Back to top

Sabbath Bible Lessons

Opravdanje Vjerom

 <<    >> 
10. lekcija Subota, 9. prosinca 2017.

Posvećenje

„Kao poslušna djeca, ne vladajući se po prvim željama u svom neznanju, nego po Svecu koji vas je pozvao, i vi budite sveti u svemu življenju. Jer je pisano: Budite sveti, jer sam Ja svet.“ – 1. Petrova 1:14-16.

„Djelo preobraženja iz neposvećenosti u svetost neprekidan je i trajni zadatak. Bog iz dana u dan stalno radi na oplemenjivanju ljudi, ali i čovjek sa svoje strane treba surađivati s Njim, ustrajno se trudeći u sebi razviti dobre navike.“ – The Review and Herald, .

Pročitati:   Djela apostola, 557-567. 

Nedjelja 3. prosinca

1. NJEGOV NAROD MORA BITI SVET

a. Koja Božja osobina prožima nebo a moraju je imati svi koji žele ući u Njegovu prisutnost? 1 Petrova 1:14-16.

„Božja pravednost je apsolutna. Ta pravednost odlika je svih Njegovih djela i svih Njegovih zakona. Božji narod mora biti nalik Njemu. Kristov život treba se otkriti u životu Njegovih sljedbenika. U svim Njegovim javnim i privatnim postupcima, u svakoj riječi i djelu, mogla se vidjeti praktična pobožnost a ta pobožnost treba se pokazati i u životu Njegovih učenika.“ –Odabrane poruke 1, str. 198.

„Bog ne može podnijeti prisutnost grijeha. Grijeh je ono što Bog mrzi... Svetost je temelj Božjeg prijestolja; grijeh je suprotan svetosti; grijeh je razapeo Božjeg Sina. Kad bi ljudi mogli sagledati kako je grijeh odvratan, ne bi mu popuštali, niti bi se na njega navikavali. Promijenili bi se u životu i karakteru. Svladali bi tajne slabosti. Ako hoćete biti sveti na nebu, morate prvo biti sveti na zemlji.“ – Svjedočanstva za propovjednike, str. 145.

b. Što je od početka bila Božja namjera za čovjeka? Što nam Sveto Pismo kaže o Božjoj volji za nas? Efežanima 1:4; 1 Solunjanima 4:3.


Ponedjeljak 4. prosinca

2. PRIPISANA I DODIJELJENA PRAVEDNOST

a. Koje posvećenje nije djelo trenutka, već djelo koje traje (proces)? Koji su koraci potrebni kako bismo dostigli ovaj cilj? Hebrejima 6:1; Filipljanima 3:13,14; 2 Petrova 1:5-10.

„Sveto Pismo jasno pokazuje da djelo posvećenosti napreduje postepeno. Kada grešnik, obrativši se, nađe mir s Bogom kroz Kristovu krv otkupljenja, tada je kršćanski život tek započeo. Tada on seže 'do savršenstva', do uzrasta 'savršenog čovjeka, mjere rasta visine Kristove' (Efežanima 4:13). Apostol Pavle kaže: 'Jedno pak velim: ono što je za mnom, zaboravljam, za onime što je preda mnom sežem, prema cilju težim, k nagradi uzvišenoga poziva Božjega u Kristu Isusu' (Filipljanima 3:13,14). A Petar nam predočava stepenice, kojima se do biblijske posvećenosti zaista može stići: I, uz to, sa svom revnošću pridodajte svojoj vjeri krepost, kreposti znanje znanju uzdržljivost' (2 Petrova 1:5,6).“ – Vjekovni sukob, str. 470.

„Način na koji trebamo graditi svoje spasenje jasno je opisan u petom poglavlju 2. Petrove poslanice. Milosti stalno treba dodavati milost i dok to budemo činili, Bog će za nas raditi na umnožavanju milosti.“ – The Review and Herald, .

b. Što je za nas učinjeno Kristovom milošću, i što će biti svakodnevno iskustvo onih u kojima Krist boravi? Rimljanima 5:10.

„Opravdanje znači spašavanje duše od prokletstva, tako da može postići posvećenost, a kroz posvećenost nebeski život. Opravdanjem se savjest, očišćena od mrtvih djela, osposobljava za to da primi blagoslove posvećenja.“ – Komentari biblijskih tekstova, tom 7. str. 908.15.

„Unutrašnja pravednost se otkriva izvana. Tko nju ima neće biti grub i bez sućuti. Naprotiv, on iz dana u dan raste u Kristovo obličje, iz sile u silu. Tko je posvećen istinom, on zna vladati sobom. On slijedi Kristov primjer dok slava ne zamijeni milost. Pravda koja nas opravdava, nama se uračunava; a pravda koja nas posvećuje, nama se daje. Prva nam daje pravo na nebo a druga nas osposobljava za nebo.“ – The Review and Herald, .


Utorak 5. prosinca

3. DJELO POSVEĆENJA

a. Budući da imamo Kristovu pripisanu pravednost, koliko temeljito djelo posvećenja treba biti izvršeno i s kojim ciljem? 1 Solunjanima 5:23.

„Naše posvećenje je djelo Oca, Sina i Svetog Duha. To je ispunjenje Božjeg zavjeta učinjenog s onima koji su se obvezali stupiti u sveto srodstvo s Ocem, Sinom i Svetim Duhom. Jeste li rođeni nanovo? Jeste li postali nova bića u Kristu Isusu? Onda nastojte surađivati s te tri velike nebeske sile koje toliko rade u vašu korist.“ – Komentari biblijskih tekstova, tom 7. str. 908.11.

„Kroz djelovanje Svetog Duha, posvećenje istinom, vjernik postaje prikladan za nebeske dvore; jer Krist djeluje u nama, i na nama počiva Njegova pravednost. Bez toga nijedna duša neće dobiti pravo na nebo. Ne bismo mogli uživati u nebu kada utjecajem Duha i Kristovom pravednošću ne bismo postali prikladni za njegovo sveto okruženje.“ – Odabrane poruke 1, str. 395.

b. Kako se to postiže? Koju ulogu u tome ima grešnik? Titu 3:5.

„Kada se duša preda Kristu, tada novim srcem zavlada nova sila. Izvrši se promjena koju čovjek svojim silama nikad ne može ostvariti. To je potpuno natprirodna pojava koja unosi jedan natprirodan element u ljudsku prirodu.“ – Želja vjekova, str. 324.

„No iako je Krist sve, trebamo poticati svakog čovjeka na neumornu marljivost. Treba se truditi, boriti se, mučiti se, bdjeti i moliti se kako nas lukavi neprijatelj ne bi nadvladao. Sila i milost kojom to možemo postići dolaze od Boga i na nama je da neprestano vjerujemo u Onoga koji je u stanju spasiti svakoga tko priđe Bogu kroz Njega. Nikada ni na koga nemojte ostaviti dojam da čovjek treba učiniti malo ili ništa; nasuprot tome, podučavajte ljude da surađuju s Bogom kako bi mogli uspješno pobijediti.“ – Odabrane poruke 1, str. 381.


Srijeda 6. prosinca

4. BIBLIJSKO POSVEĆENJE

a. Što je biblijsko posvećenje? Što ono podrazumijeva? 1 Solunjanima 3:13.

„Riječju Božjom i posredstvom Njegovog Svetog Duha otkrivaju se ljudima velika, u Božjem zakonu utjelovljena načela pravednosti. A budući da je Božji zakon 'svet, pravedan i dobar' i predstavlja prijepis božanskog savršenstva, to znači da će i karakter oblikovan pokoravanjem ovom zakonu biti svet. Krist je savršeni primjer ovakvog karaktera. On kaže: 'Ja održah zapovijedi Oca svog' (Ivan 15:10). 'Jer Ja svagda činim što je Njemu ugodno' (Ivan 8:29). Kristovi sljedbenici trebaju postati slični Njemu – milošću Božjom oni trebaju razvijati karakter koji će biti u skladu s načelima Njegovog svetog zakona. To je biblijska posvećenost.“ – Vjekovni sukob, str. 469.

„Posvećenost istaknuta u Svetom Pismu obuhvaća cijelo biće – duh, dušu i tijelo.“ – Vjekovni sukob, str. 473.

b. Što će biti iskustvo istinski obraćenog vjernika? Što takav vjernik čini odgovarajući na poziv na pokajanje? 1 Korinćanima 15:57.

„Kršćanin može čuti došaptavanja koja potiču na grijeh, ali on će neprekidno voditi borbu protiv toga. Tu je neophodna Kristova pomoć. Tada se ljudskoj slabosti pridružuje božanska snaga a vjera može uskliknuti: 'A Bogu hvala koji nam dade pobjedu kroz Gospoda našeg Isusa Krista' (1 Korinćanima 15:57).“ – Vjekovni sukob, str. 469, 470.

„Pokajanje ne može biti iskreno ako nije praćeno i preobraženjem. Kristova pravednost nije ogrtač kojim se trebaju pokriti nepriznati i nepobijeđeni grijesi, nego jedno životno načelo koje preobražava karakter i upravlja životom. Svetost znači nepodijeljena odanost Bogu, znači potpuno potčinjavanje srca i života nebeskim načelima.“ – Želja vjekova, str. 555, 556.

„Nitko ne može biti živi kršćanin ako svakodnevno ne stječe osobno iskustvo u pobožnosti i ako se svakodnevno ne odriče sam sebe, vedro noseći križ i slijedeći Krista. Svaki pravi kršćanin svakodnevno mora napredovati u božanskom životu. I dok napreduje ka savršenstvu, on svakodnevno doživljava obraćenje u Bogu i to obraćenje neće biti završeno sve dok ne dostigne savršenstvo kršćanskog karaktera, potpunu spremnost za dobivanje besmrtnosti.“ – Svjedočanstva za crkvu, sv. 2, str. 505.


Četvrtak 7. prosinca

5. DOKAZ POSVEĆENJA

a. Kakvo je iskustvo srca u kome je izvršeno djelo posvećenja? Što će takvima biti posebna radost? Psalam 119:14-16.

„Prava poslušnost uvijek dolazi iz srca. To znači surađivati s Kristom svim srcem. Ako Mu se predamo, On naše misli i ciljeve toliko poistovjećuje sa svojima, a naše srce i um usklađuje sa svojom voljom do te mjere da pokoravajući se Njemu zapravo postupamo u skladu sa svojim pobudama. Naša volja postaje oplemenjena i posvećena a naša najveća radost sastoji se u tome da služimo Njemu. Kad upoznamo Boga onako kako imamo mogućnosti da Ga upoznamo, naš život je tada život neprekidne poslušnosti. Zato što poznajemo i cijenimo Kristov karakter i zato što održavamo stalnu zajednicu s Bogom, grijeh nam postaje sve više mrzak i odvratan.“ – Želja vjekova, str. 668.

b. Što je dokaz ovakvog posvećenja? Kako grešnik koji se kaje zna pravi put? 1 Ivanova 2:3-6.

„Unutrašnja pravednost otkriva se izvana. Tko nju ima neće biti grub i bez sućuti. Naprotiv, on iz dana u dan raste u Kristovo obličje, iz sile u silu. Tko je posvećen istinom, on zna vladati sobom. On slijedi Kristov primjer dok slava ne zamijeni milost.“ – The Review and Herald, .


Petak 9. prosinca

PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE:

1. Što znači biti svet?

2. Objasnite razliku između pripisane i dodijeljene pravednosti.

3. Na koji se način vrši djelo posvećenja?

4. Što je posljedica istinskog posvećenja?

5. Što je dokaz da je duša posvećena?

 <<    >>