Back to top

Sabbath Bible Lessons

Gods Gezondheidsplan voor de Mensheid

 <<    >> 
Les 7 SABBAT, 16 mei 2015

GODS METHODEN VAN GENEZEN

“Ziet nu, dat Ik, Ik Die ben, en geen God met Mij, Ik dood en maak levend; Ik versla en Ik heel; en er is niemand, die uit Mijn hand redt” (Deuteronomium 32:39).

“De genezende kracht van God doordringt de hele natuur. Wanneer men in een boom snijdt, wanneer een mens wordt gewond of een been breekt, begint de natuur onmiddellijk het gebrokene te herstellen. Zelfs vóór de noodzaak bestaat, zijn de genezende krachten reeds aanwezig; en zodra er ergens een wond is, wijden al die krachten zich aan het herstel. Zo is het ook op geestelijk gebied. Vóór de zonde de behoefte aan herstel schiep, had God reeds in het geneesmiddel voorzien.” –Karaktervorming, blz. 112.

Aanvullende studie:   De Weg tot Gezondheid, blz. 83-94; 
  Healthful Living, blz. 236-248. 

ZONDAG 10 mei

1. DE BRON VAN ALLE WARE GENEZING

A. Wat is de enige bron van genezing voor elke vorm van ziekte? Hoséa 6:1; Job 5:18.

“De Verlosser openbaarde in Zijn wonderen de macht, die voortdurend aan het werk is ten behoeve van de mens, om hem kracht te geven en te genezen. Door middel van de natuur werkt God dag aan dag, uur na uur, van moment tot moment, om ons in leven te houden, ons op te bouwen en te herstellen. Wanneer enig lichaamsdeel letsel oploopt, wordt onmiddellijk een herstellingsproces begonnen; de natuurlijke krachten treden in werking om de gezondheid te herstellen. Maar de kracht, die door deze middelen werkt, is de kracht van God. Alle levengevende kracht is van Hem. Wanneer iemand van een ziekte herstelt, is het God, die hem geneest.

Ziekte, lijden en dood zijn het werk van een vijandige macht. Satan is de vernietiger; God is de Hersteller.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 83.

B. Wat is de belangrijkste stap tot een volledig herstel van onze gezondheid? Matthéüs 9:1, 6.


MAANDAG 11 mei

2. EEN BELANGRIJK ZENDINGSWERK

A. Wat is één van de belangrijkste onderdelen van zendingswerk? Matthéüs 10:8. Hoe zal God hen zegenen, die dit werk ondernemen?

“De zieken moeten genezen worden door de gezamenlijke inspanningen van het menselijke en het goddelijke. Elke gave, elke kracht, die Christus beloofde aan Zijn discipelen, geeft Hij aan hen, die Hem trouw zullen dienen.

Zonde brengt lichamelijke en geestelijke ziekte en zwakte. Christus heeft het mogelijk gemaakt voor ons om onszelf te bevrijden van deze vloek. De Heer belooft, door middel van de waarheid, de ziel te vernieuwen. De Heilige Geest zal allen, die bereid zijn onderwezen te worden, in staat stellen om de waarheid te verbinden met kracht. Het zal elk orgaan van het lichaam vernieuwen, zodat Gods dienaren aangenaam en succesvol kunnen werken. De levenskracht neemt toe onder de invloed van de werking van de Geest. Laten wij dan door deze kracht onszelf brengen in een hogere, heiligere sfeer, zodat wij ons aangewezen werk goed kunnen doen.

De godsdienst van de Bijbel is niet schadelijk voor de gezondheid van het lichaam of van de geest. De invloed van de Geest van God is de beste medicijn, dat door een zieke man of vrouw kan worden ontvangen. De hemel is één en al gezondheid; en hoe ernstiger de hemelse invloeden worden beseft, hoe zekerder zal het herstel zijn van de gelovige zwakke.” –Medical Ministry, blz. 12.

B. Hoe besteedde Jezus de meeste tijd tijdens Zijn aardse bediening? Lukas 7:21-22. Waarom?

“Gedurende Zijn zendingswerk wijdde Jezus meer tijd aan genezing van zieken dan aan prediking…

De Heiland maakte van iedere genezing een gelegenheid om de goddelijke beginselen in geest en ziel te planten. Dat was het doel van Zijn werk. Hij deelde aardse zegeningen uit om de harten van de mensen bereid te maken voor het ontvangen van het evangelie van Zijn genade.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 14, 15.

“De last van ziekte, ellende en zonde kwam Hij wegnemen. Het was Zijn zending om de mens volledig herstel te brengen; Hij kwam om hem gezondheid, vrede en volmaaktheid van karakter te geven.

De omstandigheden en noden van hen, die om hulp smeekten, waren zeer verschillend en niemand, die tot Hem kwam, heeft Hij ledig weggezonden. Uit Hem vloeide een stroom van genezende kracht en men werd genezen naar lichaam, ziel en geest.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 13.


DINSDAG 12 mei

3. ONTDEK EN BEHANDEL DE OORZAAK

A. Hoe toont de Bijbel, dat zonder de oorzaak van de ziekte te behandelen genezing alleen tijdelijk is? Johannes 5:14; 2 Timótheüs 2:19.

“Toen Jezus ziekten genas, waarschuwde Hij vele getroffenen: ‘Zondig niet meer, opdat u niet iets ergers overkome’ (Johannes 5:14). Zo leerde Hij, dat zij ziekte op zichzelf gebracht hadden door overtreding van Gods wetten en dat de gezondheid alleen behouden kan worden door gehoorzaamheid.

De arts … moet weten, dat de natuurwetten, evenals de tien geboden, goddelijk zijn, en dat alleen door gehoorzaamheid daaraan de gezondheid hersteld of behouden kan worden. Hij ziet velen lijden als het resultaat van schadelijke gewoonten, die genezen zouden kunnen worden, als zij deden, wat zij konden ten behoeve van hun eigen herstel. Zij hebben er behoefte aan erop gewezen te worden, dat elke gewoonte, die lichamelijke, mentale of geestelijke energie vernietigt, zonde is en dat gezondheid slechts gewaarborgd kan worden door gehoorzaamheid aan Gods wetten, die God heeft ingesteld ten goede van de gehele mensheid.

Wanneer een arts een patiënt ziet lijden aan een ziekte, die veroorzaakt is door verkeerde eet- en drink- of andere foutieve leefgewoonten, toch verzuimt om dat te vertellen, dan doet hij zijn medemens onrecht aan … Als hij geen strikte matigheid leert als geneesmiddel tegen ziekte, is hij geen welwillend en barmhartig arts.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 83-84.

B. Omdat valse profeten tekenen en wonderen (zelfs genezingen) kunnen doen, hoe zullen wij dan in staat zijn om onderscheid te maken tussen de genezing, gedaan door de dienaren van God en die, gedaan door Satans vertegenwoordigers? Matthéüs 24:24; 7:15-16.

“Het is verloren werk om mensen te leren naar God te gaan als een genezer van hun zwakheden, tenzij zij ook onderwezen zijn elke verkeerde praktijk op te geven.” –Healthful Living, blz. 236.

“God zal geen wonder bewerken om natuurlijke oorzaken te veranderen, die u zelf kunt doen.” –Healthful Living, blz. 238.

“De manier, waarop Christus werkte, was om het woord te prediken en het lijden te verlichten door de wonderbaarlijke werken van genezing. Maar mij is onderwezen, dat wij nu niet op deze manier kunnen werken; want Satan zal zijn macht uitoefenen door wonderen te doen. Gods dienaren zouden nu niet kunnen werken door middel van wonderen, want valse werken van genezing, waarvan beweerd wordt, dat zij goddelijk zijn, zullen uitgevoerd worden.” –Medical Ministry, blz. 14.


WOENSDAG 13 mei

4. MENSEN GESPECIALISEERD IN HET MEDISCHE WERK

A. Is er behoefte aan mensen om speciaal opgeleid te worden in het behandelen van zieken? Waarom? Lukas 5:31; Kolossensen 4:14.

“Een ingewijd arts draagt een dubbele verantwoording; want in hem zijn de bekwaamheden van de arts gecombineerd met die van de evangelieprediker. Hij heeft een groots, heilig en zeer noodzakelijk werk te doen.” –The Kress Collection, blz. 138.

“Laat niemand luisteren naar de suggestie, dat wij geloof kunnen uitoefenen en al onze zwakheden verwijderd hebben, en dat er daardoor geen behoefte is aan instellingen voor het herstel van de gezondheid. Geloof en werken zijn niet te scheiden.” –Testimonies 6, blz. 441.

“Lukas, de schrijver van het evangelie dat zijn naam draagt, was een medische zendeling. In de Schriften werd hij ‘de geliefde geneesheer’ genoemd (Kolossensen 4:14). De apostel Paulus hoorde van zijn kunde als arts en koos hem uit als iemand, aan wie de Here een speciaal werk had toevertrouwd. Hij verzekerde zich van zijn medewerking en enige tijd vergezelde Lukas hem op zijn reizen van plaats tot plaats.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 109.

B. Hoe moeten jonge mensen zich voorbereiden op het medische werk? 1 Korinthe 10:31; Micha 6:8.

“Bij het zoeken naar een voorbereiding voor zijn levenswerk moet de medische student worden aangemoedigd om de hoogst mogelijke ontwikkeling van al zijn krachten te bereiken. Zijn studies, hoewel belastend, hoeven niet per se zijn lichamelijke gezondheid te ondermijnen, of zijn plezier van geestelijke dingen te verminderen. Gedurende zijn studie kan hij voortdurend in genade en kennis van de waarheid groeien, terwijl hij tegelijkertijd voortdurend toe voegt aan alle kennis, die hem een wijs beoefenaar zal kunnen maken.” –Counsels to Parents, Teachers and Students, blz. 474.

“In elke afdeling, waar medische studenten moeten werken, moeten zij een gewillige, ernstige geest en een vriendelijke, onzelfzuchtige ijver bezitten om anderen goed proberen te doen. Zij zullen niet bestuderen, hoe zij het beste hun waardigheid kunnen behouden, maar hoe door bedachtzaamheid en zorgvuldigheid zij een reputatie zullen opbouwen van grondigheid en nauwkeurigheid, en door meevoelend dienen zullen zij de harten van degenen, die zij dienen, winnen.” –Counsels to Parents, Teachers and Students, blz. 477-478.


DONDERDAG 14 mei

5. GODS METHODEN: OPRECHTE TEGENOVER VALSE

A. Welke genezingsmethoden werden door Jezus en Zijn profeten gebruikt? Johannes 9:6-7; Jesaja 38:21.

“De genezing kon slechts door de macht van de Grote Geneesheer tot stand worden gebracht, toch maakte Christus gebruik van de eenvoudige middelen uit de natuur. Terwijl Hij geen goedkeuring hechtte aan het gebruik van schadelijke medicijnen, bekrachtigde Hij de toepassing van eenvoudige natuurlijke middelen.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 194.

B. Welke genezingsmethoden zijn verboden door God? 2 Koningen 1:2-3. Waarom?

“Verdovende medicijnen, zoals deze meestal worden gebruikt, zijn een vloek. Houdt u weg van verdovende middelen. Gebruik deze steeds minder en vertrouw meer op hygiënische middelen.” –Selected Messages 2, blz. 281.

“Toen Dr. A naar het Gezondheidshuis kwam, legde zij haar kennis en hygiënische praktijk terzijde, en paste de kleine homeopathische doses toe voor bijna elke kwaal. Dit was tegen het licht, dat God gegeven had.” –Selected Messages 2, blz. 282.

“Scheidt u af van alles, dat zweemt naar hypnose, de wetenschap waarmee satanische agenten werken.” –Selected Messages 2, blz. 350.

“De apostelen van bijna alle vormen van spiritisme zeggen de kracht te hebben om de zieke te genezen. Zij schrijven hun kracht toe aan elektriciteit, magnetisme, de zogeheten ‘sympathische geneesmiddelen’ of aan verborgen krachten in de geest van de mens. En er zijn niet weinigen, zelfs in deze christelijke tijd, die naar deze genezers gaan, in plaats van te vertrouwen op de kracht van de levende God en de bekwaamheid van goed bevoegde, christelijke artsen.” –Evangelism, blz. 606.


VRIJDAG 15 mei

TERUGBLIK

1. Van waar komt alle ware genezing en hoe wordt deze bereikt?

2. Wat moet ons doel zijn om anderen te helpen genezen?

3. Als wij willen, dat de genezing meer blijvend is, wat moeten wij dan bedenken?

4. Hoe kan een arts werken voor God?

5. Waarom verloochenen wij ons geloof door behandelingen te aanvaarden van artsen, die gebruik maken van de zogenaamde bio-energie, magnetisme, hypnose en dergelijke?

 <<    >>