Back to top

Sabbath Bible Lessons

“Zie, Ik kom spoedig”

 <<    >> 
Les 14 Sabbat, 30 September 2017

Het uiteindelijke resultaat

“Maar gelijk geschreven is: Hetgeen het oog niet heeft gezien, en het oor niet heeft gehoord, en in het mensenhart niet is opgeklommen, hetgeen God bereid heeft voor hen, die Hem liefhebben” (1 Korinthe 2:9).

“Probeer het huis van de verlosten in uw verbeelding te zien, en bedenk dan, dat het veel heerlijker zal zijn dan uw stoutste verwachtingen.” –Schreden naar Christus, blz. 103.

Aanvullende studie:   De Grote Strijd, blz. 607-624; Karaktervorming, blz. 301-309. 

Zondag 24 september

1. De straf van een gevallen Planeet

A. Wat gebeurt er met de planeet aarde, als zijn Maker terugkomt? Jesaja 24:1,3,5-6; Jeremia 4:23-26.

“Bij de wederkomst van Christus zullen alle ongelovigen volledig worden uitgeroeid: ze worden verteerd door ‘de adem van Zijn mond’ en worden vernietigd door Zijn heerlijkheid. Christus brengt Zijn volgelingen naar de Stad Gods. En de aarde is dan onbewoond…

De hele aarde is verwoest. De puinhopen van de steden en dorpen, die door de aardbeving zijn getroffen, ontwortelde bomen en grote rotsblokken, die door de zee zijn uitgespuwd of uit de aarde zijn losgescheurd, liggen over de oppervlakte van de aarde verspreid.” –De Grote Strijd, blz. 606-607.

B. Wat gebeurt er met degene, die de planeet verdorven heeft? Openbaring 20:1-2.

“De aarde zal duizend jaar lang de woonplaats van Satan en zijn engelen zijn.” –De Grote Strijd, blz. 608.


Maandag 25 september

2. De Duizend Jaren

A. Leg uit, hoe Satan geketend is voor 1000 jaar? Openbaring 20:3.

“Hij (Satan) zal op de aarde moeten blijven en zal geen toegang hebben tot de andere werelden om degenen, die nooit zijn gevallen, te verleiden en te kwellen. In die betekenis is hij ‘gebonden’: er is niemand meer over wie hij kan heersen. Hij kan het bedrog en de vernietiging, waaraan hij eeuwenlang zoveel plezier heeft beleefd, niet meer voortzetten…

Zelfs de ongelovigen zijn nu buiten het bereik van Satan. Hij blijft alleen achter met zijn engelen om de rampzalige gevolgen van de zonde te zien…

Satan zal duizend jaar lang op de verwoeste aarde rondzwerven om de gevolgen van zijn opstand tegen Gods wet te overzien. In deze duizend jaar lijdt hij vreselijk.” –De Grote Strijd, blz. 608.

B. Welke taak wordt gedaan in de hemel door de verlosten uit alle generaties, die zullen opstijgen om Christus te ontmoeten in de lucht? Openbaring 20:4, 6;1 Korinthe 6:2-3.

“Samen met Christus zullen ze over de ongelovigen oordelen door hun daden met het Wetboek, de Bijbel, te vergelijken. Ze zullen over elk geval afzonderlijk recht spreken op grond van de daden van de betrokkenen…

Christus en Zijn volgelingen oordelen over Satan en zijn boze engelen.” –De Grote Strijd, blz. 609.

C. Op welke plaats op de aarde dalen Christus en het nieuwe Jeruzalem uit de hemel neer aan het einde van de duizend jaren? Zacharia 14:4, 9; Openbaring 21:1-2.

“Wanneer het Nieuwe Jeruzalem in zijn verblindende pracht neerdaalt uit de hemel, zal het rusten op de plaats, die gereinigd en gereed is gemaakt om het te ontvangen, en Christus zal met Zijn verlosten en met de engelen Zijn intocht maken in de Heilige Stad.” –De Grote Strijd, blz. 611.

D. Wat is de houding van de mensen, die opstaan na de duizend jaren? Openbaring 20:5 (eerste deel), 7-8.


Dinsdag 26 September

3. Van Misleiding naar Vernietiging

A. Verklaar de laatste list van Satan en hoe het gevolg wordt uitgevoerd? Openbaring 20:9-15; Maleáchi 4:1.

“Maar wanneer de ongelovigen opstaan en hij (Satan) de grote menigte ziet, die aan zijn kant staat, vat hij weer moed. Hij is vastbesloten de grote strijd niet op te geven. Hij wil de grote groep ter dood veroordeelden onder zijn banier scharen en ze gebruiken om zijn plan te verwezenlijken. De ongelovigen zijn de gevangenen van Satan. Door verwerping van Christus hebben zij het bewind van de aardsrebel aanvaard. Zij zijn bereid op zijn voorstellen in te gaan en zijn bevelen op te volgen. Maar hij is nog altijd even sluw en zegt niet, wie hij is. Hij beweert de vorst en de rechtmatige eigenaar van de wereld te zijn, wiens bezit hem op een onwettige manier is ontnomen. Hij zegt aan zijn misleide onderdanen, dat hij hun bevrijder is en geeft hun de verzekering, dat hij ze uit het graf heeft opgewekt en dat hij op het punt staat ze van een wrede tirannie te bevrijden. Christus heeft zich teruggetrokken en Satan verricht wonderen om zijn beweringen te bewijzen. Hij geeft de zwakken kracht en bezielt iedereen met zijn satanische geest. Hij stelt hun voor om onder zijn leiding naar het kamp van de heiligen op te trekken om de Stad Gods te veroveren…

Met militaire precisie rukken de gesloten gelederen op naar de Stads Gods over het opengereten en ruwe aardoppervlak. Christus geeft het bevel de poorten van het nieuwe Jeruzalem te sluiten. Satans legerbende omsingelt de stad en maakt zich gereed voor de aanval.” –De Grote Strijd, blz. 612, 613.

God laat vuur uit de hemel neerdalen, de aarde wordt opengereten. De wapens, die in haar schoot verborgen lagen, komen naar boven: uit elke gapende afgrond schieten vlammen omhoog. Zelfs de rotsen staan in brand…

De goddelozen ontvangen hun straf op aarde… Sommigen worden in een oogwenk vernietigd, terwijl anderen vele dagen lijden. Iedereen wordt gestraft ‘naar zijn werken’ (Psalm 28:4). De zonden van de verlosten zijn op Satan overgedragen en hij moet niet alleen voor zijn eigen opstand boeten, maar voor alle zonden, waartoe hij Gods volk heeft verleid. Zijn straf zal veel groter zijn dan die van hen, die hij heeft misleid. Wanneer allen, die het slachtoffer zijn geworden van zijn bedrog, dood zijn, zal hij verder leven en nog moeten lijden. De goddelozen worden met wortel en tak definitief uitgeroeid. Satan is de wortel en zij zijn de takken. De straf is voltrokken. Het recht heeft zijn loop gehad. De hemel en aarde zijn daar getuige van geweest en verkondigen Gods rechtvaardigheid.” –De Grote Strijd, blz. 619.


Woensdag 27 september

4. Bewaard voor de Eeuwigheid

A. Hoe beschermt Christus de rechtvaardigen voor het onblusbare vuur? Psalm 84:12.

“Terwijl de aarde in een vuurzee is veranderd, zijn de verlosten veilig in de Heilige Stad.” –De Grote Strijd, blz. 620.

B. Welke heerlijke gebeurtenis bekroont het reinigen van de aarde? Openbaring 21:1.

“Het vuur, dat de ongelovigen verteert, reinigt tegelijkertijd de aarde. Elk spoor van de vloek is uitgewist. Er is geen eeuwig brandende hel, die de verlosten voortdurend herinnert aan de vreselijke gevolgen van de zonde.” –De Grote Strijd, blz. 620.

C. Waar moeten wij, die nu nog wonen op een planeet met lijden en problemen, naar uitkijken voor ons eeuwig tehuis? 2 Petrus 3:13; 1 Korinthe 2:9.

“De verhevenste taal schiet te kort om de heerlijkheid des hemels of de onvergelijkbare diepte van de liefde van een Heiland te schilderen.” –Eerste Geschriften, blz. 344.

“Angst om de erfenis van de heiligen te stoffelijk te zien heeft ertoe geleid, dat velen de waarheden vergeestelijken, die ons ertoe leiden uit te zien naar de nieuwe aarde als ons tehuis. Christus verzekerde Zijn discipelen, dat Hij heen ging om woningen te bereiden voor hen. Degenen, die de leer van Gods Woord aannemen, zullen niet geheel onwetend zijn over de hemelse woonplaats.” –The Story of Redemption, blz. 430.

D. Welke prachtige omschrijving geeft Johannes ons van de nieuwe aarde? Openbaring 21:3-4; 22:1-5.

“De rivieren stromen altijd en hun water is helder als kristal. Op hun oevers staan bomen, die zorgen voor schaduw op het pad van de verlosten. De uitgestrekte vlakten gaan over in prachtige heuvels en de bergen van God verheffen hun hoge toppen. Op deze weidse vlakten en op de oevers van deze stromen van levend water zullen Gods kinderen, die zo lang als pelgrims hebben rondgezworven, eeuwig wonen.” –De Grote Strijd, blz. 621.


Donderdag 28 september

5. Eeuwigdurende vreugde.

A. Welke toestand moet worden hersteld op de nieuwe aarde? Jesaja 35:5-10; 65:25. Hoe wordt het hemelse leven afgeschilderd?

“Daarna zag ik een veld met hoog gras, heerlijk om te aanschouwen; het was heldergroen en had een weerschijn van zilver en goud, zoals het daar trots heen en weer golfde tot eer van Koning Jezus. Daarna kwamen wij in een veld vol van allerlei soorten van dieren, de leeuw, het lam, het luipaard en de wolf, alle in vrede samen levende. Wij liepen door hun midden en zij volgden ons vreedzaam.” –Eerste Geschriften, blz. 10.

“De grimmigen zullen daar een zacht karakter hebben en de vreesachtigen zullen vol vertrouwen zijn.” –Karaktervorming, blz. 304.

B. Wat zal het middelpunt zijn van alles voor alle eeuwigheid, en hoe zal dit worden erkend? Zacharia 13:6; Openbaring 7:15-17; 5:13.

“Geen eeuwig brandende hel zal blijven voor de vrijgekochten als de vreselijke gevolgen van de zonde. Alleen één herinnering blijft: onze Verlosser zal altijd de tekenen van Zijn kruisiging dragen.” –The Spirit of Prophecy 4, blz. 489.

“In de loop van de eeuwigheid zullen ze God en Christus steeds beter leren kennen. Liefde, eerbied en geluk zullen net zoals de kennis steeds groter worden. Hoe beter de mensen God leren kennen, des te meer zullen ze Zijn karakter bewonderen…

De grote strijd is dan ten einde. De zonde en de zondaren zijn er niet meer. Het ganse heelal is gereinigd. Overal in de schepping is er eendracht en blijdschap. Van Hem, die alles geschapen heeft, komen stromen van leven, licht en vreugde, die alle delen van de oneindige ruimte bereiken. De kleinste atomen en de grootste werelden, alle levende wezens en alle levenloze voorwerpen verkondigen in hun oneindige schoonheid en volmaakte vreugde: God is liefde.” –De Grote Strijd, blz. 623, 624.


Vrijdag 29 september

Terugblik

1. Waarom is het zo belangrijk zich voor te bereiden op de spoedige wederkomst van Christus?

2. Maak het vaak verkeerd begrijpen van het doel van het millennium duidelijk?

3. Verklaar de laatste list van Satan en waarom zullen mensen daardoor worden misleid?

4. Wat moeten wij beseffen over het leven op de nieuwe aarde?

5. Wat is het thema van de eeuwigheid en waarom moeten wij het nu waarderen?

 <<    >>