Back to top

Sabbath Bible Lessons

Opravdanje Vjerom

 <<    >> 
9. lekcija Subota, 2. prosinca 2017.

Od Boga rođeni

„Znamo da nijedan koji je rođen od Boga, ne griješi, nego koji je rođen od Boga čuva se, i nečastivi ne dohvaća se njega.“ – 1 Ivanova 5:18.

„Oni koji ne znaju što znači imati iskustvo u Božjim stvarima, koji ne znaju što znači biti opravdan vjerom, koje Duh nije osvjedočio da ih je Isus prihvatio, moraju biti nanovo rođeni.“ – The Review and Herald, .

Pročitati:   Želja vjekova, str. 167–177. 

Nedjelja 26. studenog

1. POZIV

a. Koji poziv Isus upućuje svima? Matej 11:28-30.

„Pogrešno je smatrati da se moraš pokajati prije nego što dođeš Isusu. Dođi Kristu takav kakav si i razmišljaj o njegovoj ljubavi dok tvoje otvrdnulo srce ne bude slomjeno.“ – The Review and Herald, .

b. Što je Nikodem bio potaknut učiniti, i zašto? Ivan 3:1,2.

„Nikodem je čuo propovijedanje Ivana Krstitelja o pokajanju i krštenju i njegovo ukazivanje na Onoga koji će krštavati Svetim Duhom. I sam je osjećao da kod Hebreja nema dovoljno duhovnosti, da su oni u velikoj mjeri robovi licemjerja i svjetskog slavoljublja. Nadao se jednom boljem duhovnom stanju prilikom dolaska Mesije. Ali prodorna vijest Krstiteljeva nije u njemu izazvala saznanje o vlastitoj grešnosti. Bio je strog farizej i hvalio se svojim dobrim djelima. Bio je naširoko cijenjen zbog svoje darežljivosti i slobodoumnosti u održavanju službe u hramu i smatrao je da mu je milost Božja osigurana.“ – Želja vjekova, str. 171.


Ponedjeljak 27. studenog

2. MORAŠ BITI NANOVO ROĐEN

a. Prema onome što kaže Isus, kakav čovjek mora postati prije nego što može vidjeti kraljevstvo nebesko, i zašto? Ivan 3:3.

„(Nikodem) je bio iznenađen pomišlju na jedno kraljevstvo koje je previše čisto za njega u njegovom sadašnjem stanju.“ – Želja vjekova, str. 171.

„Čovjek sam po sebi nije u stanju spoznati svoje zablude. 'Srce je prijevarno više svega i opako: tko će ga poznati?' (Jeremija 17:9). Ustima se može priznati siromaštvo duha, a da srce to ipak ne prizna. Dok govorimo Bogu o svom duhovnom siromaštvu, srce može gorjeti umišljenošću da je zbog svoje poniznosti i uzvišene pravednosti dostojnije od drugih. Međutim, pravu sliku o vlastitom stanju možemo steći samo na jedan način – ako stalno gledamo u Krista. Dok razmišljamo o Njegovoj čistoći i uzvišenosti, tek tada u pravoj svjetlosti vidimo svoje slabosti, nedostatke i svoje siromaštvo. Postajemo svjesni da smo izgubljeni i beznadni, odjeveni u odjeću samopravednosti, kao i svi ostali grešnici. Uviđamo da se vlastitom dobrotom i pobožnošću nikad ne bismo spasili, već samo neizmjernom Božjom milošću.“ – Kristove priče, str. 159.

b. Kako je Isus ovu istinu potpunije objasnio Nikodemu i što je time mislio? Ivan 3:4-6.

„Krist je zatim rekao: 'Što je rođeno od tijela, tijelo je; a što je rođeno od Duha, duh je.' Po prirodi je srce zlo, a 'tko će čisto izvaditi iz nečista? Nitko' (Job 14:4). Nikakva ljudska mudrost ne može pronaći lijek za grešnu dušu. 'Tjelesno mudrovanje neprijateljstvo je Bogu, jer se ne pokorava zakonu Božjem niti može' (Rimljanima 8:7). 'Od srca izlaze zle misli, ubojstva, preljubi, blud, krađe, lažna svjedočanstva, hule na Boga' (Matej 15:19). Da bi voda koja izvire iz srca bila čista, treba i njen izvor biti čist. Tko želi svojim djelima, držanjem zakona zadobiti nebo – taj uzaludno pokušava ono što je nemoguće. Nema sigurnosti za onoga tko posjeduje samo vanjsku vjeru, oblik pobožnosti. Kršćanski život nije samo preinačavanje ili poboljšanje starog, nego preobrazba prirode. Sebičnost i grijeh moraju umrijeti, a život mora postati potpuno nov. Ta promjena može se postići samo moćnim djelovanjem Svetoga Duha.“ – Želja vjekova, str. 172.


Utorak 28. studenog

3. PROMJENA

a. Koji bitni blagoslov evanđelje također sadrži, i zašto? Galaćanima 3:14; Djela 3:26.

b. Zašto je čovjeku nemoguće odbaciti grešan život? Rimljanima 8:7.

„Iz ponora grijeha u koji smo pali ne možemo se izbaviti svojom snagom. Težnje našeg srca su zle, i sami ih ne možemo promijeniti. 'Tko će čisto izvaditi iz nečista? Nitko' (Job 14:4). 'Tjelesno mudrovanje neprijateljstvo je Bogu, jer se ne pokorava zakonu Božkem niti može' (Rimljanima 8:7). Odgajanje, kultura, vježbanje volje, ljudski napori – sve to ima svoju odgovarajuću domenu, ali je ovdje sasvim nemoćno. Time se mogu izazvati izvjesna poboljšanja u navikama, ali se ne može promijeniti srce, ne mogu se očistiti izvori života. Da bi se čovjek stvarno promijenio i postao svet, potrebno je da na srce djeluje jedna sila iznutra, da dođe jedan nov život 'odozgo'. Ta sila je Krist. Samo Njegova milost može oživjeti obamrle sposobnosti duše i privući ih Bogu, savršenoj svetosti.

'Ako se tko nanovo ne rodi', kaže Spasitelj, 'ne može vidjeti kraljevstvo Božje' (Ivan 3:3). Čovjek se mora preporoditi, dobiti novo srce, nove želje, nove namjere i težnje.“ – Put Kristu, str. 18.

c. Iako sami ne možemo promijeniti svoje srce, što možemo učiniti? Jošua 24:15.

„Potrebna vam je istinska snaga volje. Ona je vladajuća sila čovjekove prirode, u njoj leži snaga odluke i moć izbora. Sve ovisi o ispravno usmjerenoj volji.

Bog je ljudima dao moć izbora, i na njima je da se odluče. Ne možete sami promijeniti svoje srce, ne možete sami predati Bogu svoje osjećaje, ali možete izabrati i odlučiti služiti Mu. Možete Mu predati svoju volju a Bog će tada djelovati u vama da hoćete i činite što je Njemu ugodno. Na taj će način cijelo vaše biće biti dovedeno pod kontrolu Kristovog Duha. Vaši će osjećaji biti usredotočeni na Krista, vaše će misli biti usklađene s Njim.“ – Put Kristu, str. 47.


Srijeda 29. studenog

4. KAKO JE TO MOGUĆE?

a. Tko mijenja naše srce, i kako? Ivan 3:7,8; 12:32.

„Vjetar se čuje među granjem drveća i kako šušti u lišću i cvijeću, a ipak je nevidljiv i nitko ne zna otkuda dolazi i kuda ide. Tako Sveti Duh djeluje na srce. To Njegovo djelovanje ne možemo bolje objasniti nego nevidljivim kretanjem vjetra. Čovjek možda nije u stanju točno navesti vrijeme i mjesto ili se sjetiti svih okolnosti u procesu obraćenja, ali to ne znači da se nije obratio. Pomoću sredstva nevidljivog kao što je vjetar, Krist neprekidno utječe na ljudsko srce. Malo po malo, iako toga možda nije svjestan onaj tko prima, ostaju utisci koji dušu privlače Kristu. To se može postići ako razmišljamo o Njemu, ako čitamo Sveto Pismo ili ako slušamo riječ živog propovjednika. Iznenada, kad Duh neposrednije apelira, duša se radosno predaje Isusu. Mnogi to nazivaju iznenadnim obraćenjem ali to je posljedica dugog djelovanja Božjeg Duha – posljedica strpljivog, dugog procesa.“ – Želja vjekova, str. 172.

„Grešnik se može usprotiviti toj ljubavi, može odbijati da bude privučen Kristu, ali ako se ne opire, Krist će ga privući k sebi. Upoznavanje s planom spasenja dovest će ga do podnožja križa i tu će se iskreno kajati za svoje grijehe koji su prouzrokovali tolike patnje dragog Božjeg Sina.“ – Put Kristu, str. 27.

b. Biti 'nanovo rođen' znači primiti novo srce – nove želje, namjere i pobude. Čime se trebamo hraniti kako bismo bili nanovo rođeni? 1 Petrova 1:23; 2:2.

„Kad istina postane nepokolebljivo životno načelo, ljudi bivaju 'preporođeni ne od sjemena koje trune, nego od onoga koje ne trune, riječju živoga Boga, koja ostaje dovijeka.' To novo rođenje nastupa ako se Krist primi kao Riječ Božja. Kad se božanske istine posredstvom Svetog Duha utisnu u srce, stvaraju se nova shvaćanja, a snage dotada uspavane bude se kako bi surađivale s Bogom.“ – Djela apostola, str. 520.

c. Kojom svjetlošću Bog mijenja naše srce? 2 Korinćanima 4:6.


Četvrtak 30. studenog

5. GLE, JANJE BOŽJE

a. Što moramo shvatiti o Isusu, kako bismo bili promijenjeni? Ivan 3:14,15; 1:29.

„Krist se mora otkriti grešniku kao Spasitelj koji je umro za grijehe svijeta; i dok promatramo Janje Božje – Sina Božjeg raspetog na križu na Golgoti, tajna otkupljenja počinje nam se razjašnjavati a Božja dobrota počinje nas navoditi na pokajanje. Umirući za grešnika, Krist je pokazao svoju bezgraničnu i neshvatljivu ljubav, i kad grešnik promatra tu ljubav, njegovo tvrdo srce omekša, duh se skruši i duša biva navedena na istinsko pokajanje.“ – Put Kristu, str. 26, 27.

b. Što će se dogoditi kada se predamo Kristu? Ezekiel 36:26,27.

„Ako se grešnik, privučen Kristovom snagom, približi uzdignutom križu i u dubokoj skrušenosti padne pred njim, on će biti preporođen. Dat će mu se novo srce i on će postati potpuno novo stvorenje u Isusu Kristu. Svetost ništa više i ne traži. Sam Bog 'pravda onog koji je od vjere Isusove' (Rimljanima 3:26). 'A koje opravda one i proslavi' (Rimljanima 8:30).“ – Kristove priče, str. 163.

c. Kao nanovo rođeni, čime ćemo se jedino hvaliti? Galaćanima 6:14.


Petak 1. prosinca

PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE:

1. Koje će iskustvo od suštinske važnosti Krist podariti svima koji dođu k Njemu?

2. Što moraš shvatiti o sebi kako bi mogao biti nanovo rođen?

3. Zašto nam je toliko teško činiti ono što je ispravno?

4. Čime se moraš hraniti ako želiš doživjeti novo rođenje?

5. Što Bog obećaje da će učiniti kada sve predamo Kristu?

 <<    >>