Back to top

Sabbath Bible Lessons

Het Komende Koninkrijk

 <<    >> 
Les 8 SABBAT, 21 november 2015

DE LAATSTE WAARSCHUWING VOOR DE AARDE

“Want dat is goed en aangenaam voor God, onze Zaligmaker; Die wil, dat alle mensen zalig worden, en tot kennis der waarheid komen” (1 Timótheüs 2:3-4).

“De Adventbeweging van 1840-1844 was een luisterrijke uiting van Gods kracht. De boodschap van de eerste engel werd gebracht naar elke zendingspost ter wereld, en in sommige landen was er de grootste godsdienstige belangstelling sinds de Hervorming van de zestiende eeuw. Dit alles zal echter worden overtroffen door de grote opwekkingsbeweging ontstaan door de verkondiging van de laatste waarschuwingsboodschap van de derde engel.” –De Grote Strijd, blz. 565.

Aanvullende studie:   De Grote Strijd, blz. 558-566. 

ZONDAG 15 november

1. IEDEREEN MOET HET WETEN

A. Welke belangrijke opdracht gaf Jezus aan Zijn discipelen? Handelingen 1:8.

“Voordat Christus ten hemel voer, gaf Hij Zijn discipelen hun opdracht. Hij vertelde hun, dat zij de executeurs moesten zijn van Zijn testament, waarbij Hij aan de wereld de schatten van het eeuwige leven deed toekomen…

Zij moesten niet wachten tot het volk naar hen toe kwam; zij moesten zelf met hun boodschap naar de mensen gaan.” –Van Jeruzalem tot Rome, blz. 20-21.

B. Wat moet plaatsvinden vóór het einde van de wereld? Matthéüs 24:14.

“Het is het voorrecht van iedere christen niet alleen uit te zien naar de komst van onze Here Jezus Christus, maar deze ook te verhaasten (2 Petrus 3:12). Wanneer allen, die Zijn naam belijden, vrucht zouden dragen tot Zijn eer, hoe spoedig zou dan het zaad van het evangelie in heel de wereld zijn gezaaid! De laatste grote oogst zou rijp zijn en Christus zou komen om het kostbare graan te oogsten.” –Lessen uit het Leven van Alledag, blz. 37.


MAANDAG 16 november

2. PROFETIEËN VAN VERNIETIGING

A. Waarom is Jezus’ komst uitgesteld en wat is er in petto voor deze aarde, zoals wij dit weten? 2 Petrus 3:7-10.

B. Beschrijf de profetieën van vernietiging in de dramatische climax van de geschiedenis van deze aarde. Jesaja 13:6-9; 34:1-5; Openbaring 6:14-17; 11:18.

“God laat toe, dat de ongelovigen voorspoed hebben en hun vijandschap tegenover Hem openbaren, zodat, wanneer zij de maat van hun ongerechtigheid hebben vol gemaakt, allen Gods rechtvaardigheid en barmhartigheid zullen erkennen, wanneer ze definitief vernietigd worden. De dag van Zijn toorn nadert snel; op die dag zullen allen, die Zijn wet hebben overtreden en Zijn volk hebben verdrukt het rechtvaardige loon voor hun werken ontvangen en zal wreedheid en elk onrecht tegenover Gods trouwe kinderen worden gestraft, alsof deze daden Christus zelf waren aangedaan.” –De Grote Strijd, blz. 44.

C. Hoe stemt dit overeen met de zondvloed in de dagen van Noach? Genesis 6:13, 17; 7:23; Matthéüs 24:37-41.

“De Bijbel leert, dat de mensen in de laatste dagen zullen opgaan in wereldse zaken, in genot zoeken en geld najagen. Zij zullen blind zijn voor eeuwige werkelijkheden…

De mensen jagen naar gewin en zelfzuchtig genot, alsof er geen God bestaat, alsof er geen hemel en geen leven na dit leven is. In de dagen van Noach kwam de zondvloed om de mensen op te schrikken uit hun goddeloosheid en hen op te roepen tot bekering. Zo is de boodschap van de spoedige komst van Christus bedoeld om de mensen wakker te schudden uit hun opgaan in wereldse dingen. Deze boodschap is bedoeld, dat zij zich bewust zullen zijn van eeuwige dingen, opdat zij acht zullen slaan op de uitnodiging tot het feestmaal des Heren.” –Lessen uit het Leven van Alledag, blz. 135.

“Vóór de zondvloed kwam, zond God Noach om de wereld te waarschuwen, zodat de mensen zich konden bekeren en zo de dreigende ondergang konden ontvlieden. Wanneer de wederkomst van Christus nadert, zendt de Here Zijn boodschappers om de wereld te waarschuwen voor dat grote gebeuren. Talloos velen hebben Gods wetten overtreden, en vol genade roept Hij hen op deze heilige wet te eerbiedigen. Allen, die hun zonden loslaten door zich tot God te bekeren en geloof te tonen in Christus, kunnen vergeving ontvangen.” –Patriarchen en Profeten, blz. 71.


DINSDAG 17 november

3. DE ZEVEN LAATSTE PLAGEN

A. Hoe beschrijft Openbaring de daadwerkelijke uitvoering van Gods oordelen op de aarde? Openbaring 15:7; 16:1-21.

“Ik zag, dat Zijn (Gods) toorn vreselijk en ontzettend was en dat, indien Hij Zijn hand zou uitstrekken, of die in toorn zou opheffen, de bewoners van de wereld zijn zouden, alsof zij nooit geweest waren, of zouden lijden aan ongeneeslijke zweren en uitterende plagen, die over hen zouden komen, en waarvan zij niet zouden verlost, maar erdoor uitgeroeid worden… Toen besefte ik, gelijk nooit tevoren, de noodzakelijkheid van Gods Woord aandachtig te onderzoeken om te leren, hoe wij kunnen ontkomen aan de plagen, welke dat Woord zegt, die over al de goddelozen komen zullen.” –Eerste Geschriften, blz. 68.

“Onze eigen handelwijze zal bepalen, of wij het zegel van de levende God zullen ontvangen, of dat wij neergemaaid zullen worden door de verdelgingswapens. Nu reeds vallen druppels van Gods toorn op de aarde; wanneer echter de zeven laatste plagen onvermengd uitgegoten zullen worden in de beker van Zijn gramschap, zal het voor altijd te laat zijn om nog tot bekering te komen en een schuilplaats te vinden. Geen verzoenend bloed zal dan de smetten van de zonde kunnen wegwassen.” –Getuigenissen voor de Gemeente 5, blz. 174.

B. Beschrijf het beeld, als de vernietiging van de rest van de levenden is beëindigd. Openbaring 19:17-19.

“Mijn aandacht werd weer op de aarde gericht… Nadat de heiligen door de stem van God waren verlost, koelde de menigte der goddelozen hun woede onder elkaar. De aarde scheen overstroomd te zijn van bloed en dode lichamen lagen van het ene einde ervan tot het andere.

De aarde zag eruit als een woeste wildernis. Steden en dorpen, die door de aardbeving waren ingestort, lagen in puinhopen. De bergen waren uit hun plaats bewogen en hadden grote gaten achtergelaten. Ruwe rotsblokken, die door de zee opgeworpen of van de aarde zelf losgescheurd waren, lagen overal over de oppervlakte van de aarde verspreid. Grote bomen waren ontworteld en lagen over de grond.” –Eerste Geschriften, blz. 345.

C. Wat is de laatste gebeurtenis op het hoogtepunt van de vernietiging van de aarde? Maleáchi 4:1-3; 2 Petrus 3:10.


WOENSDAG 18 november

4. EEN DRIEVOUDIGE BOODSCHAP

A. Hoe worden het oordeel en de val van geestelijk Babylon beschreven door de eerste en de tweede engel van Openbaring 14? Openbaring 14:6-8.

“In de profetie wordt deze waarschuwing voor het oordeel met de boodschappen, die daarbij horen, gevolgd door de komst van de Zoon des mensen op de wolken des hemels. De verkondiging van het oordeel is een aankondiging, dat de wederkomst van Christus nabij is. Deze verkondiging wordt ‘het eeuwig evangelie’ genoemd. Zo wordt duidelijk gemaakt, dat de prediking van Christus’ wederkomst een noodzakelijk onderdeel is van de evangelieboodschap.” –Lessen uit het Leven van Alledag, blz. 135.

B. Hoe laat de derde engel de laatste waarschuwing zien vóór de zeven laatste plagen? Openbaring 14:9-12.

“De boodschap van de derde engel bevat de ergste bedreiging, die ooit aan sterfelijke wezens is gericht. Het moet wel een verschrikkelijke zonde zijn, want Gods gramschap wordt onvermengd, dus zonder genade, uitgestort. De mensen moeten op de hoogte worden gebracht van dit belangrijke onderwerp. De waarschuwing tegen deze zonde moet aan de wereld worden gebracht vóór God met Zijn oordelen komt, zodat iedereen kan weten, waarom deze straf wordt opgelegd en ook de kans krijgt om aan de toorn te ontkomen.” –De Grote Strijd, blz. 417.

C. Wie wordt vertegenwoordigd door deze ‘engelen’ (boodschappers), die het eeuwige evangelie ‘verkondigen’ aan de mensen van de aarde? Markus 16:15.

“De drie engelen uit Openbaring 14 stellen het volk voor, dat het licht van Gods boodschappen aangenomen heeft; zij gaan als Zijn medewerkers uit om de waarschuwing te laten horen over de lengte en breedte van de aarde. Christus zegt tegen Zijn volgelingen: ‘Gij zijt het licht der wereld’ (Matthéüs 5:14). Tegen iedere ziel, die Jezus aanneemt, zegt het kruis van Golgotha: ‘Zie, de waarde van de ziel: Gaat heen in de gehele wereld, verkondigt het evangelie aan de ganse schepping’ (Markus 16:15). Niets mag dit werk hinderen. Het is het belangrijkste werk voor deze tijd; het moet zo verreikend zijn als de eeuwigheid. De liefde, die Jezus liet zien voor de ziel van de mensen door het offer, dat Hij voor hun verlossing bracht, moet een drijfveer zijn voor al Zijn volgelingen.” –Getuigenissen voor Gemeente 5, blz. 373.


DONDERDAG 19 november

5. DE LAATSTE OPROEP

A. Welke speciale oproep wordt vlak voor de plagen herhaald aan Gods getrouwen, die nog niet verenigd zijn met de overblijvende gemeente? Openbaring 18:1-5.

“Ondanks de geestelijke duisternis en vervreemding van God, die voorkomen in de kerken, waaruit Babylon bestaat, kan men nog altijd een zeer grote groep ware volgelingen van Christus in al die kerken vinden…

Openbaring 18 heeft betrekking op de tijd, wanneer de kerk door de verwerping van de drievoudige waarschuwing van Openbaring 14:6-12 de voorwaarde zal hebben vervuld, die door de tweede engel is voorzegd, en Gods volk, dat nog in Babylon is, zal worden opgeroepen om er definitief mee te breken. Dit is de laatste boodschap, die ooit aan de wereld zal worden gebracht, en ze zal haar doel niet missen. Wanneer zij, die ‘de waarheid niet geloofd hebben, doch een welgevallen hebben gehad in de ongerechtigheid’ (2 Thessalonicensen 2:12), zullen worden overgegeven aan de dwaling en de leugen zullen geloven, zal het licht van de waarheid schijnen in de harten van allen, die bereid zijn het te ontvangen, en al de kinderen van God, die in Babylon zijn, zullen gevolg geven aan de oproep.” –De Grote Strijd, blz. 365-366.

B. Welke kenmerken moet de engel (boodschapper) laten zien om de aarde te ‘verlichten met zijn heerlijkheid’? Jesaja 52:7-8; Matthéüs 5:16; Kolossensen 1:27.

C. Welke actieplan toont de apostel ons in het licht van deze werkelijkheden? 1 Thessalonicensen 5:4-6.


VRIJDAG 20 november

TERUGBLIK

1. Wat is de dringende taak, die de Heer in onze handen heeft gegeven?

2. Hoe komt de toestand en het lot van de aarde nu overeen met die van Noachs tijd?

3. Beschrijf, hoe God deze wereld tot een einde zal brengen.

4. Welke waarschuwing moet gegeven worden vóór de volledige vernietiging van de aarde?

5. Hoe kunnen wij er zeker van zijn aan Gods kant te staan in de komende tijd?

 <<    >>