Back to top

Sabbath Bible Lessons

Pouke iz života Jakova

 <<    >> 
  Subota, 1. kolovoza 2020.

Dar prve subote za sjedište u Almatiju, Kazahstan

Republika Kazahstan je država s 18 milijuna stanovnika u središtu Euroazije čiji manji dio pripada Europi, a veći dio Aziji. Kazahstan je deveta najveća država na svijetu po teritoriju, a graniči s Rusijom, Kinom, Kirgistanom, Uzbekistanom, Turkmenistanom i Kaspijskim jezerom. Službeni jezik je kazaški, osnovna vjeroispovijest je islam kojeg ispovijeda 70% populacije, a slijedi ga 26% kršćana (većinski pravoslavnih), uz preostalih 4% koje čine židovi, budisti i ateisti. Glavni grad je Nursultan (Astana), ali najveći grad od 1,7 milijuna stanovnika je Almati, nekad poznat kao Alma-Ata ili Vernij.

Poruka reformacije započela je u Kazahstanu 1920-tih godina, ali se suočila s ozbiljnim poteškoćama iza „željezne zavjese“ tako da braća nisu imala gotovo nikakve povezanosti s Generalnom konferencijom. Nakon raspada SSSR-a, većina je otišla u Rusiju ili Njemačku.

Sad je vrijeme da se obnovi Božje djelo u ovom dijelu vinograda. Unatoč golemim izazovima, djelo ovdje nikad nije prestalo. Uz izolirane članove, većina naših vjernika zajedno s radnikom crkve nalaze se u Almatiju, gdje smo godinama zakupljivali razne prostorije za održavanje bogoslužja što je dovodilo našu grupu u tešku situaciju. Zato su Ruska unija i Istočnoeuropska unija kupile zemljišnu parcelu za izgradnju doma molitve koji će biti sjedište u ovom prostoru.

Almati je na križanju putova, a smješten je na slavnoj ruti puta svile iz Kine do Europe. Uz činjenicu da Kina trenutno investira milijarde kako bi oživjela ovu autocestu, strateški smještaj Almatija čini ga također i turističkim odredištem. „Ne smijemo skrivati istinu u svim krajevima zemlje. Ona se mora objaviti. (…) Krist je u Svojim naporima zauzeo mjesto uz obale jezera i na glavnim prometnicama gdje se susretao s ljudima iz svih dijelova zemlje“—Svjedočanstva, knj. 7, str. 35.

Draga braćo, nalazimo se na rubu vječnosti. Uskoro će Krist doći da uzme svoj narod u bolju zemlju. Vrijeme se približava kad nećemo trebati naša materijalna sredstva te smo pozvani: „Dovedite svoja sredstva tamo gdje ih možete predati za napredak Božjeg djela. Pošaljite svoja blaga pred sobom na nebo.“— Svjedočanstva, knj. 5, str. 465.

Vaša braća i sestre iz Kazahstana

 <<    >>