Back to top

Sabbath Bible Lessons

Opravdanje Vjerom

 <<    >> 
11. lekcija Subota, 16. prosinca 2017.

Prednost za danas

„Dječice! Nitko neka vas ne vara: koji pravdu tvori pravednik je, kao što je On pravedan.“ – 1. Ivanova 3:7.

„Pravednost znači činiti pravo, a pravo je da se svakome sudi prema njegovim djelima. Djela će otkriti naš karakter; samo djela pokazuju je li vjera prava.“ – Kristove priče, str. 312.

Pročitati:   Faith and Works, 91-94. 

Nedjelja 10. prosinca

1. ZAŠTO NAM JE SVIMA POTREBNA PRAVEDNOST?

a. Što je pravednost i kome će ona biti dana kao besplatan dar? Matej 5:6.

„Pravednost je svetost, sličnost Bogu, a 'Bog je ljubav' (1 Ivanova 4:16). Ona je suglasnost sa Božjim zakonom 'jer su sve zapovijedi Tvoje pravedne' (Psalam 119:172) a ljubav je 'izvršenje zakona' (Rimljanima 13:10). Pravednost je ljubav a ljubav je svjetlost i život Božji. Božja pravednost je utjelovljena u Kristu. Primajući Njega, primamo i pravednost.

„Ova se pravednost ne dobiva mučnim naporima, zamornim radom, darovima ili žrtvom, već ona predstavlja dragovoljan dar svakoj gladnoj i žednoj duši.“ – Misli s Gore blagoslova, str. 18.

b. Gdje trebamo tražiti i pronaći pravednost? Izaija 45:22-25.

„Ako gledamo na sebe u potrazi za pravednošću koja bi nam omogućila da budemo od Boga prihvaćeni, tražimo na pogrešnom mjestu, 'jer svi sagriješiše i izgubili su slavu Božju' (Rimljanima 3:23). Trebamo gledati na Isusa, jer 'mi pak svi koji otkrivenim licem gledamo slavu Gospodnju, preobražavamo se u ono isto obličje iz slave u slavu' (2 Korinćanima 3:18). Svoju potpunost pronaći ćete promatrajući Krista, Janje Božje koje je uzelo na sebe grijehe svijeta.“ – Faith and Works, str. 108.


Ponedjeljak 11. prosinca

2. NAŠA PRAVEDNOST TREBA BITI KRIST

a. Kako mi Kristovu pravednost možemo učiniti svojom? Rimljanima 3:24-26.

„Kristova milost dovoljna je da opravda grešnika koji se kaje, bez ikakve zasluge ili prava s njegove strane. Opravdanje predstavlja potpuni, kompletan oprost grijeha. Trenutak kad grešnik vjerom primi Krista, trenutak je njegovog pomilovanja i primanja oprosta. Njemu se pripisuje Kristova pravednost.“ – Komentari biblijskih tekstova, tom 6. str. 1071.8.

„Krist gleda na naš duh, i kada vidi da nosimo svoje breme u vjeri, Njegova savršena svetost postaje otkupljenje za naše nedostatke. Kada damo sve od sebe, On postaje naša pravednost.“ – Faith and Works, str. 102.

b. Zašto je milost toliko važna u primanju Kristove pravednosti? Zašto u činu opravdanja naglasak nije na djelima? Rimljanima 4:3-5.

„Bez Kristove milosti grešnik se nalazi u beznadnom stanju – za njega se ne može učiniti ništa – ali kroz božansku milost čovjeku se daruje natprirodna moć koja djeluje u umu, srcu i karakteru. Dodjeljivanje Kristove milosti ono je što nam omogućuje da razaznamo mrsku prirodu grijeha i naposlijetku ga istjeramo iz hrama duše. Kroz milost dolazimo u zajednicu s Kristom i vežemo se uz Njega u djelu spasenja. Bog je našao za shodno da odredi vjeru kao uvjet pomilovanja grešnicima – ne zato što bi se u vjeri nalazila bilo kakva sila kojom bismo mogli zaslužiti spasenje, već zato što se vjera može uhvatiti za Kristove zasluge koje su dane kao lijek protiv grijeha. Vjera može istaknuti Kristovu savršenu poslušnost umjesto grešnikovog prijestupa i izdaje. Kada grešnik vjeruje da je Krist njegov osobni Spasitelj, tada – u skladu sa svojim pouzdanim obećanjima – Bog oprašta njegov grijeh i daruje mu besplatno opravdanje. Duša koja se kaje uviđa kako je dobila opravdanje zato što je Krist, u ulozi njenog Zamjenika i Jamca, umro za nju i postao njen otkup i pravednost.“ - Faith and Works, str. 100, 101.

„Najbolji napori koje čovjek u svojoj vlastitoj snazi može učiniti bezvrijedni su u pokušaju da zadovolje zahtjeve svetog i pravednog zakona koji je prekršen; ali vjerom u Krista on se može pozvati na pravednost Sina Božjeg kao dovoljnu... Prava vjera prisvaja Kristovu pravednost i s Kristom grešnik postaje pobjednik; on postaje sudionik u božanskoj prirodi, i na taj način udružuju se božansko i ljudsko.“ – Faith and Works, str. 93, 94.


Utorak 12. prosinca

3. PRAVEDNOST SE TREBA OTKRITI U OBITELJI

a. Što nam je potrebno kako bi naš dom bio blagoslovljen? Ivan 1:12.

„Oni koji su primili Krista, u svom domu trebaju pokazati što je Njegova milost učinila za njih. 'A koji Ga primiše dade im vlast da budu sinovi Božji, koji vjeruju u ime Njegovo' (Ivan 1:12). Kristov autoritet koji prožima iskrenog vjernika osjeća se u čitavom domu. To će doprinijeti usavršavanju karaktera svih članova doma.“ – The Adventist Home, str. 36.

b. Kakav stav trebamo imati prema onima koji nas okružuju u domu? Kološanima 3:12,13.

„Iz svakog kršćanskog doma treba zračiti sveta svjetlost. Ljubav treba objaviti djelima. Ona treba živjeti u svim obiteljskim odnosima, otkrivajući se u brižljivoj ljubaznosti i nježnoj, nesebičnoj učtivosti.“ – The Adventist Home, str. 37.

„Međusobna ljubaznost i podnošenje pretvorit će vaš dom u raj i svete anđele privući u obiteljski krug.“ – The Adventist Home, str. 422.

„Njegujte suosjećanje prema drugima. Neka vedro raspoloženje, ljubaznost i ljubav ispunjavaju dom. Ovo će ojačati i ljubav prema vjerskim dužnostima, pa će se svaka dužnost, i velika i mala, obavljati s radosnim srcem.“ – The Adventist Home, str. 433.

c. Koji cilj svi trebamo imati za naše obitelji? Matej 5:14-16.

„Ostvarenje jedinstva najvažniji je zadatak kršćana u jednom domu. Taj posao trebaju proširiti i na susjede koji žive oko njih. Oni koji su primili svjetlost trebaju joj dopustiti da svijetli jasnim zrakama. Njihove riječi, prožete Kristovom ljubavlju, trebaju biti miris životni za život.

„Što su članovi obitelji čvršće sjedinjeni u svom poslu u domu, utoliko će uzvišeniji i korisniji biti utjecaj koji će otac i majka, sinovi i kćeri vršiti na bližnje oko sebe.“ – The Adventist Home, str. 37.


Srijeda 13. prosinca

4. BITI SLIČAN KRISTU U CRKVI

a. Kakav stav trebamo imati prema drugima? Filipljanima 2:3. Kako ovaj stav također otkriva naše pouzdanje u Krista?

„Ne zato što smo sami pravedni, već upravo zato što smo ovisni, grešni, zabludjeli i bespomoćni, moramo se osloniti na Kristovu pravednost, a ne na svoju vlastitu.“ – In Heavenly Places, str. 23.

b. Kakvo posebno poštovanje trebamo imati prema onome tko je s nama u vjeri? Rimljanima 12:10.

„Kao što se članovi jedne vjerne obitelji brinu jedan za drugog, poslužuju bolesne, pomažu slabima, poučavaju neupućene i upućuju neiskusne, tako neka i oni koji su 'domaći u vjeri' međusobno snose brigu za nemoćne kao i za one koji su u oskudici. Ne smijemo ih zanemariti ni pod kojim prilikama i okolnostima.“ – Zdravlje i sreća, str. 201.

„Moramo zadobiti onu mjeru Kristove blagodati koja će nam omogućiti da živimo zajedno u ljubavi i jedinstvu u ovom životu, inače nikada nećemo biti u mogućnosti živjeti zajedno u životu koji će doći.“ – This Day With God, str. 372.

„Što se više približavamo Kristu bit ćemo bliži jedan drugome. Bog se proslavlja kad se Njegov narod sjedini u zajedničkom radu.“ – The Adventist Home, str. 179.

c. Što dokazuje da smo kao članovi crkve primili Krista i da se posvećujemo? Ezekiel 20:12. Što se događa kada propustimo Kristovu pravednost učiniti svojom?

„Od svih ostalih propisa koji su bili dati Hebrejima subota ih je najviše odvajala od okolnih naroda. Bog je odredio da svetkovanje subote označuje Hebreje kao Njegove poklonike. Ona je bila simbol njihovog odvajanja od idolopoklonstva i njihove veze s istinitim Bogom. Međutim, da bi subotu držali svetom, ljudi i sami moraju biti sveti. Oni kroz vjeru moraju postati sudionici u Kristovoj pravednosti...

Kad su se Hebreji odvojili od Boga i propustili vjerom prihvatiti Kristovu pravednost, subota je za njih izgubila svoj smisao.“ – Želja vjekova, str. 283.


Četvrtak 14. prosinca

5. PRAVI MISIONARI SVIJETU

a. Kako zaista možemo predstavljati Krista i Njegovu pravednost našim bližnjima? Ivan 15:4,5.

„Našim riječima i djelima možemo otkriti silu istine koja preobražava karakter. Svatko od nas može otkriti da ovisi o Kristovoj pravednosti, ne o našoj vlastitoj formiranoj pravednosti. Možemo prebivati u Kristu kao loze u čokotu imajući tako živu vezu s Njim da nam je radost raditi kao što je On radio, biti pomoć i blagoslov našoj braći. Možemo raditi Kristova djela, čineći ono što je Njemu ugodno.“ – Ellen White 1888 Materials, str. 137, 138.

b. Koju se Božju osobinu trebamo truditi pokazivati u našem kontaktu s bližnjima? Psalam 119:88; 69:16.

„Mi moramo zaboraviti sebe i uvijek tražiti prilike čak i male, da bismo pokazali zahvalnost za dobro koje smo primili od drugih; moramo tražiti prilike da druge ohrabrimo i da im svojim nježnim postupcima i malim djelima ljubavi olakšamo i skinemo njihove terete. Ove promišljene uslužnosti, koje počinju u našoj obitelji, prelaze obiteljski krug i pomažu da se uveća opća životna sreća. Zanemarivanje ovih malih djela prouzrokuje gorčinu i jad u životu...

Nemoguće je biti u zajednici s Kristom a pokazivati neljubaznost prema drugima i zanemarivati njihova prava.“ – The Adventist Home, str. 428.


Petak 15. prosinca

PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE:

1. Gdje trebamo tražiti prihvaćanje od Boga?

2. Kako Isus prašta grešniku? Koliko je potpun ovaj oprost?

3. Gdje trebamo započeti svoje djelo kao kršćani i što to uključuje?

4. Ako ne uspijevamo živjeti u ljubavi i jedinstvu sa svojom braćom ovdje, kakvu nadu imamo za budući život? Kako se trebamo ophoditi prema drugima?

5. Kako možemo pokazati Božju ljubav prema drugima? O čemu svjedoči naša neljubaznost prema bližnjima?

 <<    >>