Back to top

Sabbath Bible Lessons

Het Leven van Jozef

 <<    >> 
Les 10 SABBAT, 7 maart 2015

DE EERSTE ONTMOETING

“Geliefden, houdt u niet vreemd over de hitte der verdrukking onder u, die u geschiedt tot verzoeking, alsof u iets vreemds overkwam” (1 Petrus 4:12).

“Wij staan voor God om getest en beproefd te worden om te zien, of wij persoonlijk vertrouwd zijn om lid te worden van de familie, die de verlosten in de hemel zullen zijn.” –Christian Education, blz. 145.

Aanvullende studie:   Patriarchen en Profeten, blz. 192-195. 

ZONDAG 1 maart

1. DE REDEN VOOR HONGERSNOOD

A. Welk verborgen plan had God door toe te staan, dat de hongersnood Kanaän bereikte? Genesis 42:1-2; 46:3. Als wij Gods plan niet kunnen zien in onze beproevingen, wat moeten wij dan doen? Spreuken 3:5-6; Hebreeën 11:6. Waarom?

“Wij willen allemaal onmiddellijk en direct antwoord op onze gebeden en hebben de neiging om ontmoedigd te worden, wanneer het antwoord uitblijft, of komt in een niet verwachte vorm. Maar God is te wijs en goed om onze gebeden altijd precies op tijd en op onze wijze te beantwoorden. Hij zal het meer en beter voor ons doen dan om al onze wensen te vervullen. En omdat wij Zijn wijsheid en liefde kunnen vertrouwen, moeten wij Hem niet vragen om toe te geven aan onze wil, maar moeten wij proberen Zijn doel te begrijpen en te vervullen. Onze verlangens en belangen moeten opgaan in Zijn wil.

Deze ervaringen, die geloof beproeven, zijn ten voordele van ons. Door hen wordt duidelijk gemaakt, of ons geloof echt en oprecht is, alleen op het woord van God vertrouwend, of, afhankelijk van de omstandigheden, het onzeker en veranderlijk is. Geloof wordt versterkt door oefening. Wij moeten geduld zijn volmaakt werk laten doen, eraan denkend dat er kostbare beloften in de Schrift staan voor hen, die de Heer dienen.” –Gospel Workers, blz. 219.

B. Waarom zond Jakob slechts tien zonen naar Egypte; waar was hij bang voor? Genesis 42:3-4.


MAANDAG 2 maart

2. EEN TEST VAN EERLIJKHEID

A. Wat dacht Jozef meteen, toen hij zijn broers herkende, die voor hem bogen, toen zij voor eten kwamen? Genesis 42:5-9; 37:5-8.

“Toen Jozef zag, hoe zijn broers zich neerbogen en hem eer bewezen, dacht hij aan zijn dromen; de beelden uit het verleden kwamen hem levendig voor de geest. Met zijn scherpe blik, waarmee hij de groep overzag, ontdekte hij, dat Benjamin niet bij hen was. Was deze ook het slachtoffer geworden van de verraderlijke wreedheid van deze gewelddadige mannen? Hij besloot om achter de waarheid te komen.” –Patriarchen en Profeten, blz. 192-193.

B. Waarom konden zijn broers Jozef niet herkennen? Genesis 42:8, 23; 41:42-43, 45.

“Zijn (Jozefs) Hebreeuwse naam was veranderd in de naam, die de koning hem gegeven had en er was weinig overeenkomst tussen de eerste minister van Egypte en de slaaf, die zij aan de Ismaëlieten hadden verkocht.” –Patriarchen en Profeten, blz. 192.

C. Waarom zette Jozef zijn broers drie dagen in de gevangenis en wat zou door hun hoofd gegaan zijn in deze tijd? Genesis 42:9-17.

“Hij (Jozef) wilde weten, of zij (zijn broers) nog dezelfde trotse geest bezaten, als toen hij bij hen was...

De drie dagen van opsluiting waren dagen van bittere smart bij de zonen van Jakob. Zij dachten aan hun verkeerde weg in het verleden, vooral hun wreedheid ten opzichte van Jozef. Zij wisten, als zij werden beschuldigd van spionage, en zij konden geen bewijs naar voren brengen om zich te zuiveren, zij allemaal moesten sterven of slaven worden. Zij betwijfelden, of elke poging van één van hen hun vader zou kunnen overtuigen om toestemming te geven om Benjamin weg te laten gaan van hem na de wrede dood, zoals hij dacht, die Jozef had ondergaan.” –The Spirit of Prophecy 1, blz. 140-142.

“God... brengt ons in moeilijke posities om te zien, of wij zullen vertrouwen op een kracht buiten en boven onszelf. Iedereen heeft onbekende karaktereigenschappen, die aan het licht komen door beproevingen. God staat toe, dat zij, die zelfvoldaan zijn, ernstig verleid worden, zodat zij hun hulpeloosheid kunnen begrijpen.” –In Heavenly Places, blz. 279.


DINSDAG 3 maart

3. WIJ OOGSTEN WAT WIJ ZAAIEN

A. Om wie maakte Jozef zich echt bezorgd en waarom? Genesis 42:18-20; 35:16-19.

“Hij (Jozef) was verlangend enige informatie te krijgen van hen (zijn broers) met betrekking tot zijn vader en Benjamin... Zijn vader en Benjamin zijn juist degenen, waarvan Jozef meer wil weten.” –The Spirit of Prophecy 1, blz. 140-141.

B. Waarom dachten zijn broers, dat deze ramp over hen was gekomen? Genesis 42:21-22. Welk effect had dit gesprek op Jozef? Verzen 23-24 (eerste deel).

“Zij (de zonen van Jakob) verkochten Jozef als slaaf en zij vreesden, dat God hen wilde straffen door hen slaven te laten worden.” –The Spirit of Prophecy 1, blz. 142. “Ze beschuldigden elkaar wat betreft de behandeling van Jozef: ‘Nu boeten wij voor wat wij onze broeder aangedaan hebben, wij zagen zijn zielsbenauwdheid, toen hij ons om erbarming smeekte, maar wij hoorden niet; daarom is deze benauwdheid over ons gekomen’. Ruben zei: ‘Heb ik u niet gezegd, bezondigt u niet aan de knaap! Maar gij hebt niet geluisterd. Nu wordt zijn bloed van ons geëist.’ (Genesis 42:21-22). Jozef, die toehoorde, kon zijn gevoelens niet bedwingen en ging naar buiten om te wenen. “ –Patriarchen en Profeten, blz. 194.

C. Wie zijn wij geneigd de schuld te geven, als dingen fout gaan in ons leven? Genesis 42:24-28. Wie was eigenlijk de echte oorzaak van hun problemen? Galaten 6:7-8; Numeri 32:23.

“O, dat een juiste indruk zou kunnen worden gemaakt op het gemoed van jong en oud met betrekking tot de buitengewone zondigheid van zonde! O, dat allen een juist besef zouden hebben van haar beledigen van God en haar benadelen van de mensheid! Het woord der waarheid verklaart: ‘Gij zult uw zonde gewaar worden’ (Numeri 32:23). Het ware karakter van elke daad in uw leven zal bekend worden gemaakt. Het kan zelfs in dit leven zijn, dat door de voorzienigheid van God een of andere onverwachte omstandigheid uw geheime daden van het kwaad zullen ontdekt worden; maar als u erin zult slagen uw ware karakter te verbergen voor de ogen van de mensen, komt er een onvermijdelijke dag van onthulling, gereserveerd voor elke ziel, die zich niet bekeert van zijn zonden en al het kwaad verlaat door de kracht van Christus, die gestorven is, opdat wij zouden leven.” –The Review and Herald, 27 maart 1888.


WOENSDAG 4 maart

4. DE OPENBARING VAN HET KARAKTER

A. Waarom werd Simeon achtergelaten in de gevangenis? Genesis 42:24. Wat was de reactie van Jakob, toen hij het nieuws te horen kreeg? Verzen 29-36.

“Bij zijn (Jozefs) terugkeer gaf hij bevel, dat Simeon voor hun ogen gebonden zou worden en weer naar de gevangenis gebracht zou worden. Bij de wrede behandeling van hun broer was Simeon de aanstichter en voornaamste persoon geweest, en daarom viel de keus op hem.” –Patriarchen en Profeten, blz. 194.

“Jakobs genegenheid klampt zich vast aan Benjamin met al de kracht van de liefde van een moeder. Hij toont, hoe diep hij het verlies van Jozef heeft gevoeld. Maar gebrek drukt op Jakob en zijn kinderen, en hun huishouding roept om voedsel.” –Spiritual Gifts 3, blz. 158-159.

B. Leg uit, waarom de verklaringen van Ruben en Juda tonen, hoe de genegenheid van de broers voor hun vader en voor elkaar zich had verdiept sinds hun verraad van Jozef? Genesis 42:37; 43:8-9.

“Tijdens de jaren, waarin Jozef van zijn broers gescheiden was geweest, was het karakter van de zonen van Jakob veranderd. Ze waren afgunstig, gewelddadig, bedrieglijk, wreed en wraakzuchtig geweest; maar nu ze door tegenspoed op de proef werden gesteld, bleek, dat ze onzelfzuchtig, trouw aan elkaar en toegewijd aan hun vader waren geworden; hoewel ze mannen waren van middelbare leeftijd, erkenden ze zijn gezag.” –Patriarchen en Profeten, blz. 193.

C. Welke neiging tonen wij vaak in onze gezinnen, als er dingen fout gaan? Genesis 43:1-7. Waar ligt de oorsprong hiervan? Genesis 3:12-13; Openbaring 12:10.

“Laat elk gezin in ernstig gebed de Heer zoeken om Zijn hulp in het werk van God. Overwin de gewoonte om overhaast te spreken en de neiging om anderen de schuld te geven. Leer vriendelijk, hoffelijk, attent en zorgzaam te zijn in huis.

Wat is er door ongeduldige woorden veel schade in gezinnen aangericht. Want het ongeduld van de één leidt tot het vinnige antwoord van de ander op dezelfde toon. Dan volgt een weerwoord en daarna zelfrechtvaardiging. Door dat soort woorden leggen jullie jezelf een zwaar en bitter juk op de hals. Want al die bittere woorden leveren jullie ziel een onheilspellende oogst op.” –Het Bijbels Gezin, blz. 365-366.


DONDERDAG 5 maart

5. LEREN TE VERTROUWEN IN GODS GENADE

A. Toen Jakob zich in het nauw gedreven voelde, in wiens handen was hij gedwongen zich over te geven? Genesis 42:19-20; 43:8-14; Psalm 33:18-22.

“Jakob voelt zich gedwongen zijn zoon Benjamin mee te laten gaan met zijn broeders. Hij stuurde ook een geschenk aan de heerser, in de hoop daarmee zijn gunst te verkrijgen. Ook gaf hij opdracht aan zijn zonen dubbel geld mee te nemen, en het geld, gevonden in hun zakken, terug te geven; want het zou kunnen zijn, dat het per ongeluk daarin gekomen is. Hij zegt tegen hen: ‘Neemt ook uw broeder mee, en maakt u op, keert weer tot die man’ (Genesis 43:13).

Toen zijn zonen op het punt stonden hem te verlaten om op hun twijfelachtige reis te gaan, stond hun oude vader op en, terwijl hij in hun midden stond, hief hij zijn handen ten hemel en smeekte de Heer met hen mee te gaan, en sprak een genadevolle zegen over hen uit. ‘En God, de Almachtige, geve u barmhartigheid voor het aangezicht van die man, dat hij uw andere broeder en Benjamin met u laat gaan! En mij aangaande, als ik van kinderen beroofd ben, zo ben ik beroofd!’ (vers 14).” –Spiritual Gifts 3, blz. 159-160.

B. Op wie kunnen wij altijd vertrouwen, als wij overweldigende omstandigheden het hoofd moeten bieden? Klaagliederen 3:22-23; Psalm 103:13-17.

“Als wij vasthouden aan de Kapitein van onze verlossing door een levend geloof en met Jakob zeggen: ‘Ik zal U niet laten gaan’ (Genesis 32:26); als wij bidden: ‘Verwerp mij niet van Uw aangezicht; en neem uw Heilige Geest niet van mij’ (Psalm 51:13), is de belofte voor ons: ‘Ik zal u niet begeven, en Ik zal u niet verlaten’ (Hebreeën 13:5).” –Our High Calling, blz. 22.


VRIJDAG 6 maart

TERUGBLIK

1. Leg uit, hoe negatieve omstandigheden op de lange duur tot voordeel kunnen zijn.

2. Hoeveel geloof kunnen wij hebben in Gods profetieën?

3. Wat moeten wij altijd bedenken, als de verleiding komt om een zonde te verbergen?

4. Hoe openbaart een gezinscrisis vaak het ware karakter?

5. Wat is genade en waarom zijn wij er zoveel afhankelijk van?

 <<    >>