Back to top

Sabbath Bible Lessons

“Zie, Ik kom spoedig”

 <<    >> 
Les 13 Sabbat, 23 september 2017

Van middernacht tot de Dageraad

“Onze God zal komen en zal niet zwijgen; een vuur voor Zijn aangezicht zal verteren, en rondom Hem zal het zeer stormen” (Psalm 50:3).

“Jezus komt … als een machtige overwinnaar. Hij komt nu niet als ‘een Man van Smarten’ om vernederd te worden en te lijden. Maar als de Overwinnaar in de hemel en op aarde… Geen menselijke pen kan dit tafereel beschrijven. Geen sterfelijke geest kan zich de luister daarvan voorstellen.” –De Grote Strijd, blz. 590.

Aanvullende studie:   De Grote Strijd, blz. 571-575; 588-601. 

Zondag 17 september

1. Terwijl de laatste momenten voortduren…

A. Verklaar het plan van Christus voor ons in tegenstelling tot dat van Satan. Lukas 22:31; Johannes 9:4.

“Hij (Satan) wil alleen zielen van Jezus en Zijn waarheid aftrekken.

Zij, die willen delen in de zegeningen van het middelaarschap van Christus, mogen zich door niets laten afhouden van hun plicht tot volmaakte heiligheid in de vreze Gods.” –De Grote Strijd, blz. 450.

“IJver voor God dreef de discipelen om met een geweldige kracht van de waarheid te getuigen. Moest deze ijver niet onze harten doen ontvlammen om vastberaden de boodschap van de verlossende liefde, van Christus en Die gekruisigd, uit te dragen? Moet ook de Geest van God niet heden komen in antwoord op ernstig, volhardend gebed om mannen met kracht te bezielen voor de arbeid?” –Uit de Schatkamer der Getuigenissen 3, blz. 218.

“Elke kracht, ons verleend door de hemel, moet gebruikt worden in het doen van het werk, dat ons door de Heer is toegewezen voor hen, die verloren gaan in onwetendheid. De waarschuwingsboodschap moet gehoord worden in alle delen van de wereld. Er moet geen vertraging zijn. De waarheid moet worden verkondigd in de donkere plaatsen van de aarde. Hindernissen moeten genomen en overwonnen worden. Een groot werk moet gedaan worden, en dit werk is toevertrouwd aan hen, die de waarheid voor deze tijd kennen.” –The Review and Herald, 23 november 1905.


Maandag 18 september

2. De sterkte verhevigt zich

A. Wat moeten wij beseffen over het drievoudige verbond, dat probeert ons af te trekken van Gods wet tot een werelds niveau? Openbaring 16:13-14; 1 Thessalonicensen 5:3-4.

“Wanneer de strijd zich uitbreidt naar nieuwe gebieden en de mensen worden bepaald bij Gods overtreden wet, zal Satan in actie komen. De kracht, waarmee de boodschap wordt verkondigd, zal haar tegenstanders razend maken. De geestelijkheid zal bijna bovenmenselijke pogingen doen om het licht buiten te houden, om te vermijden, dat het op hun kudde zou schijnen. Ze zullen alle middelen, waarover ze beschikken, aangrijpen om een discussie over deze uiterst belangrijke punten te onderdrukken. De kerk zal een beroep doen op de sterke arm van de staat. Katholieken en protestanten zullen hierbij eendrachtig samenwerken.” –Maranatha, blz. 172.

“Satan zal de mensen misleiden door twee grote dwalingen: de onsterfelijkheid van de ziel en zondagsheiliging. Terwijl de eerste dwaling de grondslag is van het spiritisme, brengt de tweede een vriendschapsband tot stand met Rome. De protestanten van de Verenigde Staten zullen de eerste zijn om het spiritisme over de kloof de hand te reiken. Ze zullen zich over de afgrond buigen om de handen ineen te slaan met de macht van Rome. Onder de invloed van dit drievoudige verbond, zal Amerika in het voetspoor van Rome lopen en de gewetensvrijheid aan banden leggen…

Katholieken, protestanten en wereldlingen zullen een schijn van godsvrucht aanvaarden, maar de kracht daarvan missen. Ze zullen hun verbond beschouwen als een belangrijke stap in de richting van de bekering van de wereld en de oprichting van het lang verwachte duizendjarig rijk.” –Maranatha, blz. 190.

B. Welke wens van de psalmist kan zeker nu worden herhaald? Psalm 119:126.

“De tijd, waarin wij leven is er één van kenmerkende verdorvenheid. Godsdienstige terughoudendheid is weggedaan, en de mensen verwerpen de wet van God als onwaardig om hun aandacht aan te besteden. Een meer dan gewone verachting is gelegd op deze heilige wet…

Men passeert nu de grenslijn, en de Heer laat toe, dat de vijand zijn wil doet… De voetstap van de Heer zal worden gehoord op het land en op het water. Voor het belang van Zijn eigen eer staat God nu op het punt om de ongerechtigheid te verdringen. Hij zal binnenkort, zeer binnenkort, de eisen van Zijn wet rechtvaardigen.” –The Review and Herald, 23 november 1905.


Dinsdag 19 september

3. De Laatste Uitweg

A. Noem een waarschuwing, die Christus gaf, die duidelijk van toepassing is in onze tijd, als een laatste teken, dat de opdracht volbracht is. Matthéüs 24:15-19. Welke factoren moeten wij overwegen in dit late uur? Openbaring 3:11.

“Het is nu niet de tijd voor Gods volk om hun genegenheid op de wereld te richten en daarin hun schatten op te slaan. De tijd is niet ver meer, dat wij, evenals de eerste discipelen, gedwongen zullen worden om een toevlucht te zoeken in eenzame en verlaten plaatsen. Zoals voor de christenen in Judéa de belegering van Jeruzalem door de Romeinen het teken was om te vluchten, zal het aanmatigen van macht door onze natie in de wetten, die de pauselijke rustdag dwingend opleggen, voor ons een waarschuwing zijn. Dan zal het tijd zijn om de grote steden te verlaten, als voorbereiding op het vertrek uit de kleinere steden, om ons terug te trekken in verlaten plaatsen in de bergen. In plaats van nu dure woningen neer te zetten moeten wij ons voorbereiden op ons vertrek naar een beter, ja een hemels land. In plaats van onze middelen te besteden aan onze eigen genoegens, moeten wij leren spaarzaam te zijn. Ieder talent, door God verleend, moet tot Zijn eer worden gebruikt om de waarschuwing aan de wereld te laten horen. God heeft voor Zijn medewerkers een werk in de steden te doen. Onze zendingsacties moeten worden ondersteund, en nieuwe zendingsposten moeten worden gesticht. Om dit werk met succes voort te laten gaan is een niet geringe inzet van middelen nodig. Er zijn kerkgebouwen nodig, waar de mensen uitgenodigd kunnen worden om de waarheden voor deze tijd te horen. Juist voor dit doel heeft God Zijn rentmeesters een kapitaal toevertrouwd. Laat hetgeen u bezit niet worden vastgelegd in wereldse ondernemingen, zodat dit werk gehinderd wordt. Laat uw middelen daar zijn, waar u erover kunt beschikken om ze voor Gods zaak in te zetten. Laat uw schatten voor u uitgaan naar de hemel.” –Getuigenissen voor de Gemeente 5, blz. 380-381.

B. Waar wil God, dat wij ons op richten te midden van de dreigende ellende? Jesaja 26:3-4.

“Denk aan Jezus. Hij staat in Zijn heilige plaats niet eenzaam en alleen, maar Hij is omgeven door tienduizendmaal tienduizend hemelse engelen, die wachten op Zijn bevelen. Hij geeft hun de opdracht naar de zwakste heilige te gaan, die in God zijn vertrouwen stelt om voor hem te werken. Deze hulp staat ter beschikking aan hooggeplaatsten en nederigen, voor rijken en armen,” –Het Geloof Waardoor Ik Leef, blz. 205.


Woensdag 20 september

4. Ons Doel Vasthouden

A. Verklaar het echte punt, waar het om gaat in de laatste test, en hoe, volgens de apostel Petrus, moeten wij ons dagelijks voorbereiden om dit het hoofd te bieden. Openbaring 13:11, 15-17; Handelingen 5:29.

“De tijd zal komen, dat de mensen zullen verbieden niet alleen op zondag te werken, maar zij zullen proberen de mensen te dwingen te werken op de Sabbat, en om de zondagsviering te onderschrijven of hun vrijheid en hun leven te verbeuren.” –The Review and Herald, 6 april 1911.

B. Welke genadige beloften tonen de tedere wakende zorg van onze hemelse Vader in dit beproevingsuur? Psalm 31:20-21; 91:5-7; Jesaja 26:20-21.

“(Zie Jesaja 26:20). Wat zijn de kamers, waarin ze (Gods volk) zich moeten verbergen? Het betekent de bescherming van Christus en de heilige engelen. Het volk van God is in die tijd niet allen op één plaats. Zij zijn in verschillende groepen en in alle delen van de wereld.

Ik zag de heiligen de steden en dorpen verlaten en groepen vormen, en op de meest afgelegen plaatsen leven. Engelen gaven hun voedsel en water, terwijl de goddelozen honger en dorst leden.

Gedurende de nacht kreeg ik een indrukwekkend gezicht. Er scheen een grote verwarring en strijd te heersen. Een boodschapper van de Here stond voor mij en zei: ‘Roep uw huishouding bijeen. Ik zal u leiden, volg mij’. Hij leidde mij naar beneden op een donkere tocht, door een bos, dan door bergkloven en zei: ‘Hier bent u veilig’. Er bevonden zich daar anderen, die ook naar deze wijkplaats waren geleid. De hemelse boodschapper sprak: ‘De tijd van benauwdheid is als een dief in de nacht gekomen, zoals de Here u gewaarschuwd heeft, dat die zou komen’.

In de tijd van benauwdheid, vlak voor de komst van Christus, zullen de rechtvaardigen bewaard worden door de dienst van hemelse engelen. Maar er zal geen bescherming zijn voor de overtreder van Gods wet. Engelen kunnen geen bescherming bieden aan hen, die één van Gods geboden veronachtzamen.

In de laatste periode van de wereldgeschiedenis zal de Here op machtige wijze werken ten gunste van degenen, die standvastig voor het recht zijn opgekomen.” –Maranatha, blz. 270.


Donderdag 21 september

5. Een Heerlijke Bevrijding!

A. Met welke verstandige gedachten moeten wij de geest versterken juist nu? Markus 8:38; Openbaring 22:7, 12.

“Wij wachten met verlangen op de komst van de Heer. Wij moeten de wapenrusting aanhouden. Wij moeten alles zijn, wat de naam christen betekent. Wij moeten leven in gewone gemeenschap met God, onze Zaligmaker, in Hem blijven.

Christus heeft ons geen zekerheid gegeven, dat het verkrijgen van een volmaakt karakter een eenvoudige zaak is… Zullen wij dan bang en laf zijn vanwege de beproevingen, die wij het hoofd moeten bieden, als wij vooruitgaan? Zullen wij deze tegemoet treden zonder morren en klachten?” –Manuscript Releases 10, blz. 167.

B. Wat gebeurt er, als Jezus terugkomt? Psalm 50:3-6; 1 Thessalonicensen 4:16-18.

“Spoedig verscheen de grote witte wolk. Daarop zat de Zoon des mensen…

Geen taal kan de heerlijkheid beschrijven van de gebeurtenis. De levende wolk van majesteit en ongeëvenaarde heerlijkheid kwam steeds dichterbij, en wij konden duidelijk de liefdevolle persoon van Jezus aanschouwen. Hij droeg geen doornenkroon, maar een kroon der heerlijkheid…

Aan weerszijden van de wolkenwagen waren vleugels en eronder waren wielen; en als de wolkenwagen omhoog ging, riepen de wielen: Heilig, en de vleugels, als zij bewogen, riepen: Heilig, en het gevolg van heilige engelen rondom de wolk riep: Heilig, heilig, heilig, Heere God Almachtig. En de heiligen op de wolk riepen: Glorie, Halleluja. En de wagen ging omhoog naar de heilige stad.” –Spiritual Gifts 1, blz. 206, 208.


Vrijdag 22 september

Terugblik

1. Welk plan heeft de vijand van zielen nu, terwijl iedereen zo druk is?

2. Verklaar de drievoudige eenheid van Openbaring 16 en haar wereldwijde bedrieglijke kracht.

3. De ernstige boodschap van leven op het platteland is onderwezen sinds de jaren 1880, maar op welk punt is het uitgegroeid tot een onherroepelijke noodzaak voor de veiligheid van de gelovigen?

4. Verschijnt de test, dreigend aan de horizon, alleen over rusten op zondag? Geef uitleg.

5. Wat moet vooral in onze gedachte zijn, als wij ons voorbereiden op de wederkomst van Jezus?

 <<    >>