Back to top

Sabbath Bible Lessons

“Zie, Ik kom spoedig”

 <<    >> 
Les 5 Sabbat, 29 juli 2017

Jezus komt Werkelijk Weer!

“Zo kom Ik weer, en zal u tot Mij nemen, opdat gij ook zijn moogt, waar Ik ben” (Johannes 14:3).

“De wederkomst van Christus om het verlossingswerk te voltooien is één van de plechtigste en mooiste openbaringen van de Bijbel.” –De Grote Strijd, blz. 282.

Aanvullende studie:   Eerste Geschriften, blz. 3-10; 340-342. 

Zondag 23 juli

1. Ziet, Hij komt!

A. Hoe zal de komst van Jezus zijn volgens de Bijbel? Handelingen 1:11.

“Het meest waardevolle feit voor de discipelen in de hemelvaart van Jezus was, dat Hij van hen weg ging naar de hemel in de tastbare vorm van hun goddelijke Leraar. Diezelfde Jezus, die had gewandeld, gesproken en gebeden met hen…, was opgevaren naar de hemel in de menselijke vorm. En de hemelse boodschappers hadden hun verzekerd, dat diezelfde Jezus, die zij hadden zien opvaren naar de hemel, zal weer komen op dezelfde wijze, als Hij was opgevaren. Deze zekerheid is er steeds geweest en zal er zijn tot de afsluiting van de tijd, de hoop en vreugde van alle ware liefhebbers van Christus.” –The Spirit of Prophecy 3, blz. 254.

B. Voor wie zal Jezus’ verschijnen zichtbaar zijn? Openbaring 1:7; Matthéüs 24:30.

“Zij, die Hem hebben bespot en geslagen, zullen daar zijn. De priesters en de oversten zullen opnieuw het schouwspel in de rechtszaal aanschouwen. Iedere bijzonderheid zal voor hen verschijnen, alsof het in letters van vuur was opgetekend. Dan zullen zij, die gebeden hebben: ‘Zijn bloed kome over ons en over onze kinderen!’, het antwoord op hun gebed ontvangen. Dan zal de gehele wereld het weten en verstaan.” –De Wens der Eeuwen, blz. 648.


Maandag 24 juli

2. Een verbazingwekkende Hoop

A. Wat is het doel van Jezus’ komst en hoe moet ons vertrouwen in deze ontzagwekkende, onovertroffen gebeurtenis ons beïnvloeden? Johannes 14:1-3.

“Degenen die echt van de Heiland houden kunnen niet anders dan met vreugde begroeten een boodschap, gebaseerd op het woord van God, Degene op wie hun hoop van eeuwige leven gericht is, terug komt, niet om te worden beledigd, veracht en verworpen, zoals bij Zijn eerste komst, maar in kracht en heerlijkheid, om Zijn volk te verlossen. De verkondiging van Christus’ komst moet nu zijn, zoals toen gemaakt door de engelen aan de herders van Bethlehem, de goede tijding van grote vreugde. Er kan niet meer overtuigend bewijs zijn, dat de kerken God hebben verlaten dan de geprikkeldheid en vijandigheid, die er was door deze van de hemel gezonden boodschap.

Het zijn degenen, die de Heiland niet liefhebben, die willen, dat Hij weg blijft, en zulken ontvangen graag het getuigenis gebracht door ontrouwe dienaren: ‘Mijn heer vertoeft te komen’ (Matthéüs 24:48). Terwijl zij weigeren de Schriften te onderzoeken om te leren, of deze dingen zo zijn, grijpen zij elke fabel aan, die de komst van Christus zal uitstellen tot in de verre toekomst, of het geestelijk maken, vervuld bij de verwoesting van Jeruzalem, of plaats hebbend bij de dood.” –The Spirit of Prophecy 4, blz. 216-217.

B. Beschrijf de zoetheid van deze hoop en wat moet er nauw mee verbonden zijn? Filippensen 3:20-21.

“De profetische waarheden zijn met elkaar verbonden, en als wij deze bestuderen, vormen zij een prachtige groep van praktische christelijke waarheid. Alle verhandelingen, die wij geven, moeten duidelijk zijn om te laten zien, dat wij wachten, werken en bidden voor de komst van de Zoon van God. Zijn komst is onze hoop. Deze hoop moet verbonden zijn met al onze woorden en werken, met al onze gezelschappen en verbindingen.” –Evangelism, blz. 220.

“Degenen, die Hem hebben liefgehad en Hem hebben verwacht, zal Hij met heerlijkheid en eer en onsterfelijkheid bekronen. De rechtvaardige doden zullen uit hun graven opstaan, en de levenden zullen te samen met hen worden opgenomen, de Here tegemoet in de lucht. Zij zullen de stem van Jezus, die lieflijker klinkt dan de schoonste muziek, welke ooit door stervelingen werd beluisterd, tot zich horen zeggen: Uw strijd is voleindigd.” –Van Jeruzalem tot Rome, blz. 24.


Dinsdag 25 juli

3. Een niet te beschrijven Heerlijkheid

A. Welk teken in de hemel zal Jezus’ komst aanwijzen? Markus 13:26.

“Spoedig werden onze ogen getrokken naar het oosten, want een kleine zwarte wolk was verschenen, ongeveer de helft zo groot als de hand van een man, waarvan wij allen wisten, dat dit het teken was van de Zoon des mensen. Wij allen staarden in plechtige stilte naar de wolk, toen deze dichterbij kwam en lichter werd, heerlijker en nog heerlijker, totdat het een grote witte wolk was. De onderkant leek van vuur; een regenboog was erboven.” –Spiritual Gifts 2, blz. 32.

B. Verklaar de drievoudige heerlijkheid bij de wederkomst van Christus, opmerkend waar Hij Zijn verlosten zal ontmoeten. Zullen Zijn voeten de grond raken bij Zijn tweede komst? Lukas 9:26 (laatste deel); 1 Thessalonicensen 4:16-17.

“Op de wolk zat de Zoon des mensen, op Zijn hoofd waren kronen, Zijn haar was wit en krullend en lag op zijn schouders. Zijn voeten hadden de gedaante van vuur, in Zijn rechterhand was een scherpe sikkel, in Zijn linker een zilveren bazuin. Zijn ogen waren als een vlam van vuur, die Zijn kinderen door en door onderzochten. Vervolgens werden alle gezichten bleek en zij, die God hadden verworpen werden somber. Toen riepen wij allen: Wie zal in staat zijn om staande te blijven? Is mijn gewaad vlekkeloos? Toen stopten de engelen met zingen, en er was een tijd van vreselijke stilte, toen sprak Jezus: Degenen, die schone handen en een rein hart hebben, zullen in staat zijn staande te blijven; Mijn genade is u genoeg. Toen lichtten onze gezichten op en vreugde vervulde ieders hart. En de engelen sloegen een hogere noot aan en zongen weer, terwijl de wolk nog dichterbij de aarde trok. Toen klonk Jezus’ zilveren bazuin, als Hij neerdaalde op de wolk, gehuld in vlammen van vuur. Hij keek naar de graven van de slapende heiligen, toen hief Hij Zijn ogen en handen op naar de hemel en riep: Ontwaakt! Ontwaakt! Ontwaakt! gij, die slapen in het stof en staat op. Toen was er een grote aardbeving. De graven gingen open en de doden kwamen eruit, bekleed met onsterfelijkheid. De 144.000 riepen uit: Halleluja! Toen zij hun vrienden herkenden, die van hen weggerukt waren door de dood, en in hetzelfde moment werden wij veranderd en samengebracht met hen om de Heer te ontmoeten in de lucht. Wij allen samen begaven ons naar de wolk.” –Spiritual Gifts 2, blz. 32-33.

C. Wat is er anders bij Christus’ derde komst na 1000 jaar, in tegenstelling tot Zijn tweede komst? Zacharía 14:4. (Zie ook Eerste Geschriften, blz. 9-10).


Woensdag 26 juli

4. Met Kracht en Gezag

A. Wat zal er gebeuren in de natuur bij de tweede komst van Jezus en waarom? Openbaring 6:14; Jesaja 24:1-6.

“God wil, dat Zijn volk duidelijk begrijpt, dat zij onderzocht zullen worden op basis van hun gehoorzaamheid of overtreding. Zondigheid en ziekte zijn toegenomen bij elke volgende generatie. Het land heeft gewerkt onder de vloek, die de mens erover heeft gebracht vanwege voortdurende ongehoorzaamheid.” –Spiritual Gifts 4a, blz. 123.

“In vlammend vuur gehuld daalt de Koning der koningen neer op de wolk. De hemel wijkt terug als een boekrol, die wordt opgerold. De aarde beeft voor Hem, elke berg en elk eiland wordt van zijn plaats gerukt.” –De Grote Strijd, blz. 591.

B. Hoe beschrijft de profetie de goddelijke oordelen, die spoedig moeten vallen op de wereld bij Zijn komst? Jesaja 24:17-23.

“De ongelovigen volgen de gebeurtenissen met verbazing en ontzetting, terwijl de rechtvaardigen met plechtige blijdschap kijken naar de tekenen van hun verlossing. Het is, alsof heel de natuur uit haar evenwicht is geslagen. Het water stroomt niet meer. Zware, donkere wolken verschijnen aan de hemel en botsen tegen elkaar. In het midden van de dreigende hemel is een lichtende plek van onbeschrijflijke schoonheid. Vandaar weerklinkt de stem van God als ‘het geluid van vele wateren’. Hij zegt: ‘Het is geschied’ (Openbaring 16:17).

Die stem doet de hemel en de aarde beven. ‘En er geschiedde een grote aardbeving, zo groot als er geen geweest is, sedert een mens op de aarde was, zó hevig was deze aardbeving, zó groot’ (vers 18). De hemel schijnt zich te openen en weer te sluiten. Het is, alsof de heerlijkheid van Gods troon er doorheen schittert. De bergen bewegen als strohalmen in de wind, en de grote rotsblokken worden naar alle kanten geslingerd. Men hoort een geloei als van een opkomende storm en het geraas van een orkaan als de stemmen van demonen, die zijn uitgegaan om te vernietigen. De zee wordt opgezweept. De gehele aarde gaat op en neer als de golven van de zee. De aardkorst scheurt open. Het is, alsof de aarde op instorten staat. Bergketens zinken weg. Bewoonde eilanden verdwijnen in de diepte. De zeehavens, die even goddeloos zijn als Sodom, worden door de woeste wateren verzwolgen.” –De Grote Strijd, blz. 587.


Donderdag 27 juli

5. De Vervulling van lang gekoesterde Hoop

A. Beschrijf de vreugde van de heilige engelen met Jezus bij Zijn wederkomst. Judas 14.

“Met hemelse lofzangen volgt de ontelbare schare heilige engelen Hem op Zijn weg. Het is, alsof de hemel bedekt wordt door ‘duizend maal duizenden en tienduizend maal tienduizenden’ schitterende wezens (Openbaring 5:11). Geen menselijke pen kan dit tafereel beschrijven. Geen sterfelijke geest kan zich de luister daarvan voorstellen.” –De Grote Strijd, blz. 590.

B. Welke taak moeten de heilige engelen uitvoeren (op basis van het onderzoekend oordeel dat al voorbij is), en wat zullen bewoners van de aarde uiteindelijk beseffen? Matthéüs 13:41, 49; 25:32; Romeinen 7:12.

“De bazuin van de aartsengel zal spoedig de levenden opschrikken en de doden opwekken. Op die dag zullen de goddelozen gescheiden worden van de rechtvaardigen, zoals de schaapherder de bokken van de schapen scheidt.” –Hoe Leid Ik Mijn Kind, blz. 664.

“Christus wilde, dat allen de gebeurtenissen van Zijn tweede verschijning begrijpen. De gebeurtenis van het godsgericht zal plaatsvinden in het bijzijn van alle werelden; in dit vonnis zal de regering van God worden gerechtvaardigd, en Zijn wet zal weer staan als ‘heilig en rechtvaardig en goed’ (Romeinen 7:12). Dan zal elke zaak beslist zijn, en de straf aan allen worden doorgegeven. Zonde zal dan niet aantrekkelijk schijnen, maar zal worden gezien in al zijn afschuwelijke grootheid. Allen zullen de verbinding zien, waarin zij staan met God en met elkaar.” –The Review and Herald, 20 september 1898.


Vrijdag 28 juli

Terugblik

1. Verklaar, welke groepen mensen de tweede komst van Christus zullen getuigen.

2. Waarom komt Jezus terug en wat zal dit evenement ons doen overwegen?

3. Waarom moeten wij weten, of de voeten van Christus wel of niet de grond zullen raken?

4. Hoe zal de enorme omwenteling in de schepping betrekking hebben op de morele wet van God?

5. Wat moeten wij diep overwegen met dit vreugdevolle maar plechtige uur voor ogen?

 <<    >>