Back to top

Sabbath Bible Lessons

Hearing the Voice of God

 <<    >> 
Les 9 SABBAT, 29 augustus 2015

PAS OP VOOR EIGENWIJSHEID!

“Dient de Heere met vreze, en verheugt u met beving. Kust de Zoon, opdat Hij niet toorne, en gij op de weg vergaat, wanneer Zijn toorn maar een weinig zou ontbranden. Welgelukzalig zijn allen, die op Hem betrouwen” (Psalm 2:11-12).

“Wanneer de Heilige Geest een beroep doet op het hart, schuilt onze enige veiligheid in onmiddellijke gehoorzaamheid… Het is gevaarlijk om uit te stellen gehoorzaam te zijn. Misschien wordt u nooit meer uitgenodigd.” –Lessen uit het Leven van Alledag, blz. 169.

Aanvullende studie:   Patriarchen en Profeten, blz. 565-568. 

ZONDAG 23 augustus

1. DE KONING DIE WEIGERDE TE LUISTEREN

A. Hoe sprak God tot de koning van Egypte? Exodus 5:1; 6:10-11.

“God sprak tot de Egyptische koning door de mond van Mozes en gaf hem de meest treffende bewijzen van goddelijke macht; maar de vorst weigerde hardnekkig het licht, dat hem tot berouw zou hebben gebracht. God zond geen bovennatuurlijke kracht om het hart van de opstandige koning te verharden, maar toen Farao de waarheid tegen stond, werd de Heilige Geest teruggetrokken en hij werd overgelaten aan de duisternis en ongeloof, die hij had gekozen.” –The Review and Herald, 20 juni 1882.

B. Verwachtte God, dat Farao zou luisteren? Exodus 3:19.

“God spreekt tot de mens door Zijn dienstknechten, waarschuwt, vermaant en bestraft de zonde. Hij geeft een ieder de gelegenheid om zijn dwalingen te verbeteren, voor ze vastgeroest raken in het karakter; maar als men weigert zich te laten gezeggen, komt geen goddelijke macht tussenbeide om in te gaan tegen de handelingen van de mens. Hij vindt het steeds gemakkelijker om dezelfde weg te volgen. Hij verhardt zijn hart tegen de invloed van de Heilige Geest. Een verder verwerpen van het licht brengt hem daar, waar een krachtiger invloed niet langer in staat zal zijn een blijvende indruk achter te laten.” –Patriarchen en Profeten, blz. 234.


MAANDAG 24 augustus

2. DE PRIJS VAN OPSTANDIGHEID

A. Wat was het eerste antwoord van Farao aan God? Exodus 5:2.

“Het zaad van de opstand, dat hij (Farao) zaaide, toen hij het eerste wonder verwierp, droeg vrucht. Toen hij zijn eigen weg bleef volgen en steeds hardnekkiger werd, werd zijn hart steeds harder, tot hij eindelijk neerzag op de koude, dode gezichten van de eerstgeborenen.” –Patriarchen en Profeten, blz. 234.

B. Hoe vasthoudend was God in het spreken tot Farao? Exodus 7:15-18; 8:1-2, 20-21; 9:1-3, 13; 10:3-4. Wie moedigde Farao aan om naar God te luisteren? Exodus 8:19; 10:7.

“De Heer gaf Farao bewijs van Zijn macht door tekenen en wonderen voor hem uit te werken. De grote IK BEN maakte Farao bekend met Zijn machtige werken, toonde hem, dat Hij de heerser van hemel en aarde was, maar de koning koos ervoor om de God des hemels te trotseren. Hij was niet bereid zijn trots, koppig hart te breken ook niet voor de Koning der koningen, zodat hij het licht zou kunnen ontvangen; want hij was vastbesloten zijn eigen weg te gaan en zijn opstand uit te voeren. Hij koos ervoor om zijn eigen wil te doen en het bevel van God terzijde te stellen en het aan hem gegeven bewijs, dat Jehova boven alle goden der volken stond, boven alle wijze mannen en tovenaars, die alleen diende om zijn geest te verblinden en zijn hart te verharden.” –Conflict and Courage, blz. 89.

C. Wat zou God gedaan hebben, als Farao zich had bekeerd? 2 Petrus 3:9.

“Had Farao het bewijs van Gods macht, gegeven in de eerste plaag, aanvaard, dan zou hem al de oordelen, die volgden, bespaard zijn gebleven. Maar zijn vastbesloten koppigheid vroeg om nog grotere vertoning van de macht van God, en plaag volgde op plaag, totdat hij uiteindelijk werd geroepen om te kijken naar het dode gezicht van zijn eigen eerstgeborene en die van zijn familie; terwijl de kinderen Israëls, die hij als slaven had beschouwd, ongedeerd bleven door de plagen, onaangetast door de verderfengel. God maakte het duidelijk, op wie Zijn gunst rustte, wie Zijn volk was.” –Conflict and Courage, blz. 89.


DINSDAG 25 augustus

3. EEN WAARSCHUWING VOOR ONS

A. Welke waarschuwing moeten wij ter harte nemen van Farao’s weigering om naar God te luisteren? Hebreeën 3:12-13.

“Wie eenmaal heeft toegegeven aan de verleiding zal een tweede maal gemakkelijker toegeven. Elke herhaling van de zonde verzwakt de macht om weerstand te bieden, verblindt de ogen en verhardt het gevoel. Elk zaad van toegeeflijkheid, dat gezaaid is, zal vrucht dragen. God doet geen wonder om de oogst tegen te houden. ‘Wat de mens zaait, zal hij ook oogsten’ (Galaten 6:7). Wie een verstoktheid als een ongelovige openbaart, en onverschillig is voor Gods waarheid, oogst slechts datgene, wat hij zelf gezaaid heeft. Op deze wijze komen velen ertoe met kille onverschilligheid te luisteren naar de waarheden, die eenmaal de ziel hebben ontroerd. Ze hebben onachtzaamheid en weerstand tegen de waarheid gezaaid en de oogst, die zij binnenhalen, is overeenkomstig.

Zij, die een onrustig geweten stillen met de gedachte, dat ze hun verkeerde leefwijze kunnen veranderen, wanneer ze dat wensen, dat ze kunnen spelen met de uitnodiging van genade, volgen deze weg met gevaar van hun leven. Ze menen, dat ze, na hun invloed te hebben gebruikt voor de grote opstandeling, in een moment van dreigend gevaar, van leider kunnen veranderen. Maar zo eenvoudig is dit niet. De ervaring, de opvoeding, de gesel van een leven vol zondig genot heeft het karakter dusdanig beïnvloed, dat ze dan het beeld van Jezus niet kunnen ontvangen… Genade had tussenbeide kunnen komen en hun de kans kunnen geven het licht te aanvaarden; maar nadat het licht lange tijd verworpen en veracht is, zal het ten slotte weggenomen worden.” –Patriarchen en Profeten, blz. 234-235.

“Een gekoesterde zonde zal, beetje bij beetje, het karakter verlagen, waardoor al zijn edeler krachten gebracht worden in onderwerping aan de slechte verlangens. De verwijdering van één bescherming van het geweten, het toegeven aan één slechte gewoonte, één verwaarlozing van de hoge eisen van plicht, vernietigt de verdediging van de ziel en opent de weg voor Satan om binnen te komen en ons op een dwaalspoor te leiden.” –Conflict and Courage, blz. 114.

B. Als wij beseffen, dat wij de geest van Farao hebben, wat moeten wij dan doen? Jesaja 27:5.

“Elke voorziening is getroffen voor onze zwakheden, alle mogelijke bemoediging ons aangeboden om tot Christus te komen.” –Lessen uit het Leven van Alledag, blz. 92.


WOENSDAG 26 augustus

4. DE GEVOLGEN VAN WEIGEREN TE LUISTEREN

A. Waarom deed Farao op het eind, wat God had gevraagd? Exodus 12:30-32.

B. Wie bedoelde God voordeel te geven door Zijn boodschappen aan Farao? Exodus 3:19-20.

“’Hierom laat Ik u bestaan, om u Mijn kracht te tonen’ (Exodus 9:16). God had hem (Farao) niet doen opstaan voor dit doel, maar Zijn voorziening had de gebeurtenissen zo geleid, dat hij op de troon zat in de tijd, die voor de bevrijding van Israëls was bepaald. Hoewel deze hooghartige dwingeland door zijn misdaden de genade van God had verbeurd, was zijn leven toch gespaard, zodat de Heer door zijn hardnekkigheid Zijn wonderen in het land van Egypte kon openbaren. Gods voorzienigheid leidt de gebeurtenissen. Hij had een barmhartiger koning op de troon kunnen plaatsen, die geen weerstand had durven bieden aan de machtige openbaringen van Gods macht. Maar in dat geval zou het doel van God niet bereikt zijn. Zijn volk mocht getuige zijn van de vernietigende wreedheid der Egyptenaren, zodat ze niet misleid zouden worden betreffende de ontaardende invloed van afgoderij. In Zijn handelwijze met Farao openbaarde de Here Zijn afschuw jegens afgoderij en Zijn vastbeslotenheid om wreedheid en verdrukking te bestraffen.” –Patriarchen en Profeten, blz. 233-234.

C. Als wij niet willen luisteren naar God, wat kunnen wij dan leren van Farao’s voorbeeld? Spreuken 1:24-28; Zacharia 7:11-12; Hebreeën 12:25.

“God zond Farao een boodschap van waarschuwing en barmhartigheid, maar hij weigerde de God des hemels te erkennen en wilde zich niet overgeven om aan Zijn geboden te gehoorzamen. Hij vroeg: ‘Wie is de Heere, Wiens stem ik gehoorzamen zou?’ (Exodus 5:2)…

Elk aanvullend bewijs van de kracht van God, dat de Egyptische vorst weerstond, dreef hem tot een sterker en hardnekkiger trotseren van God… Deze zaak is een duidelijk beeld van de zonde tegen de Heilige Geest… Geleidelijk aan trok de Heer Zijn Geest terug. Nam Zijn in toom gehouden kracht terug, Hij gaf de koning in de handen van de ergste van alle tirannen zelf.” –Conflict and Courage, blz. 89.


DONDERDAG 27 augustus

5. DE PROFEET DIE NIET WILDE LUISTEREN

A. Hoeveel keer probeerde God de aandacht van Bileam te trekken? Numeri 22:22-27.

B. Wat verhinderde Bileam om vlugger Gods boodschap te herkennen? 2 Petrus 2:20-21. Wanneer wij gedwarsboomd worden en geloven, dat dingen niet gaan op onze manier, probeert God misschien onze aandacht te trekken?

“Bileam was verblind voor de goddelijke tussenkomst, zodat hij niet wist, dat God hem de weg versperde.” –Patriarchen en Profeten, blz. 401.

“Een enkele gekoesterde zonde vergiftigde het gehele karakter van Bileam en veroorzaakte zijn vernietiging.” –Conflict and Courage, blz. 114.

“Wanneer iemand duidelijk een plicht ziet, laat hem dan niet de vrijheid nemen om tot God te gaan met de bede, dat hij verontschuldigd kan worden om deze uit te voeren. Hij moet liever, met een nederige, onderdanige geest, vragen om goddelijke kracht en wijsheid om aan de plichten te voldoen.” –Conflict and Courage, blz. 113.

“Wij zijn geneigd om naar mensen met ervaring te kijken als veilig voor de verlokkingen van zondig genot. Maar toch zien wij vaak, dat degenen, wiens vroegere leven voorbeeldig is geweest, worden meegesleept door de aantrekkelijkheden van zonde, en offeren hun door God gegeven volwassenheid op voor zelfvoldoening. Eerst aarzelen zij tussen de ingevingen van principes en hun neiging om een verboden koers te varen; maar de stroom van het kwaad blijkt uiteindelijk te sterk voor hun goede voornemens, zoals in het geval van de eens zo wijze en rechtvaardige koning Salomo.” –The Health Reformer, 1 juni 1878.


VRIJDAG 28 augustus

TERUGBLIK

1. Tegen hoeveel mensen spreekt God, die niet naar Hem willen luisteren?

2. Op welke manieren trotseren wij God, zoals Farao deed?

3. Wat moeten wij doen, als wij God hebben genegeerd?

4. Hoe verharden wij nu ons hart tegen God?

5. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen Farao en Bileam?

 <<    >>