Back to top

Sabbath Bible Lessons

Hearing the Voice of God

 <<    >> 
Les 7 SABBAT, 15 augustus 2015

HOE DE BIJBEL TE BESTUDEREN

“De wijsheid is het voornaamste; verkrijg dan wijsheid, en verkrijg verstand met al uw bezitting” (Spreuken 4:7).

“’Zo iemand niet wil werken, hij ook niet zal eten’ (2 Thessalonicensen 3:10). Dezelfde regel geldt voor onze geestelijke voeding; als iemand het brood van eeuwig leven wil hebben, laat hij zich dan inspannen om het te verkrijgen.” –Faith and Works, blz. 49.

Aanvullende studie:   De Grote Strijd, blz. 548-557. 

ZONDAG 9 augustus

1. DE VEREISTE INSPANNING

A. Wat is vereist bij het bestuderen van de Bijbel? Spreuken 2:1-5.

“Wij kunnen geen wijsheid verkrijgen zonder diepe aandacht, gebed en studie. Sommige gedeelten van de Bijbel zijn inderdaad te duidelijk om misverstaan te kunnen worden. Maar er zijn ook stukken, waar de betekenis niet aan de oppervlakte ligt, zodat die meteen ontdekt kan worden. Dan moet Schriftgedeelte met Schriftgedeelte vergeleken worden. Er moet sprake zijn van een nauwgezet onderzoek, overdenking en gebed. Een dergelijke studie wordt rijk beloond. Zoals de mijnwerker de kostbare ertsaders onder de oppervlakte van de aarde ontdekt, zo zal hij, die met volharding in Gods Woord zoekt naar de verborgen schatten, waarheden van grote waarde vinden, die onttrokken blijven aan het oog van de oppervlakkige zoeker.” –Schreden naar Christus, blz. 109.

B. Kunnen wij tevreden rusten met wat er al ontdekt is in de Schriften door onszelf of door anderen? Matthéüs 13:52; Spreuken 4:18.

“Wij moeten nieuwe aspecten van de waarheid ontdekken, zowel in het Oude als in het Nieuwe Testament, om het overtreffende bereik en gebied der waarheden te aanschouwen, die wij ons voorstellen, die wij begrijpen, maar waarvan wij slechts een oppervlakkige kennis hebben. Hij, die ernstig de Schriften onderzoekt, zal zien, dat er overeenkomst bestaat tussen de verschillende delen van de Bijbel.” –The Bible Echo, 15 oktober 1892.


MAANDAG 10 augustus

2. OPRECHTE ZOEKERS ZULLEN BELOOND WORDEN

A. Wat is belangrijker dan verstandelijke vermogens om de Bijbel goed te begrijpen? Matthéüs 11:25; Psalm 25:9.

“Het gebeurt soms, dat mensen met intellectuele capaciteiten, die vanuit hun studie en cultuur veel kennis hebben opgedaan, niet in staat zijn bepaalde passages uit de Schrift te begrijpen, terwijl anderen, die ongeschoold zijn en van wie het bevattingsvermogen gering lijkt te zijn, wél de betekenis ervan begrijpen, en kracht en troost putten uit datgene, wat de eerder genoemden te mysterieus vinden of waaraan zij voorbij gaan als iets onbelangrijks. Hoe komt dit? Mij is uitgelegd, dat de laatst genoemde groep mensen niet vertrouwt op eigen inzicht. Deze mensen gaan tot de bron van het licht, tot Hem, Die de Schriften geïnspireerd heeft, en met een nederig hart vragen zij God om wijsheid, en ontvangen die. Er zijn mijnen vol waarheden, die wachten om ontdekt te worden door degene, die oprecht zoekt. Christus stelt de waarheid voor als een schat, verborgen in een akker. Deze ligt niet aan het oppervlak; wij moeten ernaar graven. Ons succes in het vinden ervan hangt echter niet zozeer af van onze intellectuele capaciteiten, als wel van onze nederigheid van hart en het geloof, dat aanspraak maakt op goddelijke hulp.” –Getuigenissen voor de Gemeente 5, blz. 573.

B. Wie zal ons begrip geven van belangrijke Bijbelse waarheden? Spreuken 2:6; Lukas 10:21; 24:45. Waarom is het niet nodig voor onze verlossing om alles te kunnen verklaren, wat moeilijk te begrijpen is in de Bijbel?

“Velen vinden, dat er een verantwoordelijkheid op hen rust om iedere schijnbaar moeilijke passage in de Bijbel te verklaren, om antwoord te hebben op de kritiek van sceptici en ongelovigen. Door echter uit te willen leggen, wat zijzelf slechts gebrekkig begrijpen, lopen zij gevaar verwarring te veroorzaken over punten, die op zich al helder zijn en gemakkelijk te begrijpen. Dit is niet ons werk. Ook moeten wij niet klagen, dat deze moeilijke punten er zijn, maar ze accepteren als iets, dat God in Zijn wijsheid heeft toegelaten. Het is onze plicht Zijn woord aan te nemen, wat duidelijk is in elk punt, noodzakelijk voor onze zaligheid, de principes ervan toe te passen in ons leven en leert deze door woord en daad aan anderen door te geven. Zo zal aan de wereld duidelijk zijn, dat wij een band met God hebben en onvoorwaardelijk vertrouwen hebben in Zijn Woord. Een godvruchtig leven, een dagelijks voorbeeld van integriteit, zachtmoedigheid, en onbaatzuchtige liefde zullen een levend voorbeeld zijn van de onderwijzingen van Gods Woord, en zal een argument vóór de Bijbel zijn, waar weinigen weerstand aan kunnen bieden.” –Getuigenissen voor de Gemeente 5, blz. 574-575.


DINSDAG 11 augustus

3. EEN JUISTE HOUDING HEBBEN

A. Welke houding moeten wij hebben, als wij de Bijbel bestuderen? Psalm 10:17; 46:11; Jesaja 57:15.

“Wij moeten met eerbied de Bijbelstudie aanvangen, voelen, dat wij in de tegenwoordigheid van God zijn. Alle lichtheid en onbelangrijkheid moeten terzijde worden gelegd. Terwijl sommige delen van het woord gemakkelijk te begrijpen zijn, is de ware betekenis van andere delen niet zo vlug te onderscheiden. Er moet geduldige studie, overdenking en ernstig gebed zijn. Elke student moet, als hij de Schrift opent, vragen om de verlichting van de Heilige Geest, en de belofte is zeker, dat deze gegeven zal worden.

De geestgesteldheid, waarmee u de Schrift onderzoekt, zal het karakter bepalen van de hulp aan uw zijde. Engelen uit de wereld van het licht zullen zijn met degenen, die met een nederig hart vragen om de goddelijke leiding. Maar als de Bijbel geopend wordt met oneerbiedigheid, met een gevoel van zelfvoldaanheid, als het hart vervuld is met vooroordelen, zal Satan aan uw zijde staan, en hij zal de duidelijke uitspraken van Gods Woord in een verkeerd licht plaatsen.” –Testimonies to Ministers, blz. 107-108.

B. Wat moeten wij antwoorden op de conclusies van andere mensen over wat de Bijbel zegt? 2 Timótheüs 2:15; Handelingen 17:11.

“De waarheid is eeuwig, en strijden met dwalingen zal alleen zijn kracht zichtbaar maken. Wij moeten nooit weigeren de Schrift te onderzoeken met degenen, die, wij hebben reden om te geloven, verlangen te weten, wat waarheid is, net zo als wij doen. Stel, dat een broeder een standpunt heeft, dat verschilt van het uwe, en hij komt naar u toe en stelt voor, dat u gaat zitten om met hem dat punt in het licht van de Schriften te onderzoeken; zult u dan opstaan, vervuld met vooroordelen en veroordeelt u zijn ideeën en weigert hem gehoor te geven? De enige juiste manier zou zijn om te gaan zitten als christenen en het punt te onderzoeken in het licht van Gods Woord, die zal de waarheid onthullen en de dwaling ontmaskeren. Door zijn ideeën te bespotten zou zijn standpunt niet verzwakken, hoewel deze verkeerd was, of uw standpunt versterken, hoewel deze waar was. Als de pijlers van ons geloof niet de onderzoektest zullen doorstaan, is het tijd, dat wij dit wisten; want het is dwaas om vast te houden aan onze ideeën en te denken, dat niemand zich mag bemoeien met onze opvattingen. Laat alles tot de Bijbel worden gebracht; want deze is de enige geloofsregel en leer.” –The Bible Echo, 15 oktober 1892.


WOENSDAG 12 augustus

4. GODS WOORD BEGRIJPEN

A. Hoe kunnen wij er zeker van zijn, dat wij welk deel van de Bijbel ook juist begrijpen? Jesaja 28:10, 13; 2 Korinthe 13:1.

“De Heilige Schrift dient door andere, duidelijkere teksten te worden verhelderd; … dit Heilige Boek is in alles, wat een christen nodig heeft gemakkelijk te begrijpen en is bestemd om de duisternis te verdrijven. Met Gods genade zijn wij vastbesloten de zuivere en volledige prediking van Zijn enig Woord te handhaven, zoals het is vervat in de Bijbelboeken van het Oude en het Nieuwe Testament, zonder er iets aan toe te voegen, dat ermee in strijd zou kunnen zijn. Dit Woord is de enige waarheid. Het is de norm voor elke leer en voor elk leven en kan ons nooit op een dwaalspoor brengen. Wie op deze grondslag bouwt, zal standhouden tegen alle krachten van de hel, terwijl alle menselijke ijdelheden, die ertegen worden aangevoerd, voor het aangezicht van God zullen verdwijnen.” –De Grote Strijd, blz. 187-188.

“Het Boek der boeken heeft het grootste recht op onze eerbiedige aandacht. Oppervlakkige studie kan niet voldoen aan de aanspraak, die zij op ons heeft, noch ons voorzien van het voordeel, dat beloofd is. Wij moeten proberen de volledige betekenis van de woorden van de waarheid te leren en de geest van de heilige uitspraken helemaal in te drinken.” –The Bible Echo, 1 oktober 1892.

“U moet diep graven in de mijn der waarheid, als u haar rijkste schatten wil vinden. Vergelijk Schriftgedeelte met Schriftgedeelte, dan kunt u de ware betekenis van de tekst vinden; maar als u de heilige leringen van Gods Woord niet neemt tot de leiding en gids van uw leven, zal de waarheid niets voor u zijn.” –My Life Today, blz. 22.

B. Hoe gebruikte Jezus deze methode om de verleidingen van Satan te overwinnen? Matthéüs 4:6-7; Jesaja 59:19.

“Verzoekingen schijnen vaak zo onweerstaanbaar, omdat hij, die wordt verzocht, zich Gods beloften niet onmiddellijk voor de geest kan halen om Satan te bestrijden met de wapens van de Schrift, daar hij zijn gebedsleven en zijn Bijbelstudie zo schromelijk heeft verwaarloosd. De engelen scharen zich echter rondom hen, die zich in de hemelse dingen willen laten onderwijzen. Wanneer ze er dringend behoefte aan hebben, zullen ze hun de waarheden, die ze nodig hebben, in herinnering brengen.” –De Grote Strijd, blz. 555.


DONDERDAG 13 augustus

5. BEGIN MET GEBED

A. Waarom moeten wij bidden voor wij de Bijbel openen? 1 Korinthe 2:11-13; Jakobus 1:5; Psalm 10:17.

“Zonder de leiding van de Heilige Geest zullen wij voortdurend gevaar lopen de Schriften te verdraaien of ze verkeerd uit te leggen. Er wordt veel in de Bijbel gelezen, zonder enig nut, en in veel gevallen veroorzaakt het ook nog schade. Wanneer het woord van God wordt geopend zonder eerbied en zonder gebed; wanneer de gedachten en genegenheid niet op God zijn gericht, of niet in harmonie zijn met Zijn wil, blijft het verstand gehuld in twijfel, en tijdens het bestuderen van de Bijbel neemt de twijfel alleen maar toe. De vijand neemt bezit van de gedachten, en hij suggereert interpretaties, die niet juist zijn.” –Getuigenissen voor de Gemeente 5, blz. 573-574.

B. Wiens hulp moeten wij in gebed vragen? Lukas 11:9-13. Wat zal die Helper voor ons doen? Johannes 16:13; 14:13, 16-17, 26.

“De Bijbel moet altijd biddend worden onderzocht. Alleen de Heilige Geest kan ons het belang doen inzien van de dingen, die men makkelijk kan begrijpen en Hij kan voorkómen, dat we moeilijk te bevatten waarheden gaan verdraaien. Het is de taak van de hemelse engelen onze harten voor te bereiden om het woord van God zó te begrijpen, dat we bekoord worden door zijn schoonheid, vermaand worden door zijn waarschuwingen of bezield en gesterkt worden door zijn beloften. Het gebed van de psalmist: ‘Ontdek mijn ogen, opdat ik aanschouwe de wonderen uit Uw wet’ (Psalm 119: 18), zou ook het onze moeten worden.” –De Grote Strijd, blz. 554-555.


VRIJDAG 14 augustus

TERUGBLIK

1. Hoeveel aandacht en nadruk moet ik geven aan het bestuderen van de Bijbel?

2. Wat is belangrijker dan verstandelijke vermogens bij het bestuderen van de Schriften?

3. Hoe kunnen wij zeker zijn van de hulp van engelen om de Bijbel te begrijpen?

4. Waarom worden wij vaak overwonnen door verleiding?

5. Hoe moeten wij ons elke keer voorbereiden, voordat wij beginnen met het bestuderen van de Bijbel?

 <<    >>