Back to top

Sabbath Bible Lessons

Поуке о Светом Духу

 <<    >> 
Лекција 3 Субота 20. октобар 2018.

Небески Учитељ

„Ко је управљао Духом Господњим? Или Му био саветник и научио Га?“ – Исаија 40:13.

„Свети Дух, Христов представник на земљи, одређен је и узвишен као небески Учитељ и Водич, послан на ову земљу од нашег Господа приликом Његовог вазнесења, да би у срцу и животу људи остварио све оно што је Он омогућио својом смрћу на крсту.“ – Life Sketches, p. 472.

Предлажемо да прочитате:   Христове очигледне поуке, 98-107. 

Недеља 14. октобар

1. УЧИТЕЉ ИСТИНЕ

а. На који начин је Свети Дух био учитељ истине у старозаветно време? Приче 1:23.

б. Кога је Немија препознао као учитеља Божјег народа након њиховог изласка из Египта? Немија 9:20. Како је Дух деловао кроз историју?

„Бог је од самог почетка својим Светим Духом деловао преко људи да би остварио своју намеру у погледу палог људског рода. То се јасно видело у животу патријараха... А у данима апостола Он је силно радио за своју цркву силом Светог Духа. Та иста сила која је подржавала патријархе, давала храброст Халеву и Исусу Навину и која је подарила успех раду апостолске цркве, пружала је подршку и верној деци Божјој у свим каснијим вековима. Сила Светог Духа за време мрачних векова помогла је валденжанским хришћанима да приправе пут за реформацију. Та иста сила учинила је успешним напоре оних племенитих људи и жена који су својим пионирским радом крчили пут за формирање данашњег мисионства и превођења Библије на језике и наречја свих народа.“ – Дела апостола, 39.


Понедељак 15. октобар

2. ИЗНАД СВЕТОВНЕ МУДРОСТИ

а. Какву супротност је апостол Павле приказао између мудрости овог света и мудрости Светог Духа? 1. Коринћанима 2:12-14.

„Божанско надахнуће поставља многа питања на која ни најспремнији учењак не може одговорити. Та питања се не постављају зато да бисмо ми на њих одговорили, него да бисмо обратили пажњу на дубоке тајне Божје и увидели да је наша мудрост ограничена, да у свакодневном животу у нашој околини постоје многе ствари које су изнад моћи схватања ограниченог ума, да су Божји судови и намере неистраживи. Његова мудрост је недокучива.

„Скептици неће да верују у Бога, јер својим ограниченим умом нису у стању да схвате бескрајну моћ којом се Бог открива људима. Међутим, Бога треба признавати више по ономе што нам није открио о себи, него по ономе што је открио нашем ограниченом схватању. И у божанским откривењима и у природи Бог је дао људима тајне које траже њихову веру.“ – 8. Сведочанство, 279, 280.

б. Како се Бог користи Светим Духом да нам открије истину? 1. Коринћанима 2:6,7,9,10. Како ми показујемо да слушамо свог Учитеља?

„Свети Дух говори души кроз свете списе и утискује истину у срце. На тај начин Он разобличује заблуду и изгони је из душе. Духом истине, који делује преко писане Божје речи, Христос потчињава себи своје изабране.“ – Жеља векова, 650.

„Молите Бога да вам својим Светим Духом открије светлост и истину, како бисте могли разумети шта читате у Његовој Речи. Када је, након васкрсења, Христос ходао са својим ученицима према Емаусу, он је отворио њихов разум како би разумели свете списе. Исти божански Учитељ осветлиће и наш ум ако прозоре срца будемо држали отворене према небу, а затворене за земаљске утицаје. Служба Светог Духа јесте да нам све напомиње и да нас води у истини.“ – That I May Know Him, p. 202.

„Немојте у свој ум гомилати толико безвредних ствари које вас не могу задовољити. У Божјој Речи пред вама се простире најбогатија трпеза. То је Господња трпеза, снабдевена изобиљем, са које можете јести и бити задовољени.“ – That I May Know Him, p. 201.


Уторак 16. октобар

3. ПОЗНАВАЊЕ БОЖЈИХ СТВАРИ

а. Колико су дубоки знање и мудрост Бога и Светога Духа? Матеј 10:29-31; Римљанима 11:33-36.

„Кад се на дан Педесетнице Свети Дух излио на ученике, они су разумели истине које им је Исус говорио у причама. Тада им је постало јасно учење које је за њих до тада представљало тајну. Под утицајем разумевања које су примили са изливањем Светог Духа они су се постидели својих дотадашњих чудних теорија. Њихове претпоставке и тумачења биле су лудост у поређењу са тада примљеном спознајом онога што је небеско. Сада су били вођени Светим Духом и њихово некад помрачено схватање обасјавала је светлост.“ – 8. Сведочанство, 286.

б. Које ствари, које човек сам од себе не може знати, Дух познаје? 1. Коринћанима 2:11,16.

„Божја је намера да Његова деца још у овом животу стичу све јаснију и дубљу спознају из Његове Речи. То се може постићи само на један начин: Божју Реч можемо разумети само ако смо просвећени истим Духом преко кога је та Реч и дошла до нас.“ – Пут Христу, 101.

ц. Шта би увек требало да радимо пре проучавања Библије? Псалам 119:18.

„Библију никад не треба проучавати без молитве. Само Свети Дух нам може помоћи да схватимо важност лако разумљивих стихова и сачувати нас да не изврћемо на своју погибао тешко разумљиве истине. Уз помоћ небеских анђела срце се припреми тако да ми онда разумемо Божју Реч, бивамо одушевљени њеном лепотом, упозорени њеним опоменама, охрабрени и ојачани њеним обећањима. Молитва псалмисте: 'Отвори очи моје, да бих видео чудеса закона Твог' (Псалам 119:18) треба да буде и наша молитва. Искушења често изгледају неодољива зато што се занемари молитва и проучавање Библије, и онда онај који се куша не може одмах да се присети Божјих обећања и да се сотони супротстави библијским оружјем.“ – Велика борба, 530, 531.


Среда 17. октобар

4. ПРАВИ УЧИТЕЉ

а. Које су квалификације правог учитеља? Јован 7:18; Матеј 7:15-20.

„(Исус) је затим указао на мерило на основу којег се истински учитељ разликује од обмањивача: 'Ко говори сам од себе, славу своју тражи; а ко тражи славу Оног који га је послао, он је истинит и у њему нема неправде' (Јован 7:18). Ко тражи сопствену славу, тај говори само за себе. Самољубље тиме испољава своје порекло.“ – Жеља векова, 441.

б. Како је Исус испунио ове услове? Јован 7:16; 8:50; 14:10; Јеврејима 5:5 (први део).

„Али је Христос тражио славу Божју. Он је говорио речи Божје. То је био доказ о Његовом праву да буде Учитељ истине.“ – Жеља векова, 441.

„Бог не жели да твоја светлост блиста тако да твоја добра дела теби доносе хвалу људи; већ да се прославља и узвисује Зачетник сваког добра. Исус је људима током свог живота пружао пример карактера... Изјавио је: 'Јело је моје да извршим вољу Оног који ме је послао, и да свршим Његов посао' (Јован 4:34) Када бисмо ми били тако одани Божјем делу, када бисмо га обављали трудећи се једино да увећамо Божју славу, били бисмо у стању да кажемо заједно са Христом: 'А ја не тражим славе своје' (Јован 8:50) Његов живот је био пун добрих дела, и наша је дужност да живимо онако као што је живео наш велики Пример.“ – Reflecting Christ, p. 41.

ц. Кога Свети Дух прославља? Како ово доказује да Свети Дух и Христос нису иста особа? Јован 16:13,14.

„Свети Дух уздиже и слави Спаситеља. Његова је мисија да нам представи Христа, чистоту Његове праведности и велико избављење које добијамо захваљујући само Њему.“ – Christian Education, p. 59.

„Дух стално настоји да пажњу људи усмери на велику жртву принесену на крсту Голготе, да свету открије љубав Божју, а осведоченој и обраћеној души лепоту и драгоценост светих списа.“ – Дела апостола, 39.


Четвртак 18. октобар

5. ВОЂА КОЈИ НАС ТЕШИ

а. Иако је Утешитељ различита особа од Христа, кога Он представља на земљи? Јован 14:18,21; 15:26. Када је то нарочито случај?

„Када Божји народ претражује Писмо са жељом да сазна шта је истина, Исус је ту присутан у личности свог представника, Светог Духа, оживљујући срца понизних и покорних.“ – Manuscript Releases, vol. 12, p. 145.

„Кад проучавате Свето Писмо, Свети Дух је поред вас, заступајући Исуса Христа.“ – Ye Shall Receive Power, p. 328.

б. Колико ћемо научити од нашег небеског Вође и какви ће бити резултати таквог поучења? Јован 14:26.

„Свети Дух нам је дат као помоћ у проучавању Библије. 'А утешитељ, Дух Свети, ког ће Отац послати у име моје', каже Христос, 'Он ће вас научити свему и напоменуће вам све што вам рекох' (Јован 14:26). Кад се Библија учини књигом проучавања, уз усрдну молитву за вођство Светог Духа и са потпуним предањем срца спремног да се потпуно посвети истином, све што је Христос обећао (у вези са мисијом Светог Духа) биће испуњено. Исход таквог проучавања Библије биће добро уравнотежен ум, разумевање изоштрено, а савест пробуђена. Симпатије и осећања биће чисти и племенити, а морална атмосфера боља, што ће све скупа представљати нову снагу за отпор искушењу.“ – Савети за родитеље, учитеље и студенте, 297.


Петак 19. октобар

ПИТАЊА ЗА ЛИЧНО РАЗМИШЉАЊЕ:

1. Наведи примере како је Свети Дух помагао Божјим људима у прошлости.

2. Како нам Свети Дух помаже да сазнамо шта је истина?

3. Како се код ученика променило разумевање истине након изливања Светог Духа на дан Педесетнице?

4. Који услови испуњени од стране Светог Духа, доказују да је Он прави Учитељ?

5. Какав став ти је неопходан ако желиш да те Свети Дух води у целу истину?

 <<    >>