Back to top

Sabbath Bible Lessons

Hearing the Voice of God

 <<    >> 
Les 2 SABBAT, 11 juli 2015

PRAKTISCH LUISTEREN

“Gij onverstandigen, verstaat kloekzinnigheid, en gij zotten, verstaat met het hart” (Spreuken 8:5).

“De stem van de plicht is de stem van God, een ingeboren, door de hemel gezonden gids. Of deze aangenaam of onaangenaam is, wij moeten de plicht, die direct op ons pad ligt, doen.” –The Review and Herald, 29 december 1910.

Aanvullende studie:   Testimonies 3, blz. 521-544. 

ZONDAG 5 juli

1. GODS STEM IN HET DAGELIJKS LEVEN

A. Wat is een gebruikelijke manier, dat God Zijn wil aan ons openbaart? Lukas 17:10. Kunnen wij veilig deze methode van Gods verbinding negeren?

“Niemand kan geloven met het hart aan gerechtigheid en rechtvaardiging door geloof verkrijgen, terwijl men doorgaat met het doen van de dingen, die het Woord van God verbiedt, of terwijl iedere bekende plicht verwaarloosd wordt.” –Selected Messages 1, blz. 396.

“Maar als hij tijdens zijn leven een hem bekende plicht naliet, was hij (Mozes) niet veilig; want dan konden Gods engelen hem niet bewaren.” –Patriarchen en Profeten, blz. 224.

“De plicht laat geen mededingers toe, sluit geen compromis met welke tegengestelde krachten ook. De meest dierbare vrienden en familieleden mogen niet staan tussen uw plicht en uw God. De stem van de plicht is de stem van God in onze ziel.” –The Review and Herald, 7 juni 1887.

B. Waarom was de meester ontevreden over de dienaar, aan wie hij één talent had gegeven? Matthéüs 25:26-27; Lukas 16:10.

“Door ontrouw in zelfs de kleinste dingen berooft de mens zijn Maker van de dienst, waarop Hij recht heeft.” –Lessen uit het Leven van Alledag, blz. 218.


MAANDAG 6 juli

2. WEIGEREN TE HOREN

A. Waarom wilde de rijke jongeling niet doen, wat Jezus hem had gevraagd te doen? Matthéüs 19:21-22. Welke twee instrumenten gebruikt God om ons onze plicht te leren?

“De man of vrouw, die de plaats verlaat, die God hem of haar heeft gegeven, om zijn eigen neiging te volgen, en handelt volgens zijn eigen bedachte plan, ontmoet teleurstelling, omdat hij zijn weg heeft gekozen in plaats van Gods weg.” –Sons and Daughters of God, blz. 175.

“Er zijn mensen, die hun plicht duidelijk zouden begrijpen, als hun plicht in overeenstemming was met hun natuurlijke neigingen. Reden en omstandigheden kunnen duidelijk op hun plicht wijzen, maar wanneer het pad van plicht niet overeenstemt met hun neigingen, worden deze bewijzen vaak opzijgezet. Dan zullen deze personen vrijpostig tot God gaan om hun plicht te leren. Maar God zal niet met Zich laten spotten. Hij zal deze personen toestaan de wensen van hun eigen hart te volgen.” –The Watchman, 1 september 1908.

“Die in dit leven geen eerbied hebben voor Gods geboden, zouden Zijn autoriteit niet eerbiedigen, wanneer ze in de hemel waren.” –Uit de Schatkamer der Getuigenissen 1, blz. 529.

B. Waarom kiest God soms ervan af te zien om ons Zijn wil te leren? Jesaja 59:1-2; Psalm 81:12-13; Johannes 7:17.

“Er is geen hulp voor man, vrouw of kind, die niet wil horen en de stem van de plicht gehoorzamen, want de stem van de plicht is de stem van God. De ogen, de oren en het hart zullen niet onder de indruk komen, als mannen en vrouwen weigeren acht te slaan op de goddelijke raad en de weg kiezen, die henzelf het meeste genoegen geeft.” –Sons and Daughters of God, blz. 175.

C. Wat is meestal de reden om niet naar God te luisteren? Deuteronomium 1:43; 1 Samuël 15:23.


DINSDAG 7 juli

3. GEEN MIDDELAAR NODIG

A. Moeten wij wachten, totdat iemand anders ons Gods wil leert? Jakobus 1:5-6.

“Maar wij mogen de verantwoordelijkheid voor onze plicht niet op de schouders van anderen leggen en afwachten, tot zij ons vertellen, wat wij moeten doen. We kunnen ons niet om raad afhankelijk stellen van mensen. De Here wil ons onze plicht even gaarne leren, als Hij dat anderen doet. Indien wij in geloof tot Hem gaan, zal Hij Zijn geheimnissen aan ons persoonlijk openbaren. Onze harten zullen dikwijls brandende zijn in ons, wanneer Iemand tot ons nadert om met ons te spreken, zoals Hij dat deed met Henoch. Zij, die besluiten om in geen enkel opzicht iets te doen, dat God mishaagt, zullen, nadat zij hun zaak aan Hem hebben voorgelegd, precies weten welke weg zij moeten volgen. En zij zullen niet alleen wijsheid ontvangen, maar ook kracht. Kracht om te gehoorzamen, te dienen, zal hun worden geschonken, zoals Christus dat heeft beloofd.” –De Wens der Eeuwen, blz. 585.

B. Wat is ons beloofd, als wij God vragen om leiding? Spreuken 3:5-7.

“Als verslagenheid komt of u aan moeilijkheden het hoofd moet bieden, zie dan niet naar mensen om hulp. Geef alles over aan God. Het gebruik om onze moeilijkheden aan anderen te vertellen maakt ons alleen maar zwak en helpt hen niet. Onze geestelijke zwakheden worden op hen gelegd, terwijl zij deze niet kunnen verlichten. Wij zoeken de kracht van dwalende, sterfelijke mensen, terwijl de kracht van de onfeilbare, oneindige God ons ter beschikking staat… Wij moeten veel minder vertrouwen stellen in wat mensen kunnen doen en veel meer vertrouwen op wat God voor elke gelovige kan doen. Hij wil graag, dat u naar Hem uitziet. Hij wil graag, dat u grote dingen van Hem verwacht. Hij wil u graag inzicht geven in zowel tijdelijke als eeuwige dingen. Hij kan het verstand scherpen. Hij kan tact en bekwaamheid geven.” –Lessen uit het Leven van Alledag, blz. 84.

“Heeft God niet gezegd, dat Hij de Heilige Geest zou geven aan hen, die daarom vragen? En is deze Geest geen werkelijke, waarachtige Gids? Sommige mensen schijnen bang om God aan Zijn Woord te houden, alsof dat een aanmatiging zou zijn. Ze bidden de Here om ons leiding te geven en zijn toch bang om beslag te leggen op Gods belofte en te geloven, wat wij over Hem hebben geleerd. Zolang we nederig tot onze hemelse Vader komen, bereid om te leren en ons te laten onderwijzen, behoeven we niet te twijfelen aan de vervulling van Gods eigen belofte.” –Bijbelkommentaar, blz. 198.


WOENSDAG 8 juli

4. GODS HOUDING TEN OPZICHTE VAN ONS

A. Wat zei Christus om Gods bereidheid te openbaren om ons persoonlijk Zijn wegen te leren? Matthéüs 7:7-11.

“God wil, dat Zijn kinderen om die dingen zullen vragen, die Hem in staat stellen om via hen Zijn genade aan de wereld te openbaren. Hij wil, dat zij Zijn raad zoeken en Zijn macht erkennen. Christus maakt liefdevol aanspraak op allen, voor wie Hij Zijn leven gegeven heeft; zij moeten Zijn wil gehoorzamen, als zij in de vreugde willen delen, die Hij bereid heeft voor allen, die hier Zijn karakter weerspiegelen. Het is goed voor ons, dat wij onze zwakheid voelen, want dan zullen wij de kracht en de wijsheid zoeken, die de Vader vol vreugde aan Zijn kinderen wil geven in hun dagelijkse strijd tegen de machten van het kwaad.” –Getuigenissen voor de Gemeente 9, blz. 273.

B. Hoe geduldig is God, als Hij probeert met ons verbinding te zoeken? Romeinen 14:5 (tweede deel); 2 Petrus 3:9.

C. Hoe geduldig moeten wij zijn met anderen in hun begrip van Gods wegen? Matthéüs 7:12; Éfeze 4:2; Lukas 6:37.

“Als Gods vrije werktuigen moeten allen Hem om wijsheid vragen. Wanneer degene, die nog moet leren, alles laat afhangen van de mening van een ander, en niet verder gaat dan het overnemen van zijn plannen, ziet hij de dingen alleen maar door de ogen van die persoon, en is tot zover slechts de echo van een ander. God behandelt mensen als verantwoordelijke wezens. Hij wil met Zijn Geest door het verstand werken, dat Hij de mens heeft gegeven, als die mens Hem tenminste de kans wil geven om te werken, en Zijn manier van handelen wil zien. Hij wil, dat iedereen zijn eigen verstand gebruikt en naar zijn eigen geweten luistert. Hij wil niet, dat de ene mens de schaduw van een ander wordt, en alleen de gedachten van de ander napraat…

De mens is ieder voor zich verantwoording verschuldigd aan God, en ieder moet doen, wat God hem ingeeft, niet wat de gedachten van anderen hem ingeven.” –Getuigenissen voor de Gemeente 5, blz. 590.

“Niemand mag heersen over de gedachten van een ander, of hem zijn plicht voorschrijven. God geeft aan iedere ziel vrijheid van denken en zijn eigen overtuiging na te volgen… ‘Ieder zij’ in alle zaken, waar het om een beginsel gaat, ‘voor zijn eigen besef ten volle overtuigd’.“ –De Wens der Eeuwen, blz. 476.


DONDERDAG 9 juli

5. HOE GOD INDRUKKEN GEBRUIKT

A. Wat is een andere manier, dat God tot ons spreekt om ons te laten leiden door de stem van de plicht? Jesaja 30:21. Hoe leidde God Maria door de indrukken van de Heilige Geest?

“Maria kende niet de volledige betekenis van haar liefdedaad. Zij kon haar aanklagers niet antwoorden. Zij kon niet verklaren, waarom zij die gelegenheid had uitgekozen om Jezus te zalven. De Heilige Geest had het plan voor haar gemaakt, en zij had aan Zijn aandrang gehoor gegeven. De Inspiratie verwaardigt zich niet een reden op te geven. Als een ongeziene persoonlijkheid spreekt hij tot geest en ziel, en zet het hart tot daden aan. Hij rechtvaardigt zichzelf.” –De Wens der Eeuwen, blz. 486-487.

“Een andere manier, waarop Gods stem gehoord wordt, is door het beroep, dat Zijn Heilige Geest doet, dat het hart aangrijpt en in het karakter tot uiting komt.” –Getuigenissen voor de Gemeente 5, blz. 418.

“Het geweten is de stem van God, die gehoord wordt te midden van het conflict van menselijke hartstochten; wanneer deze wordt weerstaan, wordt de Geest van God bedroefd.” –Getuigenissen voor de Gemeente 5, blz. 101.

“God spreekt tot ons door de werken van Zijn voorzienigheid en door de invloed, die Zijn Geest op ons hart uitoefent.” –Schreden naar Christus, blz. 103.

B. Naar welke standaard moeten wij onze indrukken afwegen? Jesaja 8:20.

“De Bijbel … stippelt de plicht van de mens uit in elke omstandigheid des levens.” –Uit de Schatkamer der Getuigenissen 1, blz. 529.

“Als u over één of ander onderwerp twijfelt, moet u eerst de Schriften raadplegen.” –Getuigenissen voor de Gemeente 5, blz. 418.


VRIJDAG 10 juli

TERUGBLIK

1. Wat is onze geestelijke toestand, als wij een bekende plicht nalaten?

2. Hoe moeten wij onze plicht bepalen?

3. Wat moeten wij doen om onze plicht te leren?

4. Wat is het verband tussen plicht en persoonlijkheid?

5. Hoe gebruikt God indrukken? Hoe kunnen wij hen misbruiken?

 <<    >>