Back to top

Sabbath Bible Lessons

Gods Gezondheidsplan voor de Mensheid

 <<    >> 
Les 2 SABBAT, 11 april 2015

ZIEKTE EN DE OORZAKEN

“Is het, dat gij met ernst naar de stem van de Heere, uw God horen zult, … zo zal Ik geen van de krankheden op u leggen, … want Ik ben de HEERE, uw Heelmeester” (Exodus 15:26).

“’Dwaalt niet; God laat Zich niet bespotten; want wat de mens zaait, dat zal hij ook maaien’ (Galaten 6:7). Hij, die zijn talenten en zijn middelen besteedt aan genotzucht, aan bevrediging van de lagere hartstochten, zal verderf oogsten. Zijn oogst is zeker.” –Testimonies 4, blz. 343.

Aanvullende studie:   Geest, Karakter en Persoonlijkheid, blz. 490- 498. 

ZONDAG 5 april

1. ZIEKTE EN DOOD

A. Waarom is de aarde zo vol ziekte? Spreuken 14:12; 26:2.

“De zonde van Israël te Baäl-Peor was oorzaak, dat Gods oordelen het volk troffen, en hoewel deze zonden nu niet direct gestraft worden, zullen ze toch even zeker vergolden worden. ‘Zo iemand Gods tempel schendt, God zal hem schenden’ (1 Korinthe 3:17). De natuur heeft zware straffen verbonden aan deze misdaden, straffen die vroeg of laat aan de overtreder bezocht zullen worden. Deze zonden hebben meer dan iets anders de ontaarding van het menselijk geslacht veroorzaakt, alsmede de ziekte en ellende, die een vloek zijn voor de wereld. Men mag erin slagen zijn overtreding te verbergen voor zijn medemens, maar de gevolgen zullen niet uitblijven in lijden, ziekte, geestelijke gestoordheid of dood.” –Patriarchen en Profeten, blz. 417.

B. Wat heeft God aan de gehoorzame beloofd? Exodus 15:26. Wat zal er gebeuren met de ongehoorzame? Deuteronomium 28:58-61.

“Toen Jezus ziekten genas, waarschuwde Hij vele getroffenen: ‘Zondig niet meer, opdat u niet iets ergers zal overkome’ (Johannes 5:14). Zo leerde Hij, dat zij ziekte op zichzelf gebracht hadden door overtreding van Gods wetten en dat de gezondheid alleen behouden kan worden door gehoorzaamheid.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 83.


MAANDAG 6 april

2. OORZAAK EN GEVOLG

A. Wat zegt de Bijbel over de oorzaak en gevolg verbinding, die bestaat in de natuurlijke wereld? Galaten 6:7. Hoe verhoudt deze verbinding zich met onze gezondheid? Deuteronomium 28:15, 22.

“In Gods wetten in de natuur is de wet van oorzaak en gevolg onvermijdelijk. De oogst getuigt, wat er gezaaid is…

God vernietigt geen mens. Wie vernietigd wordt, heeft dat aan zichzelf te wijten.” –Lessen uit het Leven van Alledag, blz. 47, 48.

“God heeft ons krachten gegeven om gebruikt te worden, om ontwikkeld en versterkt te worden door kennis. Wij moeten logisch denken en overwegen, zorgvuldig het verband inzien tussen oorzaak en gevolg.” –Testimonies 4, blz. 548.

B. Is ziekte altijd een gevolg van onze eigen daden? Exodus 34:7 (laatste deel); Johannes 9:2-3.

“Het is voor mensen heel natuurlijk om te menen, dat grote rampen een duidelijke aanwijzing zijn van grove misdaden en enorme zonden; maar mensen maken vaak een vergissing, als zij op deze wijze het karakter afmeten.” –Bijbelkommentaar, blz. 172.

“Velen lijden als gevolg van de overtredingen van hun ouders. Hoewel zij niet verantwoordelijk zijn voor wat hun ouders hebben gedaan, is het toch hun plicht zich ervan op de hoogte te stellen, wat wel en wat geen overtreding van de gezondheidswetten is. Zij zouden de verkeerde gewoonten van hun ouders moeten vermijden en door een juiste leefregel zichzelf in betere conditie brengen.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 196.

C. Wat toont, dat God soms toe staat, dat rechtvaardige mensen ziek worden, ook al kunnen zij getrouw zijn aan de beginselen van een goede gezondheid? 2 Korinthe 12:7-9; Job 2:3-7.

“Job werd zwaar beproefd en zijn vrienden probeerden hem te doen erkennen, dat zijn lijden het gevolg was van de zonde, … maar de Heer bestrafte hen, omdat ze Zijn getrouwe dienstknecht veroordeelden.

Er is boosheid in onze wereld, maar niet alle lijden is het gevolg van een verkeerde handelwijze. Job wordt ons duidelijk getoond als een man, die onder Gods toelating door Satan werd verzocht.” –Bijbelkommentaar, blz. 172.


DINSDAG 7 april

3. ONTMOEDIGING OVERWINNEN

A. Wat deed Elia, toen hij vervuld was met twijfel en ontmoediging? 1 Koningen 19:1-4. Tot wat worden wij vaak verleid om te doen? Job 7:11.

“Het is niet verstandig op onszelf te zien en onze gevoelens te bestuderen. Als wij dit doen, zal de vijand ons moeilijkheden en verzoekingen voor ogen houden, die geloof verzwakken en onze moed vernietigen. Onze emoties nader te bestuderen en gevolg te geven aan onze gevoelens zal twijfel brengen en onszelf verwarren. Wij moeten naar Jezus zien en niet op onszelf.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 210.

“Die belijdende christenen, die voortdurend klagen en opgewektheid en geluk een zonde schijnen te vinden, hebben geen ware godsdienst. Wie een droevig plezier vinden in alles, wat melancholiek is in de natuurlijke wereld, die liever naar dode bladeren kijken dan mooie levende bloemen verzamelen, die geen schoonheid zien in grote berghoogten en in dalen met levend groen begroeid; en hun zintuigen afsluiten voor de blijde stem, die tot hen spreekt uit de natuur, en die zoet als muziek tot het luisterend oor spreekt, deze zijn niet in Christus. Zij verzamelen voor zichzelf somberheid en duisternis, waar zij licht mochten hebben, ja de Zon der Gerechtigheid, oprijzend in hun harten met genezing onder haar vleugelen.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 212.

B. Welk tegengif geeft God voor moedeloosheid? Psalm 37:7-8; Matthéüs 11:28, 30.

“Wanneer verzoekingen ons overvallen, wanneer zorgen, verwarring en duisternis onze ziel schijnen te omringen, kijk dan naar de plaats, waar u het laatst licht zag. Rust in Christus’ liefde en onder Zijn beschermende zorg. Wanneer zonde om de overmacht worstelt in het hart, wanneer schuld de ziel terneer drukt en het geweten bezwaart, wanneer ongeloof de geest benevelt, bedenk dan, dat de genade van Christus genoeg is om de zonde te onderwerpen en de duisternis te verdrijven. Door in gemeenschap met Christus te treden gaan wij een omgeving van vrede binnen… Niets zal de gezondheid van lichaam en ziel zo zeer bevorderen als een geest van dankbaarheid en lofprijzing. Het is een positieve plicht melancholie, ondankbare gedachten en gevoelens te weerstaan, een even grote plicht als om te bidden. Als wij op weg zijn naar de hemel, hoe kunnen wij dan als een groep rouwenden, kreunenden en klagenden onderweg zijn naar het tehuis van onze Vader? … Als wij veel meer uitdrukking geven van ons geloof, meer vreugde zouden scheppen in de zegeningen, die wij ontvangen hebben, de grote genade en liefde van God, zouden wij een groter geloof en meer liefde hebben.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 210-212.


WOENSDAG 8 april

4. OMGAAN MET STRESS

A. Waarom hebben velen hoge bloeddruk en zenuwinzinkingen? Matthéüs 6:31, 34.

“God heeft ons uitgerust met een zekere hoeveelheid vitale krachten. Hij heeft ons ook geschapen met organen, geschikt om verschillende levensfuncties te handhaven, en Hij wil, dat deze organen met elkaar in harmonie zullen werken. Als wij zorgvuldig de levenskrachten in stand houden en het tere mechanisme van het lichaam in orde houden, dan is gezondheid het resultaat; maar als de levenskrachten te snel uitgeput worden, leent het zenuwstelsel kracht voor direct gebruik uit de hulpbronnen van kracht, en wanneer een orgaan beschadigd wordt, lijden alle organen daaronder.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 196-197.

B. Aan welke beloften moeten wij steeds denken? Deuteronomium 33:25; Matthéüs 6:26-30.

“Wij moeten elke dag, elk uur op Jezus vertrouwen. Hij heeft beloofd, dat wij kracht naar behoefte zullen ontvangen. Door Zijn genade kunnen wij alle huidige lasten dragen en onze plichten vervullen. Velen gaan echter gebukt onder de vooruitzichten op toekomstige problemen. Zij proberen voortdurend de lasten van de dag van morgen naar vandaag te halen. Zo wordt een groot deel van al hun problemen denkbeeldig. Hiervoor heeft Jezus geen voorziening getroffen. Hij belooft enkel genade voor vandaag. Hij vraagt ons om ons niet bezorgd te maken over de lasten en problemen van de dag van morgen; want ‘elke dag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad’ (Matthéüs 6:34).” –Getuigenissen voor de Gemeente 5, blz. 164-165.

C. Wat moeten wij bedenken, wanneer wij gebukt gaan onder financiële druk? Matthéüs 6:8, 33.

“Telkens weer is mij getoond, dat wanneer personen beginnen te streven naar hogere en steeds hogere lonen, er iets in hun ervaring komt, wat hen dáár brengt, waar zij niet langer op voordelig terrein staan. Maar wanneer zij dat loon aannemen, waarop geschreven staat, dat zij zelfopofferend zijn, ziet de Heer hun zelfverloochening en geeft aan hen succes en overwinning. Dat is mij keer op keer voorgehouden. De Heer, die in het verborgene ziet, zal openlijk een beloning geven voor elk offer, wat Zijn beproefde dienstknechten bereid waren te brengen.” –Geest, Karakter en Persoonlijkheid, blz. 645.


DONDERDAG 9 april

5. HET VEROUDERINGSPROCES

A. Wat moet ons gebed zijn, als wij nadenken over de gevolgen van het ouder worden? Psalm 71:18-19; 17:5.

“Mij werd David getoond, smekende tot God hem niet te verlaten in zijn ouderdom, alsmede de oorzaak van zijn innig gebed. Hij zag, dat de meesten van de bejaarden om hem heen zich ongelukkig voelden en dat ongelukkige karaktertrekken toenamen juist met de ouderdom. Wanneer mensen van nature gesloten en gierig waren, dan waren zij juist daarin op hun hoge leeftijd bijzonder onverdraaglijk. Waren zij jaloers, knorrig en ongeduldig, dan kwam dat vooral sterk in hun ouderdom naar voren.” –Uit de Schatkamer der Getuigenissen 1, blz. 174.

B. Hoe beïnvloeden onze vroegere kindertijd en jeugd ons, als wij oud zijn, en hoe moet dit feit ons beïnvloeden, als wij jong zijn? Prediker 12:1; Ezechiël 16:60.

“O, dat de jeugd zou beseffen, hoe belangrijk het is om de geest te bewaken, zuiver en rein te houden van verdorven gedachten en de ziel te bewaren voor alle verlagende praktijken, want de zuiverheid of onzuiverheid van de jeugd wordt weerkaatst in de ouderdom.” –The Youth's Instructor, 25 oktober 1894.

C. Hoe kunnen de jeugd en de ouderen samenwerken om elkaar van nut te zijn?

“Hoe ontroerend te zien, dat de jeugd en de ouderen op elkaar steunen, de jeugd opkijkend om raad en wijsheid van de oudere, de oudere opkijkend naar de jongere om hulp en medeleven. Zo moet het zijn.” –Sons and Daughters of God, blz. 161.


VRIJDAG 10 april

TERUGBLIK

1. Is er in het algemeen een reden voor een ziekte en wat is de belangrijkste oorzaak?

2. Noem sommige gevallen, waar een ziekte niet het gevolg is van onze eigen daden.

3. Hoe kunnen wij de overwinning behalen op ontmoediging en moedeloosheid?

4. Wat moeten wij bedenken, wanneer wij verleid worden om ons te overwerken?

5. Wat is belangrijk voor de jeugd om te overwegen met betrekking tot de ouderen?

 <<    >>