Back to top

Sabbath Bible Lessons

“Zie, Ik kom spoedig”

 <<    >> 
Les 6 Sabbat, 5 augustus 2017

Met grote Kracht en Heerlijkheid

“En men zal te dien dage zeggen: Ziet, Deze is onze God; wij hebben Hem verwacht, en Hij zal ons zalig maken. Deze is de Heere; wij hebben Hem verwacht, wij zullen ons verheugen en verblijden in Zijn zaligheid” (Jesaja 25:9).

“De zwarte, dreigende wolken, die de hemel bedekken, zijn intussen weggedreven. Zoals Stefanus slaan ze (het volk van God) de ogen ten hemel en zien de heerlijkheid Gods, en Jezus, zittende op Zijn troon.” –De Grote Strijd, blz. 586-587.

Aanvullende studie:   De Grote Strijd, blz. 443-447; 590-595. 

Zondag 30 juli

1. Ongelooflijke smart, smart, smart

A. Wat zal het vreselijke antwoord zijn, dat komt op hen, die Zijn offer van verlossing hebben versmaad, wanneer Christus komt? Openbaring 6:15-17; Nahum 2:10.

“Zij, die Gods genade hebben verworpen, worden overweldigd door ontzetting en wanhoop.” –De Grote Strijd, blz. 591.

“Wanneer de zondaars gedwongen worden te zien op Hem, die Zijn goddelijkheid met menselijkheid heeft bekleed en die nog steeds dit gewaad draagt, is hun verwarring onbeschrijflijk. De schellen vallen van hun ogen, en zij zien, wat zij voorheen niet wilden zien. Zij beseffen, wat zij hadden kunnen zijn, als zij Christus hadden aangenomen en gebruik hadden gemaakt van de hun geboden kansen. Zij zien de wet, die zij hebben versmaad, verheven, zoals Gods troon verheven is. Zij zien, hoe God Zelf Zijn wet eerbiedigt.” –Bijbelkommentaar, blz. 460.

B. Wat zal er daadwerkelijk met hen gebeuren en waarom? 2 Thessalonicensen 1:7-10; 2:8.

“Het licht van de heerlijkheid van God, dat leven geeft aan de rechtvaardigen, zal de goddelozen doden.” –De Wens der Eeuwen, blz. 79.


Maandag 31 juli

2. De speciale Opstanding

A. Welke klasse van gelovigen, van allen uit de geschiedenis, die vertrouwend op God het graf ingingen, zullen al opgewekt zijn vlak voor de komst van Christus? Openbaring 14:12-13; Daniël 12:1-2.

“Donkere, zware wolken kwamen op en stootten tegen elkander. Maar er was één heldere plek van voortdurende glorie, waaruit Gods stem klonk, gelijk de sten van vele wateren, die de hemel en de aarde deed schudden. Er was een machtige aardbeving. De graven werden geopend en degenen, die in het geloof gestorven waren tijdens de verkondiging van de boodschap van de derde engel en de Sabbat gehouden hadden, kwamen verheerlijkt uit hun bed van stof tevoorschijn om het verbond des vredes aan te horen, dat God zou sluiten met hen, die Zijn wet gehouden hadden.” –Eerste Geschriften, blz. 340-341.

B. Wie uit de goddelozen zal worden opgewekt vlak voor de wederkomst van Christus? Matthéüs 26:62-64; Openbaring 1:7.

“De mensen, die met Christus spotten, toen Hij zei, dat Hij Gods Zoon was, staan nu sprakeloos: de hoogmoedige Herodes, die zijn koningschap niet ernstig nam en zijn soldaten opdracht gaf Hem tot koning te kronen; de mannen, die Hem met hun onheilige handen de scharlaken mantel omdeden, de doornenkroon op Zijn hoofd zetten, Hem het riet gaven, Hem lasterden en bespotten en voor Hem op de knieën vielen. De mannen, die de Levensvorst hebben geslagen en naar Hem hebben gespuugd, willen Zijn doordringende blik nu niet zien en willen op de vlucht slaan voor de overweldigende heerlijkheid van Zijn verschijning. Zij, die Zijn handen en voeten hebben doorboord, en de soldaat, die Zijn zij heeft doorstoken, kijken met ontzetting en gewetenswroeging naar deze tekenen. De gebeurtenissen op Golgotha komen de priesters en leiders weer vlijmscherp voor de geest.” –De Grote Strijd, blz. 593-594.

C. Hoe is deze speciale opstanding verschillend van de opstandingen, die plaatsvinden op de stem van Jezus? Johannes 5:28-29. Vergelijk met Daniël 12:2 (‘velen’ tegenover ‘allen’).


Dinsdag 1 augustus

3. Onuitsprekelijke Eerbied

A. Wat zal de eerste reactie zijn van alle stervelingen, ook Gods trouwe weinigen, als zij voor het eerst de komst van de ontzagwekkende Schepper van het universum aanschouwen, gezeten op Zijn troon in majestueuze pracht? Jeremia 30:6.

“De verlosten roepen bevend uit: ‘Wie kan bestaan?’ Het gezang van de engelen houdt op. Er volgt een angstaanjagende stilte.” –De Grote Strijd, blz. 591.

B. Welke hartverwarmende zekerheid troost prompt hen, die oprecht verlangen naar de verschijning van hun Heer? 2 Korinthe 12:9 (eerste deel).

“Dan zegt Jezus: ‘Mijn genade is u genoeg’ (2 Korinthe 12:9). Het gezicht van de verlosten klaart op en hun hart wordt met blijdschap vervuld. De engelen beginnen weer te zingen, terwijl ze steeds dichterbij komen.” –De Grote Strijd, blz. 591.

C. Wat zullen de volgelingen van Christus zeggen bij de wederkomst van Hem, op wie zij hun hoop hebben gericht, en hoe moet dit ons nu motiveren? Jesaja 25:9.

“Voor Zijn getrouwe volgelingen is Christus een dagelijkse metgezel en een vertrouwde vriend geweest. Zij hebben in nauw contact, in dagelijkse gemeenschap met God geleefd. Over hen is de heerlijkheid des Heren opgegaan. In hen straalt het licht van de kennis der heerlijkheid van God in het gelaat van Jezus Christus. Nu verheugen zij zich in de heldere stralen van de heerlijkheid van de Koning in Zijn majesteit. Zij zijn gereed voor de omgang met de hemel, want zij hebben de hemel in hun hart.

Met opgeheven hoofd, terwijl de heldere stralen van de Zon der Gerechtigheid op hen rusten, en onder het gejuich, dat hun verlossing nabij is, gaan zij uit, de Bruidegom tegemoet.” –Lessen uit het Leven van Alledag, blz. 260-261.

“Bereiden wij ons voor om de Heiland in vrede te ontmoeten, of zijn wij opgenomen in wereldse zaken en genoegens? Zullen wij niet streven naar te behoren bij het aantal, dat Christus zal verwelkomen?” –The Signs of the Times, 17 april 1901.


Woensdag 2 augustus

4. Eervolle Afscheiding van de Aarde

A. Beschrijf het verbazingwekkende wonder, dat optreedt bij de opstanding der rechtvaardigen. 1 Korinthe 15:51-55.

“De stem van de Zoon van God roept de slapende heiligen. … en kijkt naar hun graven, en roept, terwijl Hij Zijn handen ten hemel heft: ‘Ontwaakt, ontwaakt, gij, die slaapt in het stof, en staat op!’ Over de hele lengte en breedte van de aarde zullen de doden Zijn stem horen, en zij, die in Christus gestorven zijn, zullen opstaan.” –De Grote Strijd, blz. 594.

B. Hoe verhoudt dit zich met het onderzoekend oordeel, dat hen waardig had gerekend voor de eeuwigheid, en wat moet dit ons een pauze geven om na te denken? 1 Petrus 4:17-19; Lukas 20:35 (eerste deel), 36.

“Wanneer de boeken van het oordeel worden geopend, gaat het leven van allen, die in Christus hebben geloofd, aan Gods oog voorbij. Eerst komen de eerste mensen, die op aarde hebben geleefd, aan de beurt. Daarna zal onze Voorspraak de gevallen van alle geslachten, die na hen zijn gekomen, stuk voor stuk in behandeling nemen en Hij eindigt met de mensen, die nog in leven zijn. Elke naam wordt afgeroepen, en elk geval wordt nauwkeurig onderzocht. Bepaalde namen worden aangenomen, andere worden verworpen…

Bij de namen van allen, die hun zonden hebben beleden en het verzoenend bloed van Christus hebben aangenomen, staat in de boeken des hemels genoteerd, dat ze vergiffenis hebben ontvangen. Daar zij met Christus’ gerechtigheid zijn bekleed, en hun karakter in harmonie is met Gods wet, zullen hun zonden worden uitgewist, en zullen ze ‘waardig worden gekeurd’ om het eeuwige leven te hebben.” –De Grote Strijd, blz. 446.

C. Wat gebeurt er met de rechtvaardigen, zowel met hen, die leven, als Jezus terug komt, als zij, die opgewekt zijn door Zijn stem? 1 Korinthe 15:49.

“Bij het horen van Gods stem werden ze verheerlijkt (de levende rechtvaardigen). Ze worden dan onsterfelijk en met de verrezen heiligen worden ze op de wolken weggevoerd, de Here tegemoet in de lucht.” –De Grote Strijd, blz. 595.


Donderdag 3 augustus

5. De Eerste en de Tweede Opstanding

A. Verklaar het tijdstip van de algemene opstanding van de rechtvaardigen en beschrijf de vreugde ervan. Openbaring 20:1-6 (vergelijk weer met 1 Thessalonicensen 4:16-17).

“Tot aan dat heerlijke ogenblik, als de laatste bazuin zal klinken en de uitgebreide legerschare tevoorschijn zal komen tot een eeuwige overwinning, zullen de slapende heiligen door God, die hen bij name kent, als kostbare edelstenen veilig bewaard worden. Door de macht van de Verlosser, die gedurende hun leven in hen woning maakte, worden zij uit de doden tevoorschijn gebracht.” –Het Geloof Waardoor Ik Leef, blz. 185.

B. Wij bestudeerden, hoe de goddelozen, die schuldig waren aan het kruisigen van Christus, opgewekt zijn tijdens de speciale opstanding; maar ontmoet de rest van de goddeloze doden hun Schepper vóór hun uiteindelijke vernietiging, en waarom is dit een ernstige gedachte? 1 Korinthe 6:3 (eerste deel); Openbaring 20:4-5, 12-15.

“Aan het eind van de duizend jaar komt Christus terug naar de aarde. Hij is dan vergezeld door de verlosten en begeleid een stoet engelen. Terwijl Hij neerdaalt in een majestueuze heerlijkheid, beveelt Hij de goddeloze doden op te staan, om hun straf te ontvangen… Wat een tegenstelling met hen, die bij de eerste opstanding zijn opgewekt! De rechtvaardigen waren bekleed met een onsterfelijke jeugd en schoonheid. De goddelozen dragen de sporen van ziekte en dood.” – Het Geloof Waardoor Ik Leef, blz. 355.

“Dag na dag test en beproeft God Zijn volk. Het geïnspireerde Woord verklaart duidelijk, dat wij door onze werken beslissen over onze eeuwige bestemming.” –Manuscript Releases 1, blz. 278.


Vrijdag 4 augustus

Terugblik

1. Wie wordt onmiddellijk gedood, wanneer Christus komt op de wolken, en waarom?

2. Voor wie is de speciale opstanding en wat is het tweeledige doel?

3. Richt ik mij op het ogenblik van Jesaja 25:9, of hoop ik, dat Hij zal vertoeven?

4. Waarom moet het onderzoekend oordeel plaatsvinden, voordat Jezus komt?

5. Waarom moeten de duizend jaren plaatsvinden, voordat de goddelozen hun ondergang onder ogen moeten zien?

 <<    >>