Back to top

Sabbath Bible Lessons

“Zie, Ik kom spoedig”

 <<    >> 
Les 12 Sabbat, 16 september 2017

Aanzwellen tot een luide Roep

“Want Ik zal water gieten op de dorstigen, en stromen op het droge; Ik zal Mijn Geest op uw zaad gieten, en Mijn zegen op uw nakomelingen” (Jesaja 44:3).

“Waarom hongeren en dorsten wij niet naar de gave des Geestes, daar dit toch het middel is, waardoor wij kracht moeten ontvangen? Waarom spreken wij daarover niet, bidden daarom niet en prediken wij niet aangaande dat onderwerp?” –Uit de Schatkamer der Getuigenissen 3, blz. 217.

Aanvullende studie:   Uit de Schatkamer der Getuigenissen 1, blz. 58-63; Uit de Schatkamer der Getuigenissen 3, blz. 210-219. 

Zondag 10 september

1. Herstel met Kracht onderwezen

A. Welke profetie heeft een speciale betekenis in de voorbereiding om de Heer te ontmoeten? Maleáchi 4:5.

“God vraagt in deze tijd, kort voor de wederkomst van Christus op de wolken des hemels, naar mensen, die een volk willen voorbereiden, dat staande zal blijven op de grote dag des Heren.” –Bijbelkommentaar, blz. 298.

B. Hoe verklaarde Jezus aan Zijn discipelen de eerste toepassing van deze profetie, en hoe staat deze in verbinding met ons werk nu? Matthéüs 17:11-13.

“Degenen, die de weg moeten voorbereiden voor de tweede komst van Christus, worden vertegenwoordigd door de trouwe Elia, zoals Johannes in de geest van Elia kwam om de weg voor de eerste komst van Christus voor te bereiden. Het grote onderwerp van de reformatie moet worden beroerd, en de publieke opinie moet worden bewogen. Matigheid in alle dingen moet worden verbonden met de boodschap, om het volk van God te bekeren van hun afgoderij, hun gulzigheid en hun buitensporigheid in kleding en andere dingen.” –Testimonies 3, blz. 62.


Maandag 11 september

2. Bereiders van de Weg des Heeren

A. Welke krachtige boodschap verkondigde Johannes de Doper en waarom is deze van toepassing op dat, wat wij ook moeten doen? Lukas 1:16-17; Matthéüs 3:2, 8.

“Hij (Johannes de Doper) zag, hoe zijn volk misleid was, zelfgenoegzaam en ingeslapen in hun zonden. Hij verlangde ernaar hen op te wekken tot een heiliger leven. De boodschap, die God hem had gegeven uit te dragen, was bestemd hen uit hun verdoving te doen opschrikken en hen doen beven vanwege hun grote verdorvenheid. Voordat het zaad van het evangelie zou kunnen ontkiemen, moest de bodem van het hart opengebroken worden. Voordat zij genezing zouden zoeken bij Jezus, moesten zij zich het gevaar van de wonden, die de zonde veroorzaakt, bewust worden. God zendt Zijn boodschappers niet om de zondaar te vleien. Hij heeft geen boodschap van vrede om de ongeheiligden in slaap te sussen in een noodlottige zekerheid. Hij legt zware lasten op het geweten van de overtreder en doorboort de ziel met pijlen van de overtuigingskracht.” –De Wens der Eeuwen, blz. 75.

B. Geef voorbeelden van, hoe de Elia-boodschap het gezinsleven moet herstellen, met inbegrip van hoe het werd uitgebeeld in het werk van Johannes de Doper. Maleáchi 2:13-17; 4:6.

“Johannes was bekend met het feit, dat hij (Herodes) op het punt stond de vrouw van zijn broeder te huwen, terwijl haar man nog leefde, en zei in getrouwheid tot Herodes, dat zulks niet wettig was.” –Eerste Geschriften, blz. 179.

C. Wat kenmerkt ‘de geest en de kracht van Elia’ en wie verkondigt deze boodschap nu? 1 Koningen 18:17-18, 21; Openbaring 12:17.

“Velen durven de ongerechtigheid niet te veroordelen, anders zullen zij daardoor positie of populariteit opofferen. En door sommigen wordt het beschouwd als liefdeloos om de zonde te bestraffen. De dienaar van God moet nooit toestaan, dat zijn eigen geest wordt vermengd met de berisping, die hij moet geven; maar hij staat onder de meest plechtige verplichting om het Woord van God naar voren te brengen zonder vrees of gunst. Hij moet de zonde bij de juiste naam noemen. Degenen, die door hun onoplettendheid of onverschilligheid toestaan, dat Gods naam wordt onteerd door Zijn belijdend volk, worden gezien als de overtreder, geregistreerd in het hemelse verslag als deelgenoten in hun slechte daden.” –The Signs of the Times, 21 april 1881.


Dinsdag 12 september

3. Het Laatste Werk

A. Wat vat de dringende oproep van deze tijd samen? Openbaring 14:6-13; 18:1-4.

“In de afsluiting van Gods werk op aarde zal Zijn wet worden verheerlijkt. De valse godsdienst kan de overhand hebben, ongerechtigheid kan toenemen, de liefde van velen kan verkoelen, men kan het kruis van Golgotha uit het oog verliezen en een duisternis kan als een lijkwade over de wereld liggen; heel de macht van de gangbare mening kan zich keren tegen de waarheid; het ene plan na het andere kan gemaakt worden om Gods volk uit te roeien; maar in het uur van het grootste gevaar zal de God van Elia mensen oproepen om een boodschap te prediken, die niet gestild kan worden. In de dichtbevolkte steden, in plaatsen waar de mensen tot het uiterste zijn gegaan in hun vijandschap tegen God, zal de stem, die op strenge wijze berispt, gehoord worden. Vrijmoedig zullen mensen, die door God zijn geroepen, het samengaan van kerk en wereld veroordelen. Ernstig zullen ze mannen en vrouwen oproepen om zich af te keren van het vieren van een menselijke instelling tot het heiligen van de ware Sabbat.” –Profeten en Koningen, blz. 116.

B. Wat moet altijd duidelijk zijn in ons spreken en leven? Johannes 1:29; 14:12; 2 Korinthe 4:5-7.

“De laatste stralen van het licht der genade, de laatste genadeboodschap, die aan de wereld moet worden gebracht, is een openbaring van Zijn karakter vol liefde. Gods kinderen moeten Zijn heerlijkheid openbaren. In hun eigen leven en karakter moeten zij laten zien, wat Gods genade voor hen heeft gedaan.

Het licht van de Zon der Gerechtigheid moet zichtbaar zijn in goede werken, in woorden van waarheid en daden van heiligheid.” –Lessen uit het Leven van Alledag, blz. 257.

C. Hoe zal Gods werk uiteindelijk beëindigd worden? Zacharia 4:6; Jesaja 28:21.

“De Heere zal werken in dit laatste werk op een manier, die zeer veel verschilt met de algemene gang van zaken en op een wijze, die tegengesteld zal zijn van enige menselijke planning.” –Evangelism, blz. 118.


Woensdag 13 september

4. Hoe de Verkoeling ontvangen

A. Wat moeten wij voortdurend beseffen over een hoofdkenmerk, heel belangrijk om de Heilige Geest te ervaren in de volheid van de kracht van de late regen? Jesaja 57:15.

“Onder ons zullen er zijn, die altijd het werk van God willen beheersen, zelfs dicteren welke ontwikkelingen gemaakt zullen worden, wanneer het werk vooruit gaat onder de leiding van de engel, die de derde engel in de boodschap vergezelt, die doorgegeven moet worden aan de wereld. God zal wegen en middelen gebruiken, waardoor zal worden gezien, dat Hij de teugels in Zijn eigen handen neemt.” –Evangelism, blz. 118.

“Mensen met slechts één talent kunnen een groep bereiken, die anderen met twee of vijf talenten niet kunnen bereiken. Zowel groot als klein zijn uitverkoren vaten om het water des levens naar dorstige ziel te brengen. Laten degenen, die het Woord brengen, de nederigste arbeider niet hinderen en zeggen: ‘U moet zus en zo werken of anders niet’. Handen thuis, broeders. Laat iedereen op zijn eigen terrein werken, met zijn eigen wapenrusting, en op zijn eigen manier doen, wat hij kan. Maak zijn handen krachtig in het werk. Dit is niet de tijd voor farizeïsme. Laat God werken door wie Hij wil. De boodschap moet gebracht worden.” –Getuigenissen voor de Gemeente 5, blz. 378.

B. Waarom is de late regen gegeven en waarom zullen wij geïnspireerd worden door de motivatie van de eerste discipelen? Handelingen 1:8; 4:33; Jeremia 30:5-7.

“Let wel op, dat pas nadat de discipelen tot een volmaakte eenheid waren gekomen en zij niet langer twistten om de hoogste plaats, de Geest werd uitgestort. Zij waren één van zin. Alle geschillen waren uit de weg geruimd…

De discipelen vroegen niet om een zegen voor zichzelf. Zij voelden zich verantwoordelijk voor zielen…

Laten christenen alle tweedracht wegdoen en zichzelf aan God geven om te redden, die verloren zijn. Laten ze in het geloof om de beloofde zegen vragen en die zal dan ook komen.” –Uit de Schatkamer der Getuigenissen 3, blz. 216.

“Wanneer de derde boodschap aanzwelt tot een luide roep en de afsluiting van het werk gepaard zal gaan met grote kracht en heerlijkheid, zal het getrouwe volk Gods deelhebben aan die heerlijkheid. Het is de spade regen, die hen met nieuw leven bezielt en versterkt om de tijd der benauwdheid door te komen.” –Uit de Schatkamer der Getuigenissen 1, blz. 132.


Donderdag 14 september

5. Enorme Voldaanheid!

A. Welke mogelijkheid hebben wij nu? Titus 2:13; 2 Korinthe 6:1-2.

“Mijn broeders en zusters, bestudeer uw plannen, grijp elke gelegenheid aan, die zich voordoet om met uw buren en kennissen te spreken, of om hun iets voor te lezen uit een boek, waarin de tegenwoordige waarheid staat. Toon, dat u de redding van zielen, voor wie Christus zo’n groot offer bracht, van het grootste belang acht.

Bij het werken voor zielen, die verloren dreigen te gaan, vergezellen engelen u. Duizend maal duizenden en tienduizenden maal tienduizenden staan gereed om met de leden van onze gemeenten samen te werken om het licht, dat God zo genadig geschonken heeft, door te geven, opdat een volk voor de komst van Christus voorbereid mag worden.” –Getuigenissen voor de Gemeente 9, blz. 126.

B. Beschrijf de verbazingwekkende gevolgen, die gebeuren, wanneer de Heilige Geest uitgestort wordt zonder mate. Zacharia 8:23; Jesaja 44:3-4; 61:11.

“Het zaad is reeds uitgestrooid. Nu moet het ontkiemen en vrucht dragen. De publicaties, die door geschriftenevangelisten zijn verspreid, hebben hun uitwerking niet gemist. Velen waren wel onder de indruk van de boodschap gekomen. Maar hadden de waarheid niet ten volle begrepen of gehoorzaamd. Nu dringen de stralen van het licht overal door en wordt de waarheid volledig begrepen. Gods oprechte kinderen verbreken de banden, die hen vastketenden. Familiebanden en het feit, dat ze tot een bepaalde kerk behoren, kunnen hen niet langer tegenhouden. De waarheid is belangrijker dan alle andere bijkomstigheden.” –De Grote Strijd, blz. 566.


Vrijdag 15 september

Terugblik

1. Welke overeenkomsten bestaan er tussen ons werk en dat van Elia en Johannes de Doper?

2. Hoe moet de reformatie nu verbonden zijn met de Tien Geboden?

3. Vat de karaktereigenschappen samen van hen, die de late regen zullen ontvangen.

4. Op welke basis zou ik in gevaar zijn om dit verbazingwekkende voorrecht te missen?

5. Waarom zijn de gevolgen van de late regen zo ongelooflijk prettig om te zien?

 <<    >>