Back to top

Sabbath Bible Lessons

“Zie, Ik kom spoedig”

 <<    >> 
Les 8 Sabbat, 19 augustus 2017

Een Persoonlijke Verbinding met Jezus

“Zo dan, indien iemand in Christus is, die is een nieuw schepsel; het oude is voorbijgegaan, ziet, het is alles nieuw geworden” (2 Korinthe 5:17).

“Maar wanneer we ons keren naar de Zon der Gerechtigheid, wanneer we in contact komen met Christus, straalt de gehele ziel van het licht van de goddelijke tegenwoordigheid.” –Gedachten van de Berg der Zaligsprekingen, blz. 40.

Aanvullende studie:   De Weg tot Gezondheid, blz. 59-62; Selected Messages 1, blz. 40-48. 

Zondag 13 augustus

1. Licht schijnt te midden van de Duisternis

A. Hoe beschrijft de Schrift onze hopeloze toestand? Job 14:4; Romeinen 3:23; 8:7.

“Het is voor ons onmogelijk om in eigen kracht te ontsnappen uit het moeras van de zonde, waarin we verzonken zijn. Onze harten zijn slecht en wij zullen ze nooit kunnen veranderen.” –Schreden naar Christus, blz. 20-21.

“Velen zijn ongelukkig omdat zij onheilig zijn. Reinheid van hart, een onschuldige geest, kan alleen gezegend worden door God. Als zonde wordt gekoesterd, kan deze ten slotte niets anders voortbrengen dan ongelukkig zijn.” –Testimonies 6, blz. 53.

B. Wat heeft God ons in de laatste dagen geopenbaard in Zijn grote liefde en genade, en hoe moet dit ons leven beïnvloeden op een praktische manier? Romeinen 3:24-26; 8:1-4.

“Onze Heer en Heiland legde Zijn macht terzijde, Zijn rijkdom en heerlijkheid, en zocht ons, opdat Hij ons kon verlossen van de ellende en ons gelijk maken aan Zichzelf. Hij vernederde Zich en nam onze natuur aan, zodat wij in staat konden zijn van Hem te leren en Zijn leven van welwillendheid en zelfverloochening na te volgen, Hem te volgen stap voor stap naar de hemel.” –Testimonies 2, blz. 170.


Maandag 14 augustus

2. Gods liefde voor Ons

A. Verklaar de volmaaktheid van het verlossingsplan. 1 Korinthe 1:30; 2 Korinthe 5:19-21.

“Christus gaf Zichzelf als een zoenoffer voor de redding van een verloren wereld. Hij werd behandeld, zoals wij verdienen, opdat wij behandeld zouden worden, zoals Hij verdient. Hij werd veroordeeld om onze zonden, waarin Hij geen deel had, opdat wij gerechtvaardigd zouden worden door Zijn gerechtigheid, waarin wij geen deelhebben. Hij onderging de dood, die ons toekwam, opdat wij het leven zouden ontvangen, dat Hem toekomt. ‘Door Zijn striemen is ons genezing geworden’ (Jesaja 53:5).” –Uit de Schatkamer der Getuigenissen 1, blz. 241.

“Christus werd beproefd op alle punten, zoals wij worden door degene, die eens koninklijk aan Zijn zijde stond in de hemelse hoven. Aanschouw de Zoon van God in de woestijn van verleiding, in de tijd van de grootste zwakheid, aangevallen door de felste verzoeking. Zie Hem tijdens de jaren van Zijn bediening, aangevallen van alle kanten door de krachten van het kwaad. Zie Hem in Zijn lijden aan het kruis. Dit alles leed Hij voor ons.” –Testimonies 8, blz. 208-209.

B. Wie kunnen de zegeningen van Gods liefde ervaren? Matthéüs 11:28; Johannes 6:37.

“Het tot Christus gaan vraagt geen ernstige mentale inspanning en kwelling; het is gewoon het aannemen van de voorwaarden van verlossing, die God duidelijk heeft gemaakt in Zijn Woord. De zegen is gratis voor allen…

In de naam, die boven alle naam gaat, de enige naam, aan mensen gegeven, waardoor mensen gered kunnen worden, aanspraak maken op de belofte van God, zeggende: ‘Heer, vergeef mijn zonden; ik leg mijn handen in Uw hand om hulp, en ik moet deze hebben, of omkomen. Ik geloof nu’.” –Selected Messages 1, blz. 333-334.

“Een diep gevoel van onze behoefte aan en een groot verlangen naar de dingen, waarom wij vragen, moeten onze gebeden kenmerken, anders zullen zij niet worden gehoord. Maar wij moeten niet moe worden en ophouden met onze smeekbeden, omdat het antwoord niet onmiddellijk wordt ontvangen. ‘Het koninkrijk der hemelen wordt geweld aangedaan, en de geweldigers nemen het met geweld’ (Matthéüs 11:12). Het geweld, hier bedoeld, is een heilige ernst, zoals Jacob openbaarde. Wij moeten niet proberen om onszelf op te werken tot in een intens gevoel, maar rustig, aanhoudend, moeten wij onze smeekbeden naar de troon der genade brengen.” –That I May Know Him, blz. 272.


Dinsdag 15 augustus

3. Een nieuw Leven in Christus

A. Welke nieuwe houding en nieuw gedrag worden duidelijk, als wij vertrouwen op Jezus? 2 Korinthe 5:17; Galaten 5:6; Filippensen 2:12-13.

“Het geloof, dat helpt om ons in onmisbaar contact met Christus te brengen, uit van onze kant de hoogste voorkeur, volmaakt vertrouwen, volledige toewijding. Dit geloof werkt door liefde en reinigt de ziel. Het bewerkt in het leven van de volgeling van Christus echte gehoorzaamheid aan Gods geboden; want liefde tot God en liefde voor de mens zullen het gevolg zijn van een levendige verbinding met Christus.” –Selected Messages 1, blz. 334.

“Niets anders dan goddelijke kracht kan het menselijk hart vernieuwen en zielen verzadigen met de liefde van Christus, die zichzelf altijd zal openbaren met liefde voor hen, voor wie Hij stierf… Wanneer iemand zich bekeerd heeft tot God, wordt een nieuwe morele smaak verkregen, een nieuwe drijfkracht wordt gegeven en hij heeft de dingen lief, die God liefheeft…

Maar zij, die wachten om een magische verandering in hun karakters te aanschouwen zonder vastberaden inspanning van hun kant om zonde te overwinnen, zullen teleurgesteld worden. Wij hebben geen reden om te vrezen, terwijl wij naar Jezus kijken, geen reden om te twijfelen, maar dat Hij in staat is om allen, die tot Hem komen, te redden tot het uiterste; maar wij kunnen steeds vrezen, anders zal onze oude natuur weer de boventoon krijgen, zodat de vijand een valstrik zal bedenken, waardoor wij opnieuw zijn gevangenen zullen worden.” –Selected Messages 1, blz. 336-337.

B. Wat diepe wens moet het hart van elke gelovige voortdurend vervullen, en hoe moet dit ons beïnvloeden tot een beginselvaste basis? Johannes 15:4-5, 10; Romeinen 6:6, 10-11.

“Deze verbinding met Christus moet, wanneer ze eenmaal tot stand is gekomen, onderhouden worden… Dit is geen toevallige aanraking, geen verbinding voor af en toe…

Blijven in Christus betekent een voortdurend ontvangen van Zijn Geest, een leven van onvoorwaardelijke overgave aan Zijn dienst.” –De Wens der Eeuwen, blz. 593.

“Door het gebruik van de wil ondergaat uw leven misschien een totale verandering. Als u uw wil aan Christus ondergeschikt maakt, sluit u een bondgenootschap met die macht, die boven alle overheden en machten uitgaat; en u ontvangt kracht van boven om standvastig te blijven. Door u voortdurend te onderwerpen aan God, bent u in staat om het nieuwe leven, dat wil zeggen, het leven uit het geloof, te leiden.” –Schreden naar Christus, blz. 58.


Woensdag 16 augustus

4. Groeien in Genade

A. Wanneer het hart is overgegeven aan Christus met gebed voor Zijn verlichting, welke verandering komt er dan in het karakter? Galaten 5:22-23; Psalm 119: 18.

“Door aanschouwen moeten wij veranderd worden; en als wij nadenken over de volmaaktheden van het goddelijke Model, zullen wij verlangen volledig veranderd en vernieuwd te worden naar het beeld van Zijn reinheid. Het is door geloof in de Zoon van God, dat die verandering plaats vindt in het karakter en het kind van de toorn wordt het kind van God. Hij gaat van de dood tot het leven; hij wordt geestelijk en onderscheidt geestelijke dingen. De wijsheid van God verlicht zijn geest, en hij aanschouwt wonderbaarlijke dingen uit Zijn wet. Als een mens wordt bekeerd door de waarheid, gaat het werk van de verandering van het karakter door. Hij heeft een grotere mate van begrip. Door het worden van een mens van gehoorzaamheid aan God heeft hij de geest van Christus en wordt de wil van God zijn wil.” –Selected Messages 1, blz. 338.

B. Waarom is studeren met een geopend hart en het overpeinzen van de Bijbel en de Geest der Profetie een belangrijke sleutel in dit proces? Psalm 119: 24-27.

“Het zijn niet alleen degenen, die openlijk de Getuigenissen verwerpen, of die er twijfels over koesteren, die zich op gevaarlijke grond bevinden. Het negeren van licht is hetzelfde als dit te verwerpen.” –Getuigenissen voor de Gemeente 5, blz. 553.

“De psalmist zegt: ‘Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht voor mijn pad’ (Psalm 119:105). Maar dit is niet het geval, als het ongeopend en ongelezen wordt gelaten.” –The Review and Herald, 4 januari 1881.

“Door voortdurend met het oog des geloofs op Jezus te zien, zullen wij kracht ontvangen. God zal de kostbaarste openbaringen geven aan Zijn volk, dat daarnaar hongert en dorst. Zij zullen ontdekken, dat Christus een persoonlijke Heiland is. Wanneer zij zich voeden met Zijn Woord, bemerken ze, dat het geest en leven is. Het woord vernietigt de natuurlijke, aardse natuur en schenkt een nieuw leven in Christus Jezus. De Heilige Geest komt tot de ziel als een Trooster. Door de hervormende macht van Zijn genade wordt het beeld van God in de discipel weergegeven; hij wordt een nieuw schepsel. Liefde neemt de plaats in van haat, en het hart ontvangt de goddelijke gelijkenis. Dit is de betekenis van ‘Leven van alle woord, dat de mond Gods uitgaat’ (Matthéüs 4:4). Dit is het eten van het Brood, dat uit de hemel nederdaalt.” –De Wens der Eeuwen, blz.336-337.


Donderdag 17 augustus

5. Het Licht Weerspiegelen

A. Wat is de meest dringende noodzaak van deze donkere wereld? Matthéüs 5:14-16.

“Iedereen heeft het voorrecht een levend kanaal te zijn, waardoor God aan de wereld de schatten van Zijn genade, de onnaspeurlijke rijkdom van Christus kan meedelen. Christus verlangt niets zozeer als mensen, die aan de wereld Zijn karakter en Zijn Geest bekend willen maken. Aan niets heeft de wereld zozeer behoefte als aan de openbaring van de liefde van de Heiland door de mens. De hele hemel wacht op kanalen, waardoor de heilige olie kan stromen om een zegen en blijdschap te zijn voor menselijke harten.” –Lessen uit het Leven van Alledag, blz. 259.

B. Wat moet het doel van ons leven zijn en welke resultaten zullen worden bereikt daardoor? Galaten 2:20; Jesaja 60:1-3.

“In Christus blijven is alleen te kiezen voor het karakter van Christus, zodat Zijn belangen worden vereenzelvigd met de uwe. Blijf in Hem, wees en doe alleen, wat Hij wil. Dit zijn de voorwaarden van discipelschap, en tenzij deze worden nageleefd, kunt u nooit rust vinden.” -Selected Messages 1, blz. 110.

“Door de Heilige Geest is Gods Woord een licht, wanneer het een veranderende macht wordt in het leven van hen, die het ontvangen. Door in hun harten de beginselen van Zijn Woord te planten ontwikkelt de Heilige Geest in de mensen Gods eigenschappen. Het licht van Zijn heerlijkheid, Zijn karakter, moet in Zijn volgelingen gezien worden.” –Lessen uit het Leven van Alledag, blz. 256.


Vrijdag 18 augustus

Terugblik

1. Verklaar de hachelijke situatie van de mensheid en wat kan eraan worden gedaan.

2. Waarom is een ongeregelde verbinding met Christus niet voldoende?

3. Wat zou u iemand zeggen, die is teleurgesteld door het evangelie?

4. Welke rol hebben de Bijbel en de Geest der Profetie in onze heiligmaking?

5. Verklaar, hoe uw invloed een bron van verkwikking kan worden voor anderen.

 <<    >>