Back to top

Sabbath Bible Lessons

Het Leven van Jozef

 <<    >> 
Les 1 SABBAT, 3 januari 2015

JOZEF DE DROMER

“En alle kastijding als die tegenwoordig is, schijnt geen zaak van vreugde, maar van droefheid te zijn; doch daarna geeft zij van zich een vreedzame vrucht der gerechtigheid aan hen, die daardoor geoefend zijn” (Hebreeën 12:11).

“Geloof, volharding, verdraagzaamheid, hemelsgezindheid, vertrouwen in uw wijze, hemelse Vader zijn de volmaakte bloesems te midden van wolken, teleurstellingen en gemis.” –Bijbelkommentaar, blz. 600.

Aanvullende studie:   Selected Messages 2, blz. 96-100. 

ZONDAG 28 december

1. JOZEFS EERSTE DROOM

A. Wie was Jozef, en wat droomde hij? Genesis 30:22-24; 37:1-7.

“Jozef, één van Jakobs zonen ... had een zeer verschillend karakter, hij was de oudste zoon van Rachel. De zeldzame persoonlijke schoonheid van Jozef leek slechts een innerlijke schoonheid van geest en hart te weerspiegelen. Rein, actief en vreugdevol gaf de jongen ook blijk van morele ernst en standvastigheid. Hij luisterde naar de aanwijzingen van zijn vader en hield ervan God te gehoorzamen.” –Conflict and Courage, blz. 72.

“De engel van God gaf Jozef aanwijzingen in dromen, die hij in zijn onschuld vertelde aan zijn broers.” –Spiritual Gifts 3, blz. 138.

B. Hoe begrepen de broers van Jozef de betekenis van zijn droom met betrekking tot henzelf? Genesis 37: 8.

“Jozef droomde, dat terwijl zij bezig waren graanschoven te binden, zijn schoof op stond en rechtop ging staan, en de schoven van alle anderen stonden er rondom en bogen voor zijn schoof. Nauwelijks was zijn droom verteld, of zij allen begrepen de betekenis ervan. Zijn broers riepen verontwaardigd: ‘Zult gij dan werkelijk over ons heersen?’” –The Signs of the Times, 18 december 1879.


MAANDAG 29 december

2. JOZEFS TWEEDE DROOM

A. Op welke manier verschilde de tweede droom van de eerste droom? Genesis 37: 9.

“Spoedig gaf de Heer Jozef een andere droom van dezelfde betekenis, maar met opvallend meer duidelijkheid. Deze droom vertelde hij ook aan zijn vader en zijn broers.” –The Signs of the Times, 18 december 1879.

B. Hoe reageerde Jozefs vader op zijn droom? Genesis 37:10.

“Kort daarna had hij (Jozef) weer een droom, die eveneens vertelde: ‘Zie, de zon, de maan en elf sterren bogen zich voor mij neer’. Evenals de vorige keer begrepen ze direct, wat hij bedoelde. De vader, die ook aanwezig was, sprak bestraffend: ‘Wat voor een droom is dat, die gij gehad hebt? Zullen soms ik, uw moeder en uw broeders komen om ons ter aarde neer te buigen?’ (Genesis 37: 9-10).” –Patriarchen en Profeten, blz. 178.

C. Hoe verschilde de reactie van Jakob op de droom van de reactie van Jozefs broers? Genesis 37:11.

“Jakob leek met onverschilligheid te kijken naar de dromen van zijn zoon. Maar hij had vaak aanwijzingen van de Heer gekregen in dromen, en hij geloofde, dat de Heer Jozef op dezelfde manier onderwees. Hij berispte Jozef, zodat zijn ware gevoelens niet ontdekt zouden worden door zijn jaloerse broers.” –Spiritual Gifts 3, blz. 139.

“Ondanks de schijnbare gestrengheid van zijn woorden geloofde Jacob, dat de Here de toekomst aan Jozef bekend maakte.

Toen Jozef voor zijn broers stond, met zijn gelaat verlicht door de Geest van de inspiratie, konden ze niet nalaten hem te bewonderen; maar ze waren niet van plan zich af te keren van hun boze weg, en ze haatten de zuiverheid, die een aanstoot was voor hun zonden.” –Patriarchen en Profeten, blz. 178-179.

“De Heer werkt op Zijn eigen manier en in overeenstemming met Zijn eigen gedachten. Laten de mensen bidden, dat zij zich van het ik zullen ontdoen, en in harmonie met de hemel kunnen zijn.” –The Review and Herald, 5 mei 1896.


DINSDAG 30 december

3. DE TIJD OPENBAART ALLES

A. Hoe zou Jozef uiteindelijk vele jaren later de vervulling van zijn eerste droom over de schoven graan herkennen? Genesis 42: 6-9.

“(Tijdens de hongersnood) bij hun aankomst werden ze (de zonen van Jakob) naar de vertegenwoordiger van de koning gebracht en kwamen met andere smekelingen om zich voor te stellen aan de heerser van het land. En ze ‘bogen zich voor hem neer met het aangezicht ter aarde.’ ‘Jozef herkende zijn broers, maar zij herkenden hem niet’ (Genesis 42: 6, 8). Zijn Hebreeuwse naam was veranderd in de naam, die de koning hem gegeven had, en er was weinig overeenkomst tussen de eerste minister van Egypte en de slaaf, die zij aan de Ismaëlieten hadden verkocht. Toen Jozef zag, hoe zijn broers zich neer bogen en hem eer bewezen, dacht hij aan zijn dromen; de beelden uit het verleden kwamen hem levendig voor de geest.” –Patriarchen en Profeten, blz. 192.

B. Hoeveel jaren gingen voorbij, voordat de eerste droom vervuld zou worden? Genesis 37:2; 41:46, 53-54; 42:6; 45:6.

C. Waarom liet God zo’n lange tijd voorbijgaan, voordat het visioen vervuld zou worden? 2 Petrus 3:8-9; vergelijk Genesis 37:4, 11 met Genesis 45:15.

“Velen, die nog nooit een beproeving hebben meegemaakt, lijken uitstekende christenen te zijn, hun leven lijkt foutloos; maar God ziet, dat zij karaktertrekken hebben, die aan hen moeten worden geopenbaard, voordat zij deze kunnen waarnemen en verbeteren... In de voorzienigheid van God worden wij op verschillende plaatsen gesteld om geestelijke bekwaamheden te oefenen, bedoeld om een karakter te ontwikkelen onder verschillende omstandigheden... Belijdende christenen kunnen uiterlijk onberispelijk leven, maar wanneer de omstandigheden veranderen, komen zij in een totaal verschillende positie, sterke karaktertrekken worden ontdekt, die verborgen gebleven zouden zijn, als hun omgeving hetzelfde was gebleven.” –Testimonies 4, blz. 55-56.

“Het was Gods bedoeling, dat hij voor verzoekingen, tegenspoed en moeilijkheden een evaring zou opdoen, die hem zou voorbereiden op een verheven positie.” –Bijbelkommentaar, blz. 29.


WOENSDAG 31 december

4. MOMENTEN VAN BEPROEVING

A. Bespreek een aantal andere redenen, waarom God bepaalde ervaringen toe laat, die langer duren, dan wij zouden willen. Psalm 26:2; Hebreeën 12:11; Jakobus 5:7-11; Openbaring 14:12 (eerste deel).

“Niemand, die Gods woord aanvaardt, wordt vrijgesteld van moeilijkheden en beproevingen, maar als de verdrukking komt, wordt de echte christen niet rusteloos, wantrouwend of wanhopig. Hoewel wij de definitieve afloop van de dingen niet kunnen zien, of de bedoeling van Gods voorzienigheid ontdekken, moeten wij ons vertrouwen niet wegwerpen. Terwijl wij denken aan Gods barmhartigheden, moeten wij onze zorgen op Hem werpen en met volharding uitzien naar Zijn zaligheid. Het geestelijk leven wordt sterker door strijd. Doorstane beproevingen zullen een vastheid van karakter en kostbare geestelijke gaven tot ontwikkeling brengen. De volmaakte vrucht van het geloof, de zachtmoedigheid en de liefde komen vaak het best tot rijping onder stormwolken en in duisternis.” –Lessen uit het Leven van Alledag, blz. 32-33.

B. Wat is de grootste uitdaging voor ons geloof tijdens een langdurige beproeving? Hebreeën 10:35-39; Psalm 27:14.

“Omdat omstandigheden veranderen en teleurstellingen komen, omdat u niet zo veel hulp hebt, als u hoopte te ontvangen voor de opbouw van het werk, moet u daarom niet ontmoedigd worden. Leg alle zorgen aan de voeten van de Verlosser. ‘Bidt en gij zult ontvangen’ (Johannes 16:24). Doe uw best en wacht dan, geduldig, hoopvol, verblijd, omdat de belofte van God niet kan falen. Christus’ leven van onvermoeibare inspanningen staat opgeschreven om ons te bemoedigen. Hij faalde niet of werd ontmoedigd. Wees geduldig in de tijd van beproeving. Geduld is een kostbaar juweel. Het zal gezondheid brengen aan hart en geest. Wacht op de Heer, totdat Hij ziet, dat u klaar bent om de zegeningen, waarom u vraagt, te ontvangen en op prijs te stellen. Geloof oefenen, ook al zijn de beproevingen erg zwaar. ‘Het geloof nu is een vaste grond der dingen, die men hoopt, en een bewijs der zaken, die men niet ziet’ (Hebreeën 11:1). Uit geloof wordt hoop geboren.

Het vergt zelfbeheersing om teleurstelling zachtmoedig te ondergaan; maar Jezus begrijpt uw behoeften. Elk gebed tot Hem in oprechtheid en geloof zal beantwoord worden. Als u uw best hebt gedaan, geef dan geen plaats aan ontmoediging en wanhoop. Als u omgeven bent met ogenschijnlijk onoverkomelijke moeilijkheden, dan is het tijd boven alles op de Heer te vertrouwen.” –The Review and Herald, 30 mei 1912.


DONDERDAG 1 januari

5. EEN GODDELIJKE OPENBARING

A. Hoe geloofde Jozef uiteindelijk, dat deze bijzondere dromen goddelijke openbaringen waren, ondanks eerdere afwijzingen van zijn broers? Genesis 40:8; 41:15-16.

“Jozef gaf de eer niet aan zichzelf. Hij wees Farao op God en zei: ‘Het is buiten mij! God zal Farao’s welstand aanzeggen’ (Genesis 41:16).

Door de wijsheid, die God hem gegeven had, kon Jozef de ware betekenis van de droom zien. Hij zag de wonderbare werking van God en hij legde de hele zaak duidelijk uit aan Farao.” –The Youth’s Instructor, 11 maart 1897.

“Het antwoord van Jozef aan de koning openbaart zijn nederigheid en zijn geloof in God. In eenvoud wijst hij de eer af, dat hij bovennatuurlijke wijsheid zou bezitten. ‘Geenszins’. Alleen God kan deze verborgenheden verklaren.” –Patriarchen en Profeten, blz. 187.

B. Wat is Gods bedoeling van het geven van bepaalde dromen en visioenen in de laatste tijd? Joël 2:28-31; Handelingen 10:9-28.

“Ik raad u het Woord van God aan als het richtsnoer van uw geloof en leven, lieve lezer. Volgens dat Woord zullen wij geoordeeld worden. God heeft in dat Woord beloofd in de ‘laatste dagen’ gezichten te zullen geven; niet als een nieuw richtsnoer voor het geloof, maar tot troost van Zijn volk, en om hen, die van de Bijbelse waarheid afdwalen, terecht te brengen. Op die wijze handelde God met Petrus, toen Hij op het punt stond hem uit te zenden om het evangelie aan de heidenen te verkondigen.” –Eerste Geschriften, blz. 85.


VRIJDAG 2 januari

TERUGBLIK

1. Waarom moeten wij oppassen om niet te spotten met iemand, die een droom heeft gehad?

2. Leg uit, waarom de menselijke natuur niet wil buigen voor een andere gezagsdrager.

3. Wat is het doel van beproevingen in het leven van een christen?

4. Welke eigenschap van ons geloof zal zich kunnen ontwikkelen door beproevingen?

5. Moeten wij meer dromen en visioenen verwachten in de toekomst?

 <<    >>