Back to top

Sabbath Bible Lessons

Het Leven van Jozef

 <<    >> 
Les 7 SABBAT, 14 februari 2015

REINHEID IN EEN TIJD VAN VERVAL

“Niemand verachte uw jonkheid; maar wees een voorbeeld voor de gelovigen in woord, in wandel, in liefde, in de geest, in geloof, in reinheid” (1 Timótheüs 4:12).

“Wat een les voor de jeugd hebben wij in de geschiedenis van Jozef. Hier werd morele rechtschapenheid bewaard onder de sterkste verleidingen.” –Christ Triumphant, blz. 97.

Aanvullende studie:   Testimonies 2, blz. 390-411. 

ZONDAG 8 februari

1. GOD ROEPT NU JOZEFS

A. Welke oproep doet God aan jonge mensen om nu zoals Jozef te zijn? Genesis 39:9; 1 Timótheüs 4:12; Spreuken 31:10-12.

“Kijk niet, hoe dicht je langs de rand van een afgrond kunt lopen zonder naar beneden te vallen. Ga elk gevaar uit de weg, zodra je het ziet. We kunnen niet slordig met onze ziel omgaan. Je karakter is je kapitaal. Koester dat als een goudschat. We moeten steeds vastbesloten onze morele reinheid, ons zelfrespect en een sterk weerstandsvermogen koesteren. Sta geen enkele afwijking toe. Één vrijpostige daad, één onbezonnen handeling kan onze ziel in gevaar brengen. Als we de deur voor verzoeking open zetten, neemt onze weerstand af.” –Het Bijbels Gezin, blz. 334-335.

B. Welke schade wordt toegebracht, wanneer seksuele zonden worden bedreven? Spreuken 6:27-33.

“Weinig verleidingen zijn gevaarlijker of fataler voor jonge mensen dan de verleiding van wellust, en niets, eenmaal overgegeven eraan, zal zo beslist rampzalig bewijzen te zijn voor ziel en lichaam voor tijd en eeuwigheid.” –Letters to Young Lovers, blz. 69.

“David was een berouwvolle man en, hoewel hij zijn zonde beleed en haatte, kon hij deze niet vergeten.” –Testimonies on Sexual Behavior, Adultery and Divorce, blz. 89.


MAANDAG 9 februari

2. HET HUWELIJK ONDER VUUR

A. Wat is de enige intieme lichamelijke verbinding, die God ziet als moreel en zuiver? Genesis 2:21-25; Hebreeën 13:4.

“Als je de Goddelijke principes van deze (huwelijks)relatie kent en gehoorzaamt, is het huwelijk een zegen. Het beschermt de reinheid en het geluk van de mens. Het biedt een vervulling voor de behoefte aan sociaal contact en het brengt de mens lichamelijk, geestelijk en moreel op een hoger niveau.” –Het Bijbels Gezin, blz. 20.

B. Wat gebeurt er, als de instelling van het huwelijk, zoals door God gegeven, niet langer wordt erkend door de maatschappij als de standaard van de seksuele moraal? Jesaja 5:20; Romeinen 1:26-32; Johannes 3:19-20.

“Overal worden wrakken van de mensheid gezien, kapotte familie altaren, opgebroken gezinnen. Er is een vreemd prijsgeven van principes, de morele standaard is verlaagd en de aarde is hard op weg een Sodom te worden. De Sodompraktijken, die het oordeel van God op de wereld brachten en met het gevolg, dat deze overstroomd werd met water, en die veroorzaakte, dat Sodom vernietigd werd door vuur, nemen snel toe. Wij naderen het einde. God heeft lang geduld gehad met de verdorvenheid van de mens, maar hun straf is niet minder zeker. Laten degenen, die belijden het licht van de wereld te zijn alle ongerechtigheid verlaten.” –Testimonies on Sexual Behavior, Adultery and Divorce, blz. 120-121.

C. Wat gebeurt er, als Gods gemeente seksuele onzedelijkheid toe staat te bestaan binnen haar grenzen? Éfeze 5:11-12; Romeinen 2:21-24; Judas 5-7.

“Losbandigheid, onwettige intimiteit en onheilige praktijken komen in een grote mate bij ons binnen; en predikanten, die heilige handelingen verrichten, zijn schuldig aan de zonde in dit opzicht. Zij begeren de vrouwen van hun naasten en het zevende gebod wordt gebroken. Wij staan in het gevaar van een zuster van het gevallen Babylon te worden door onze gemeenten toe te staan verdorven te worden en vervuld te worden met iedere verkeerde geest, een bewaarplaats van alle onrein en hatelijk gevogelte; en zullen wij rein zijn, zonder dat wij besliste stappen ondernemen om het bestaande kwaad weg te doen?” –Testimonies on Sexual Behavior, Adultery and Divorce, blz. 188.


DINSDAG 10 februari

3. OPKOMST VAN OPENBARE ZONDEN

A. Welke zonden van onreinheid zijn aan het toenemen met de gemakkelijke toegang tot het internet via personal computers en andere draagbare elektronische apparaten (smartphones, tablets, enz.)? Matthéüs 5:27-28; 1 Johannes 2:16.

“Spannende liefdesverhalen en oneerbare foto's hebben een verdervende invloed... Dit is een tijd, waarin het overal wemelt van verdorvenheid. De begeerte van de ogen en oneerbare hartstochten worden gewekt door zien en lezen. Het hart is besmet door de verbeelding. De geest heeft plezier in het zien van beelden, die de lagere en onedele hartstochten opwekken. Deze walgelijke beelden, gezien door onheilige verbeelding, verderven de moraal en bereiden de misleide, verliefde wezens tot het geven van de vrije teugel aan wellustige hartstochten.” –Testimonies 2, blz. 410.

B. Wat kan er gedaan worden om onszelf en onze kinderen te beschermen voor dergelijke methoden van de duivel? Lukas 11:34-35; Psalm 101:3; Job 31:1.

“Als ouders wensen, dat hun kinderen zuiver zijn, moeten zij hen omringen met zuivere omgang, waarmee God kan instemmen.

Met welke zorg moeten de ouders hun kinderen beschermen tegen zorgeloze, losse, demoraliserende gewoonten! Vaders en moeders, realiseert u zich wel het belang van de verantwoordelijkheid, die op u rust? Staat u uw kinderen toe omgang te hebben met andere kinderen zonder aanwezig te zijn om te weten, wat voor soort lering zij krijgen? Staat niet toe, dat zij alleen zijn met andere kinderen. Geeft ze uw speciale zorg. Weet iedere avond, waar zij zijn en wat zij doen. Zijn zij zuiver in al hun gewoonten? Hebt u hen geleid in de beginselen van morele zuiverheid?” –Hoe Leid Ik Mijn Kind, blz. 130-131.

C. Waar moeten onze gedachten en gevoelens zijn met de zedeloosheid overvloedig om ons heen? Filippensen 4:8; 2 Petrus 1:4; Kolossensen 3:1-2.

“Als de geest van de kinderen in de vatbare jaren gevuld wordt met prettige beelden van waarheid, reinheid en goedheid, zal een verlangen gevormd worden voor, wat rein en verheven is, en hun verbeeldingskracht zal niet gemakkelijk verdorven en vervuild raken.” –Hoe Leid Ik Mijn Kind, blz. 132.

“Ontspanning in de open lucht, het aanschouwen van de werken van God in de natuur zullen het meeste profijt geven.” –Testimonies 4, blz. 653.

“Ouders en verzorgers moeten zichzelf in hart en leven rein houden, als zij van hun kinderen reinheid verlangen.” –Hoe Leid Ik Mijn Kind, blz. 30.


WOENSDAG 11 februari

4. STANDVASTIG STAAN VOOR GOD

A. Waarom is het zo belangrijk om nu op te komen voor reinheid dan het in een andere tijd geweest is? 2 Timótheüs 3:13; 1 Korinthe 6:9-11.

“Zedeloosheid heerst overal. Losbandigheid is de speciale zonde van onze tijd. Nooit stak zedeloosheid haar misvormde kop zo brutaal op als nu. Mensen lijken verdoofd. Mensen, die deugd en ware goedheid liefhebben, raken haast ontmoedigd. Want de zedeloosheid is zo brutaal, krachtig en overheersend. De grote ongerechtigheid beperkt zich niet tot ongelovigen en spotters. Was dat maar zo. Veel mensen, die belijden in Christus te geloven, maken zich hier schuldig aan. Zelfs zijn een aantal mensen, die beweren naar Zijn komst uit te zien, daar niet beter op voorbereid dan de satan zelf. Zij reinigen zich niet van elke bezoedeling.” –Het Bijbels Gezin, blz. 269.

B. Wat voor geest zullen christelijke mannen en vrouwen met zeer hoge principes bezitten? Wat zal dit hen in staat stellen om te doen? 2 Timótheüs 1:7; Éfeze 4:13-14; Jakobus 1:6-8.

“Waar de wereld het meest behoefte aan heeft, is aan mannen, mannen die zich niet laten omkopen; mannen die tot in het diepst van hun ziel trouw en eerlijk zijn; mannen wier geweten zo vast gericht is op hun plicht als de kompasnaald op de magnetische Noordpool; mannen die op de bres staan voor het recht, al zouden de hemelen vallen.” –Karaktervorming, blz. 57.

C. Hoe kunnen wij een geest beheersen door principes en waarheid in plaats van door tactiek en geneigdheid? Filippensen 2:5; Psalm 40:9; Matthéüs 4:4.

“Degenen, die nog nooit hun plicht hebben geleerd van God en zich op de hoogte hebben gesteld van Zijn plannen met hen, zijn niet betrouwbaar in tijden van ernstige strijd met de machten der duisternis. Zij worden geslingerd door uiterlijke en tegenwoordige verschijnsels...

In het vernieuwde hart zal er een vast principe zijn om de wil van God te gehoorzamen, want er is een liefde voor wat rechtvaardig, goed en heilig is. Er zal geen aarzeling zijn, geen overleg met de smaak of het bestuderen van de geriefelijkheid of een bepaalde weg gaan volgen, omdat anderen dat doen. Iedereen moet voor zichzelf leven.” –Testimonies 2, blz. 487-488.


DONDERDAG 12 februari

5. EEN ONVERANDERLIJK BEGINSEL

A. Wat gebeurde er, toen Jozef koos om standvastig te staan voor God? Genesis 39:12-20. Waarom moeten wij ons niet verbazen hierover? 2 Timótheüs 3:12.

“Jozefs ware oprechtheid leidde tot het verlies van zijn reputatie en vrijheid. Dit is de zwaarste toets, waaraan de deugdzamen en godvrezenden worden onderworpen. Ondeugd schijnt voorspoedig te zijn, terwijl de deugd wordt vertreden in het stof. De verleidster leefde in voorspoed, terwijl Jozef, die trouw was aan zijn beginselen, veroordeeld werd voor een van de meest weerzinwekkende misdaden.“ –Bijbelkommentaar, blz. 29.

B. Hoe standvastig moeten wij bereid zijn te staan in het handhaven van de reinheid van de instelling van het huwelijk? Matthéüs 14:3-10.

“Het huwelijk was vanaf de schepping, ingesteld door God, een goddelijke beschikking... Laat dan deze, Gods instelling van het huwelijk, voor u zo vast staan als de Sabbat van het vierde gebod.” –Testimonies on Sexual Behavior, Adultery and Divorce, blz. 159.

“Waarom moest hij (Johannes de Doper) de toorn van Herodias wekken door Herodes te zeggen, dat hij niet met de vrouw van zijn broer mocht leven? De voorloper van Christus liet het leven door deze duidelijke taal. Waarom had hij zich niet zo kunnen gedragen, dat hij niet het misnoegen wekte van hen, die in zonde leefden?

Zo hebben mensen, die trouwe bewaarders van Gods wet hadden moeten zijn, geredeneerd, tot eindelijk omzichtigheid de plaats van trouw heeft ingenomen en zonde niet langer bestraft wordt. Wanneer zal de stem, die getrouw berispt, weer in de kerk worden vernomen?” –Profeten en Koningen, blz. 87.


VRIJDAG 13 februari

TERUGBLIK

1. Waarom is de overtreding van het zevende gebod zo verraderlijk voor de ziel?

2. Hoe vervult nu de samenleving snel de profetieën, die betrekking hebben op de wederkomst van Christus?

3. Hoe kan de technologie een dodelijk wapen worden in de hand van de gebruiker?

4. Wat is de grootste behoefte in de wereld van vandaag?

5. Zou u bereid zijn om uw leven op te geven in het verdedigen van Gods instellingen?

 <<    >>