Back to top

Sabbath Bible Lessons

Hearing the Voice of God

 <<    >> 
Les 11 SABBAT, 12 september 2015

EEN GESCHIEDENIS VAN LUISTEREN NAAR GOD

“Hoort de tucht, en wordt wijs, en verwerpt die niet” (Spreuken 8:33).

“Een deel van de tijd (van Adam en Eva) moest men zich bezighouden … met het ontvangen van de bezoeken van engelen, luisteren naar hun aanwijzingen en in gelukkige overdenking.” –The Spirit of Prophecy 1, blz. 25.

Aanvullende studie:   Karaktervorming, blz. 13-19. 

ZONDAG 6 september

1. ADAM EN EVA

A. Hoe hoorden Adam en Eva God? Genesis 3:8 (eerste deel).

“Het dagelijkse werk bracht hen (Adam en Eva) gezondheid en blijdschap, en het gelukkige paar begroette hun Schepper met vreugde, als Hij hen in de koelte van de dag kwam opzoeken en met hen wandelde en sprak. Elke dag leerde God hun Zijn lessen.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 219.

“Een omgang met zijn Schepper van aangezicht tot aangezicht, van hart tot hart was zijn (Adam) bijzonder voorrecht. Was hij trouw gebleven aan God, dan had hij dit in alle eeuwigheid behouden.” –Karaktervorming, blz. 15.

B. Hoe ontvingen Adam en Eva goddelijke leiding, nadat de zonde in de wereld kwam? Genesis 3:16-19.

“Engelen brachten Adam op de hoogte, dat, omdat zijn overtreding dood en ellende had gebracht, leven en onsterfelijkheid aan het licht zouden worden gebracht door het offer van Jezus Christus.

Aan Adam werden toekomstige, belangrijke gebeurtenissen geopenbaard, vanaf zijn verdrijving uit Eden tot de zondvloed, en verder naar de eerste komst van Christus op de aarde.” –The Spirit of Prophecy 1, blz. 51.


MAANDAG 7 september

2. NOACH EN ABRAHAM HOORDEN GOD RECHTSTREEKS

A. Hoe ontving Noach goddelijke leiding? Genesis 6:13-21. Hoe antwoordde Noach op Gods aanwijzingen? Vers 22.

“Alle gemeenschap tussen de hemel en het gevallen mensdom vond plaats door Christus. Gods Zoon gaf aan onze stamouders de belofte van verlossing. Hij was het, die Zich openbaarde aan de aartsvaders. Adam, Noach, Abraham, Isaak, Jakob en Mozes begrepen het evangelie. Ze zagen uit naar de zaligheid door de Plaatsvervanger en Borg van de mens. Deze heilige mannen van ouds hadden gemeenschap met de Zaligmaker, die in menselijk vlees naar onze wereld zou komen; en enkelen hebben van aangezicht tot aangezicht met Christus en hemelse engelen gesproken…

Christus was het ook, die tot Zijn volk sprak door de profeten… De stem van Christus is het, die tot ons spreekt door het Oude Testament.” –Patriarchen en Profeten, blz. 330.

B. Hoe sprak God met Abraham en wat was het antwoord van Abraham? Genesis 22:1-2, 11-12.

“God bewees aan Abraham grote eer. Hemelse engelen gingen met hem om en spraken met hem als met een vriend.” –Patriarchen en Profeten, blz. 111.

“Hemelse wezens bezoeken nog evenzeer de aarde als in de dagen, dat zij omgingen en spraken met Abraham en Mozes. Te midden van de drukte van onze grote steden, te midden van de menigten, die de straten vullen en die bezig zijn in plaatsen, waar handel wordt gedreven en sport wordt beoefend, waar mensen doen, alsof plezier het enige in het leven is en waar zo weinig mensen nadenken over de werkelijkheid van het onzichtbare, overal heeft God Zijn wachters en heiligen. Onzichtbare wezens merken ieder woord en iedere daad van de mensen op. In elke bijeenkomst, voor zaken of ontspanning, zijn meer toehoorders dan wij kunnen zien. Soms schuiven deze hemelse wezens het gordijn opzij, dat de onzichtbare wereld verbergt, zodat onze gedachten van het jagen van dit leven worden gericht op het feit, dat onzichtbare getuigen alles, wat wij zeggen en doen, gadeslaan.” –Lessen uit het Leven van Alledag, blz. 104-105.


DINSDAG 8 september

3. MOZES EN AÄRON

A. Hoe leidde God Mozes op het moment, dat Israël Egypte moest verlaten? Exodus 3:4, 10.

“Mozes had een gesprek met Jezus van aangezicht tot aangezicht als iemand, die spreekt met een vriend.” –The Review and Herald, 2 maart 1886.

“Het zal het grootste intellect voor een raadsel plaatsen om een verklaring te geven van de goddelijke manifestatie in de brandende braamstruik. Het was geen droom; het was geen visioen, maar een levende werkelijkheid, iets dat Mozes met eigen ogen zag. Hij hoorde, hoe Gods stem hem uit de struik riep, en hij bedekte zijn gelaat in het besef, dat hij zich in Gods onmiddellijke nabijheid bevond. God sprak met de mens. Nooit heeft Mozes de indruk kunnen beschrijven, die op hem werd gemaakt door hetgeen hij zag, en door het geluid van de stem die tot hem sprak, maar deze indruk werd nooit uitgewist. De hemel was heel dicht bij hem, toen hij in eerbiedig ontzag luisterde naar de woorden: ‘Ik ben de God van uw vader, de God van Abraham, de God van Isaak en de God van Jakob’ (Exodus 3:6). Welk een wonder, dat God neerdaalde uit de hemel om Zich aan Mozes te openbaren, om met hem van aangezicht tot aangezicht te spreken, ‘zoals een man spreekt met zijn vriend’ (Exodus 33:11).” –Bijbelkommentaar, blz. 32.

B. Hoe sprak Mozes later met God? Exodus 33:18-19.

“Aangemoedigd door de zekerheid van Gods tegenwoordigheid kwam Mozes steeds dichterbij en waagde te vragen om nog meer zegeningen. ‘Ik verzoek U dringend’, zei hij, ‘Toon mij Uw heerlijkheid’ (Exodus 33:18). Denkt u, dat God Mozes berispte voor zijn vrijpostigheid? Neen, zeker niet. Mozes deed dit verzoek niet uit ijdele nieuwsgierigheid. Hij had een doel voor ogen. Hij zag, dat hij in zijn eigen kracht niet het werk van God redelijk kon doen. Hij wist, dat als hij een duidelijk beeld van de heerlijkheid van God kon krijgen, hij in staat zou zijn om door te gaan met zijn belangrijke opdracht, niet in zijn eigen kracht, maar in de kracht van de Here God, de Almachtige.” –The Review and Herald, 11 mei 1897.

C. Wat zijn de verschillende manieren, die God gebruikte om met Aäron te spreken? Exodus 6:13; 8:5; Leviticus 10:8.


WOENSDAG 9 september

4. DE ISRAËLIETEN HERKENDEN GODS STEM

A. Hoe sprak God met de Israëlieten bij de berg Sinaï? Deuteronomium 5:4, 22.

“God deed de verkondiging van Zijn wet gepaard gaan met een vertoon van Zijn macht en heerlijkheid, opdat Zijn volk nooit het toneel zou vergeten, en opdat ze onder de indruk zouden komen van de Auteur van de wet, de Schepper van hemel en aarde. Hij wilde tevens aan alle mensen de heiligheid, de belangrijkheid en de eeuwige duur van Zijn wet laten zien.” –Patriarchen en Profeten, blz. 274.

B. Aan wat gaven zij de voorkeur in plaats van rechtstreeks met God te spreken? Waarom? Deuteronomium 5:23-27.

“Het volk van Israël was overweldigd door schrik. De ontzagwekkende macht van Gods woorden scheen meer dan hun bevende harten konden verdragen. Want toen Gods grote maatstaf van recht hun werd voorgehouden, beseften ze als nooit tevoren de aanstootgevende aard van zonde, zowel als hun eigen schuld in het oog van een heilig God. Ze weken terug van de berg in vrees en ontzag. De menigte riep tot Mozes: ‘Spreekt gij met ons, dan zullen wij horen; maar God spreke niet met ons, opdat wij niet sterven’. De leidsman antwoordde: ‘Vreest niet, want God is gekomen om u op de proef te stellen, en opdat er vrees voor Hem over u kome, dat gij niet zondigt’. Het volk bleef echter op een afstand, en sloeg vol schrik het toneel gade, terwijl Mozes ‘naderde tot de dikke donkerheid, waar God was’. (Exodus 20:19-21)” –Patriarchen en Profeten, blz. 274.

C. Hoe sprak God met de Israëlieten door de eeuwen heen? Lukas 1:70.

“God had door de natuur, door zinnebeelden, door patriarchen en profeten tot de wereld gesproken.” –De Wens der Eeuwen, blz. 22.

“O, dat gij, een volk bevoorrecht boven elk ander, toch de tijd van uw bezoeking en de dingen, die tot uw vrede dienen, had gekend! … Niet alleen dienstknechten, boodschappers en profeten hebt gij teruggewezen en verworpen, maar zelfs de Heilige Israëls, uw Verlosser.” –De Grote Strijd, blz. 20.


DONDERDAG 10 september

5. GOD HOREN IN ONZE ERVARING

A. Hoe wil God nu met ons spreken? Hebreeën 1:2; Johannes 5:39.

“Adam en Eva ontvingen kennis door een directe gemeenschap met God en zij leerden van Hem door Zijn werken… Maar tengevolge van de zonde werd de mens afgesneden van de onderwijzing Gods door rechtstreekse omgang en voor een groot deel door Zijn werken… Nog steeds getuigt de natuur van haar Schepper. Toch zijn deze openbaringen onvoldoende en onvolmaakt. En in onze gevallen staat, met verzwakte vermogens en een beperkte blik, zijn wij niet bij machte daarvan een juiste verklaring te geven. Wij hebben de meer volledige openbaring van Hemzelf nodig, die God gegeven heeft in Zijn geschreven Woord.” –Karaktervorming, blz. 16-17.

B. Welke persoonlijke ervaring wil God, dat wij hebben met Zijn Woord? Psalm 34:9; Jeremia 15:16; 29:13.

“Er is een bewijs voor iedereen, zelfs voor de hoogst ontwikkelde en de meest geletterde: het bewijs van de ervaring. God nodigt ons uit om persoonlijk de werkelijkheid van Zijn Woord en de waarheid van Zijn beloften aan te tonen… In plaats van op het woord van anderen af te gaan, vraagt Hij ons om zelf te komen proeven.” –Schreden naar Christus, blz. 135-136.

“De christen weet in wie hij heeft geloofd. Hij leest niet alleen de Bijbel, maar hij ervaart de kracht van de Bijbelse leer…

Nu kan hij getuigen: “Ik heb hulp nodig en ik vind hulp in Jezus… Vraagt u, waarom ik in Jezus geloof? Wel, omdat Hij voor mij een goddelijke Verlosser is. En waarom ik in de Bijbel geloof? Omdat ik ervaren heb, dat de Bijbel de stem van God is tot mijn ziel”.” –Het Geloof Waardoor Ik Leef, blz. 16.


VRIJDAG 11 september

TERUGBLIK

1. Hoe veranderde zonde de verbinding tussen God en Adam en Eva?

2. Hoe sprak God met de vroegere patriarchen?

3. Wat besefte Mozes bij de brandende braamstruik en hoe handelde hij?

4. Hoe sprak God met Israël in de tijd van het Oude Testament?

5. Hoe kunnen wij God nu horen?

 <<    >>