Back to top

Sabbath Bible Lessons

“Zie, Ik kom spoedig”

 <<    >> 
Les 3 Sabbat, 15 juli 2017

Waarschuwende Boodschappen voor onze Tijd

“Zo, niet de Heere der heerscharen ons nog een weinig overblijfsel had gelaten, als Sodom zouden wij geworden zijn; wij zouden Gomórra gelijk zijn geworden” (Jesaja 1:9).

“Ook nu wordt Gods waarschuwende stem vernomen, terwijl Hij Zijn volk oproept zich af te scheiden van de alom heersende ongerechtigheid.” –Patriarchen en Profeten, blz. 138-139.

Aanvullende Studie:   De Grote Strijd, blz. 255-256; Patriarchen en Profeten, blz. 128-142. 

Zondag 9 juli

1. De Tijden waarin wij Leven

A. Met welke tijd in de geschiedenis van de wereld vergeleek Jezus onze tijd? Matthéüs 24:37-39; Genesis 6:5, 13.

“Dezelfde zonden bestaan in onze tijd, die de toorn van God over de wereld bracht in de dagen van Noach. Mannen en vrouwen nu maken hun eten en drinken tot gulzigheid en dronkenschap. Deze heersende zonde, het toegeven aan bedorven eetlust, ontstak de hartstochten van de mensen in de dagen van Noach en leidde tot de algemene verdorvenheid, totdat hun gewelddadigheden en misdaden de hemel bereikten, en God de aarde van haar morele vervuiling waste door een overstroming.” –Testimonies 3, blz. 163.

B. Wat moeten de gelovigen nu het hoofd bieden? 2 Petrus 3:3-6.

“De wereld is, met al zijn rumoer, met al zijn goddeloze plezier, gedompeld in een slaap, de slaap van vleselijke veiligheid. Mensen verwijzen de komst des Heren naar de verre toekomst. Zij lachen om de waarschuwingen.” –De Wens der Eeuwen, blz. 556.


Maandag 10 juli

2. Leren van een schokkende Gebeurtenis

A. Met welke ander historisch beeld vergeleek de Heer het uur van Zijn wederkomst naast deze laatste dagen te vergelijken met de tijd van Noach? Lukas 17:28-30.

“De toestand van de wereld nu is vergelijkbaar met die, welke bestond in de dagen van Lot, toen de verdorvenheid van Sodom de engel opriep om die zondige stad te bezoeken om te zien, of de kreten, die opstegen tot de hemel, van dien aard waren, dat de inwoners van het mooie Sodom, een stad die zo hoog was begunstigd door God, zo verdorven hun wegen voor de Heer volgden, dat er geen hoop op hun verlossing was. Gods toorn was zo duidelijk geopenbaard vanwege de zo diepe verdorvenheid van de Sodomieten.” –Southern Union Worker, 16 oktober 1913.

B. Welke zonde viel op in de dagen van Lot? Genesis 19:5-7; Romeinen 1:21, 26-27.

“Zij (de Sodomieten) pakten samen bij het huis van Lot en de wanorde nam toe, verachtelijke toespraken werden gehouden, waarin de toestand van de verdorvenheid, die bestond onder de mensen, zich openbaarde, en de ergste voorstellen volgden elkaar op. De menigte werd luidruchtiger in hun kreten, dat Lot de vreemdelingen bij hen moest brengen, want zij waren zo minderwaardig geworden door toe te geven aan kwade hartstochten, zodat elke goede gedachte was uitgeroeid, en het verstand was zo vertroebeld, dat zij zelfs gewelddadig werden tegen de engelen des hemels.” –The Signs of the Times, 9 oktober 1893.

C. Waarom is het lot van Sodom een waarschuwing voor iedereen? Genesis 19:24-26; Lukas 17:32-33.

“De engelen waren gekomen om te zien, of er enigen in de stad waren, die niet verdorven waren, en overgehaald konden worden om te vluchten voor het naderende onheil, dat Sodom bedreigde. Die avond voegden de boosdoeners de laatste druppel toe aan hun beker der ongerechtigheid, en de toorn van God kon niet langer worden uitgesteld.” –The Signs of the Times, 9 oktober 1893.

“De waarschuwing, die werd gegeven aan Lot, komt tot ons, die leven in deze verloederde tijd. ‘Vlucht voor uw leven’. De stem van de verleider roept vrede en veiligheid. De boze wilde u het gevoel geven, dat u niets te vrezen hebt en vraagt u te eten, te drinken en vrolijk te zijn. Op welke stem zult u acht slaan, op de stem des hemels of op de stem, die u meetroont naar de vernietiging?” –The Signs of the Times, 16 oktober 1893.


Dinsdag 11 juli

3. Betere Rentmeesters van ons Leven worden

A. Welke waarschuwingen zijn gegeven over het geestelijke verval van Sodom? Ezechiël 16:49.

“Velen van hen, die zo lang de goddelijke leiding en bescherming hebben afgewezen, haasten zich voort op het pad van ledigheid en zelfzuchtig vermaak, en zelfs op de weg van lage bezigheden en bezoedeling van het lichaam. Als gevolg daarvan wordt hun geest bevlekt, en wekt godsdienst hun tegenzin op. Sommigen zijn zo ver gegaan op hun neerwaartse koers en volgen zo vol toewijding de weg van de Sodomieten, dat zij de vervloeking nu heel dicht genaderd zijn, en de stem van vermaning en waarschuwing dringt niet meer tot hen door.” –Getuigenissen voor de Gemeente 5, blz. 39.

B. Hoe zijn wij, aan wie groot licht is toevertrouwd, gewaarschuwd voor teruggang ernstiger zelfs dan die van Sodom? Hoséa 4:6; Spreuken 1:24-30, 33.

“De Verlosser van de wereld, de medelijdende vriend van de mens, onthult voor onze ogen het feit, dat er een zonde is groter dan de zonde van Sodom. Het is die van zondigen tegen groter licht. Voor degenen, die hebben gehoord en geen acht hebben geslagen op de evangelie-uitnodiging tot berouw en geloof in Christus hebben, is de zonde groter dan de zonde van Sodom was. Voor degenen, die de naam van Jezus hebben beleden, die hebben beweerd God te kennen en Zijn geboden te bewaren, maar die Christus toch verkeerd naar voren hebben gebracht in hun dagelijks leven en karakter, die zijn gewaarschuwd en gesmeekt, en nog steeds hun Verlosser onteren door hun ongewijd leven, is de zonde groter dan die van Sodom.” –The Signs of the Times, 16 oktober 1893.

“Velen, die belijden de waarheid te geloven, willen God niet in hun gedachten, evenmin deden dit de mensen voor de zondvloed of de Sodomieten. Een verstandige gedachte van God, opgewekt door de Heilige Geest, zou al hun snode plannen bederven. Het ik, ik, ik is hun god geweest, hun alfa en hun omega.” –Counsels on Stewardship, blz. 141.

“De zonden van Sodom worden in onze tijd herhaald en de aarde is vernietigd en verdorven onder de inwoners daarvan; maar het ergste kenmerk van de ongerechtigheid van deze dag is een vorm van godsvrucht zonder de kracht ervan. Degenen, die beweren groot licht te hebben, worden gevonden onder de onzorgvuldigen en onverschilligen, en de zaak van Christus is gewond in het huis van haar belijdende vrienden.” –The Signs of the Times, 16 oktober 1893.


Woensdag 12 juli

3. Betere Prioriteiten Kiezen

A. Wat moeten wij beseffen om de fout van Lot te vermijden, die zijn gezin op een neerwaarts pad had geleid? Genesis 13:12-13; 19:30-38; 1 Korinthe 15:33.

“De verdorvenheid en wetsverachting van Sodom bleken vooral uit de bandeloosheid.” –De Grote Strijd, blz. 255.

“Toen Lot Sodom koos als woonplaats, was hij beslist van plan zich afgezonderd te houden van ongerechtigheid, en zijn huis na hem te bevelen.

Maar hij faalde jammerlijk. De verderfelijke invloeden rondom hem beïnvloedden zijn eigen geloof, en de omgang van zijn kinderen met de inwoners van Sodom verbond zijn belangen tot op zekere hoogte met de hunne. We hebben de gevolgen gezien.

Velen maken een soortgelijke fout. Bij het kiezen van een tehuis letten ze meer op de tijdelijke voordelen, waarvan ze kunnen profiteren, dan op de morele en sociale invloeden, die hen en hun gezinnen omringen. Ze kiezen een bekoorlijk en vruchtbaar land, of trekken naar een bloeiende stad, in de hoop er voorspoed te vinden, maar hun kinderen worden omringd door de verzoeking, en maar al te dikwijls kiezen ze metgezellen, die ongeschikt zijn voor de vorming van godsvrucht en een goed karakter. De atmosfeer van een losse moraal van ongeloof, van onverschilligheid betreffende godsdienstige zaken, heeft de neiging de invloed van de ouders teniet te doen. Voorbeelden van opstand tegen ouderlijk gezag staan de jeugd voor ogen; velen verbinden zich met ongelovigen en kiezen de kant van Gods vijanden.

Bij het kiezen van een tehuis wenst God, dat we eerst nadenken over de morele en godsdienstige invloeden, die ons en onze gezinnen zullen omgeven. We kunnen in moeilijke omstandigheden worden gebracht, want velen kunnen niet kiezen, waar ze zouden willen wonen; en als de plicht ons roept, zal God ons in staat stellen vrij te blijven van verderf, als we waken en bidden, en vertrouwen op de barmhartigheid van Christus. Maar we moeten ons niet nodeloos blootstellen aan invloeden, die ongunstig zijn voor de vorming van een christelijk karakter. Als we ons vrijwillig begeven in een omgeving van wereldsgezindheid en van ongeloof, mishagen we God en bannen heilige engelen uit ons huis.” –Patriarchen en Profeten, blz. 140-141.

B. Geef verschillende redenen, waarom wij het typische gedrag, kenmerkend voor de hedendaagse cultuur, moeten vermijden. 2 Timótheüs 3:1-5; Jesaja 1:9.


Donderdag 13 juli

5. Een Veiliger Omgeving Kiezen

A. Wat zegt God over, waar Zijn volk kan bloeien? Jesaja 32:18-19.

“Mijn waarschuwing luidt: Blijf buiten de steden. Bouw geen sanatoria in de steden. Onderwijs onze mensen uit de steden te gaan naar het platteland, waar zij een klein stukje grond kunnen krijgen en om er een huis voor zichzelf en hun kinderen te maken…

Onze restaurants moeten in de steden, want anders konden de werkers in deze restaurants de mensen niet bereiken en hen de beginselen van goed leven leren. En voor het heden zullen wij ontmoetingshuizen moeten betrekken in de steden. Maar dan zullen er zo’n strijd en verwarring in de steden zijn, dat degenen, die wensen deze te verlaten, er niet toe in staat zullen zijn.” –The General Conference Bulletin, 6 april 1903.

“Ouders kunnen kleine woningen op het land veiligstellen met grond om te verbouwen, waar zij boomgaarden kunnen hebben en waar zij groenten en klein fruit kunnen telen om de plaats van het eten van vlees in te nemen, dat zo verderfelijk is voor het levensbloed in de aderen. Op zulke plaatsen zullen de kinderen niet omringd zijn door de verdervende invloeden van het stadsleven. God zal Zijn volk helpen dergelijke woningen buiten de steden te vinden.” –Medical Ministry, blz. 310.

B. Waarom moeten wij acht slaan op de oproepen om op het platteland te wonen? Spreuken 15:31-32.

“Zij moesten uitgaan, zich absoluut afscheiden van de goddelozen, vluchten om hun leven te redden. Zo was het in de dagen van Noach; zo was het met Lot; zo was het met de discipelen voor de verwoesting van Jeruzalem; en zo zal het zijn in de laatste dagen.” –Patriarchen en Profeten, blz. 138.


Vrijdag 14 juli

Terugblik

1. Wat moeten wij in gedachten houden, als wij geconfronteerd worden met degenen, die spotten met de wederkomst van Christus?

2. Waarom moeten allen zich bewust zijn van de geschiedenis van Sodom en Gomórra?

3. Welke invloed zal het lot van deze steden uitoefenen op het volk van God?

4. Ben ik in gevaar om de fout van Lot te herhalen, zo ja, hoe?

5. Wat zijn de voordelen van het wonen op het platteland?

 <<    >>