Back to top

Sabbath Bible Lessons

Hearing the Voice of God

 <<    >> 
Les 10 SABBAT, 5 september 2015

LUISTEREN ZONDER TE TWIJFELEN

“Welgelukzalig zijn zij, die Zijn getuigenissen onderhouden, die Hem van ganser harte zoeken” (Psalm 119:2).

“Het zou de ondergang van menige ziel zijn om altijd een zorgeloze zekerheid te hebben door vreugdevolle gevoelens, dat zij door God aangenomen zijn. Zonder gevoel moeten wij leren om op Zijn Woord te steunen… De twijfels en angsten, waartegen wij moeten strijden, zijn de kostbare beproevingen van ons geloof, Gods werklieden, die bewerken voor ons een ver overtreffender en van eeuwig gewicht van heerlijkheid.” –The Signs of the Times, 18 april 1895.

Aanvullende studie:   Schreden naar Christus, blz. 127-138. 

ZONDAG 30 augustus

1. WAT TE DOEN MET TWIJFEL

A. Wanneer wij twijfel het hoofd moeten bieden, wat kunnen wij dan doen om deze aan te pakken? Psalm 37:3-7.

“Ons geloof moet gebaseerd zijn op goede argumenten, maar kan niet proefondervindelijk worden bewezen. Wie wil twijfelen, heeft daartoe de gelegenheid. Maar wie echt verlangt om de waarheid te kennen, vindt voldoende argumenten om er zijn geloof op te funderen.” –Schreden naar Christus, blz. 127.

B. Waarom zullen wij niet in staat zijn om elke vraag te beantwoorden of om elke onzekerheid op te lossen? Jesaja 55:8-9.

“Als het voor geschapen wezens mogelijk zou zijn om een volledig begrip van God en Zijn werk te bereiken, dan zou er voor hen, nadat zij dit punt bereikt hebben, geen verdere mogelijkheid meer zijn om nog meer ontdekkingen te doen en zou er geen sprake meer kunnen zijn van groei in kennis en van ontwikkeling van verstand en karakter. God zou niet langer de Allerhoogste zijn; en de mens, die de grens van zijn kennis en kunnen zou hebben bereikt, zou niet verder kunnen stijgen. Laat ons God dankbaar zijn, dat dit niet het geval is.” –Schreden naar Christus, blz. 132.


MAANDAG 31 augustus

2. OPLOSSINGEN VOOR TWIJFEL

A. Hoe belangrijk is het om vragen te stellen en onze verstandelijke vermogens te ontwikkelen, zover als dit mogelijk is? Spreuken 4:7. Welk voorbeeld gaf Jezus? Lukas 2:52.

“Onder de leidende invloed van Christus kan het menselijk verstand prachtige dingen bereiken. De jongeren moeten worden aangemoedigd om de hoogste standaard van verstandelijke vermogens te bereiken. Als de vreze en de kennis van God de allereerste zijn, is er geen gevaar, dat de student te hoog zal stijgen. De kennis van God, het begrijpen van Zijn wil in Zijn Woord, voor zover de menselijke geest het kan bevatten, opgenomen in de gedachten en verweven in het karakter, zullen doeltreffende mannen en vrouwen maken. Het bestuderen van het woord van God zal ons in staat stellen Zijn werk verstandig en aanvaardbaar te doen. De geest zal worden verrijkt, vergroot en verbreed. Degenen, die zo voortdurend het Woord bestuderen, zullen opwaarts en voorwaarts gaan naar de hoogste standaard, omdat zij deelhebbers zijn aan de goddelijke natuur.” –The Youth’s Instructor, 31 augustus 1899.

B. Wat is er nodig bij het vinden van antwoorden op onze vragen? Jakobus 1:5-8.

“Velen kijken naar hun predikanten om het licht van God naar hen te brengen, zij lijken te denken, dat dit een goedkopere manier is dan zelf de moeite te nemen om naar God te gaan. Zulke mensen verliezen veel. Als zij dagelijks Christus zouden volgen en Hem tot hun gids en raadgever maken, kunnen zij een duidelijke kennis van Zijn wil verkrijgen, en zo een waardevolle ervaring opdoen. Door gebrek aan deze ervaring wandelen broeders en zusters, die de waarheid belijden, in de vonken van het aanmaakhout van anderen; zij zijn niet bekend met de Geest van God en hebben geen kennis van Zijn wil, en zijn daardoor gemakkelijk af te halen van hun geloof. Zij zijn niet standvastig, omdat zij op anderen vertrouwden om een ervaring voor hen te verkrijgen. Overvloedige voorzieningen zijn getroffen voor elke zoon en dochter van Adam om persoonlijk kennis van de goddelijke wil te verkrijgen, om het christelijke karakter te vervolmaken en om gezuiverd te worden door de waarheid. God wordt onteerd door die klasse, die zegt volgelingen van Christus te zijn en toch geen proefondervindelijke kennis van de goddelijke wil hebben of van de verborgenheid der godzaligheid.” –Testimonies 2, blz. 644.


DINSDAG 1 september

3. ONBIJBELSE OVERLEVERINGEN VERWERPEN

A. Wat moet gescheiden worden van ons persoonlijk begrip van Gods boodschap? Markus 7:6-9.

“De Bijbel is de bestuurder van het leven, leert ons het karakter, dat wij voor het toekomstige, onsterfelijke leven moeten vormen. Ons geloof, onze praktijk, maakt ons tot levende brieven, gekend en gelezen van alle mensen. Mensen hebben niet het schemerige licht van traditie en gewoonte nodig om de Schrift begrijpelijk te maken. Het is net zo zinnig om te veronderstellen, dat de zon, die ’s middags aan de hemel schijnt, het schijnsel van een zaklamp nodig heeft op aarde om in heerlijkheid toe te nemen. De fabels of de uitspraken van priesters of van predikanten zijn niet nodig om de student te redden van dwaling. Raadpleeg de goddelijke Profeet en u hebt licht. In de Bijbel wordt elke plicht duidelijk gemaakt, elke les is begrijpelijk, stelt mensen in staat zich voor te bereiden voor eeuwig leven. De gave van Christus en de verlichting van de Heilige Geest toont aan ons de Vader en de Zoon. Het woord is precies geschikt gemaakt om mannen, vrouwen en jongeren verstandig te maken tot verlossing. In het woord is de kennis van verlossing duidelijk geopenbaard…

‘Onderzoekt de Schriften’, want daarin is de raad van God, de stem van God die spreekt tot de ziel.” –Fundamentals of Christian Education, blz. 390, 391.

“Het gezag van de mens draagt de handtekening van de mens. Wij moeten niet toestaan, dat de gewone mensen van ons volk onder de heerschappij komen van de zwakke, verwarde gevoelens van de mens. Gods gezag moet bovenaan staan. En ik moet Zijn volk oproepen Zijn gezag te erkennen, dat het bewijs draagt van zijn goddelijke oorsprong.” –Manuscript Releases 12, blz. 69.

B. Als wij traditie boven het Woord van God plaatsen, waartoe zullen wij dan geleid worden om te doen? Matthéüs 23:23.

“Als vasten en bidden worden beoefend in een zelfrechtvaardigende geest, zijn zij walgelijk voor God. De plechtige samenkomst voor de eredienst, de kring van godsdienstige ceremonies, de uiterlijke nederigheid, de opgelegde offers, alle geven aan de wereld het getuigenis, dat de dader van deze dingen zichzelf rechtvaardig beschouwt. Deze dingen richten de aandacht op de waarnemer van de strenge plichten, zeggende: Deze mens heeft recht op de hemel. Maar het is allemaal een misleiding. Werken zullen niet voor ons een toegang tot de hemel kopen. Het ene grote Offer, dat gebracht is, is ruim voldoende voor allen, die zullen geloven.” –Selected Messages 1, blz. 388.


WOENSDAG 2 september

4. PERSOONLIJKE OVERTUIGING: BESCHERMING TEGEN TWIJFEL

A. Hoe kunnen wij de weg naar de hemel weten? Johannes 14:6; 6:63; 8:31-32. Aan de andere kant, hoe zullen velen van ons de hemel verliezen?

“Mijn hart is bedroefd, als ik bedenk, hoe velen de weg naar de hemel zullen missen, omdat zij niet de gids, die God aan hen heeft gegeven, bestuderen. Er is geen mogelijke maatregel, waardoor deze zielen gered kunnen worden, die, terwijl zij de stem van God, die tot hen spreekt in Zijn Woord, hebben, die niet voldoende interesse hebben om te zoeken en bekend te worden met de aanwijzingen, die God hun heeft gegeven, wijzend op de enige weg die naar de hemel leidt. Wel kan de apostel vragen: ‘Hoe kunnen wij ontvlieden, indien wij op zo grote zaligheid geen acht nemen?’ (Hebreeën 2:3). Onze jeugd moet een belofte aangereikt worden om te laten zien, dat zij geen nutteloze verhalen zullen lezen, maar dat zij ijverig de Schriften zullen onderzoeken, zodat zij hun gedachten de meest voedzame, gezonde voeding zullen geven om sterk te worden in het zich verdiepen in de werken van Christus, die Borg werd voor de gevallen mensheid.” –The Youth’s Instructor, 31 augustus 1887.

B. Wat moeten wij aan God vragen om ons te beschermen tegen twijfel? Psalm 139:23-24.

“Laten wij nauwgezet en kritisch naar onszelf kijken. Hebben wij de geloften, die wij bij onze doop deden, overtreden? Zijn wij dood voor de wereld en levend in Christus? Zoeken wij die dingen, die boven zijn, waar Christus is, zittende aan de rechterhand van God? Is de kabel afgesneden, die ons verankerde aan de eeuwige Rots? Drijven wij met de stroom naar de ondergang? Zullen wij geen moeite doen om onze reis stroomopwaarts door te drukken en aan te sporen? Laten wij niet langer aarzelen, maar krachtig de riemen nemen; en laten wij onze eerste werken doen, voordat wij hopeloos schipbreuk lijden.” –The Review and Herald, 7 juni 1887.

“Geef uw hart over om gereinigd en gezuiverd te worden; dan zult u kunnen deelhebben aan de goddelijke natuur, nadat u ontkomen bent aan het verderf, dat door de begeerte in de wereld heerst. Dan bent u ‘altijd bereid tot verantwoording aan al wie u rekenschap vraagt van de hoop, die in u is, doch met zachtmoedigheid en vreze’ (1 Petrus 3:15). De vrede van Christus zal uw deel zijn.” –Getuigenissen voor de Gemeente 5, blz. 272.


DONDERDAG 3 september

5. DE VERANDERING DIE WIJ NODIG HEBBEN

A. Waar zal ons leven op lijken, als wij twijfel overwinnen? Matthéüs 21:21-22.

“Door geloof in Christus kan elk karaktergebrek verbeterd, elke bezoedeling gereinigd, elke fout gecorrigeerd en elk talent ontwikkeld worden.

‘Gij hebt volheid gekregen in Hem’ (Kolossensen 2:10).

Gebed en geloof staan met elkaar in nauw verband en ze moeten te samen worden beoefend. In het gebed des geloofs ligt een goddelijke wetenschap; het is een wetenschap, die iedereen moet verstaan, die van zijn levenswerk een succes wil maken. Christus zegt: ‘Al wat gij bidt en begeert, gelooft, dat gij het hebt ontvangen’ (Markus 11:24). Hij maakt ons duidelijk, dat ons vragen in overeenstemming met Gods wil moet zijn; wij moeten datgene vragen, wat Hij heeft beloofd, en wat we ook ontvangen, moet gebruikt worden om Zijn wil te doen. Wordt aan de voorwaarden voldaan, dan is de vervulling van de belofte een zekerheid.” –Karaktervorming, blz. 259.

B. Wat zal onze houding zijn ten opzichte van onze geloofsgenoten? Johannes 17:20-21.

“Degenen, die de strijd strijden voor de Prins des levens, moeten hun wapens van oorlogvoering naar buiten richten, en geen lege huls vormen en hun vernietigende projectielen doelen op hen, die dienen onder de banier van de Prins Immanuël. Wij hebben geen tijd voor het verwonden en neerhalen van elkaar.” –Christ Triumphant, blz. 235.


VRIJDAG 4 september

TERUGBLIK

1. Waarom laat God de mogelijkheid van twijfel toe?

2. Wat is onze eigen verantwoordelijkheid in het verwijderen van twijfel?

3. Wat is een algemene bron van twijfel?

4. Hoe kunnen wij alle twijfel overwinnen?

5. Wat zal het gevolg zijn van vrij te zijn van twijfel?

 <<    >>