Back to top

Sabbath Bible Lessons

Het Leven van Jozef

 <<    >> 
Les 11 SABBAT, 14 maart 2015

DE TWEEDE ONTMOETING

“Dit is Mijn gebod, dat gij elkander liefhebt, gelijk Ik u liefgehad heb. Niemand heeft meerder liefde dan deze, dat iemand zijn leven zet voor zijn vrienden” (Johannes 15:12-13).

“Er ligt een groter kracht in de liefde dan er ooit gelegen heeft in een gispend oordeel. De liefde zal zich zijn weg banen door tal van hindernissen, terwijl een gispend oordeel elke toegang tot de ziel zal afsluiten.” –Uit de Schatkamer der Getuigenissen 1, blz. 311.

Aanvullende studie:   The Signs of the Times, 29 januari 1880. 

ZONDAG 8 maart

1. DE ANGST VOOR VERGELDING

A. Toen Jozef een maaltijd voor zijn broers bereidde, wat was toen hun voornaamste gedachte? Genesis 43:16-22.

“Toen zij naar het paleis van de onderkoning werden gebracht, waren de broers ten zeerste ontzet. Zij vreesden, dat ze ter verantwoording zouden worden geroepen vanwege het geld, dat ze in hun zakken gevonden hadden. Ze dachten, dat het er opzettelijk in gelegd was, zodat er een aanleiding zou zijn hen tot slaven te maken. In hun onrust raadpleegden ze de huismeester van het paleis. Ze vertelden hem de omstandigheden tijdens hun vorige bezoek aan Egypte. Als bewijs van hun onschuld deelden ze hem mee, dat ze het geld hadden meegenomen, dat ze in hun zakken hadden gevonden naast het andere geld om voedsel te kopen en ze voegden eraan toe: ‘Wij weten niet, wie ons geld in onze zakken gelegd heeft’ (Genesis 43:22).” –Patriarchen en Profeten, blz. 196.

B. Hoe vertelt de reactie van de bediende, dat Jozef inderdaad een zendeling in Egypte was? Vers 23; Romeinen 10:13-15.

“Door Jozef werd de aandacht van de koning en de groten in Egypte gericht op de ware God; hoewel ze vast hielden aan hun afgodendienst, leerden zij eerbied koesteren voor de beginselen, die in het leven en het karakter van deze aanbidder van Jehova geopenbaard werden.” –Patriarchen en Profeten, blz. 190.


MAANDAG 9 maart

2. EEN DROOM VERVULD

A. Hoe voelde Jozef zich, toen hij zijn jongere broer voor het eerst in twintig jaar zag? Genesis 43:24-30.

“Toen Jozef Benjamin met hen zag, kon hij nauwelijks zijn broederlijke gevoelens van liefde bedwingen. Hij gaf opdracht voorbereidingen te treffen om met zijn broers te eten...

Toen Jozef kwam, gaven zijn broers hem het geschenk in naam van hun vader, en zij bogen zich voor hem ter aarde.” –The Spirit of Prophecy 1, blz. 145-146.

“Weer dacht hij (Jozef) aan zijn dromen, en na zijn gasten begroet te hebben, vroeg hij haastig: ‘Is het wel met uw oude vader, over wie gij gesproken hebt? Leeft hij nog?’ ‘Het is wel met uw knecht, onze vader, hij leeft nog’, luidde het antwoord, terwijl ze zich opnieuw bogen. Toen rustte zijn oog op Benjamin, en hij zei: ‘Is dit uw jongste broeder, over wie gij tot mij gesproken hebt?’ ‘God zij u genadig, mijn zoon’. Maar overweldigd door zijn gevoelens, kon hij niet meer zeggen. Hij ging naar zijn kamer en weende daar (Genesis 43: 27-30).” –Patriarchen en Profeten, blz. 196.

B. Waarover verwonderden de broers van Jozef zich onder elkaar, toen zij met Jozef aten? Verzen 31-33.

“Jozef plaatste zijn broers aan tafel, zoals gebruikelijk wanneer hun leeftijden bekend waren, beginnende bij de oudste, naar zijn eerstgeboorte, zo regelde hij het tot de jongste, alsof hij volkomen hun leeftijden kende. Zijn broers waren verbaasd over deze daad van Jozef, die, dachten zij, geen kennis had van hun leeftijden.” –The Spirit of Prophecy 1, blz. 146-147.

C. Waarom probeerde Jozef Benjamin te verwennen in het bijzijn van zijn broers? Vers 34.

“Toen zond hij (Jozef) een portie eten aan elk van zijn broers, Benjamin gaf hij vijf keer zoveel als de anderen. Hij deed dit niet alleen om zijn bijzondere aandacht voor zijn broer Benjamin te tonen, maar om hen op de proef te stellen en te zien, of zij Benjamin met dezelfde jaloerse gevoelens bekeken, als die zij bij hem hadden. Zij dachten, dat Jozef hun taal niet verstond en spraken vrij met elkaar in zijn aanwezigheid; daardoor had Jozef een goede mogelijkheid om de ware toestand van hun gevoelens te leren kennen zonder hun medeweten.” –The Spirit of Prophecy 1, blz. 147.


DINSDAG 10 maart

3. DE TEST VAN LIEFDE

A. Waarom gaf Jozef aan de beker in de zak van Benjamin te plaatsen? Genesis 44:1-6.

“Toch wilde hij (Jozef) hen (zijn broers) nog verder beproeven, en eer zij vertrokken, gaf hij bevel, dat zijn eigen zilveren beker in de zak van Benjamin verborgen moest worden.

Opgewekt aanvaardden zij de terugweg naar hun huis. Simeon en Benjamin waren bij hen, hun dieren waren beladen met koren, en allen hadden het gevoel, dat ze veilig ontkomen waren aan de gevaren, die hen schenen te hebben omringd. Maar ze hadden nauwelijks de rand van de stad bereikt, of ze werden achterhaald door de huismeester van de onderkoning, die verwijtend uitriep: ‘Waarom hebt gij goed met kwaad vergolden?’ (Genesis 44:4).” –Patriarchen en Profeten, blz. 197.

B. Hoe reageerden de broers, toen zij de beker zagen in de zak van Benjamin? Genesis 44:11-13. Waarom begon de knecht bij de oudste broer?

“Koningen en leiders hadden een beker, waaruit zij dronken, die werd beschouwd als een zekere detective, als een of ander giftige stof in hun drinken werd gedaan... ‘En zij (de zonen van Jakob) haastten zich en een ieder zette zijn zak af op de aarde, en een ieder opende zijn zak. En hij (de rentmeester van Jozef) doorzocht, beginnende met de oudste, en voleindigende met de jongste; en de beker werd gevonden in de zak van Benjamin’ (Genesis 44:11-12).

Over deze ontdekking waren allen zeer verbaasd; en om hun grote verdriet te uiten scheurden zij hun klederen, dat was de gewoonte in grote nood. Benjamin was nog verbaasder en verwarder dan zijn broers. Zij keerden terug naar de stad bedroefd en bang. Zij dachten, dat de hand van God tegen hen was vanwege hun zonden in het verleden.” –The Spirit of Prophecy 1, blz. 147-148.

C. Waarom is het belangrijk om onze woorden zorgvuldig te kiezen, ook als wij zelfverzekerd zijn? Genesis 44:7-10; Matthéüs 12:36-37.

“Door hun eigen belofte was Benjamin aangewezen tot een leven van slavernij. En de angsten van hun vader dachten zij, die zouden volledig werkelijkheid worden. Onheil was zijn zo geliefde Benjamin overkomen.” –The Spirit of Prophecy 1, blz. 148.


WOENSDAG 11 maart

4. DE LIEFDE VAN DE BROERS GEOPENBAARD

A. Welke daad van Juda laat zien, dat de broers volledig berouw hadden van hun bedrieglijke zonde, die zij twintig jaar geleden begaan hadden? Genesis 44:14-34; Johannes 15:12-13.

“Juda zei tegen zijn broers, dat God had hun ongerechtigheid voor het verkopen van hun broer naar Egypte ontdekt had, en nu hun overtredingen op hen deed terugkeren door toe te staan, dat zij ook slaven werden.

Jozef weigerde hen allemaal aan te nemen als slaven, volgens het woord van Juda… Juda sprak met Jozef apart van de rest en vertelde hem de tegenzin van zijn vader om Benjamin met hen naar Egypte te laten gaan, en dat hij zelf beloofde borg voor Benjamin te worden, dat als hij hem niet naar zijn vader terug bracht, hij altijd de schuld zou dragen. Hij pleitte welsprekend voor zijn vader, in verband met zijn grote verdriet over het verlies van Jozef, en dat Benjamin alles was, wat hem was gebleven van de moeder, die zijn vader lief had, en dat als Benjamin gescheiden moest worden van zijn vader, hij zou sterven; want zijn leven ging op in het leven van de jongen. Juda bood toen edelmoedig aan een slaaf te worden in plaats van zijn broer; want hij kon zijn vader niet ontmoeten zonder Benjamin.” –The Spirit of Prophecy 1, blz. 148-149.

B. Wat was Jozef genoodzaakt te doen na het pleidooi van Juda om Benjamin te sparen en om zijn vader verdriet te besparen? Genesis 45:1-2.

“Jozef was tevreden. Hij had zijn broers beproefd en had in hen de vruchten van waar berouw over hun zonden gezien; en hij was zo diep geraakt, dat hij niet langer zijn gevoelens kon verbergen en verzocht om alleen gelaten te worden met zijn broers. Toen gaf hij uiting aan zijn lang onderdrukte gevoelens en weende hardop.” –The Spirit of Prophecy 1, blz. 149.

C. Waarom waren zijn broers bezorgd over de openbaring van Jozef? Genesis 45:3-4.

“Zijn (Jozefs) broers stonden roerloos, verstomd van schrik en verbazing. De heerser van Egypte hun broer Jozef, die zij benijd hadden en hadden willen vermoorden, en die ze ten slotte als slaaf verkocht hadden! Al het kwaad, dat ze hem hadden aangedaan, trok aan hun geest voorbij. Ze herinnerden zich, hoe ze zijn dromen veracht hadden en alles hadden gedaan om de vervulling ervan te verhinderen. Toch hadden ze een rol gespeeld in het vervullen van deze dromen; en nu ze geheel in zijn macht waren, zou hij ongetwijfeld het kwaad wreken, dat hem was aangedaan.” –Patriarchen en Profeten, blz. 198.


DONDERDAG 12 maart

5. VERGEVING: EEN GENEZER

A. Hoe toonde Jozef zijn zorg voor de gevoelens van zijn broers en zijn vergeving jegens hen? Genesis 45:5.

“Toen Jozef de verwarring van zijn broers zag, zei hij tegen hen: ‘Nadert toch tot mij! En zij naderden. Toen zeide hij: Ik ben Jozef, uw broeder, die gij naar Egypte verkocht hebt’ (Genesis 45:4). Hij probeerde edelmoedig deze gelegenheid zo eenvoudig mogelijk voor zijn broers maken. Hij had geen verlangen hun verwarring groter te maken door hen te bekritiseren. Hij voelde, dat zij genoeg geleden hadden voor hun wreedheid tegen hem, en hij trachtte hen te troosten.” –The Spirit of Prophecy 1, blz. 150.

B. Wat is de enige manier, waarop een relatie kan worden geheeld en hersteld? Matthéüs 18:21-22; Kolossensen 3:12-13. Wat is het grootste struikelblok voor herstel? Spreuken 13:10.

“Het is altijd vernederend, als er op je fouten gewezen wordt. Niemand zou die ervaring bitterder moeten maken door nodeloze berisping. Nooit is er iemand teruggewonnen door verwijten, maar velen zijn daardoor afgestoten en zijn ertoe gebracht hun hart te verharden tegen de overtuiging in. Een zachtmoedige geest, een vriendelijke, innemende houding, kan de dwalende redden en bedekt een menigte zonden.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 134.

“Indien hoogmoed en zelfzucht afgelegd worden, dan zullen de meeste moeilijkheden uit de weg worden geruimd. Engelen zijn gegriefd en God is ontevreden over de uren, welke gebruikt zijn om zichzelf te rechtvaardigen.” –Eerste Geschriften, blz. 138.


VRIJDAG 13 maart

TERUGBLIK

1. Wat zal er gebeuren met hen om ons heen, als wij ons licht laten schijnen zoals Jozef deed?

2. Leg uit, waarom Jozef zo voorzichtig was bij het weer vertrouwen van zijn broers.

3. Waarom gaf Jozef de opdracht de beker in de zak van Benjamin te doen?

4. Hoe wist Jozef, dat zijn broers veranderd waren?

5. Wat of wie is het grootste struikelblok voor verzoening?

 <<    >>