 <<    >>