Back to top

Sabbath Bible Lessons

Gods Gezondheidsplan voor de Mensheid

 <<    >> 
Les 9 SABBAT, 30 mei 2015

DE GEVAREN VAN EXTREMISME

“Wees niet al te rechtvaardig, noch houd uzelf al te wijs; waarom zoudt gij verwoesting over u brengen?” (Prediker 7:16).

“Er is echt gezond verstand in de dieethervorming nodig.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 267.

Aanvullende studie:   Adviezen over Dieet en Voeding, blz. 227-250. 

ZONDAG 24 mei

1. OMSCHRIJVEN VAN VOORWAARDEN

A. Wat is extremisme? Prediker 7:16-18.

“Zij, die onpopulaire waarheid verdedigen, moeten heel beginselvast zijn in hun leven, en moeten uiterst voorzichtig zijn om alles, zoals extremen, te vermijden. Zij moeten niet werken om te zien, hoe ver zij hun positie kunnen innemen van andere mensen; maar juist kijken, hoe dicht zij kunnen komen bij hen, die zij willen hervormen, dat zij hen kunnen helpen om de positie in te nemen, die zij zelf zo hoog op prijs stellen.” –Testimonies 2, blz. 377-378.

“Wij willen ook hen vermanen, die zich als extremisten ontpoppen en die een valse banier verheffen, waar omheen ze een ieder willen brengen.” –Uit de Schatkamer der Getuigenissen 1, blz. 196.

B. Wat zijn enige kenmerken van fanatici? Matthéüs 23:25.

“Sommigen willen niet horen. Zo lang zij gekozen hebben om hun eigen weg en eigen wijsheid te volgen, zo lang zij erfelijkheid gekoesterd hebben en neigingen tot het verkeerde ontwikkeld, zijn zij blind en kunnen niet verder kijken. Door hen zijn beginsels verkeerd gebruikt; valse standaarden worden opgericht; tests worden uitgevoerd, die geen hemelse handtekening hebben. Zij nemen wereldse ideeën aan en vormen karakters, die hen buiten de hemel zullen sluiten. En toch stellen enigen van hen zich voor met hun grootspraak in de Heer als een volk, dat gerechtigheid doet en de verordeningen van hun God niet verloochent!” –The Signs of the Times, 24 juni 1903.


MAANDAG 25 mei

2. OMGAAN MET FANATISME

A. Hoe kunnen wij verstandig zijn en fanatisme vermijden? Romeinen 12:3; Hoséa 14:9.

“Zij, die hun zwakheid beseffen, vertrouwen op een kracht buiten zichzelf. En terwijl zij opzien naar God, vermag de Satan niets tegen hen. Maar wie op zichzelf vertrouwen, worden gemakkelijk verslagen.” –Bijbelkommentaar, blz. 343.

“Zij, die slechts gedeeltelijk inzicht hebben in hervormingsbeginselen, zijn vaak het meest rigide, niet alleen in het voor zichzelf in praktijk brengen van hun opvattingen, maar ook doordat zij deze aan familie en buren opdringen. De gevolgen van hun verkeerde hervormingen, zoals zichtbaar in hun eigen wankele gezondheid, als ook in hun pogingen hun opvattingen aan anderen op te dringen, wekken bij velen een verkeerde indruk over dieethervorming en leiden ertoe, dat de mensen haar volledig afwijzen…

Niemand moet anderen kritiseren, omdat die ander niet helemaal hetzelfde handelt als hijzelf. Het is onmogelijk vaste regels te stellen voor ieders gewoontes, en niemand mag denken, dat hijzelf de maatstaf is voor iedereen. Niet iedereen kan hetzelfde eten. Gerechten, die voor de één smakelijk en heilzaam zijn, kunnen voor een ander vies en zelfs schadelijk zijn.” –Adviezen over Dieet en Voeding, blz. 173.

B. Hoe nog meer kunnen wij antwoorden op fanatisme? Markus 6:45-46.

C. Hoe kunnen wij voorkomen in extremen te vervallen? Deuteronomium 30:16, 19; Jesaja 8:20.

“Zij, die hun maatstaven zo dicht mogelijk leggen bij de opdracht van God, overeenkomstig het licht, dat God hun heeft gegeven door Zijn Woord en het getuigenis van Zijn Geest, zullen hun handelwijze niet veranderen om aan de wensen van vrienden of familie tegemoet te komen, of het nu om één of twee gaat of om een hele menigte, die tegen Gods wijze bepalingen ingaan. Indien wij in deze kwestie vanuit onze beginselen handelen, wanneer we ons houden aan strenge regels voor ons dieet, en wanneer wij als christenen onze smaak opvoeden volgens het plan van God, dan zullen wij een invloed uitoefenen, die aan de gedachte van God beantwoordt. De vraag is: ‘Willen wij wel echte gezondheidshervormers zijn?’” –Adviezen over Dieet en Voeding, blz. 33.


DINSDAG 26 mei

3. TWEE KLASSEN VAN GEZONDHEIDSHERVORMERS

A. Wat moet de fundamentele leidraad zijn op het gebied van gezondheidshervorming? Filippensen 4:5.

“Zij, die inzicht hebben in gezondheidswetten en die zich door beginselen laten leiden, zullen uitersten uit de weg gaan, zowel van gulzigheid als van beperkingen. Zij kiezen hun dieet niet slechts om hun eetlust te stillen, maar tot opbouw van hun lichaam. Zij proberen al hun vermogens in zo goed mogelijke conditie te houden, zodat zij God en mensen het best kunnen dienen. Hun eetlust wordt gecontroleerd door hun verstand en hun geweten, en zij worden daarvoor beloond met gezondheid naar lichaam en geest. Omdat zij hun opvattingen niet op een hinderlijke manier opdringen aan anderen, vormt hun voorbeeld een getuigenis voor de juiste beginselen.” –Adviezen over Dieet en Voeding, blz. 173.

B. Beschrijf de twee klassen van belijdende gezondheidshervormers en vertel, waar een ieder zal eindigen. Zefánja 2:15; Spreuken 14:12.

“Twee groepen zie ik voor me: Ten eerste, zij, die niet leven volgens het licht, dat God hun heeft gegeven. Ten tweede, zij, die te rigide zijn in het in praktijk brengen van hun eenzijdige hervormingsdenkbeelden, en die aan anderen opdringen. Als zij eenmaal een standpunt hebben ingenomen, houden zij daar koppig aan vast en overdrijven bijna in alles.

De eerste groep is begonnen met hervormingen, omdat iemand anders dat ook deed. Zij hebben voor zichzelf geen duidelijk inzicht verworven in de beginselen daarvan. Velen van hen, die de waarheid belijden, hebben die ontvangen, omdat een ander die ook ontving. Zij zouden geen reden voor hun geloof kunnen geven, zelfs wanneer hun leven ervan afhing. Daarom zijn zij zo wankelmoedig. In plaats van zich van praktisch inzicht te verwerven in de beginselen, die hun daden regeren; in plaats van de zaken tot op de bodem uit te zoeken en voor zichzelf op een juist fundament te bouwen, wandelen zij in het licht van andermans fakkel en zullen zij zeker ten val komen.

De andere groep neemt verkeerde standpunten in ten opzichte van de hervormingen. Zij gaan over tot een te karig dieet. Ze leven op een slechte kwaliteit van voedsel, bereid zonder te letten op de juiste voeding voor hun organisme. Het is belangrijk, dat voedsel met zorg wordt klaargemaakt, zodat het onze eetlust, mits die niet bedorven is, stimuleert.” –Adviezen over Dieet en Voeding, blz. 171.

C. Hoe moeten wij dan ons voedsel kiezen? 1 Korinthe 10:31.


WOENSDAG 27 mei

4. TOENEMENDE VOORUITGANG

A. Wat moeten trouwe leiders bedenken bij het onderwijzen van de mensen aangaande de gezondheidshervorming? Genesis 33:14; Spreuken 4:18.

“Indien u dwaalt, laat het dan niet zijn door zover mogelijk van de mensen af te gaan staan, want dan snijdt u de draad van uw invloed door en kunt u niets meer voor hen betekenen. Het is beter te dwalen door te dicht bij de mensen te staan dan volkomen afstand van hen te nemen, want in dat geval blijft de hoop bestaan, dat u de mensen met u mee weet te krijgen. Maar het is helemaal niet nodig om naar één van beide kanten te dwalen.

U. hoeft niet door het water te gaan, of door het vuur, maar neem de middenweg en vermijd alle extremen.” –Adviezen over Dieet en Voeding, blz. 187.

“Als wij bij mensen komen, die niet onderricht zijn over de gezondheidshervorming en onze heel sterke standpunten het eerste naar voren brengen, bestaat het gevaar, dat zij ontmoedigd worden, als zij zien, hoeveel zij moeten opgeven, zodat zij geen moeite zullen doen om te hervormen. Wij moeten de mensen geduldig en geleidelijk leiden, denkend aan de valkuil, die wij hebben meegemaakt.” –Healthful Living, blz. 35.

B. Hoe leidt een trouwe herder zijn kudde? Johannes 10:2-4, 11.

C. Hoe gedragen valse herders zich? Johannes 10:10 (eerste deel), 12-13; Ezechiël 34:2-4.

“Het gebrek aan vastheid in verband met de beginsels van de gezondheidshervorming is een ware aanwijzing van het karakter (van hen in het hart van het werk) en hun geestelijke kracht.” –Testimonies 2, blz. 487.

“Maar ik zag, dat sommigen van degenen, die tevoren diep doorgedrongen zijn in het fanatisme, nu de eersten zouden willen zijn om te lopen, voordat God hen zendt, voordat zij gereinigd zijn van hun vroegere dwalingen; dwaling vermengd hebben met waarheid, zouden zij de kudde van God daarmee voeden, en indien men hen liet geworden, dan zou de kudde ziek worden, en zouden er verwarring en dood op volgen.” –Eerste Geschriften, blz. 65.

“In plaats van geleid te worden door reden en gezond verstand stonden sommigen (onder ons volk) hun gevoelens toe om de leiding te nemen.” –Testimonies 1, blz. 356-357.

“Sommige mensen, die belijden een deel van de tegenwoordige waarheid te geloven, zijn niet betrouwbaar voor iedereen. Zij hebben een onafhankelijk geloof van hen zelf.” –Testimonies 1, blz. 326.


DONDERDAG 28 mei

5. OOGSTEN WAT MEN ZAAIT

A. Wat zal het gevolg zijn van extremen in de gezondheidshervorming? Jesaja 1:5-6.

“Bekrompen ideeën en het teveel benadrukken van onbelangrijke punten hebben de zaak van gezondheidshervorming veel schade gedaan. Men kan zó zijn best doen om zuinig te zijn bij de bereiding van voedsel, dat men in plaats van een gezond een armoedig dieet krijgt. Wat is het gevolg? Bloedarmoede. Ik heb verschillende ziektegevallen gezien, die heel moeilijk te genezen waren, die het gevolg waren van een verarmd dieet. De mensen, die zo waren aangetast, werden niet door armoede gedwongen om een karig dieet te volgen, maar hadden zo gehandeld om aan hun eigen verkeerde ideeën, van wat gezondheidshervorming is, gestalte te geven. Dag in dag uit, maaltijd na maaltijd, werden dezelfde gerechten klaargemaakt zonder afwisseling, zodat spijsverteringsstoornissen en algehele verzwakking het gevolg waren…

Een andere groep mensen gaat tot het andere uiterste in haar verlangen het juiste voorbeeld te geven. Sommigen zijn niet in staat die etenswaren te verkrijgen, die de meeste voorkeur verdienen. In plaats van die artikelen te gebruiken, die dit tekort het best kunnen aanvullen gaan zij over tot een verarmd dieet. Hun voedsel levert niet de benodigde bouwstoffen om goed bloed te produceren. Hun gezondheid heeft daarvan te lijden, zij worden minder inzetbaar en hun voorbeeld pleit eerder tegen dan voor dieethervormingen.” –Adviezen over Dieet en Voeding, blz. 172.

B. Wat zal er gebeuren, wanneer wij Gods methoden volgen? Jesaja 58:8. Hoe weten wij, dat Gods weg niet moeilijk is? Deuteronomium 30:11-14.

“Een zorgvuldige aanpassing aan de wetten, die God in ons wezen heeft geplant, zal onze gezondheid veilig stellen, en er zal geen ineenstorting van ons gestel plaatsvinden.” –Adviezen over Dieet en Voeding, blz. 17.


VRIJDAG 29 mei

TERUGBLIK

1. Hoe werken extremisten vaak en wat zou een betere aanpak zijn?

2. Beschrijf de twee klassen van valse gezondheidshervormers.

3. Wat moet het leidende beginsel zijn op het gebied van gezondheidshervorming?

4. Hoe moeten wij vooruitgaan in gezondheidshervorming?

5. Wat zijn de gevolgen van extremisme? Wat zullen de gevolgen zijn van het volgen van Gods weg?

 <<    >>