Back to top

Sabbath Bible Lessons

Het Komende Koninkrijk

 <<    >> 
Les 13 SABBAT, 26 december 2015

HET KONINKRIJK IN U

“Ik heb de goede strijd gestreden, ik heb de loop geëindigd, ik heb het geloof behouden; voorts is mij weggelegd de kroon der rechtvaardigheid, welke mij de Heere, de rechtvaardige Rechter, in die dag geven zal; en niet alleen mij, maar ook allen, die Zijn verschijning liefgehad hebben” (2 Timótheüs 4:7-8).

“Zij, van wie het leven verborgen is met Christus in God, zij, die op aarde de goede strijd van het geloof gestreden hebben, zullen in het koninkrijk van God stralen met de heerlijkheid van de Verlosser.” –Getuigenissen voor de Gemeente 9, blz. 276.

Aanvullende studie:   De Grote Strijd, blz. 620-624. 

ZONDAG 20 december

1. IN GEEST EN IN WAARHEID

A. Wat verklaarde Jezus over Zijn koninkrijk in deze tegenwoordige wereld? Lukas 17:20-21; Johannes 4:20-24.

“Niet door een heilige berg of een gewijde tempel te bezoeken worden de mensen in contact met de hemel gebracht. De godsdienst mag niet beperkt worden tot uiterlijke vormen en ceremoniën. De godsdienst, die van God komt, is de enige godsdienst, die tot God zal leiden. Om Hem op de juiste wijze te kunnen dienen, moeten we geboren zijn uit de Goddelijke Geest. Dit zal het hart reinigen en de geest vernieuwen en ons op die wijze nieuwe bekwaamheid schenken God te kennen en lief te hebben. Het zal ons een gewillige gehoorzaamheid aan al Zijn eisen geven. Dat is ware aanbidding.” –De Wens der Eeuwen, blz. 149.

B. Aan wie wordt het koninkrijk gegeven? Lukas 12:32; Matthéüs 5:3; 7:21.

“Waar ook een ziel zich keert tot God, daar is het werken van de Geest openbaar, en God zal Zichzelf aan die ziel openbaren. Want zulke aanbidders zoekt Hij. Hij staat gereed hen te ontvangen en hen te maken tot Zijn zonen en dochteren.” –De Wens der Eeuwen, blz. 149.


MAANDAG 21 december

2. EEN VASTE HOOP

A. Wat is onze hoop als gelovigen in Christus? Titus 2:13.

B. Wat moet gegeven worden aan degenen, die de hemel binnengaan? 2 Timótheüs 4:8. Hoe moet dit ons bemoedigen om standvastig te zijn? Openbaring 3:11.

“Aan de overwinnaar is een kroon beloofd van niet verwelkende heerlijkheid en een leven dat zich meet met het leven van God. ‘Die overwint’, verklaart Christus, ‘Ik zal hem geven te eten van de boom des levens, die in het midden van het paradijs Gods is’. ‘Hetgeen het oog niet heeft gezien, en het oor niet heeft gehoord, en in het hart des mensen niet is opgeklommen, hetgeen God bereid heeft voor hen, die Hem liefhebben’ (Openbaring 2:7; 1 Korinthe 2:9). Laten wij streven om ruime toegang te verkrijgen in het koninkrijk van onze Heer. Laten wij ijverig het Evangelie bestuderen, dat Christus Zelf Johannes aanbood op het eiland Patmos, het Evangelie, dat wordt genoemd, ‘De Openbaring van Jezus Christus, die God hem gegeven heeft, om Zijn dienstknechten te tonen de dingen, die haast geschieden moeten’. Laten wij altijd bedenken, dat ‘zalig is hij, die leest, en zijn zij, die horen de woorden van deze profetie en die bewaren, hetgeen daarin geschreven is; want de tijd is nabij’ (Openbaring 1:1, 3).” –The Signs of the Times, 4 februari 1903.

C. Welke zekerheid hebben wij, hoewel soms het kwaad lijkt te zegevieren? Romeinen 8:28; 2 Korinthe 13:8.

“Gedurende eeuwen van vervolging, strijd en duisternis heeft God Zijn gemeente bijgestaan. Geen moeilijkheid heeft hen overvallen, waarin Hij niet had voorzien; geen enkele tegenstrijdige macht is opgestaan om Zijn werk te belemmeren, of Hij was voorbereid. Alles heeft plaatsgehad, zoals Hij heeft voorzegd. Hij heeft Zijn gemeente niet in de steek gelaten, maar heeft in profetische verklaringen aangegeven, wat zou plaatsvinden, en al hetgeen de profeten door Zijn Heilige Geest geïnspireerd voorzegden, is bewaarheid. Al Zijn voornemens zullen ten uitvoer worden gebracht. Zijn wet is met Zijn troon verbonden en geen enkele boze macht kan haar tenietdoen. De waarheid wordt door God geïnspireerd en beschermd en zij zal over alle tegenstand zegevieren.” –Van Jeruzalem tot Rome, blz. 10-11.


DINSDAG 22 december

3. HET KONINKRIJK VERHAASTEN

A. Wat moeten wij bidden met betrekking tot het koninkrijk van God? Matthéüs 6:10. Hoe zal dit gebed onze belangen beïnvloeden? Vers 33.

“Geliefde broeders en zusters, laat toch de geboden van God en de getuigenis van Jezus Christus voortdurend in uw gedachten zijn, en laat die de wereldse gedachten en zorgen verdringen. Laat ze uw overdenking zijn, wanneer gij neder ligt en wanneer gij opstaat. Leeft en handelt geheel en al met uitzicht op de komst van de Zoon des mensen. De tijd der verzegeling is zeer kort en zal snel voorbij zijn. Nu is de tijd, terwijl de vier engelen de vier winden houden, om onze roeping en verkiezing vast te maken.” –Eerste Geschriften, blz. 60.

B. Welk deel hebben wij in de nabijheid van Christus’ komst? Matthéüs 24:14; 2 Petrus 3:12.

“Het is het voorrecht van iedere christen niet alleen uit te zien naar de komst van onze Here Jezus Christus, maar deze ook te verhaasten (2 Petrus 3:12). Wanneer allen, die Zijn naam belijden, vrucht zouden dragen tot Zijn eer, hoe spoedig zou dan het zaad van het evangelie in heel de wereld zijn gezaaid! De laatste grote oogst zou rijp zijn en Christus zou komen om het kostbare graan te oogsten.” –Lessen uit het Leven van Alledag, blz. 37.

“In de koninkrijken der wereld betekende positie zelfverheerlijking… Invloed, rijkdom, ontwikkeling, dat waren zo de middelen voor de leiders om de scharen in hun macht te krijgen…

Christus was bezig een koninkrijk op te richten, dat andere beginselen heeft. Hij riep de mensen niet tot gezag, maar tot dienen, de sterken om de zwakheden van de zwakken te dragen. Macht, positie, talent en opvoeding gaven hun bezitter de hoogste verplichting zijn medemensen te dienen…

Te midden van Zijn discipelen was Christus in ieder opzicht een dienaar, een lastdrager. Hij deelde in hun armoede. Hij verloochende Zichzelf om hunnentwil, Hij ging voor hen uit om de moeilijker plaatsen te effenen, en spoedig zou Hij Zijn leven op aarde tot een voltooiing brengen door Zijn leven af te leggen. Het beginsel, waarnaar Christus handelde, moet ook de leden van de gemeente, die Zijn lichaam zijn, aanzetten…

In het koninkrijk van Christus zijn zij de grootste, die het voorbeeld, dat Hij hun heeft gegeven, navolgen en die handelen als herders van Zijn kudde.” –De Wens der Eeuwen, blz. 476.


WOENSDAG 23 december

4. HERINNERINGEN

A. Wat is de ceremonie, die ons herinnert aan het komende koninkrijk? Lukas 22:14-20; 1 Korinthe 11:26.

“De instelling van het Avondmaal des Heren werd gegeven om de grote verlossing te gedenken, die tot stand kwam als gevolg van de dood van Christus. Tot Hij voor de tweede maal zal komen in macht en heerlijkheid, moet deze inzetting worden gevierd. Het is het middel, waardoor Zijn grote werk steeds in onze gedachten blijft.” –De Wens der Eeuwen, blz. 572.

“Juist bij deze door Hemzelf gegeven inzettingen ontmoet Christus Zijn volk en bezielt hen door Zijn tegenwoordigheid.” –De Wens der Eeuwen, blz. 576.

B. Wat moeten wij in gedachte houden, hoewel wij verdrukking en vervolging kunnen tegenkomen? Matthéüs 5:10; 2 Korinthe 4:16-18.

“Veel van uw verdrukkingen zijn op u gekomen, in de wijsheid van God, om u dichter bij de troon der genade te brengen. Hij verzacht en onderwerpt Zijn kinderen door verdriet en beproevingen. Deze wereld is Gods werkplaats, waar Hij ons vormt voor de hemelse hoven. Hij gebruikt het schavende mes op onze bevende harten tot de ruwheid en onregelmatigheden verwijderd zijn en wij geschikt zijn voor onze juiste plaatsen in het hemelse gebouw. Door beproeving en smart wordt de christen gezuiverd en versterkt, en ontwikkelt een karakter naar het voorbeeld, dat Christus heeft gegeven. De invloed van een echt, godvrezend leven kan niet gemeten worden. Het reikt verder dan de directe huiselijke kring en vrienden, het verspreidt een licht, dat zielen wint voor Jezus.” –Testimonies 4, blz. 143.

“De stralende, opgewekte kant van onze godsdienst moet getoond worden door allen, die dagelijks aan God gewijd zijn. Wij moeten God niet onteren door te laten zien, hoe zwaar we onder de lasten gebukt gaan. Alle beproevingen, die aanvaard worden als opvoedingsmiddelen, zullen blijdschap verwekken. Van het gehele godsdienstige leven moet een verheffende, veredelende invloed uitgaan, gepaard met de reuk van goede werken en woorden. De vijand is verheugd, wanneer zielen onder zuchten en steunen terneergeslagen en wanhopig zijn; zulke uitingen brengt hij in verband met de kracht van ons geloof. Maar God verlangt, dat de geest niet zo verslagen is. Hij wil, dat elke ziel zal overwinnen in de beschermende kracht van de Verlosser.” –Uit de Schatkamer der Getuigenissen 3, blz. 29.


DONDERDAG 24 december

5. EEN KONINKRIJK ZONDER EINDE

A. Wat moeten wij vanaf nu doen met het oog op de vermaningen van de apostelen? 1 Johannes 2:28; Johannes 3:2-3; 2 Petrus 1:10-11.

B. Hoe zullen wij de eeuwigheid doorbrengen in het eeuwig koninkrijk? Openbaring 5:13.

“In de loop van de eeuwigheid zullen ze God en Christus steeds beter leren kennen. Liefde, eerbied en geluk zullen net zoals de kennis steeds groter worden. Hoe beter de mensen God leren kennen, des te meer zullen ze Zijn karakter bewonderen. Naarmate Jezus de verborgenheden van de verlossing en de hoogtepunten in de grote strijd tegen Satan voor hen ontsluiert, zullen de harten van de verlosten met nog meer toewijding worden vervuld; ze zullen de gouden citers met intense vreugde bespelen. Duizend maal duizenden en tienduizenden maal tienduizenden zullen Gods lof zingen…

De grote strijd is dan ten einde. De zonde en de zondaren zijn er niet meer. Het ganse heelal is gereinigd. Overal in de schepping is er eendracht en blijdschap. Van Hem, die alles geschapen heeft, komen stromen van leven, licht en vreugde, die alle delen van de oneindige ruimte bereiken. De kleinste atomen en de grootste werelden, alle levende wezens en alle levenloze voorwerpen verkondigen in hun oneindige schoonheid en volmaakte vreugde: God is liefde.” –De Grote Strijd, blz. 623-624.


VRIJDAG 25 december

TERUGBLIK

1. Hoe kunnen wij onze plaats in het geestelijk koninkrijk van God zeker stellen?

2. Welke beloften kunnen ons bemoedigen te midden van de strijd tussen goed en kwaad?

3. Wat kunt u doen om de komst van Jezus te bespoedigen?

4. Verklaar enige dingen, die ons kunnen helpen om de eeuwigheid in het oog te houden.

5. Wat zijn uw plannen voor de eeuwigheid?

 <<    >>