Back to top

Sabbath Bible Lessons

Ware Reformatie

 <<    >> 

Voorwoord

Vandaag, meer dan ooit, lijkt de wereld constant te veranderen. Oprechte verlangens naar verlichting van verdrukking, menselijk lijden en ellende roepen op tot reformatie in het overheidsbeleid, wetten, instellingen en gedrag. Maar de geschiedenis heeft aangetoond, dat dergelijke oproepen, belemmerd door menselijk eigenbelang of beperkingen, hun beoogde doelstellingen bijna of niet bereikt worden.

Ware reformatie gaat veel dieper dan uiterlijke maatregelen gaan. Het begint bij het individu. Het brengt een innerlijke verandering met zich mee, die de gehele persoon omvat en op hun beurt elk ander aspect van zijn of haar leven. Dit soort reformatie kan alleen God volbrengen, een geestelijke reformatie. Maar om een dergelijke reformatie te bereiken moet iemand zich eerst bewust zijn van zijn of haar behoefte aan hervorming. Dit werk vertrouwt God toe aan oprechte hervormers, mannen en vrouwen die hartgrondig met Hem verbonden zijn in het brengen van de ware reformatie in henzelf en in hen, die zij bijstaan.

De Bijbel staat vol met voorbeelden van dergelijke hervormers. Twee opmerkelijke mensen in hun tijd waren Elia en Johannes de Doper. Elia bestrafte onbevreesd de zonden van Gods volk en riep hen op om een plaats voor God in te nemen. Johannes was geroepen om de weg te bereiden voor de eerste komst van Christus. Zijn leven, zoals dat van Elia, was een berisping voor de ongerijmdheid om hem heen. Zijn onderwijs bereikte het hart.

Als Gods belijdende volk nu zijn wij geroepen om een levensstijl hoog te houden, die verschilt van de wereld, en een leven veranderende boodschap te onderwijzen. Wij moeten de weg bereiden voor de wederkomst van Christus. God heeft een boodschap gegeven voor de gemeente om haar op te wekken tot actie, zodat zij trouw mocht zijn in het geven van Zijn boodschap aan de wereld.

“Wij hebben een grondige reformatie nodig in al onze gemeenten. De bekerende kracht van God moet in de gemeente komen. Zoekt de Heer heel ernstig, doet uw zonden weg en blijft in Jeruzalem, totdat u begiftigd wordt met kracht uit de hoge. Laat God u apart stellen voor het werk. Zuivert uw zielen door de waarheid te gehoorzamen. Geloof zonder werken is dood. Stelt de dag van voorbereiding niet uit. Sluimert niet in een toestand van onvoorbereid zijn en geen olie hebben in de vaten van de lampen. Laat niemand zijn veiligheid voor de eeuwigheid verlaten om het af te laten hangen van een misschien. Laat niet de vraag bestaan van gevaarlijke onzekerheid. Vraag uzelf ernstig af: Ben ik onder de geredden of onder de niet geredden? Zal ik vast staan, of zal ik niet vast staan? Alleen Hij, die rein van handen en zuiver van hart is, zal vast staan op die dag.” –Testimonies to Ministers, blz. 443.

God wil, dat wij persoonlijk en als gemeente dit werk omarmen. Hij wil, dat wij ons leven, onze gezinnen en onze gemeenten reformeren. Laten wij wakker worden uit de slaap van onverschilligheid. Laten wij voorwaarts gaan in nederigheid en in berouw en ons vasthouden aan het werk voor ons. Als het reformatiewerk voorwaarts gaat, zal God machtig werken, Zijn kracht toevoegen aan de laatste waarschuwing. Mogen wij een deel zijn van deze laatste reformatiebeweging en zo de komst van de Heer versnellen.

De Sabbatschool Afdeling van de Generale Conferentie

 <<    >>