Back to top

Sabbath Bible Lessons

Opravdanje Vjerom

 <<    >> 
12. lekcija Subota, 23. prosinca 2017.

Potpuni u Kristu

„I da budete ispunjeni u Njemu koji je glava svakom poglavarstvu i vlasti.“ – Kološanima 2:10.

„Vjerom u Krista svaki nedostatak karaktera može se ukloniti, svaka mrlja se očistiti, svaka mana popraviti, svaka vrlina razviti.“ – Odgoj, str. 257.

Pročitati:   Mind, Character, and Personality, vol. 1, str. 27–37. 

Nedjelja 17. prosinca

1. POZVANI NA SAVRŠENSTVO

a. Što smo od Isusa pozvani biti u ovom svijetu? Matej 5:48.

„Božji ideal za Njegovu djecu je viši no što i najviša ljudska misao može shvatiti. 'Budite vi dakle savršeni, kao što je savršen Otac vaš nebeski.' Ta zapovijed je i jedno obećanje. Plan otkupljenja sadrži naše potpuno izbavljenje od sile sotone. Krist dušu koja se kaje uvijek odvaja od grijeha. On je došao uništiti djela đavolja i omogućio je da Sveti Duh bude dat svakoj duši koja se kaje kako bi se sačuvala od grijeha.“ – Želja vjekova, str. 311.

b. S čijim likom naš život treba biti potpuno usklađen? Rimljanima 8:29.

„Idealan kršćanski karakter sličan je Kristovom. Kao što je Sin čovječji u svom životu bio savršen, tako i Njegovi sljedbenici trebaju biti savršeni u svom životu. Isus je u svemu bio sazdan slično svojoj braći. Postao je tijelo kao što smo i mi. Bio je gladan, žedan i umoran. Hranio se jelom i krijepio se snom. Dijelio je sudbinu čovjeka, ali je ipak bio bezgrešni Sin Božji. Bio je Bog u tijelu. Njegov karakter mora postati naš.“ – Želja vjekova, str. 311.


Ponedjeljak 18. prosinca

2. POTPUNI U KRISTU SADA

a. Koje ohrabrenje nam se daje nakon što iskusimo oprost grijeha i novo rođenje? Kološanima 2:10.

„Mi nikada ne možemo dostići savršenstvo svojim dobrim djelima. Duša koja vjerom gleda u Isusa odbacuje svoju pravednost. Ona sebe smatra nesavršenom, svoje pokajanje nedovoljnim, svoju najjaču vjeru slabom, svoju najdragoceniju žrtvu skromnom i ponizno pada na koljena u podnožju križa. Ali, glas joj se obraća iz riznice Božje Riječi. Iznenađena, ona čuje poruku: 'Da budete ispunjeni u Njemu' (Kološanima 2:10). I tako duša nalazi svoj mir. Ne mora se više truditi da nađe neku dostojnost u sebi, neko zaslužno djelo kojim bi stekla Božju naklonost.“ – Faith and Works, str. 107, 108.

b. Budući da smo opravdani vjerom, u kakvom stanju trebamo nastaviti hoditi? Kološanima 4:12 (posljednji dio).

„Gospod Isus djeluje preko Svetoga Duha, jer je Sveti Duh Njegov predstavnik. Preko Njega Isus udahnjuje duhovni život u dušu, oživljujući njene snage na dobro, čisteći je od moralne prljavštine, čineći je prikladnom za svoje kraljevstvo. Isus ima na raspolaganju velike blagoslove koje želi izliti, bogate darove koje želi razdijeliti ljudima. On je divni Savjetnik, beskrajan po mudrosti i snazi; i ako budemo priznali silu Njegovog Duha, bit ćemo savršeni u Njemu. Kakva li je to uzvišena misao! U Kristu 'živi svaka punina Božanstva tjelesno. I da budete ispunjeni u Njemu' (Kološanima 2:9,10).“ – Naše visoko zvanje, str. 152.

c. Što Krist, kao naš Posrednik, nikad ne prestaje činiti za one koji vjerom prebivaju u Njemu? Hebrejima 7:25 (posljednji dio).

„Krist je sada u nebeskoj svetinji nad svetinjama i pred Ocem se zalaže za nas. Nijednog trenutka On se ne prestaje potpuno poistovjećivati sa svojim narodom, čije interese zastupa pred Bogom. Ali iako smo tako zastupljeni pred Ocem, ne smijemo se usuditi, previše računajući na Njegovu milost, postati bezbrižni i ravnodušni, popuštajući vlastitim željama i sklonostima. Krist nije sluga grijehu. Mi smo potpuni u Njemu, primljeni u Ljubljenome, samo onda ako vjerom i ostanemo u Njemu.“ – Faith and Works, str. 107.


Utorak 19. prosinca

3. PRIHVATLJIVA POSLUŠNOST DANAS

a. Koju ključnu istinu o našim naporima da udovoljimo Bogu trebamo razumjeti? Filipljanima 2:12,13.

„Onaj tko pokušava dosegnuti nebo vlastitim djelima vršeći zakon, pokušava nemoguće. Čovjek ne može biti spašen u neposlušnosti, ali njegova djela ne bi trebala biti samo njegova; Krist treba raditi u njemu da hoće i čini ono što Mu je ugodno. Kada bi se čovjek mogao spasiti vlastitim djelima, mogao bi u sebi naći nekakav razlog za radost. Pokušaj čovjeka da zadobije spasenje svojom vlastitom snagom prikazan je Kainovom žrtvom. Sve što je čovjek u stanju učiniti bez Krista ukaljano je sebičnošću i grijehom; ali ono što se čini kroz vjeru, prihvatljivo je Bogu. Kad se trudimo zadobiti nebo kroz Kristove zasluge, tada duša napreduje. Gledajući na Isusa, Začetnika i Svršitelja naše vjere, možemo napredovati iz snage u snagu, iz pobjede u pobjedu; jer je Božja milost kroz Krista osigurala naše potpuno spasenje.“ – Odabrane poruke 1, str. 349.

b. Čiji napori i vjerske službe nisu mogle biti od Boga prihvaćene i zašto? Luka 18:11,12.

c. Kako su naša dobra djela jedino prihvaćena pred Bogom? Hebrejima 7:25.

„Vjerske službe, molitve, slavljenje, pokajnička priznanja grijeha, uzdižu se od istinskih vjernika poput tamjana do nebeske svetinje, no budući da prolaze kroz iskvarene ljudske kanale, toliko su okaljani da pred Bogom ne mogu imati nikakvu vrijednost ako ne budu očišćeni krvlju. Ne uzdižu se u besprijekornoj čistoći, i ako ih Posrednik, koji se nalazi s desne strane Bogu, ne očisti i ne iznese u svojoj pravednosti, ne mogu biti prihvatljivi Bogu. Sav tamjan iz zemaljskih svetinja mora biti obogaćen kapima Kristove krvi koja čisti. On pred Ocem drži kadionicu vlastitih zasluga u kojoj nema nikakve mrlje zemaljske pokvarenosti. U tu kadionicu On sakuplja molitve, slavljenje i priznanja svojeg naroda, te s njima stapa vlastitu besprijekornu pravednost. Tada se tamjan, omirisan zaslugama Kristove žrtve pomirenja, uzdiže pred Bogom savršeno i u potpunosti prihvatljiv. Tada dobivamo natrag milostive odgovore.“ – Odabrane poruke 1, str. 329.


Srijeda 20. prosinca

4. BITI SAVRŠEN DANAS

a. Boraveći u Kristu, s potpunim uvjerenjem da smo prihvaćeni pred Bogom, što sada trebamo raditi? Hebrejima 6:1.

„Nećemo nikada moći ugledati našeg Gospoda u miru, ako naše duše nisu besprijekorne. Moramo odražavati savršen Kristov lik. Kao što je veliki apostol rekao, moramo doći 'u mjeru rasta visine Kristove.' Do takvog stanja nikad nećemo doći bez usrdnih napora. Ako želimo dostići savršenstvo kršćanskog karaktera, moramo se svakodnevno boriti protiv vanjskog zla i unutrašnjeg grijeha.“ –Selected Messages 3, str. 148.

b. U našim najboljim naporima da kao vjernici budemo poslušni Bogu, gdje leži naša sposobnost da to izvršimo? 2 Korinćanima 3:5.

„Krist je naš uzor, savršen i svet uzor koji smo dobili da ga slijedimo. Nikada nećemo biti kao uzor; ali Ga možemo oponašati i slijediti prema svojim sposobnostima.“ – Ye Shall Receive Power, str. 369.

„Kada se u srcu nalazi želja za poslušnošću Bogu, kada se ulažu napori u tom smjeru, Isus prihvaća tu namjeru i trud kao ono najbolje što je čovjek u stanju ponuditi, te svojom vlastitom Božanskom zaslugom nadoknađuje ono što čovjeku nedostaje.“ – Odabrane poruke 1, str. 382.

„Krist voli svoju djecu, čak i kad griješe... On ih budno promatra, i kad oni daju sve od sebe, obraćajući se Bogu za pomoć, budite sigurni da će takva služba, iako nesavršena, biti prihvaćena.“ – Selected Messages 3, str. 196.

c. Dok napredujemo k savršenstvu, što Sveti Duh izlijeva u naše srce? Na što će nas to navesti da činimo? Rimljanima 5:5; 1 Ivanova 3:18.

„Savršenstvo kršćanskog karaktera postiže se samo neprekidnom težnjom kršćanina da pomogne drugima i da im posluži na blagoslov.“ – Djela apostola, str. 551.

„Tamo gdje ima vjere, pojavljuju se dobra djela. Posjećuju se bolesni, siromašni su zbrinuti, siročad i udovice nisu zanemareni, goli su odjeveni, gladni su nahranjeni. Krist je hodio čineći dobro, i kada su ljudi ujedinjeni s Njime, oni ljube Božju djecu a krotkost i istina upravljaju njihovim koracima.“ – Odabrane poruke 1, str. 398.


Četvrtak 21. prosinca

5. NAŠA SIGURNOST SPASENJA

a. Koliko je potpun oprost grijeha ponuđen pokajničkom grešniku?

1 Ivanova 1:9.

„Kroz žrtvu prinesenu u naše ime, grijesi mogu biti oprošteni u potpunosti. Mi ne ovisimo o onome što čovjek može učiniti; naše je pouzdanje u onome što Bog može učiniti za čovjeka kroz Krista. Kada se u potpunosti predamo Bogu i vjerujemo bez zadrške, Kristova krv čisti nas od svih grijeha. Savjest tada može biti oslobođena od osude. Kroz vjeru u Njegovu krv svi mogu postati savršeni u Kristu Isusu. Hvala Bogu da se tu radi o stvarima koje su moguće. Mi možemo zadobiti posvećenje. Možemo uživati Božju naklonost. Ne trebamo se plašiti mislima kako Krist i Bog gledaju na nas, već trebamo misliti o tome kako Bog gleda na Krista, našeg Zamjenika... Onome koji se kaje i vjeruje Gospod pokazuje kako Krist prihvaća predanje njegove duše koju će oblikovati i ukrasiti da bude nalik Njegovoj.“ – Odabrane poruke 2, str. 32, 33.

b. Kakvu sigurnost imamo u Božju sposobnost da nas spasi od grijeha danas? Juda 1:24; Filipljanima 1:6.

„Kad Krist vlada u nama onda je srce čisto i potpuno slobodno od grijeha. U životu se tada u potpunosti otkriva slava i savršenstvo onoga što evanđelje može učiniti za čovjeka. Primanje Spasitelja donosi savršeni mir, savršenu ljubav i savršenu sigurnost. Ljepota i miomiris karaktera Kristovog, otkriveni u životu, predstavljaju potvrdu da je Bog zaista poslao svoga Sina u svijet da bude njegov Spasitelj.“ – Kristove priče, str. 420.


Petak 22. prosinca

PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE:

1. Objasnite kako riječi „budite dakle savršeni“ predstavljaju i zapovijed i obećanje.

2. Zašto je Kristovo posredovanje toliko važno za nas danas?

3. Što je potrebno da bi sva naša djela danas mogla biti prihvaćena pred Bogom?

4. Što biti savršen danas praktično znači za vjernika?

5. Kako danas možemo imati savršenu sigurnost spasenja?

 <<    >>