Back to top

Sabbath Bible Lessons

“Zie, Ik kom spoedig”

 <<    >> 
Les 9 Sabbat, 26 augustus 2017

Zich Voorbereiden

“Jaagt de vrede na met allen, en de heiligmaking, zonder welke niemand de Heere zien zal” (Hebreeën 12:14).

“Tonen wij door middel van ons leven en heilige wandel aan onze omgeving, dat wij uitzien naar de heerlijke verschijning van onze Heere en Heiland, Jezus Christus?” –Eerste Geschriften, blz. 126-127.

Aanvullende studie:   Getuigenissen voor de Gemeente 5, blz. 178-187; 603-606. 

Zondag 20 augustus

1. Het vermijden van een algemene Valstrik

A. Welke gevaarlijke leugen wordt in toenemende mate onderwezen in de belijdende geestelijke wereld van vandaag en hoe weerlegt de Schrift dit? Jakobus 2:14, 20-22, 24.

“Nu wordt er vanaf de kansels de woorden uitgesproken: “Geloof, geloof alleen. Heb geloof in Christus; u hebt niets te maken met de oude wet, alleen vertrouw op Christus”. Hoe anders is dit uit de woorden van de apostel, die verklaart, dat geloof zonder werken, dood is.” –Faith and Works, blz. 89.

“Het verlangen naar een gemakkelijke godsdienst, die geen strijd, geen zelfverloochening, geen prijsgeven van de dwaasheden van deze wereld vereist, heeft de leer van de zaligmaking door het geloof en het geloof alléén heel populair gemaakt. Maar wat zegt Gods Woord hierover?... (Zie Jakobus 2:14, 21-22, 24).

De uitspraken van Gods Woord weerleggen deze misleidende leer van het geloof zonder de werken. Men getuigt niet van geloof, als men aanspraak meent te kunnen maken op Gods gunst zonder te voldoen aan de voorwaarden om genade te ontvangen. Het is gewoon aanmatiging, want het ware geloof is gegrondvest op de beloften en geboden van de Schrift.

Laat niemand zichzelf misleiden door te geloven, dat men heilig kan worden, terwijl men opzettelijk één van Gods geboden overtreedt. Als men willens en wetens zondigt, legt men de stem van de Geest het zwijgen op en brengt men scheiding tussen zichzelf en God. ‘Zonde is wetteloosheid’. ‘Eenieder, die zondigt (dat is: de wet overtreedt), heeft Hem niet gezien en heeft Hem niet gekend’ (1 Johannes 3:4, 6).“ –De Grote Strijd, blz. 436-437.


Maandag 21 augustus

2. Het Verlossingsplan echt Aannemen

A. Wat zijn de eerste stappen in de richting van echte verlossing? Handelingen 2:37-38; Romeinen 5:1.

“Wanneer we het Lam Gods zien op het kruis van Golgotha, begint het geheim van de verlossing zich in de geest te ontvouwen en leidt Gods goedheid ons tot berouw. Door voor zondaars te sterven openbaarde Christus een liefde, die niet te bevatten is. En als de zondaar op deze liefde acht slaat, wordt zijn hart toegankelijk. Zijn geest komt ervan onder de indruk en in zijn binnenste ontwikkelt zich berouw.” –Schreden naar Christus, blz. 31.

“Berouw houdt in, dat men spijt heeft van de zonde en dat men de zonde de rug toekeert. We keren ons niet van de zonde af, als we de zondigheid er niet van inzien. Er vindt geen verandering in ons leven plaats, als we niet in ons hart ons van de zonde afwenden.” –Schreden naar Christus, blz. 27.

B. Welke belangrijke waarheid is van het hoogste belang voor de volgelingen van Christus? Hebreeën 12:14; 1 Petrus 1:13-16.

“Heiligheid is in overeenstemming met God.” –Getuigenissen voor de Gemeente 5, blz. 603.

“Wanneer de zondaar door zijn bekering in vrede leeft met God door het verzoenend bloed van Christus, is het christelijk leven pas begonnen. Hij moet zich nu ‘richten op het volkomene’ en opgroeien tot ‘de maat van de wasdom der volheid van Christus’.” –De Grote Strijd, blz. 435.

“Door de verdiensten van Christus, door Zijn gerechtigheid, door geloof op ons overgebracht, moeten wij streven naar de volmaaktheid van het christelijke karakter. Onze taak komt in de woorden van de apostel naar voren: ‘Laat ons oog alleen gericht zijn op Jezus, de Leidsman en Voleinder des geloofs’ (Hebreeën 12:2)…

De manifestatie van Gods liefde, Zijn genade en goedheid en het werk van de Heilige Geest om ons hart te verlichten en te vernieuwen geeft ons door geloof zo’n hechte band met Christus, dat wij door een juiste voorstelling van Zijn karakter in staat zijn het meesterlijk bedrog van Satan te onderscheiden…

Broeders en zusters, het is door naar Christus te zien, dat wij veranderd worden. Door stil te staan bij de liefde van God en onze Verlosser, door de volmaaktheid van het goddelijke karakter te overpeinzen en door geloof aanspraak te maken op de rechtvaardigheid van Christus, zullen wij veranderd worden naar dezelfde gelijkenis.” –Getuigenissen voor de Gemeente 5, blz. 604-605.


Dinsdag 22 augustus

3. Een haalbaar Doel

A. Wat is Gods plan voor ons in onze voorbereiding om onze Heer in vrede te ontmoeten? Matthéüs 5:48; Psalm 101:2.

“Terwijl Christus het heiligdom reinigt, moeten de gelovigen op aarde hun leven zorgvuldig onderzoeken en hun karakter vergelijken met de maatstaf van gerechtigheid. En wanneer zij dan hun gebreken zien, dienen zij de hulp van Gods Geest in te roepen om hen de morele kracht te geven de verzoeking van Satan te weerstaan, en zo aan de volmaakte maatstaf te kunnen voldoen. Zij kunnen juist die verzoekingen overwinnen, waarvan het leek, dat de mensheid daar niet tegen opgewassen was. Want goddelijke kracht verbindt zich met hun menselijke inspanningen en daar kan Satan niet tegenop.” –Christus Weerspiegelen, blz. 295.

“Hardnekkige zonden moeten worden bestreden en overwonnen. Ongewenste karaktertrekken, erfelijke of aangeleerde, moeten afzonderlijk worden genomen en vergeleken met de grote regel van de gerechtigheid; en in het licht, weerspiegeld door het Woord van God, moeten ze standvastig worden weerstaan en overwonnen, door de kracht van Christus.” –Christian Education, blz. 113.

B. Waarom moeten wij streven naar volmaaktheid door te wandelen in het licht van Gods geopenbaarde wil? 1 Korinthe 9:24-25; Filippensen 3:12-14.

“Te wandelen in het licht betekent te besluiten het denken te oefenen, wilskracht uit te oefenen, in een ernstige pogen om Christus naar voren te brengen in een liefelijk karakter. Het betekent alle somberheid weg te doen. U moet niet gewoon tevreden rusten door te zeggen: “Ik ben een kind van God”. Aanschouwt u Jezus en wordt u door aanschouwen veranderd naar Zijn gelijkenis? Te wandelen in het licht betekent verbetering en vooruitgang in de geestelijke verworvenheden.” –Sons and Daughters of God, blz. 200.

“Welke fouten of mislukkingen er ook mogen zijn in het verleden, wij mogen met Gods hulp er bovenuit groeien.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 443.

C. Wat is beloofd aan hen, die hevig verlangen naar echte morele gerechtigheid? Efeze 3:16; Matthéüs 5:6.


Woensdag 23 augustus

4. Ernstige Sterkte voor onze dringende Nood

A. Hoe alleen kunnen wij toegerust zijn om in de laatste strijd staande te blijven? Jeremia 15:16.

“Alleen zij, die door de waarheid van de Bijbel zijn versterkt, zullen in de laatste grote strijd stand kunnen houden.” –De Grote Strijd, blz. 548.

B. Hoe kunnen wij baat vinden door toenemende toewijding in onze godsdienstige gewoonten om Gods wil beter te leren kennen? 1 Johannes 5:14; Psalm 119:129-131.

“De Getuigenissen worden niet gelezen en niet gewaardeerd. God spreekt tot u. Licht schijnt vanuit Zijn Woord en de Getuigenissen, en beide worden veracht en veronachtzaamd. Het gevolg is duidelijk te zien in het gebrek aan reinheid en toewijding en oprecht geloof onder ons.

Laat iedereen zichzelf de volgende vraag stellen: “Hoe zijn wij in deze toestand van geestelijke zwakte en verdeeldheid terecht gekomen? Hebben wij ons niet zelf de afkeurende blik van God op de hals gehaald, omdat onze daden niet overeenkomen met ons geloof?” –Getuigenissen voor de Gemeente 5, blz. 178.

“Pas ervoor op, dat je persoonlijk gebed en Bijbelstudie niet verwaarloost. Het zijn wapens tegen degene, die probeert te verhinderen, dat je dichter bij de hemel komt. De eerste keer, dat je het bidden en Bijbel lezen overslaat, maakt de tweede keer makkelijker.” –Boodschap aan Jonge Mensen, blz. 90.

C. Waarom is het allesbeslissend om van ganser harte zich over te geven, voor 100 procent, aan het gehoorzamen aan Gods wil, zo duidelijk getoond in de geschriften van de Inspiratie? Jakobus 1:21-25.

“Door Satans misleidingen geloven velen, dat God hun ontrouw in kleine dingen niet erg vindt, maar in Zijn handelen … laat de Here zien, dat Hij het kwaad op geen enkele voorwaarde goedkeurt of duldt. Allen, die hun eigen zonden willen goedpraten of verbergen en ze in de boeken des hemels laten staan zonder ze te belijden en er geen vergiffenis voor vragen, zullen door Satan worden overwonnen.” –De Grote Strijd, blz. 572-573.

“God werkt met macht voor een getrouw volk, dat Zijn woord gehoorzaamt zonder vragen of twijfel.” –Testimonies 4, blz. 164.


Donderdag 24 augustus

5. Zich onderwerpen aan de Verlossing

A. Verklaar het proces van heiligmaking. 1 Johannes 3:1-3; Hebreeën 5:12-14; 6:1.

“De gehoorzaamheid van de mens kan alleen volmaakt worden door de welriekende geur van de gerechtigheid van Christus, die elke daad van gehoorzaamheid voor God welriekend maakt. Het aandeel van de christen bestaat uit het volhardend strijden tegen iedere fout…

Dag aan dag werkt God voor de heiligmaking van de mens, en de mens moet met God samenwerken door voortdurend te streven naar de ontwikkeling van juiste gewoonten… Onze Heiland is steeds bereid om naar het bidden van het berouwvolle hart te luisteren en dit te beantwoorden; genade en vrede worden vermenigvuldigd voor Zijn getrouwen. Vol vreugde schenkt Hij de zegeningen, die ze nodig hebben in hun strijd tegen het kwaad, dat hen omringt.” –Van Jeruzalem tot Rome, blz. 388.

B. Waarom is het van het grootste belang, dat wij dit proces niet eigenzinnig weerstaan? Efeze 4:30.

“De eerste keer, dat je je verzet tegen, wat de Geest van je vraagt, maakt de tweede keer makkelijker. Zo verharden we ons hart en stompen ons geweten af.

Aan de andere kant maakt ook elke weerstand tegen verzoeking het makkelijker om weerstand te bieden. Elke zelfverloochening maakt het zichzelf verloochenen makkelijker. Elke behaalde overwinning maakt de weg vrij voor een volgende overwinning. Elke weerstand tegen verzoeking, elke zelfverloochening, elke triomf over de zonde, is een zaadje, dat vrucht draagt tot in het eeuwige leven.” –Boodschap aan Jonge Mensen, blz. 90.


Vrijdag 25 augustus

Terugblik

1. Welke verkeerde gedachte leidt veel belijdende christenen tot aanmatiging?

2. Hoe kan ik onderscheiden, of mijn niveau van bekering te oppervlakkig is geweest?

3. Hoe kan ik er zeker van zijn, dat God echt mij wil helpen mijn fouten te overwinnen?

4. Hoeveel tijd besteed ik aan de Getuigenissen in vergelijking met andere boeken?

5. Verklaar de wijze, waardoor God ons motiveert om zaden te zaaien voor het eeuwige leven.

 <<    >>