Back to top

Sabbath Bible Lessons

Het Leven van Jozef

 <<    >> 
Les 8 SABBAT, 21 februari 2015

DE ONTWIKKELING VAN EEN CHRISTELIJK KARAKTER

“Acht het voor grote vreugde, mijn broeders, wanneer gij in velerlei verzoekingen valt; wetende, dat de beproeving van uw geloof lijdzaamheid werkt” (Jakobus 1:2-3).

“Er zijn slechts weinigen, die beseffen, welke invloed kleine dingen in het leven hebben op de vorming van het karakter. Niets waarmee we te maken hebben, is in werkelijkheid onbetekenend. De verschillende omstandigheden, waarmee we dagelijks in aanraking komen, zijn bedoeld om onze trouw te toetsen en ons geschikt te maken voor meer vertrouwen.” –Patriarchen en Profeten, blz. 190.

Aanvullende studie:   Van Jeruzalem tot Rome, blz. 406-412. 

ZONDAG 15 februari

1. DE BEPROEVINGEN VAN DE CHRISTEN

A. Waarom moest Jozef nog een andere beproeving in zijn leven ondergaan? Genesis 39:20; Psalm 105:17-18; 1 Petrus 4:14-16.

“De rol, die Jozef speelde in verband met de tonelen in de sombere gevangenis, verhief hem ten slotte tot voorspoed en eer. Het was Gods bedoeling, dat hij door verzoekingen, tegenspoed en moeilijkheden een ervaring zou opdoen, die hem zou voorbereiden op een verheven positie.” –Bijbelkommentaar, blz. 29.

B. Welke beloften kunnen wij in gedachten houden bij het ondergaan van een beproeving? Genesis 39:21; 1 Korinthe 10:13; Filippensen 4:19.

“God beschermde veilig die reputatie (van Jozef), die werd beklad door een gemene aanklager, en daarna, op Zijn eigen goede tijd, kon deze schitteren.” –Spiritual Gifts 3, blz. 145.

“Met iedere verzoeking hebben wij de belofte van God, dat er een uitweg zal zijn. Waarom dan worden zo velen overwonnen? Omdat zij hun vertrouwen niet in God stellen.” –Christian Temperance and Bible Hygiene, blz. 22.


MAANDAG 16 februari

2. TOTALE TEVREDENHEID

A. Hoe bleef het geloof van Jozef onwankelbaar door deze strenge maar onrechtvaardige beproeving? Genesis 39:22-23.

“In het begin werd Jozef met gestrengheid behandeld door zijn cipiers. De Psalmist zegt: ‘Men knelde zijn voeten in boeien; hij kwam in de ijzers tot de tijd, dat zijn woord uit kwam; de uitspraak des Heren hem in het gelijk stelde’ (Psalm 105: 18-19). Maar zelfs in het duister van de kerker komt het ware karakter van Jozef naar voren. Hij hield vast aan zijn geloof en lijdzaamheid; de jaren van trouwe dienst waren op wrede wijze vergolden, maar dit maakte hem niet somber of wantrouwend. Hij bezat de vrede, die het gevolg is van een onschuldig geweten, en hij vertrouwde zijn zaak toe aan God.” –Patriarchen en Profeten, blz. 185.

B. Aan wie moeten wij denken, als wij verleid worden om aan God te twijfelen vanwege de ernst van een onrecht? Jesaja 53:7; 1 Petrus 2:21-23.

“Wordt u verleid? Hij (de oudere Broeder) zal bevrijden. Bent u zwak? Hij zal versterken. Bent u onwetend? Hij zal verlichten. ‘Hij geneest de gebrokenen van hart, en Hij verbindt hen in hun smarten’ (Psalm 147: 3). Wat uw angsten en beproevingen ook zijn, leg uw zaak de Heer voor. Uw geest zal versterkt worden om te weerstaan. De weg zal voor u geopend worden om u te bevrijden van verwarring en moeilijkheden. Hoe zwakker en hulpelozer u denkt te zijn, des te sterker zal u worden in Zijn kracht.” –The Signs of the Times, 15 januari 1902.

C. Wat laat duidelijk zien, dat Potifar de beschuldiging van zijn vrouw niet volledig geloofde? Genesis 39:20; Spreuken 6:34.

“Had Potifar de beschuldigingen van zijn vrouw volledig geloofd, dan zou Jozef zijn leven hebben verloren. Maar zijn gedrag in het verleden, zijn bescheidenheid en standvastige rechtschapenheid waren een overtuigend bewijs van zijn onschuld; en toch, om de reputatie van het huis van zijn meester te redden, werd Jozef opgeofferd, terwijl de zondige vrouw steeg in de achting van haar vrienden als een toonbeeld van deugd.” –The Signs of the Times, 8 januari 1880.


DINSDAG 17 februari

3. HET BEPROEVEN VAN EEN KARAKTER

A. Wat toonde de houding van Jozef in de gevangenis? Filippensen 2:4.

“Hij (Jozef) werd veroordeeld als een misdadiger tot een mistroostige gevangenis, toch werd hij niet somber en keek niet op de ontmoedigende aspecten van zijn zaak. Hij behield zijn geduld, zijn hoop en geloof. Hij sloot zijn hart niet voor de lijdende mensheid, hij richtte zijn aandacht niet op zichzelf, maar ging in op de problemen van zijn medegevangenen en gaf hun zijn vriendelijk medeleven. Hij vond werk te doen, zelfs in de gevangenis. Hij was inderdaad een knecht der knechten. God maakte hem geschikt, in de school van de ellende, voor grotere bruikbaarheid. Hij leerde zichzelf te beheersen. Vanuit een positie van eer en vertrouwen was hij plotseling vernederd tot een schijnbare teruggang; maar rechtschapenheid, onschuld en deugd kunnen nooit verlaagd worden. Gods wil was zijn leidmotief in voorspoed geweest en hij toont dezelfde hoge achting voor die wil, nu hij ingesloten is door de gevangenismuren. Hij droeg zijn godsdienst met zich mee, waar hij ook ging en in welke situatie hij ook geplaatst was.” –The Signs of the Times, 8 januari 1880.

B. Welke bekwaamheden probeerde God te inspireren in Jozef, terwijl hij in de gevangenis was? Genesis 40:1-4; 41:33, 38-39; Spreuken 1:1-5; 14:35.

“Hij (Jozef) broedde niet over hetgeen men hem had aangedaan, maar vergat zijn verdriet door te trachten het verdriet van anderen te verlichten. Hij vond een werk, zelfs in de gevangenis. God bereidde hem in de school der beproeving voor op groter bruikbaarheid, en hij weigerde de noodzakelijke discipline niet. In de gevangenis, waar hij getuige was van de gevolgen van verdrukking, tirannie en misdaad, leerde hij lessen van rechtvaardigheid, medeleven en barmhartigheid, die hem geschikt maakten om met wijsheid en medegevoel macht uit te oefenen.” –Patriarchen en Profeten, blz.185.

“Het vormen van een edel karakter is het werk van een heel leven en moet het gevolg zijn van een ijverig en aanhoudend streven. God schenkt mogelijkheden; het succes is afhankelijk van het gebruik, dat men ervan maakt.” –Patriarchen en Profeten, blz. 191. “Wij worden overwinnaars door anderen te helpen te overwinnen. Wij overwinnen door het bloed van het Lam en door het woord van onze getuigenis. Het houden van de geboden van God zal in ons een gehoorzame geest brengen en het dienen, dat de vrucht van een dergelijke geest is, kan God aanvaarden... Hoe velen in onze gemeenten zullen proberen een dergelijk voorbeeld te stellen, zodat aan de mensheid het Licht der wereld weerspiegeld zal worden?” –The Review and Herald, 25 februari 1909.


WOENSDAG 18 februari

4. EEN ANDERE STAP IN GODS PLAN

A. Hoe was Jozef in staat door Gods voorzienigheid om de schenker en de bakker van Farao van dienst te zijn? Genesis 40:5-8 (eerste deel). Op wie stelde Jozef zijn vertrouwen door de uitlegging aan te bieden? Vers 8 (laatste deel); Jakobus 1:5.

“’Indien echter iemand van u in wijsheid tekort schiet, dan bidde hij God daarom, die aan allen geeft, eenvoudigweg en zonder verwijt; en zij zal hem gegeven worden’ (Jakobus 1:5). Zo'n belofte heeft meer waarde dan goud of zilver. Als u met een nederig hart bij moeilijkheden en problemen Gods hulp zoekt, dan zal een goedgunstig antwoord gegeven worden, zoals Hij beloofd heeft. Zijn woord kan nooit falen.” –Getuigenissen voor de Gemeente 5, blz. 349.

B. Wat was de droom van de overste der schenkers en hoe verklaarde Jozef deze? Genesis 40:9-13.

“Toen de schenker zijn droom aan Jozef vertelde, die hij uitlegde en zei, dat de schenker weer in de gunst van de koning hersteld zou worden en Farao's beker weer in zijn hand zou geven, zoals hij vroeger had gedaan. De schenker was tevreden met de uitleg en zijn geest was opeens ontlast.

Jozef vertelde de overste der schenkers, dat hij in drie dagen geen gevangene meer zou zijn. Hij was Jozef erg dankbaar vanwege de belangstelling, die hij voor hem getoond had, en de vriendelijke behandeling, die hij had ontvangen en, bovenal, voor de hulp aan hem, toen hij in grote geestelijke nood was door zijn droom te verklaren.” –Spiritual Gifts 3, blz. 147.

C. De bakker was opgewonden om de betekenis van zijn droom te weten te komen? Genesis 40:16-19. Hoe nauwkeurig was de uitleg van Jozef? Verzen 20-22.

“’Toen de overste der bakkers zag, dat hij een goede uitlegging gedaan had’ (Genesis 40:16), vatte hij moed en maakte zijn droom bekend. Zodra hij zijn droom vertelde, keek Jozef bedroefd. Hij begreep haar vreselijke betekenis. Jozef bezat een vriendelijk, meelevend hart, toch leidde zijn grote plichtsbesef hem tot het spreken van de waarheid, jammer genoeg een verdrietige uitlegging van de droom van de bakker. Hij vertelde hem, dat de drie korven op zijn hoofd drie dagen betekenden. En dat, zoals in zijn droom de vogels het gebakkene uit de bovenste korf aten, zo zouden zij zijn vlees eten hangende aan een boom.” –Spiritual Gifts 3, blz. 147-148.


DONDERDAG 19 februari

5. DE LESSEN VAN VERTROUWEN LEREN

A. Wat vroeg Jozef aan de schenker na het geven van de uitleg van zijn droom en waarom? Genesis 40:14-15. Hoe betaalde de schenker terug voor de goedheid van Jozef? Vers 23.

“De schenker was schuldig aan de zonde van ondankbaarheid. Nadat hij verlichting had verkregen van zijn angst door de verblijdende uitleg van Jozef, dacht hij, dat hij, als hij weer in de gunst van de koning gebracht was, zeker aan de gevangen Jozef zou denken en ten gunste van hem spreken bij de koning. Hij had gezien, dat de uitleg van de droom zich precies vervulde, toch in zijn voorspoed vergat hij Jozef in zijn ellende en opsluiting. Ondankbaarheid wordt beschouwd door de Heer als één van de meest ergerlijke zonden. En hoewel verafschuwd door God en mensen is het toch een dagelijkse gebeurtenis.” –Spiritual Gifts 3, blz. 148.

B. Welke belangrijke les wilde God Jozef leren in de gevangenis? Jeremia 17:5; Jesaja 49:14-16. Waarom? 1 Korinthe 1:31.

“Twee jaar bleef Jozef nog in de gevangenis. De hoop, die in hem gewekt was, stierf langzamerhand, en aan alle andere beproevingen werd de bittere prikkel van ondankbaarheid toegevoegd.” –Patriarchen en Profeten, blz. 186.

“Geloof is vertrouwen op God, gelovende dat Hij ons lief heeft en het beste weet, wat goed voor ons is. Het doet ons dus Zijn weg en niet onze weg kiezen. Het aanvaardt Zijn wijsheid in plaats van onze onwetendheid, Zijn kracht in plaats van onze zwakheid, Zijn rechtvaardigheid in plaats van onze zondigheid. Ons leven, wijzelf, komen Hem reeds toe; het geloof erkent Zijn eigendomsrecht en aanvaardt de zegen daaraan verbonden.

Waarheid, oprechtheid, reinheid zijn aangewezen als de verborgenheden van succes in het leven. En het is geloof, dat ons in het bezit stelt van deze beginselen.” –Karaktervorming, blz. 255.


VRIJDAG 20 februari

TERUGBLIK

1. Welke middelen gebruikt God om het karakter te ontwikkelen?

2. Waarom kunnen wij op Hem vertrouwen, wanneer wij beproevingen het hoofd moeten bieden?

3. Hoe moeten wij handelen, wanneer wij beproevingen en moeilijkheden ondervinden?

4. Hoe kunnen wij echte wijsheid ontvangen?

5. Wat moeten wij bedenken, als wij teleurgesteld zijn door menselijke nalatigheid?

 <<    >>