Back to top

Sabbath Bible Lessons

Het Komende Koninkrijk

 <<    >> 
Les 6 SABBAT, 7 november 2015

DE SABBAT IN DE LAATSTE DAGEN

“En heiligt Mijn sabbatten; en zij zullen tot een teken zijn tussen Mij en tussen u, opdat gij weet, dat Ik, de Heere, uw God ben” (Ezechiël 20:20).

“In de eindtijd zal elke goddelijke instelling hersteld worden. De bres, in de wet gemaakt in de tijd dat de Sabbat werd veranderd door de mens, zal hersteld worden.” –Profeten en Koningen, blz. 418.

Aanvullende studie:   De Grote Strijd, blz. 404-418. 

ZONDAG 1 november

1. GEDENKEN?

A. Welke uitdrukking in Exodus 20:8 laat zien, dat de Sabbat werd gehouden, voor God de Decaloog uit sprak en schreef op de Sinaï?

“De Sabbat wordt niet ingeleid als een nieuwe instelling, maar als een dag die bij de schepping is geheiligd. Die dag moet herdacht en waargenomen worden als het gedenkteken van het werk van de Schepper.” –Patriarchen en Profeten, blz. 272.

B. Wat deed God op de zevende dag van de schepping? Genesis 2:1-2. Wat was speciaal aan deze dag? Genesis 2:3.

“Evenals de Sabbat is de week bij de schepping ontstaan, en door de eeuwen heen is deze bewaard en tot ons gekomen. God Zelf stelde de eerste als een voorbeeld voor daarop volgende weken tot aan het einde van de tijd. Evenals elke andere week bestond de scheppingsweek uit zeven letterlijke dagen. Zes dagen werden gebruikt voor het scheppingswerk; op de zevende dag rustte God en Hij zegende deze dag en zonderde deze af als een rustdag voor de mens.” –Patriarchen en Profeten, blz. 83.

“Omdat Hij op de Sabbat rustte, ‘zegende God de zevende dag en heiligde die’ (Genesis 2:3), zonderde die dag af voor een heilig doel. Hij gaf de Sabbat aan Adam als een dag van rust. Het was een gedenkteken van het scheppingswerk en daardoor een teken van Gods macht en van Zijn liefde.” –De Wens der Eeuwen, blz. 234.


MAANDAG 2 november

2. EEN GEDENKTEKEN VAN DE SCHEPPING

A. Waar moet de Sabbat ons aan herinneren? Exodus 20:11; Psalm 111:4.

“Door te wijzen op God als de Schepper van hemel en aarde onderscheidt hij (de Sabbat) de ware God van alle afgoden. Allen, die de zevende dag houden, geven door deze daad te kennen, dat ze aanbidders zijn van Jehova. Zo is de Sabbat het teken van ’s mensen trouw aan God, zolang er mensen op aarde zijn om Hem te dienen.” –Patriarchen en Profeten, blz. 272.

“God wenst, dat de Sabbat de gedachten van de mens zal richten op Zijn geschapen werken. De natuur spreekt tot zijn zintuigen en verklaart, dat er een levende God is, de Schepper, de Heerser boven alles… De schoonheid, die de aarde bekleedt, is een bewijs van Gods liefde. We kunnen deze zien in de eeuwige heuvelen, in de majestueuze bomen, in de ontluikende knoppen en in de bekoorlijke bloemen. Alles spreekt ons van God. De Sabbat, die wijst op Hem, die dit alles heeft gemaakt, vertelt de mens het grote boek der natuur open te slaan en hierin de wijsheid, de macht en de liefde van de Schepper na te gaan.” –Patriarchen en Profeten, blz. 22-23.

B. Als God alle dingen maakte, in welke positie plaatst dat ons? Psalm 100:3; Éfeze 2:10.

C. Wie is de Schepper aan wie de Sabbat behoort? Johannes 1:3; Markus 2:27-28.

“Omdat de Sabbat gemaakt is om de mens, is het de dag des Heren. Een dag die Christus toebehoort. Want ‘alle dingen zijn door het Woord geworden, en zonder Dit is geen ding geworden, dat geworden is’ (Johannes 1:3). Aangezien Hij alle dingen gemaakt heeft, heeft Hij ook de Sabbat gemaakt. Door Hem werd die dag afgezonderd als een gedachtenis aan het scheppingswerk. Die wijst op Hem als Schepper en als Heiligmaker. Die verklaart, dat Hij, Die alle dingen in hemel en op aarde geschapen heeft, en door Wie alle dingen in stand gehouden worden, het hoofd is van de Gemeente, en dat door Zijn kracht wij verzoend zijn met God.” –De Wens der Eeuwen, blz. 240.

“Het vierde gebod is het enige van de tien geboden, waarin de naam en de titel van de Wetgever worden gevonden. Het is het enige gebod, dat aangeeft op wiens gezag de wet is gegeven. Op deze wijze bevat het het zegel van God, bevestigd aan Zijn wet als bewijs voor zijn echtheid en bindende kracht.” –Patriarchen en Profeten, blz. 272.


DINSDAG 3 november

3. EEN TEKEN VAN HEILIGING

A. Voor welk aanvullend doel diende de Sabbat, nadat de zonde in de wereld kwam? Ezechiël 20:12.

“Dan is de Sabbat een teken van Christus’ macht om ons heilig te maken. En hij is gegeven aan allen, die door Christus geheiligd worden. Als een teken van Zijn heiligmakende kracht is de Sabbat gegeven aan allen, die door Christus deel worden van het Israël Gods.” –De Wens der Eeuwen, blz. 240-241.

B. Van wat was de Sabbat vooral een herinnering voor de kinderen van Israël? Deuteronomium 5:15.

C. Hoe worden de thema’s van ‘vijandschap’ tegen de zonde en verlossing ervan weerspiegeld in de betekenis van de Sabbat? Genesis 3:15; Exodus 31:13.

“Door de bekering en de heiligmaking worden de mensen met God verzoend. Daardoor gaan ze volgens de beginselen van Zijn wet leven … ‘Daarom, dat de gezindheid van het vlees vijandschap is tegen God; want het onderwerpt zich niet aan de wet Gods, trouwens het kan dat ook niet’ (Romeinen 8:7). Maar ‘alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft’, opdat de mens met God verzoend zou worden. Door de verdiensten van Christus kan hij weer in harmonie met zijn Schepper leven. Zijn hart moet door Gods genade worden vernieuwd. Deze verandering wordt de wedergeboorte genoemd. Jezus zegt, dat tenzij iemand wedergeboren is, hij het Koninkrijk Gods niet kan zien.” –De Grote Strijd, blz. 433.

“De Sabbat, aan de wereld gegeven als het teken van God als de Schepper, is ook het teken van Hem als de Heiligmaker. De macht, die alle dingen schiep, is de macht, die de ziel naar Zijn beeld herschept. Voor hen, die de Sabbatdag heiligen, is hij het teken van de heiligmaking. Ware heiligmaking wil zeggen: in harmonie zijn met God, met Hem in karakter overeenstemmen. Dit wordt ontvangen door gehoorzaamheid aan die beginselen, welke een weergave van Zijn karakter zijn. En de Sabbat is het teken van gehoorzaamheid. Die met zijn hart het vierde gebod gehoorzaamt, zal de gehele wet gehoorzamen. Hij is geheiligd door de gehoorzaamheid.” –Uit de Schatkamer der Getuigenissen 3, blz. 13.

“Allen, die de Here koesteren als hun deel in dit leven, zullen door Hem worden beheerst en zullen het merkteken, het teken van God ontvangen, dat laat zien, dat zij Gods bijzonder eigendom zijn. De gerechtigheid van Christus zal voor hen uitgaan, en de heerlijkheid des Heren zal hun achterhoede zijn. De Here beschermt ieder mens, die Zijn merkteken draagt.” –Bijbelkommentaar, blz. 658.


WOENSDAG 4 november

4. DE ERVARING VAN OPRECHT SABBAT VIEREN

A. Wat brengt oprecht Sabbat vieren met zich mee in deze laatste dagen van de geschiedenis van de aarde? Matthéüs 11:28-30; Éfeze 4:22-24.

“Een ieder moet een persoonlijke ervaring maken in het verkrijgen van kennis aangaande de wil van God. Wij moeten persoonlijk Hem tot ons hart horen spreken. Wanneer iedere andere stem tot zwijgen is gebracht en we in stilheid op Hem wachten, doet de stilte in de ziel de stem van God duidelijker verstaan. Hij zegt ons: ‘Laat af en weet, dat Ik God ben’ (Psalm 46:11). Hier alleen kan ware rust gevonden worden… Te midden van een haastige menigte en de inspanning van de drukke werkzaamheden van het leven zal de ziel, die aldus verkwikt is, omringd worden met een atmosfeer van licht en vrede.” –De Wens der Eeuwen, blz. 311.

B. Wat is het gevolg van het vernieuwingsproces? 2 Korinthe 5:17.

C. In welke geestelijke toestand moeten wij zijn om oprecht de Sabbat heilig te houden? Leviticus 20:26; Éfeze 1:3-4.

D. Wat moeten wij dagelijks ernstig zoeken? Psalm 51:12.

“God hoort de eerste kreet van het hart, dat naar Hem vraagt. Er is geen gebed, hoe aarzelend ook, geen traan in het verborgen gestort, geen oprecht verlangen naar God, al is het nog zo zwak, of Gods Geest geeft hieraan gehoor.” –Lessen uit het Leven van Alledag, blz. 121.

“Wijd uzelf ’s morgens aan God. Doe dat het allereerste. Laat uw gebed zijn: ‘Aanvaard mij, Heer, helemaal als de Uwe. Ik leg al mijn plannen voor Uw voeten. Gebruik mij vandaag in Uw dienst. Blijf bij me en laat al mijn werk in U gedaan worden’. Dit is een dagelijkse aangelegenheid. Wijd uzelf elke morgen voor het begin van een nieuwe dag aan God. Onderwerp al uw plannen aan Hem met de bereidheid om ze, al naar gelang Zijn voorzienigheid aangeeft, op te geven of uit te voeren. Zo kunt u elke dag uw leven in Gods handen leggen en zal uw leven meer en meer gevormd worden naar het voorbeeld van het leven van Christus.” –Schreden naar Christus, blz. 82-83.


DONDERDAG 5 november

5. EEN GENOEGEN EN EEN VREUGDE

A. Als wij het Sabbatverbond ontvangen en dit het beoogde werk in ons doet, wat zal het dan worden? Jesaja 58:13-14. Wat wordt bedoeld met de woorden ‘Mijn heilige dag’? Matthéüs 12:8.

B. Welke zegen zal de Sabbat brengen aan allen, die deze werkelijk aannemen? Matthéüs 11:28.

“Voor allen, die de Sabbat aannemen als een teken van Christus’ scheppende en verlossende kracht, zal hij een verlustiging zijn. Doordat ze Christus in de Sabbat zien, verlustigen ze zich in Hem.” –De Wens der Eeuwen, blz. 241.

“Mij werd getoond, dat de gehele hemel op de Sabbat toezag en waakte over hen, die de eisen van het vierde gebod erkennen en de Sabbat vieren. Engelen toonden hun belangstelling en hoog respect voor deze goddelijke inzetting. Zij, die de Here God in hun harten heiligden door een alleszins gewijde geestestoestand, en die probeerden de heilige uren te vervolmaken door de Sabbat naar hun beste kunnen te vieren en God te eren door de Sabbat een verlustiging te noemen, dezulken werden door de engelen bijzonder gezegend met licht en gezondheid, en bijzondere kracht werd hun verleend.” –Uit de Schatkamer der Getuigenissen 1, blz. 299-300.

C. Als wij getrouw bevonden worden, wat zullen wij dan doen elke Sabbat in het koninkrijk op de nieuwe aarde? Jesaja 66:23.


VRIJDAG 6 november

TERUGBLIK

1. Verklaar de redenen, waarom God zei: ‘Gedenk’.

2. Aan welke dingen herinnert de Sabbat ons?

3. Welke andere betekenis heeft de Sabbat in het christelijke leven?

4. Hoe kunnen wij echt Sabbatsrust ervaren?

5. Hoe trekt u voordeel uit de zegeningen van de dag des Heren?

 <<    >>