Back to top

Sabbath Bible Lessons

Lutanje kroz pustinju (1)

 <<    >> 

Predgovor

„Povijest izraelskog života u pustinji zapisana je za nauk Božjeg Izraela do kraja vremena.” —Patrijarsi i proroci, str. 293.

„Mrmljanje starih Izraelaca i njihovo buntovno nezadovoljstvo, kao i silna čuda učinjena za njih i kazna za njihovo idolopoklonstvo i nezahvalnost, zapisani su nama za pouku. Primjer starog Izraela dan je kao upozorenje Božjem narodu, da bi mogao izbjeći nevjerovanje i Njegov gnjev. Da su iz Svetog izvještaja izostavljena bezakonja Hebreja, a zapisane samo njihove dobre strane, iz njihove povijesti ne bismo naučili potrebnu lekciju.”—4. Svjedočanstvo, str. 11.

Dok započinjemo prvi dio dvodijelne serije „Lutanje kroz pustinju“, glavni fokus našeg proučavanja bit će: Mojsijevo rođenje i priprema za vodstvo izlaska iz Egipta; egipatska zla; izbavljenje iz egipatskog ropstva; dolazak Izraelaca do Sinaja; i primanje zakona. Razmatrat ćemo primjere nevjere te njenih razornih posljedica, kao i vjernosti i blagoslovljenih nagrada. Vidjet ćemo strašne posljedice odbacivanja Božjih upozorenja, kao i blagoslove koje su primili oni koji su odlučili vjerovati Božjoj riječi te prema njoj i živjeti.

Mnogi Izraelci su sa sobom nosili egipatski utjecaj. Iako su fizički napustili Egipat, sa sobom su ponijeli mnoge egipatske običaje i obrasce razmišljanja. Mi smo također pozvani da izađemo iz duhovnog Egipta, iz svijeta. I mi smo se zavjetovali na služenje Bogu, ali i dalje razmišljamo i živimo kao svijet. Dok proučavamo ove pouke, neka naša srca budu voljna i spremna u potpunosti slijediti Boga.

„Mojsijev bi zadatak bio daleko lakši da mnogi Izraelci nisu postali toliko pokvareni te nisu bili voljni napustiti Egipat.“ —Patrijarsi i proroci, str. 260.

„Tijekom svih godina ropstva u Egiptu među Izraelcima je bilo onih koji su ostali vjerni štovanju Jahve.” — Patrijarsi i proroci, str. 259. Mojsijevi roditelji su bili među rijetkima koji su bili vjerni. Njegova majka, bogobojazna žena, znala je kako odgajati svog sina. „Cijeli budući Mojsijev život, velika zadaća koju je on obavio kao vođa Izraela, svjedoči o važnosti utjecaja kršćanske majke.” — Patrijarsi i proroci, str. 244.

Neka nam Bog pomogne da učimo iz pogrešaka Izraelaca. Također, da učimo i iz njihovih uspjeha te da budemo dio vjernog ostatka današnjeg vremena koji slijedi Boga pod svaku cijenu.

Generalna Konferencija, Odjel za subotnju školu

 <<    >>