Back to top

Sabbath Bible Lessons

“Zie, Ik kom spoedig”

 <<    >> 
Les 10 Sabbat, 2 september 2017

Werken voor de Meester

“|Gaat heen in de gehele wereld, predikt het evangelie aan alle kreaturen” (Markus 16:15).

“Zij, die uitzien naar de Here, reinigen hun zielen door gehoorzaamheid aan de waarheid. Met opmerkzaam waken verenigen zij ernstige arbeid. Daar zij weten, dat de Here voor de deur is, wordt hun ijver en verlangen versterkt om met de goddelijke wezens mede te werken voor de behoudenis van zielen.” –De Wens der Eeuwen, blz. 555.

Aanvullende studie:   Testimonies 2, blz. 189-199.; Testimonies 6, blz. 404-410. 

Zondag 27 augustus

1. Medewerkers met de Heer der Heren

A. Op welke basis is elke christelijke gelovige, man, vrouw, gehuwd, ongehuwd, rijk, arm, en van elke leeftijd of etnische achtergrond dan ook, officieel gemachtigd en bevolen om te getuigen voor hun Heer en Meester Jezus Christus? Johannes 15:16; Galaten 3:27-28.

“Het bevel van Christus tot Zijn volgelingen luidt: ’Gaat heen in de gehele wereld, verkondigt het evangelie aan de ganse schepping’ (Markus 16:15). Niet dat allen geroepen zijn om prediker of zendeling te worden in de gewone zin van het woord; maar allen mogen Zijn medearbeiders zijn in het brengen van de ‘blijde boodschap’ aan hun medemensen. Aan allen, groot en klein, geschoolden en niet geschoolden, aan jong en oud wordt het bevel gegeven.” –Karaktervorming, blz. 266.

“Als ik denk aan de steden, waar zo weinig werk is gedaan, waar zo vele duizenden zijn om gewaarschuwd te worden voor de spoedige komst van de Verlosser, voel ik een groot verlangen om mannen en vrouwen te zien voortgaan naar het werk in de kracht van de Geest, vervuld met de liefde van Christus voor verloren gaande zielen.” –Evangelism, blz. 69.

B. Welke groep is beslist ook inbegrepen in het hebben van een speciaal deel in het afsluitende werk van het evangelie? 1 Johannes 2:14 (tweede helft).


Maandag 28 augustus

2. Trouw aan de Boodschap voor nu

A. Welke speciale betekenis heeft het ‘eeuwig evangelie’ in onze tijd? Prediker 12:13-14; Openbaring 14:6-7.

“De verkondiging van het oordeel is een aankondiging, dat de wederkomst van Christus nabij is. Deze verkondiging wordt ‘het eeuwig evangelie’ genoemd. Zo wordt duidelijk gemaakt, dat de prediking van Christus’ wederkomst, een noodzakelijk onderdeel is van de evangelieboodschap.” –Lessen uit het Leven van Alledag, blz. 135.

B. Noem een factor, die nauw verbonden is met de Advent-boodschap en daadwerkelijk ons helpt om deze beter te begrijpen. Romeinen 12:1; 1 Thessalonicensen 5:23.

“De gezondheidsreformatie is een tak van het grote werk, dat een volk geschikt moet maken voor de komst van de Heer. Het is zo nauw verbonden met de boodschap van de derde engel, als de hand is met het lichaam.” –Counsels on Health, blz. 20-21.

“Het evangeliewerk en de medische zending moeten samen optrekken. Het evangelie dient verbonden te worden aan de beginselen van ware gezondheidshervorming… Wij moeten de mensen de beginselen van gezondheidshervorming aanbieden, en alles doen, wat in ons vermogen ligt om mannen en vrouwen te doen inzien, dat deze beginselen noodzakelijk zijn, en hen deze in praktijk laten brengen” –Adviezen over Dieet en Voeding, blz. 387.

C. Wat drijft de gelovigen om de wonderbare boodschap van verlossing te verspreiden? 2 Korinthe 5:14-15.

“De liefde voor Jezus zal tot uiting komen in een verlangen om dezelfde werken te verrichten, als Hij deed, tot zegen en verheffing van de mensheid. Zij maakt, dat wij liefde, tederheid en sympathie kunnen opbrengen voor alle schepselen, waarvoor de hemelse Vader zorg draagt…

Zodra men tot Christus is gekomen, wordt er in het hart een verlangen geboren om aan anderen door te geven, wat voor dierbare vriend men in Jezus heeft gevonden. Men kan de reddende en heiligende waarheid niet voor zichzelf houden.” –Schreden naar Christus, blz. 92, 93.


Dinsdag 29 augustus

3. Leeggemaakt om Gevuld te worden

A. Welke vermaning brengt een onderscheidende kracht voor ons, die leven in de laatste dagen? 1 Thessalonicensen 5:1-2, 6-8.

“Laten we tijdens onze wacht niet slapende gevonden worden. Laat niemand in zijn hart of door zijn werken zeggen: ‘Mijn heer vertoeft te komen’. Laat de boodschap van Christus’ spoedige wederkomst met ernstige woorden van waarschuwing horen. Laat ons overal mannen en vrouwen overtuigen zich te bekeren en zo de toorn, die te komen staat, te ontvluchten. Laten wij hen wakker schudden en hen ertoe aanzetten zich onmiddellijk voor te bereiden, want we weten niet precies, wat ons nog te wachten staat. Laten predikanten en leken de rijpende velden ingaan.” –Maranatha, blz. 106.

“Liefde is de basis van alle godsvrucht. Niemand heeft een zuivere liefde voor God, tenzij hij een onzelfzuchtige liefde koestert voor zijn broeder, wat zijn belijdenis ook moge zijn. Wij kunnen echter nooit in het bezit komen van deze geest door te proberen anderen lief te hebben. Wat wij nodig hebben, is de liefde van Christus in het hart. Wanneer onze eigen natuur opgaat in Christus, komt deze liefde spontaan tevoorschijn. De volmaaktheid van het christelijk karakter wordt bereikt, wanneer de impuls om anderen te zegenen en te helpen gedurig van binnenuit komt.” –Lessen uit het Leven van Alledag, blz. 238.

B. Wat moet u doen, als u zich eerlijk gezegd niet zo enthousiast voelt over deze boodschap, als u wel zou moeten? 1 Johannes 4:20-21; Openbaring 2:2-5; 3:18-19.

“Wij hebben de boodschap aan de Laodicéa gemeente nodig. U hebt uw eerste liefde verlaten en er is hardheid en kilheid en gebrek aan medeleven, behalve voor de begunstigde weinigen. Die zullen nooit antwoorden in de wereld. Wij moeten zoeken en redden, dat wat verloren is.” –Manuscript Releases 9, blz. 61.

“Ga terug naar uw eerste ervaring, toen uw ziel vervuld was met liefde voor Christus. Verzamel in uw hart de gehoorzaamheid van een geloof, dat werkt door liefde en de ziel reinigt. Gehoorzaamheid aan de wet van de Heer maakt de mens rein, heilig, onbesmet…

O, dat er te zien mag zijn onder ons volk een diep en grondig werk van berouw en reformatie! O, dat zij op de Rots zouden vallen en gebroken worden!” –The Review and Herald, 24 februari 1903.

“Er is hoop voor iedereen, die de waarheid zal horen en berouw heeft over zijn boze werken.” –Manuscript Releases 11, blz. 216.


Woensdag 30 augustus

4. Gods Heerlijkheid Getoond

A. Wat is de roep van dit moment en hoe zullen wij daarop antwoorden? Jesaja 56:1-8.

“Hij (de Heer) roept nu Zijn gemeente op aarde te ontwaken uit de sloomheid, die Satan heeft getracht op hen te brengen, om hun door de hemel aangewezen werk om de wereld te verlichten te vervullen…

De wereld van vandaag heeft een schreeuwende behoefte aan een openbaring van Jezus Christus in de persoon van Zijn heiligen. God wil, dat Zijn volk zal staan voor de wereld als een heilig volk. Waarom? Omdat er een wereld is om gered te worden door het licht van de waarheid van het evangelie; en als de boodschap van de waarheid, dat is om de mensen uit de duisternis te roepen tot Gods wonderbaar licht, wordt gegeven door de gemeente, moet het leven van haar leden, geheiligd door de Geest der waarheid, getuigen zijn van de waarheid van de verkondigde boodschappen.” –The Review and Herald, 31 maart 1910.

B. Beschrijf de methoden van Christus in het werk om zielen te redden. Lukas 14:23; Johannes 4:27.

“De Heer wil, dat Zijn Woord van genade aan iedereen wordt gebracht.

Dit werk moet voornamelijk door persoonlijke arbeid worden gedaan. Dit was de werkwijze van Christus. Zijn werk bestond voor een groot deel uit gesprekken met enkelingen. Hij kende de waarde van de individuele benadering. Door die ene mens werd de boodschap vaak aan duizenden gebracht.” –Lessen uit het Leven van Alledag, blz. 136,

C. Welke geest is nodig bij het werken voor God? Handelingen 10:38; 2 Korinthe 12:15.

“Bestudeer de definitie van Christus van een echte zendeling: ‘Zo wie achter Mij wil komen, die verloochene zichzelf en neme zijn kruis op en volge Mij’ (Markus 8:34). Christus volgen, zoals gesproken wordt in deze woorden, is geen voorwendsel, een schijnvertoning. Jezus verwacht, dat Zijn discipelen Zijn voetstappen nauwkeurig volgen, verdragen wat Hij doorstond, lijden wat Hij leed, overwinnen zoals Hij overwon. Hij wacht verlangend om te zien, of Zijn belijdende volgelingen de geest van zelfopoffering tonen.” –Testimonies 8, blz. 209.


Donderdag 31 augustus

5. Een enorm Voorrecht

A. Hoe kan eenieder van ons samenwerken in het redden van zielen, en wat moet onze vurigste wens en gebed zijn? Romeinen 10:13-17; 11:13.

“Wij hebben meer ernst nodig in de zaak van Christus. De plechtige boodschap van de waarheid moet worden gegeven met een kracht, die indruk zou maken op ongelovigen, dat God samen werkt met onze inspanningen, dat de Allerhoogste onze levende bron van kracht is.” –Evangelism, blz. 697.

“Sommige harten werden afgekeerd van de tegenwoordige waarheid en hun liefde van het heilige Bijbelwoord door andere opwindende boeken te lezen; anderen weer zijn vol angst en zorg voor hetgeen zij eten en drinken, en waarmee zij zich kleden zullen. Sommigen zien te ver in de toekomst naar de komst des Heren uit. De tijd is enige jaren langer voortgegaan dan zij verwachtten, waarom zij menen, dat hij misschien nog enige jaren langer zal voortgaan; en op die wijze worden hun harten afgetrokken van de tegenwoordige waarheid en gaan uit naar de wereld. Ik zag groot gevaar in deze dingen, want indien het hoofd vol is van andere dingen, wordt de tegenwoordige waarheid buitengesloten, en is er geen plaats op onze voorhoofden voor het zegel van de levende God. Ik zag, dat de tijd, dat Jezus in het allerheilige zal zijn, bijna voorbij was en dat de tijd nog maar een weinig langer kan voortgaan. Al de vrije tijd, welke wij hebben, moeten wij gebruiken om de Bijbel te onderzoeken, die ons in de laatste dag oordelen zal.

Geliefde broeders en zusters, laat toch de geboden van God en de getuigenis van Jezus Christus voortdurend in uw gedachten zijn, en laat die de wereldse gedachten en zorgen verdringen. Laat ze uw overdenking zijn, wanneer gij nederligt en wanneer gij opstaat. Leeft en handelt geheel en al met uitzicht op de komst van de Zoon des mensen. De tijd der verzegeling is zeer kort, en zal spoedig voorbij wezen.” –Eerste Geschriften, blz. 59-60.


Vrijdag 1 september

Terugblik

1. Waarom is er niemand vrijgesteld van de huidige waarheid met anderen te delen?

2. Wat moeten wij verstaan onder ‘eeuwig evangelie’?

3. Waarom is de Laodicéa-boodschap nodig, wanneer bekeren uit de mode is?

4. Wat is de oorzaak, dat de wereld twijfelt aan de waarheid van onze boodschap?

5. Welke gedachten kan ik uit mijn geest wegdoen om meer ruimte te maken voor de waarheid?

 <<    >>