Back to top

Sabbath Bible Lessons

Gods Gezondheidsplan voor de Mensheid

 <<    >> 
Les 13 SABBAT, 27 juni 2015

GEZONDHEID OP DE NIEUWE AARDE

“En God zal alle tranen van hun ogen afwissen; en de dood zal niet meer zijn; noch rouw, noch gekrijt, noch moeite zal meer zijn, en God Zelf zal bij hen en hun God zijn” (Openbaring 21:4).

“Al die naties van verlosten zullen geen andere wet kennen dan de wet van de hemel. Ze vormen allemaal één gelukkig, verenigd gezin, gekleed in gewaden van lof en dankzegging.” –Het Bijbels Gezin, blz. 451.

Aanvullende studie:   Profeten en Koningen, blz. 444-450. 

ZONDAG 21 juni

1. EEN VASTBERADEN HOOP

A. Wat is de hoop van de getrouwen, hoewel velen van Gods volk gestorven zijn als gevolg van verschillende ziekten? Job 19:26-27. Hoe kunnen wij nieuwe moed hebben ook bij ziekte?

“In het leven van iedereen komt een tijd van intense teleurstelling en volslagen moedeloosheid… Zouden wij in die tijden met geestelijk inzicht de betekenis van Gods voorzienigheid onderscheiden, dan zouden wij engelen zien, die ons willen verlossen van onszelf, ernaar strevend onze voeten te planten op een vastere basis dan de eeuwige heuvels; en nieuw geloof, nieuw leven zou ontstaan…

Uit de diepten van moedeloosheid en wanhoop steeg Job op naar de hoogten van onvoorwaardelijk vertrouwen in de genade en reddende kracht van God.” –My Life Today, blz. 328.

B. Op wat is deze hoop gebaseerd? Job 19:25; 1 Korinthe 15:20.

“De opstanding van Jezus was een voorproef van de eindopstanding van allen, die in Hem ontslapen zijn. Het opgestane lichaam van de Heiland, Zijn gedrag, de toon van Zijn stem, waren allemaal vertrouwd voor Zijn volgelingen. Op dezelfde wijze zullen zij, die in Jezus ontslapen zijn, weer opstaan.” –Bijbelkommentaar, blz. 499.


MAANDAG 22 juni

2. EEN GRONDIGE VERANDERING

A. Welke lichamelijke verandering zullen de getrouwen ervaren bij de laatste bazuin? 1 Korinthe 15:51-55.

“Daar staat de verrezen schare (op de morgen van de opstanding). De laatste gedachte was aan de dood en haar prikkel. De laatste gedachten, die zij hadden, waren over dood en graf, maar nu roepen zij uit: ‘Dood, waar is uw prikkel? Graf, waar is uw overwinning?’ (1 Korinthe 15:55) … Als zij ontwaken, is alle pijn voorbij…

Hier staan zij en de laatste hand, die aan de onsterfelijkheid wordt gelegd, voelen zij; dan gaan zij om hun Heer in de lucht te ontmoeten. De poorten van de stad Gods worden wijd geopend en de volken, die de waarheid hebben gehouden, gaan er binnen.” –Bijbelkommentaar, blz. 500.

B. Op welke beloften kunnen wij onze hoop vestigen, als wij lichamelijk ziek zijn? Jesaja 35:3-6; Openbaring 21:4.

“Deze aarde is de plaats van voorbereiding voor de hemel. De tijd hier doorgebracht is de winter van de christen. Hier waaien de kille winden van beproeving om ons heen en rollen de golven van moeilijkheden op ons aan. Maar in de nabije toekomst zullen, als Christus komt, verdriet en zuchten voor altijd voorbij zijn. Dan zal de zomer voor de christen aanbreken. Alle beproevingen zullen voorbij zijn, ziekte en dood zullen niet meer zijn.” –Bijbelkommentaar, blz. 690.

C. Welke gedachten zullen onze geest vullen, als wij de wonderbare hoop op de hemel overdenken? Filippensen 4:8.

“Wij worden veranderd door aanschouwen, en terwijl we nadenken over de volmaaktheid van ons goddelijk Voorbeeld, groeit het verlangen om volledig veranderd en vernieuwd te worden naar het beeld van Zijn reinheid. In het hart zal een hongeren en dorsten zijn om gelijk te worden aan Hem, Die wij vereren. Hoe meer onze gedachten stilstaan bij Christus, des te meer zullen we over Hem spreken met anderen en Hem aan de wereld voorhouden. Wij zijn geroepen om uit te gaan, ons van de wereld af te zonderen, opdat we zonen en dochters kunnen zijn van de Allerhoogste; wij hebben de heilige verplichting om als Gods kinderen op aarde Hem te verheerlijken. Het is noodzakelijk dat het denken op Christus gericht blijft.” –Bijbelkommentaar, blz. 181.


DINSDAG 23 juni

3. EEN NIEUW LICHAMELIJK LEVEN

A. Wat zijn sommige van de lichamelijke kenmerken van de verlosten, als zij zijn opgestaan uit hun graven? 1 Korinthe 15:35, 42-43. Hoe zullen zij, die vele jaren geleden stierven, er anders uitzien dan degenen van latere generaties? Psalm 90:17.

“Allen verrijzen uit hun graf met de gestalte, die ze hadden, toen ze in het graf werden gelegd. Adam is groot en indrukwekkend; hij is iets kleiner dan de zoon van God. Er zijn aanzienlijke verschillen tussen hem en de mensen van latere generaties. Daaruit blijkt duidelijk, dat de mensheid is gedegenereerd. Maar allen verrijzen met de frisheid en kracht van de eeuwige jeugd. De mens werd ‘in den beginne’ naar Gods beeld geschapen. Dit had zowel betrekking op zijn karakter als op zijn verschijningsvorm. Door de zonde is het goddelijke in de mens ontaard en bijna geheel verdwenen. Christus is echter gekomen om te herstellen, wat verloren ging. Hij zal onze vernederde lichamen veranderen en ze gelijkvormig maken aan Zijn verheerlijkt lichaam. Het sterfelijke, vergankelijke lichaam, ontdaan van zijn heerlijkheid en eens bezoedeld door de zonde, wordt volmaakt, schoon en onsterfelijk. Alle gebreken en misvormingen blijven in het graf achter. De verlosten krijgen weer toegang tot de boom des levens in het lang geleden verloren paradijs en zullen opgroeien tot de volle gestalte van de mensheid in haar oorspronkelijke luister (Maleáchi 4:2). De laatste sporen van de vloek zullen worden verwijderd en Christus’ trouwe volgelingen zullen verschijnen in ‘de schoonheid van de Here onze God’ (Psalm 90:17) om in geest en lichaam het volmaakte beeld van hun Here te weerkaatsen. Wat een wonderbaarlijke verlossing! – Zo lang besproken en verwacht, maar nooit ten volle begrepen.” –De Grote Strijd, blz. 595.

B. Welke middelen gebruikte God voor het bestendigen van het leven voor de zondeval? Genesis 2:9. Wat suggereert, dat Hij dezelfde middelen weer zal gebruiken op de Nieuwe Aarde? Openbaring 22:2, 14.

“De boom des levens is een voorstelling van de beschermende zorg van Christus voor Zijn kinderen. Toen Adam en Eva van deze boom aten, erkenden zij hun afhankelijkheid van God. De boom des levens bezat de kracht om het leven te verlengen en zo lang zij daarvan aten, konden zij niet sterven. De levens van de mensen voor de zondvloed werden verlengd als gevolg van de levengevende kracht van deze boom; deze kracht werd door Adam en Eva aan hen doorgegeven.” –Bijbelkommentaar, blz. 691.


WOENSDAG 24 juni

4. HET KIEZEN VAN ONZE GEMOEDSTOESTAND

A. Welke houding verlangt God van ons, ook als wij ziek zijn? 1 Thessalonicensen 5:18. Waarom? Spreuken 17:22.

“Iemand, wiens geest stil en tevreden in God is, bevindt zich op de weg tot gezondheid.” –My Life Today, blz. 150.

“Er is een fysiologische waarheid, een waarheid die wij moeten beschouwen, in de Schrift: ‘Een blij (vreugdevol) hart zal een medicijn goed maken’ (Spreuken 17:22).

De ware beginselen van het christendom openen voor alles een bron van onschatbaar geluk.

Wij moeten een vrolijke, hoopvolle, vreedzame gemoedstoestand aanmoedigen; want onze gezondheid hangt daarvan af.” –My Life Today, blz. 151.

B. Welke beloften kunnen de zieken in hun leed troosten? Filippensen 4:6-7; Psalm 103:1-3.

C. Hoe kunnen de zieken een zegen zijn voor anderen, en welk effect zal dit hebben op henzelf? Matthéüs 5:16; Jesaja 58:6-8.

“Als de geest vrij en vrolijk is, met een besef van goed doen en een tevreden gevoel door anderen blijheid te brengen, ontstaat een blijheid, die uitwerking zal hebben op het hele systeem, die een vrijere circulatie van het bloed veroorzaakt en energie geeft aan het hele lichaam.” –My Life Today, blz. 150.

D. Welke dingen kunnen de zieken overdenken ook, als zij niet meteen genezing bemerken? Psalm 77:12-13.

“De christen zal zo dicht bij God leven, dat hij dingen, die uitstekend zijn, goed kan keuren, ‘vervuld met vruchten der gerechtigheid, die door Jezus Christus zijn tot heerlijkheid en prijs van God’ (Filippensen 1:11). Zijn hart zal afgestemd zijn op dankbaarheid en lofprijzen. Hij zal altijd gereed zijn om de zegeningen, die hij ontvangt, te erkennen, eraan denkend wie het is, die gezegd heeft: ‘Wie dankoffert, die zal Mij eren’ (Psalm 50:23).

Het is de plicht van iedereen om blijheid te ontwikkelen in plaats van te piekeren over leed en moeilijkheden.” –My Life Today, blz. 153.


DONDERDAG 25 juni

5. HET UITEN VAN UW VREUGDE

A. Waarom kunnen wij blij zijn, ook in moeilijke omstandigheden? Jesaja 65:17-19; 1 Korinthe 2:9.

“De kinderen van God mogen zich verheugen in alle dingen en in alle tijden. Wanneer moeilijkheden en problemen komen, gelovend in de wijze voorzienigheid van God, mag u zich verheugen. U hoeft niet te wachten op een gelukkig gevoel, maar door geloof mag u beslag leggen op de beloften en een danklied opzenden tot God.” –In Heavenly Places, blz. 123.

B. Wat zullen wij doen, als wij onze beproevingen vergelijken met wat Jezus voor ons gedaan heeft? Psalm 62:6-7; 63:4-5.

“Vertrouw uzelf volkomen aan de handen van Jezus toe. Denk na over Zijn grote liefde en, terwijl u denkt aan Zijn zelfverloochening, Zijn oneindig offer, dat Hij voor ons heeft gebracht, opdat wij in Hem zouden geloven, zal uw hart vervuld worden met een heilige blijdschap, stille vrede en een onbeschrijfelijke liefde. Als we over Jezus spreken, als we Hem in gebed aanroepen, zal ons vertrouwen, dat Hij onze persoonlijke, liefdevolle Heiland is, sterker worden en Zijn karakter zal ons steeds beminnelijker voorkomen…

Onze vrede is als een stroom. De ene golf na de andere vloeit in ons hart en we kunnen werkelijk maaltijd houden met Jezus en Hij met ons. We zijn ons levendig bewust van Gods liefde en kunnen rust vinden in deze liefde. Dit is met geen woorden te beschrijven en gaat alle kennis te boven. We zijn één met Christus, ons leven is met Christus verborgen in God… Met een groot vertrouwen kunnen we God onze Vader noemen.” –Bijbelkommentaar, blz. 184, 185.


VRIJDAG 26 juni

TERUGBLIK

1. Welke hoop kunnen wij hebben, ook als wij lijden aan ongeneeslijke ziekten?

2. Beschrijf de lichamelijke verandering van de getrouwen bij de tweede komst van Christus?

3. Welk verschil wordt gezien onder de verlosten na de opstanding?

4. Welk voordeel is er in het vinden van redenen voor dankzegging aan God, zelfs in de meest ontmoedigende situaties?

5. Waarom zouden wij onze vreugde niet verbergen in de hoop, die God ons geeft?

 <<    >>