Back to top

Sabbath Bible Lessons

Gods Gezondheidsplan voor de Mensheid

 <<    >> 
Les 3 SABBAT, 18 april 2015

VOORKOMEN VAN ZIEKTE: GODS WEG (I)

“Ziet, ik heb u heden voorgesteld het leven, en het goede, en de dood en het kwade… Kiest dan het leven, opdat gij leeft, gij en uw zaad” (Deuteronomium 30:15, 19).

“Ware matigheid onderwijst ons, dat wij alles moeten nalaten, wat nadelig is en alleen datgene moeten gebruiken, wat gezond is. Weinigen beseffen in hoeverre hun eetgewoonten te maken hebben met hun gezondheid, hun karakter, hun bruikbaarheid in deze wereld en hun eeuwige bestemming.” –Patriarchen en Profeten, blz. 511.

Aanvullende studie:   Healthful Living, blz. 76-95. 

ZONDAG 12 april

1. HET BELANG VAN HYGIËNE EN REINHEID

A. Wat was de regel in de tijd van Israël, als iemand vermoedelijk of zeker een besmettelijke ziekte had? Leviticus 13:45-46; Numeri 5:2-4.

“Niet alleen in hun (Israëls) godsdienst, maar in alle zaken van het dagelijks leven werd het onderscheid tussen rein en onrein nageleefd. Allen, die in aanraking kwamen met besmettelijke ziekten, werden geïsoleerd van het kamp en het werd aan hen niet toegestaan terug te keren, voordat zowel de persoon als de kleding grondig gereinigd was.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 230.

B. Welke Oudtestamentische voorbeelden zijn er om het belang van reinheid te tonen? Exodus 19:10; Deuteronomium 23:12-13.

“In elk opzicht moesten zij (de Israëlieten) reinheid bewaren. Niets wat slordig of ongezond was en de zuiverheid van de atmosfeer zou bederven, mochten ze om zich heen dulden. Ze moesten zowel uiterlijk als innerlijk rein zijn.” –Bijbelkommentaar, blz. 66.


MAANDAG 13 april

2. EEN JUIST DIEET

A. Wat was het oorspronkelijke dieet, gegeven aan de mensheid in Eden? Genesis 1:29. Wat werd onmiddellijk toegevoegd na de zondeval? Genesis 3:18 (laatste deel).

“Het dieet, dat door onze Schepper voor ons is uitgekozen, bestaat uit graan, fruit, noten en groenten. Dit voedsel, zo eenvoudig en natuurlijk mogelijk bereid, is het gezondst en voedzaamst. Het geeft een kracht, uithoudingsvermogen en een denkkracht, die men niet kan ontlenen aan een ingewikkelder en stimulerender dieet.

God gaf onze eerste voorouders het voedsel, dat Hij bedoeld had voor heel het menselijk geslacht. Het ging tegen Zijn bedoeling in, dat van enig schepsel het leven zou worden genomen. De dood zou in Eden niet mogen bestaan. De vruchten van de bomen in de hof vormden het voedsel, dat aan de noden van de mens tegemoet kwam.” –Adviezen over Dieet en Voeding, blz. 73.

B. Welke belangrijke verandering in voeding droeg bij aan een aanzienlijke verkorting van de menselijke levensduur? Genesis 9:3, 29; 11:24-25.

“Na de zondvloed aten de mensen veel dierlijk voedsel. God zag, dat de wegen van de mens verdorven waren, en dat hij geneigd was zich trots tegen zijn Schepper te verheffen en de neigingen van zijn hart te volgen. En Hij liet toe, dat dit langlevende geslacht veel dierlijk voedsel at, zodat hun zondige leven verkort werd. Al snel na de zondvloed begon ons geslacht af te nemen in lichaamslengte en in lengte van jaren.” –Adviezen over Dieet en Voeding, blz. 322.

C. Welke maatregels trof God voor Zijn volk om hen te beschermen tegen de ziekten, die nu heersen in beschaafde landen (kanker en hart- en vaatziekten)? Leviticus 3:17.

“Voedsel moet met eenvoud worden voorbereid, maar toch zo aantrekkelijk, dat het de eetlust opwekt. U moet vet uit uw voedsel weren. Het is een verontreiniging van alle voedsel, dat u klaar maakt.” –Adviezen over Dieet en Voeding, blz. 307.

“Noten en nootproducten kunnen worden gebruikt in de plaats van vleesvoeding. Met noten kunnen granen gecombineerd worden, fruitsoorten en sommige wortelsoorten, om voedsel te bereiden, dat gezond en voedzaam is. Er moet zorg worden gedragen niet een te grote hoeveelheid noten te gebruiken…

Wanneer olijven op de juiste wijze bereid worden, kunnen zij net als noten de plaats van boter en vleesvoeding innemen.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 249.


DINSDAG 14 april

3. ONTHOUDING SOMS NODIG

A. Wat leert de Bijbel met betrekking tot gefermenteerde wijn en sterke drank? Spreuken 23:29-32. Waarom werden de priesters verboden wijn of sterke drank te gebruiken? Leviticus 10:8-11.

“God verbood het gebruik van wijn aan de priesters, die dienst deden in Zijn heiligdom, en hetzelfde gebod zou ook gegeven zijn voor tabak, als het gebruik ervan toen bekend was; want dit heeft ook een afstompende invloed op de hersenen. En behalve dat het de geest vertroebelt, is het onrein en vervuilend. Laat een ieder de verleiding weerstaan om wijn, tabak, vlees, thee of koffie te gebruiken.” –Fundamentals of Christian Education, blz. 428.

“De enige veilige weg is ‘raak niet aan, smaak niet, roer niet aan’ van thee, koffie, wijn, tabak, opium en alcoholhoudende drank.” –Adviezen over Dieet en Voeding, blz. 376.

“Thee, koffie en tabak zijn, net als alcoholhoudende dranken, slechts verschillende treden op de schaal van kunstmatig stimulerende middelen.

De werking van thee en koffie, zoals hiervoor is aangetoond, gaat in dezelfde richting als die van wijn, cider, sterke drank en tabak.” –Adviezen over Dieet en Voeding, blz. 369-370.

B. Hoe weten wij, dat de wijn, die Jezus voor de bruiloft te Kana maakte, puur druivensap was? Johannes 2:7-10; Spreuken 20:1.

“Het was Christus, Die in het Oude Testament Israël de waarschuwing gaf: ‘De wijn is een spotter, de drank een luidruchtige; ieder, die zich daaraan overgeeft, is onwijs’ (Spreuken 20:1). En Hijzelf gaf de mensen niet een dergelijke drank. Satan verleidt de mensen om te zwelgen in datgene, wat het verstand benevelt en de geestelijke opvattingen afstompt… Het was Christus, Die aanwijzingen gaf, dat Johannes de Doper wijn noch sterke drank zou drinken. Hij was het, Die een dergelijke geheelonthouding oplegde aan de vrouw van Manoah. En Hij sprak een vloek uit over de man, die de fles zou brengen aan de lippen van zijn naaste. Christus sprak Zijn eigen leer niet tegen. De ongegiste wijn, die Hij verschafte aan de bruiloftsgasten, was een gezonde, verfrissende drank. De uitwerking daarvan bracht de smaak in harmonie met een gezonde eetlust.” –De Wens der Eeuwen, blz. 116-117.


WOENSDAG 15 april

4. MATIGHEID IN ALLE DINGEN

A. Wat leert de Bijbel ons over de hoeveelheid gezond voedsel, dat wij zullen eten? Kan het eten van te veel gezond voedsel ons ziek maken? Exodus 16:16; Spreuken 25:16.

“Het is mogelijk om, zelf wanneer het om heilzaam voedsel gaat, onmatig te eten. Omdat men afstand heeft gedaan van schadelijke onderdelen van het dieet, volgt daar nog niet uit, dat men maar zoveel kan eten als men wil. Door te veel eten, en de kwaliteit van het voedsel maakt daarbij niet uit, raakt ons levende organisme verstopt en wordt in zijn functioneren gehinderd.

Onmatig eten, zelfs wanneer dit gezond voedsel betreft, heeft een schadelijk effect op ons gestel en stompt ons verstandelijke en zedelijke vermogens af.” –Adviezen over Dieet en Voeding, blz. 115-116.

B. Hoe beschrijft de Bijbel het kwaad van te veel eten en de gevolgen? Deuteronomium 21:20 (laatste deel); Spreuken 23:21 (eerste deel).

“Wij als volk, met alle gezondheidshervorming, die wij belijden, eten te veel. Het toegeven aan onze zucht tot eten is de voornaamste oorzaak van lichamelijke en geestelijke zwakte, en ligt ten grondslag aan een groot deel van de ziekelijkheid, die men overal ziet.” –Adviezen over Dieet en Voeding, blz. 119.

C. Wat is een meest voorkomende vorm van onmatigheid onder het belijdend volk van God, meestal vanaf de kindertijd? Prediker 10:16-17. Waarom is het zo schadelijk?

“Ik ben verbaasd te bemerken, dat, na al het licht dat gegeven is hierover, velen van u tussen de maaltijden eten! U moet nooit een hap uw lippen laten passeren tussen uw gewone maaltijden.” –Testimonies 2, blz. 373.

“Niets mag tussen de maaltijden gebruikt worden, geen snoepgoed, noten, fruit of enig ander soort voedsel. Onregelmatigheid in eten vernietigt de gezonde tonus van de spijsverteringsorganen, ten nadele van de gezondheid en opgewektheid.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 321.

“De spijsverteringsorganen, die net als een volcontinubedrijf voortdurend in beweging worden gehouden, raken verzwakt. Vitale kracht wordt aan de hersenen onttrokken om de maag te helpen in zijn overwerk en zo raken de geestelijke krachten verzwakt. De onnatuurlijke stimulans en het verbruik van de vitale krachten maken hen nerveus, ongeduldig ten opzichte van beperkingen, eigenzinnig en prikkelbaar.” –Adviezen over Dieet en Voeding, blz. 161.


DONDERDAG 16 april

5. VERDERE RAAD OVER VOEDING

A. Wat moeten wij bedenken over de Bijbelse verwijzing naar het kopen van voedsel zonder voeding, omdat veel van de geraffineerde voedingsmiddelen, die nu beschikbaar zijn, zoals geraffineerde bloem en suikerproducten, weinig voedingswaarde hebben? Jesaja 55:2.

B. Wat kunnen wij leren van de Geest der Profetie over onze voeding, waarvan veel nu bevestigd wordt door onderzoek?

“Ons dieet moet bestaan uit groente, fruit en graan. Wij mogen geen onsje vlees binnen krijgen. Het eten van vlees is onnatuurlijk. We moeten terugkeren tot Gods oorspronkelijke bedoeling, toen Hij de mens schiep.” –Adviezen over Dieet en Voeding, blz. 329.

“Een gewoon dieet, vrij van specerijen en vlees en alle soorten vet, zou een zegen voor u blijken te zijn.” –Adviezen over Dieet en Voeding, blz. 308.

“Kruiden zijn schadelijk van aard. Mosterd, peper, specerijen, ingemaakt zuur en andere soortgelijke dingen irriteren de maag en maken het bloed verhit en onzuiver…

De salades worden met olie en azijn aangemaakt. Dan treedt er gisting in de maag op en het voedsel wordt niet verteerd, maar ontbindt en verrot. Het gevolg is, dat het bloed geen voeding ontvangt, maar vol komt te zitten met verontreinigingen en dan doen zich lever- en nierproblemen voor.” –Adviezen over Dieet en Voeding, blz. 300, 301.

“En uit het licht, dat mij gegeven is, weet ik, dat wanneer men veel suiker gebruikt, dit schadelijker is dan vlees.” –Adviezen over Dieet en Voeding, blz. 286.

“Zoet brood en koekjes hebben wij zelden op tafel. Hoe minder zoetigheid wij eten, hoe beter het is. Zij leiden tot verstoringen in de maag en veroorzaken ongeduld en prikkelbaarheid bij hen, die gewend zijn ze te eten.” –Adviezen over Dieet en Voeding, blz. 281.


VRIJDAG 17 april

TERUGBLIK

1. Verklaar Gods methode voor het voorkomen van besmettelijke ziekte.

2. Wat voor dieet speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van kanker en hart- en vaatziekte?

3. Wat is de juiste en veilige houding ten opzichte van alcohol, koffie, tabak en soortgelijke stoffen?

4. Wat is matigheid?

5. Welke specerijen zijn slecht voor ons en waarom?

 <<    >>