Back to top

Sabbath Bible Lessons

Поуке о Светом Духу

 <<    >> 
Лекција 1 Субота 6. октобар 2018.

Служба Светог Духа

„А нама је Бог открио Духом својим; јер Дух све испитује, и дубине Божије.“ – 1. Коринћанима 2:10.

„Свети Дух се стара о Божјим стварима, и открива их ономе ко искрено тражи небеско благо. Ако се предамо Његовом вођству, он ће нас водити у светлост.“ – The Review and Herald, December 15, 1896.

Предлажемо да прочитате:   Manuscript Releases, vol. 2, pp. 9-18

Недеља 30. септембар

1. ОГРАНИЧЕНА ЉУДСКА МУДРОСТ

а. Шта је за људски ум највећа тајна? Јов 11:7; Исаија 40:28.

„Нека се нико не усуди да дрском руком подиже вео који скрива (Божју) славу. 'Како су неиспитиви Његови судови и неистраживи Његови путеви!' (Римљанима 11:33). Скривање Његове силе је само доказ о Његовој милости; јер подићи вео који скрива божанску присутност значи смрт. Ум ниједног смртника не може продрети у тајну у којој Свемогући живи и делује. Ми Га можемо схватити само на основу онога што је Он нашао за добро да нам открије о себи.“ – Здравље и срећа, 390.

б. Како можемо разумети Божје ствари? 5. Мојсијева 29:29.

„Откривење које је Бог сам дао о себи у својој Речи наменио је нама и треба да га проучавамо. То можемо настојати да схватимо. Али даље од тога не можемо продрети. Најразвијенији ум може се напрезати док се не умори, стварајући разне претпоставке о природи Бога, али ће његови напори остати узалудни. Нама није дато да решавамо тај проблем. Ниједан људски ум не може истраживањем докучити Бога. Нека се човек у својој ограничености не упиње покушавајући да тумачи Њега. Нека се нико не упушта у нагађања о Његовој природи. Ћутање ту значи речитост. О Свезнајућем се не може расправљати.“ – 8. Сведочанство, 301.


Понедељак 1. октобар

2. БОЖАНСКО ОТКРИВЕЊЕ ЈЕ НЕОПХОДНО

а. Кога Бог користи како би нам открио ствари о себи? Зашто је ово божанско оруђе неопходно чак и данас? 1. Коринћанима 2:10 (први део).

„Дух Свети који је по доброти и милости Бескрајне љубави послан с неба, открива божанску истину свакој појединој души која се у вери потпуно предаје Христу. Његовом силом битне истине од којих зависи спасење душе усађују се у срце и мисли, и животни пут чине тако јасним да нико не мора да лута. Док проучавамо свете списе, морамо се молити да нам Свети Божји Дух расветли Његову Реч, да бисмо могли видети и ценити њена блага.“ – Христове очигледне поуке, 87.

„У својој Речи, Бог је људима објавио знање неопходно за спасење. Свето Писмо треба да буде прихваћено као ауторитативно, непогрешиво откривење Његове воље. Оно је мерило карактера, показатељ доктрине и проба искуства... Ипак, чињеница да је Бог открио своју вољу људима преко своје Речи није учинила непотребним трајно присуство и вођство Светога Духа. Напротив, Спаситељ је својим ученицима обећао Светога Духа који ће Божјим слугама објавити Реч, разјаснити и применити њена учења.“ – Amazing Grace, p. 198.

б. Како и зашто су написани свети списи? 2 Петрова 1:21; Римљанима 15:4; 2 Тимотију 3:16.

„Библија указује на Бога као свог аутора, па ипак је написана људском руком. Разнолики стилови њених књига приказују особине више писаца. Све истине које су у њој објављене 'од Бога су дане' (2. Тимотију 3:16), а ипак су исказане људским речима. Бесконачни је својим Светим Духом просветлио умове и срца својих слугу.“ – The Faith I Live By, p. 10.

„Саме речи написане у Библији нису надахнуте, него су надахнути били људи који су их писали. Надахнуће не делује на човекове речи или изразе него на самог човека који, под утицајем Светог Духа, бива прожет таквим мислима. Међутим, речи примају обележје јединке која их изговара или пише... Божански ум и воља спајају се са умом и вољом човека, и тако људски изрази постају Реч Божја.“ – Коментари библијских текстова, 845.


Уторак 2. октобар

3. СВЕТИ ДУХ, БОЖАНСКИ СВЕДОК

а. Шта показује да је Свети Дух једна од три небеске силе које сачињавају Божанство? Матеј 28:19. Које је Његово дело?

„Божанство је било гануто сажаљењем према људској раси, и Отац, Син и Свети Дух предали су се сачињавању плана искупљења.“ – Counsels on Health, p. 222.

„Постоје три живе личности божанског Тројства; у име те три велике силе – Оца, Сина и Светога Духа – крштавају се они који примају Христа живом вером; а те силе ће са послушним поданицима Неба сарађивати у њиховим напорима да живе новим животом у Христу.“ – Евангелизам, 463.

„Дух ће им бити дарован ради препорода, а без тога би Христова жртва била безуспешна. Моћ зла се повећавала вековима, и било је запрепашћујуће колико су се људи немоћно потчињавали том сотонском ропству. Пружити отпор греху и савладати га може се само моћним деловањем трећег лица Божанства, снагом Светог Духа који не долази ни са каквом ограниченом енергијом, него са потпуном божанском силом. Дух спроводи у дело оно што је извојевао Спаситељ света. Силом Духа Светога срце се чисти од греха. Помоћу Духа верник постаје учесник у божанској природи. Својим следбеницима Христос даје свој Дух, као божанску силу, како би савладали све наслеђене и стечене склоности ка злу и како би Заједница примила печат Његовог карактера.“ – Жеља векова, 650.

б. Које дело Светог Духа такође показује да је он божанска личност, једнак са Богом? 1. Коринћанима 2:10 (последњи део).

„Свети Дух има своју личност; у противном, Он не би могао да сведочи нашем духу и с нашим духом да смо деца Божја. Он мора да буде и божанска личност, јер иначе не би могао да испитује тајне које су сакривене у Божјем срцу. 'Јер ко од људи зна шта је у човеку осим духа човечијег који живи у њему? Тако и у Богу шта је нико не зна осим Духа Божијег' (1. Коринћанима 2:11).“ – Евангелизам, 464.


Среда 3. октобар

4. ЛИЧНОСТ СВЕТОГ ДУХА

а. Зашто ће тачна природа Светог Духа остати тајна? Јован 16:13.

„За нас није најбитније да тачно одредимо дефиницију Светог Духа. Христос нам каже да је Дух Утешитељ: 'Дух истине, који од Оца излази' (Јован 15:26). О Светом Духу јасно је речено да Он у свом делу упућује људе у све истине и да, кад дође, 'неће од себе говорити' (Јован 16:13).

„Природа Светог Духа за нас представља тајну. Људи је не могу објаснити, јер им је Господ није открио... У погледу оваквих тајни, које су исувише дубоке за људски ум, ћутање представља злато.“ – Дела апостола, 38.

б. Иако је природа Светог Духа тајна, шта показује да је Он личност у истој мери у којој је и Бог личност? Римљанима 8:16,26,27.

„Потребно је да схватимо да Свети Дух, који је личност као што је Бог личност, хода по овом тлу (школе Авондејл).

„Свети Дух је личност, јер Он 'сведочи нашем духу да смо деца Божија' (Римљанима 8:16). Кад се показује то сведочанство, оно са собом носи свој властити доказ. У таквим тренуцима ми верујемо и сигурни смо да смо деца Божја.“ – Евангелизам, 464.

ц. Како знамо да Свети Дух има своју слободну вољу, чак и док служи онако како Га усмеравају Отац и Син? 1. Коринћанима 12:11; Дела 13:2.

„Кад је Спаситељ рекао: 'Идите дакле и научите све народе', Он је исто тако рекао: 'Знаци онима који верују биће ови: именом мојим изгониће ђаволе; говориће новим језицима; узимаће змије у руке, ако и смртно шта попију, неће им наудити; на болеснике метаће руке, и оздрављаће.' Ово обећање је далекосежно исто тако као и претходно дати налог. Не дају се сваком вернику сви дарови. Дух раздељује 'по својој власти свакоме како хоће' (1. Коринћанима 12:11). Међутим, дарови Духа су обећани сваком вернику у складу са његовим потребама у делу Господњем.“ – Жеља векова, 801.

„Припадници Божјег народа могу међусобно бити и биће различити, али их све покреће један Дух.“ – Мој живот данас, 301.


Четвртак 4. октобар

5. БОЖАНСКИ УТЕШИТЕЉ

а. У ком смислу је Дух Божји „други Утешитељ“? Јован 14:16.

„Утешитељ се назива 'Дух истине'. Његов задатак је у томе да открије и разјасни истину. Он прво борави у срцу и у души као Дух истине, и на тај начин постаје Утешитељ. Истина доноси утеху и мир, али се прави мир и утеха не могу наћи у лажи... Свети Дух говори души кроз свете списе и утискује истину у срце.“ – Жеља векова, 650.

б. Шта ће Дух Свети учинити за сваког верника? Јован 16:13 (први део).

„Узевши ову небеску буктињу у своје руке, истраживач истине увиђа своју слабост и немоћ, своју потпуну безнадежност у настојању да се оправда. Он увиђа да у себи самом не налази ништа чиме би могао да се препоручи Богу. Моли се да га Дух Свети, као Христов представник, стално води и упути у сваку истину.“ – Савети за родитеље, учитеље и студенте, 372.

„У свим временима и на сваком месту, у свим патњама и у сваком болу, кад све докле поглед допире изгледа мрачно а будућност сасвим неизвесна, и кад се осећамо посве беспомоћни и усамљени, Утешитељ ће бити послан као одговор на молитву вере. Околности нас могу одвојити од свих земаљских пријатеља, али нас никакве околности, никаква удаљеност не може одвојити од небеског Утешитеља. Ма где да смо, ма куда да идемо, Он нам је увек с десне стране да нас помаже, подржава, подиже и храбри.“ – Жеља векова, 649.


Петак 5. октобар

ПИТАЊА ЗА ЛИЧНО РАЗМИШЉАЊЕ:

1. Колико нам Бог открива о себи? Зашто?

2. На који начин једино можемо задобити истинско знање о Богу?

3. Како знамо да постоје три особе у небеском Тројству? Наведи примере из Библије.

4. Шта доказује да је Свети Дух божанска особа?

5. На који начин нас Свети Дух „теши“?

 <<    >>