Back to top

Sabbath Bible Lessons

“Zie, Ik kom spoedig”

 <<    >> 
Les 4 Sabbat, 22 juli 2017

Verkeerde Ideeën over de Tijd van het Einde

“Want er zullen valse christussen en valse profeten opstaan, en zullen grote tekenen en wonderheden doen; alzo dat zij, indien het mogelijk ware, ook de uitverkorenen zouden verleiden” (Matthéüs 24:24).

“Er zijn gevaarlijk ketterijen, die als Bijbelse leerstellingen naar voren zullen worden gebracht; en wij moeten bekend worden met de Bijbel, zodat wij kunnen weten, hoe deze tegemoet te treden. Het geloof van elk persoonlijk zal worden getest.” –Evangelism, blz. 590-591.

Aanvullende studie:   Profeten en Koningen, blz. 131-133. 

Zondag 16 juli

1. Waakzaamheid Geboden

A. Welke strategie gebruikt de vijand van zielen om vele oprechte zielen te verleiden, die in Jezus spoedige wederkomst geloven? Matthéüs 24:11, 24.

“Satans engelen zijn wijs om kwaad te doen, en zij zullen creëren, wat sommigen vooruitstrevend licht zullen noemen en het verkondigen als nieuw en geweldig; maar terwijl in sommige opzichten de boodschap waarheid kan zijn, zal het vermengd zijn met menselijke bedenksels en zal als leerstelling de geboden van mensen geleerd worden. Als er ooit een tijd was, wanneer wij moeten waken en bidden in alle ernst, is het nu. Veel ogenschijnlijk goede dingen zullen zorgvuldig moeten worden overwogen met veel gebed, want zij zijn misleidende middelen van de vijand om zielen te leiden op een pad, dat zo dichtbij het pad van de waarheid ligt, dat het daarvan nauwelijks te onderscheiden is.” –Evangelism, blz. 590.

“Het getuigenis van de Geest van God is waar. Verander uw geloof niet voor elke vorm van leer, hoe verheugend het ook lijkt, dat zal de ziel verleiden.

De drogredenen van Satan worden nu vermenigvuldigd en degenen, die afwijken van het pad der waarheid, zullen hun standpunten verliezen. Niets hebbend om aan vast te houden zullen zij afdrijven van de ene naar de andere hersenschim, gedreven door de winden van vreemde leringen. Satan is neergedaald met grote kracht.” –Evangelism, blz. 362.


Maandag 17 juli

2. Gevaarlijke Ideeën

A. Verklaar de slimme truc, gebruikt door Gods tegenstander als een bedrieglijke list in de tijd van Mozes, en die nu herhaald wordt. Exodus 7:10-13; 2 Timótheüs 3:5-9.

“De tovenaars deden ook tekenen en wonderen; want zij deden het niet alleen door hun eigen kundigheid, maar door de macht van hun god, Satan, die hen hielp in het nabootsen van het werk van Jehova.

De tovenaars veranderden niet echt hun staven in slangen, maar door tovenarij waren ze in staat, geholpen door de grote verleider, om te doen alsof dit het geval was. Satan bezat niet de macht om de staven te veranderen in levende slangen. De vorst van het kwaad heeft, ondanks alle wijsheid en macht van een gevallen engel, niet de macht om te scheppen of leven te geven; dit kan God alleen. Maar alles wat Satan kon doen, deed hij; hij bootste iets na. Voor het menselijk oog werden de staven veranderd in slangen. Farao en zijn hof geloofden dat dit het geval was.” –Patriarchen en Profeten, blz. 230.

B. Welke misleiding zal de vijand van zielen binnenkort uitvoeren? Openbaring 13:13.

“De mensen worden misleid door de wonderen, waartoe de medewerkers van Satan inderdaad in staat zijn en niet door de dingen, waartoe ze in staat beweren te zijn.” –De Grote Strijd, blz. 507.

C. Met welke waarschuwing voorzegde Christus het verborgene? Matthéüs 24:25-26.

“Zijn niet duizenden de woestijn ingegaan in de hoop Christus te zullen vinden? En horen wij nu niet vanuit duizenden bijeenkomsten, waar de mensen belijden gemeenschap te hebben met de geesten der gestorvenen, de kreet: “Zie, Hij is in de binnenkamer”? Dit is juist datgene, wat het spiritisme beweert.” –De Wens der Eeuwen, blz. 552.

D. Wat moeten wij beseffen, als wij zien, dat de profetieën tegen de betoverende listen van het spiritisme zich vervullen in de hele wereld? Efeze 6:11-12.


Dinsdag 18 juli

3. Realistische Wonderen en Geesten

A. Welke speciale waarschuwingen zijn ons gegeven, als het einde nadert, om te voorkomen, dat wij vertrouwen op tekenen en wonderen, en waarom? Matthéüs 24:4-5, 11, 24-25.

“Als het volk van God de gevaren van de laatste dagen nadert, houdt Satan een ernstige beraadslaging met zijn engelen over het meest succesvolle plan om hun geloof ten val te brengen. Hij ziet, hoe de populaire kerken al door zijn bedriegerijen in slaap gesust zijn. Door aangename leugens en misleidende wonderen kan hij voortgaan om hen onder zijn bestuur te houden. Daarom geeft hij zijn engelen opdracht om hun strikken speciaal voor diegenen te spannen, die naar de tweede komst van Christus uitzien en die pogen Gods geboden te houden.

We worden gewaarschuwd, dat hij in de laatste dagen met tekenen en misleidende wonderen zal werken. Hij zal met deze wonderen tot het sluiten van de genadetijd doorgaan, zodat hij ernaar kan wijzen als bewijs, dat hij een engel des lichts is en niet een engel der duisternis…

Sommigen zullen in de verleiding komen deze wonderen te aanvaarden als komend van God. De zieken zullen in onze tegenwoordigheid genezen worden. Wonderen zullen voor onze ogen verricht worden. Zijn we voorbereid op de beproeving, die ons wacht, wanneer de bedrieglijke wonderen van Satan grotere mate in vervulling zullen gaan? Zullen niet velen in strikken verward raken en meegesleurd worden? Door af te wijken van de duidelijke voorschriften en geboden van God, en zich te wenden tot leugens wordt het verstand van velen vervormd om deze misleidende wonderen te aanvaarden. Nu moeten wij allen ernaar streven de wapenrusting aan te doen voor de strijd, waarin wij binnenkort betrokken zullen raken. Geloof in Gods Woord, biddend bestudeerd en praktisch toegepast, zal ons schild zijn tegen de macht van Satan en zal ons tot overwinnaars maken door het bloed van Christus.” –Maranatha, blz. 208.

B. Waarom moeten wij ons bewust zijn van één van de favoriete verborgen listen van Satan? 2 Thessalonicensen 2:9-12; Prediker 9:5-6.

“Satan kan de gedaante van hun gestorven vrienden voor de mensen doen verschijnen. De vervalsing is volmaakt; de bekende trekken, de woorden en de stem worden buitengewoon nagebootst. Velen vinden troost in de verzekering, dat hun geliefden de hemelse gelukzaligheid smaken en volgen ‘dwaalgeesten en leringen van boze geesten’, zonder dat zij zich van enig gevaar bewust zijn (1 Timótheüs 4:1).” –De Grote Strijd, blz. 505-506.


Woensdag 19 juli

3. Een gelijkmatige, gemakkelijke Vervalsing Vermijden

A. Hoe staat de prediking van Noach in verband met ons, als wij de tegenwoordige waarheid leren, waaronder het toevertrouwde licht over gezondheid? Lukas 17:26-27; 1 Petrus 2:11.

“Noach predikte aan de mensen van zijn tijd, dat God hun honderdtwintig jaar zou geven, waarin zij berouw konden hebben over hun zonden en een toevlucht vinden in de ark; maar zij weigerden de genadige uitnodiging. Voldoende tijd was hun gegeven om zich af te keren van hun zonden, om hun slechte gewoonten te overwinnen en rechtvaardige karakters te ontwikkelen; maar de neiging om te zondigen, hoewel zwak in het begin haastten velen zich, versterkt door herhaald toegeven, naar de onherstelbare ondergang.” –The Review and Herald, 20 oktober 1885.

B. Waarom geeft God ons een karaktervormende gezondheidsboodschap, die zelfverloochening vraagt, in plaats van ons een gelijkmatig, gemakkelijk pad te geven? Matthéüs 7:13-15.

“Gods Woord verklaart, dat Satan wonderen zal doen. Hij maakt de mensen eerst ziek en haalt dan plotseling zijn satanische macht van hen weg. Zij zullen dan als genezen beschouwd worden. Deze schijngenezingen zullen de Zevende Dags Adventisten op de proef stellen.” –Maranatha, blz. 209.

“De wijze, waarop Christus werkte, was om het Woord te prediken en het lijden te verlichten door de wonderbare werken van genezing. Maar mij is onderwezen, dat wij nu niet kunnen werken op deze manier; Satan zal zijn macht uitoefenen door wonderen te bewerken. Gods dienaren nu zouden niet kunnen werken door middel van wonderen; omdat onechte werken van genezing, die beweren goddelijk te zijn, zullen worden vervaardigd.

Daarom heeft de Heer een weg uitgestippeld, waarop Zijn volk een werk van lichamelijke genezing moet uitdragen, in combinatie met het onderwijzen van het Woord. Sanatoria moeten worden gevestigd en met deze instellingen moeten werkers verbonden zijn, die het echte medische zendingswerk zullen uitdragen. Zo wordt een beschermende invloed uitgestrooid over hen, die naar de sanatoria komen voor behandeling.

Dit is de voorziening, die de Heer getroffen heeft, waardoor het evangelisch medisch zendingswerk gedaan moet worden voor vele zielen. Deze instellingen moeten gevestigd worden buiten de steden en in hen moet het onderwijswerk verstandig worden uitgedragen.” –Medical Ministry, blz. 14.


Donderdag 20 juli

5. Zien moet geen Geloven zijn!

A. Beschrijf de uiteindelijke misleiding, die Satan zal opvoeren. 2 Korinthe 11:14.

“Het kroonstuk op het grote bedrog zal zijn, dat Satan zich voor Christus zal uitgeven. De gemeente kijkt al heel lang uit naar de wederkomst van Christus als de vervulling van haar hoop. De grote bedrieger zal het nu doen voorkomen, alsof Christus inderdaad is teruggekomen. In verschillende delen van de wereld zal Satan zich aan de mensen tonen als een betoverend wezen met een verblindende glans, een wezen dat min of meer beantwoordt aan de beschrijving van de Zoon van God door Johannes in de Openbaring gegeven. (Openbaring 1:13-15). De heerlijkheid, die hem omgeeft, overtreft alles, wat stervelingen ooit hebben gezien. Overal weerklinkt de triomfkreet: ‘Christus is gekomen! Christus is gekomen!’ De mensen werpen zich in aanbidding voor hem neer, terwijl hij zijn handen opheft en hen zegent, zoals Christus Zijn discipelen zegende, toen Hij op aarde was. Zijn stem is zacht en beheerst en vol melodie. Vriendelijk en sympathiek verkondigt hij enkele van de genadevolle en hemelse waarheden, die Christus ook verkondigde. Hij geneest de zieken. Maar dan zal hij in de personificatie van Christus beweren, dat hij de Sabbat heeft vervangen door de zondag. Hij geeft aan iedereen het bevel, dat ze de dag moeten heiligen, die hij gezegend heeft. Hij zegt, dat zij, die de zevende dag blijven vieren, hem verwerpen, omdat ze niet luisteren naar zijn engelen, die hij met licht en waarheid tot hen gezonden heeft. Dit is het grootste, alles overtreffende bedrog.” –Maranatha, blz. 276.

B. Wat moet ons middelpunt zijn met het oog op een dergelijk gevaar? 2 Korinthe 4:8-10, 18.


Vrijdag 21 juli

Terugblik

1. Waarom zijn de Bijbelse leerstellingen van de tegenwoordige waarheid zo belangrijk aan het einde van de tijd?

2. Hoe kunnen wij het schijnbare wonder van de tovenaars van Farao verklaren?

3. Noem enige listen van de aartsvijand, vooral gericht op Gods overblijfsel.

4. Waarom wordt ons aangeraden nu niet onmiddellijke genezingen te verwachten als algemene regel?

5. Hoe moeten wij de dreigende vervalsing van Christus’ spoedige wederkomst vaststellen?

 <<    >>