Back to top

Sabbath Bible Lessons

Gods Gezondheidsplan voor de Mensheid

 <<    >> 
Les 10

VERVALSTE GENEESMETHODEN

“Want er zullen valse christussen en valse profeten opstaan, en zullen grote tekenen en wonderheden doen, alzo dat zij, (indien het mogelijk ware) ook de uitverkorenen zouden verleiden” (Matthéüs 24:24).

“Onze gedachten moeten op God gevestigd zijn, en wij moeten niet de vrees van de goddelozen hebben, dat is, niet vrezen, wat zij vrezen, en niet eerbiedigen, wat zij eerbiedigen, maar moeten moedig en dapper voor de waarheid zijn.” –Eerste Geschriften, blz. 62.

Aanvullende studie:   Patriarchen en Profeten, blz. 621-629; 
  Eerste Geschriften, blz. 61-62. 

ZONDAG 31 mei

1. DE WENS OM DE TOEKOMST TE KENNEN

A. Wanneer en waarom gingen enige koningen naar satanische mediums om raad? 2 Koningen 1:2; 1 Samuël 28:6-8. Wat gebeurt er, als wij hetzelfde doen?

“De Here zendt nooit iemand weg, die in oprechtheid en ootmoed tot Hem komt. Waarom heeft Hij Saul dan geen antwoord gegeven op diens gebed? De koning had door zijn handelwijze de zegeningen van de middelen om God te raadplegen verbeurd. Hij had de raad van de profeet Samuël verworpen; hij had David, de uitverkorene Gods, in ballingschap gedreven; hij had de priesters des Heren gedood. Kon hij een antwoord verwachten, terwijl hij alle middelen van contact met de hemel had afgesneden… Alleen door berouw en bekering kon hij terugkeren, maar de trotse vorst besloot in zijn angst en wanhoop ergens anders heen te gaan voor hulp.” –Patriarchen en Profeten, blz. 616.

“Als u vertrouwt op mensen, die God niet liefhebben en Zijn geboden niet bewaren, komt u beslist in problemen. Zij, die niet met God verbonden zijn, zijn verbonden met Gods vijand, en deze zal met hen samenwerken om ons op dwaalwegen te leiden. We eren God niet, als we de enig ware God loslaten om de god van Ekron te raadplegen.” –Bijbelkommentaar, blz. 141.

B. Welke waarschuwing hebben wij aangaande valse profeten? Deuteronomium 13:1-3.


MAANDAG 1 juni

2. MISLEID DOOR NIEUWSGIERIGHEID

A. Wat leidde Adam en Eva om bedrogen te worden door Satan? Genesis 3:1-6.

“Eeuw na eeuw heeft de nieuwsgierigheid van de mensen hen ertoe gebracht te zoeken naar de boom der kennis; en vaak denken ze uiterst noodzakelijke vruchten te plukken, terwijl ze, net als de onderzoekingen van Salomo, alleen maar ijdelheid vinden, niets wat vergeleken kan worden met de kennis van de ware heiligheid, die de poorten van de stad Gods voor hen zal openen. Menselijke eerzucht heeft gezocht naar die soort kennis, die heerlijkheid, zelfverheffing en macht zal geven. Zo werkte Satan aan Adam en Eva, Gods beperking werd verbroken, en hun opvoeding onder de leermeester der leugen begon, opdat zij die kennis zouden verkrijgen, die God hun geweigerd had, de gevolgen van de zonde te kennen.” –Bijbelkommentaar, blz. 5-6.

B. Hoe kunnen wij deze valstrikken van Satan vermijden? Jesaja 8:19; Éfeze 6:13, 16.

“Zullen zij, die een heilig God hebben, die oneindig is in wijsheid en macht, naar waarzeggers gaan, die hun kennis hebben van de vijand van onze Heer? God Zelf is het licht voor Zijn volk. Hij gebiedt hun door het geloof hun oog te richten op de heerlijkheid, die voor het menselijk oog verborgen is. De Zon der gerechtigheid zendt Zijn stralen in hun harten. Ze ontvangen licht van Gods troon, en hebben niet het verlangen zich van de bron van het licht af te wenden naar de boden van Satan.” –Patriarchen en Profeten, blz. 628.

“Die tijd zal spoedig aanbreken (wanneer moderne waarzeggers zou worden toegestaan het werk van God na te doen), en wij zullen ons moeten vastklemmen aan de krachtige arm van Jehova; want al die grote tekenen en machtige wonderen van de duivel zijn bedoeld om Gods volk te verleiden en hun geloof omver te werpen…

Indien onze ogen geopend konden worden, zouden wij gedaanten van boze engelen rondom ons zien, bezig met te proberen om de een of andere nieuwe wijze uit te vinden om ons te hinderen en te vernielen. En wij zouden ook engelen Gods zien, die ons tegen hun macht beschermen; want Gods wakend oog is immer over Israël ten goede, en Hij zal Zijn volk beschermen en redden, indien zij hun vertrouwen op Hem stellen. Als de vijand zal komen gelijk een stroom, zal de Geest des Heeren de banier tegen hem oprichten.

De engel sprak: ‘Vergeet niet, dat gij op de betoverde grond staat’. Ik zag, dat wij moeten waken en de gehele wapenrusting hebben, en het borstwapen der gerechtigheid nemen en dan zullen wij kunnen weerstaan, en zullen de vurige pijlen van de goddelozen ons niet schaden.” –Eerste Geschriften, blz. 62.


DINSDAG 2 juni

3. VERVALSTE GENEZINGEN

A. Hoe kunnen wij weten, wanneer wonderbaarlijke genezingen worden uitgevoerd, of deze zijn uitgevoerd door Gods dienaren of door satanische agenten? Matthéüs 7:20-23; 1 Johannes 2:3.

“Satan geeft zijn macht aan hen, die hem bij zijn bedrog terzijde staan; daarom kunnen zij, die beweren, dat zij de grote kracht Gods bezitten, alleen maar herkend worden door de grote ontdekker, de wet des Heren. De Here zegt ons, dat zij, indien het mogelijk ware, zelfs de uitverkorenen zouden verleiden.” –Bijbelkommentaar, blz. 318.

B. Waarom zullen wonderen niet de basis vormen van ons geloof? Op wat moet ons geloof in plaats daarvan gevestigd zijn? Lukas 24:27; Johannes 5:39.

“De wederkomst van Christus zal worden voorafgegaan door ‘de werking des satans met allerlei krachten, tekenen en bedrieglijke wonderen, en met allerlei verlokkende ongerechtigheid’ (2 Thessalonicensen 2:9-10). De apostel Johannes zegt in zijn beschrijving van de duivelse kracht, die zich in de eindtijd zal openbaren: ‘En het doet grote tekenen, zodat het zelfs vuur uit de hemel doet nederdalen op de aarde ten aanschouwen van de mensen. En het verleidt hen, die op de aarde wonen, wegens de tekenen, die hem gegeven zijn te doen’ (Openbaring 13:13-14). In deze tekst wordt niet alleen bedrog voorzegd. De mensen worden misleid door de wonderen, waartoe de medewerkers van Satan inderdaad in staat zijn en niet door de dingen, waartoe ze in staat beweren te zijn.” –De Grote Strijd, blz. 507.

“Christus wilde hun meer inzicht geven en hun geloof vestigen op ‘het vaste woord der profetie’. Hij wilde, dat de waarheid goed tot hen doordrong niet alleen, omdat deze waarheid door Zijn persoonlijk getuigenis werd bevestigd, maar ook vanwege de onbetwistbare bewijzen van de symbolen en de beelden van de schaduwdienst en van de profetieën van het Oude Testament. De volgelingen van Christus moesten een geloof hebben, waar ze rekenschap van konden afleggen. Dat was niet alleen in hun eigen belang, maar ook in het belang van de wereld, die Christus door hun getuigenis moest leren kennen. Jezus wees Zijn discipelen als eerste stap bij het overdragen van deze kennis op ‘Mozes en al de profeten’. Deze uitspraak van de opgestane Heiland toont aan, welk belang Hij aan het Oude Testament hechtte.” –De Grote Strijd, blz. 327.


WOENSDAG 3 juni

4. METHODEN VAN SATANISCHE OORSPRONG

A. Hoe probeert Satan het werk van God te imiteren? Handelingen 19:13.

“Vóór de laatste uitstorting van Gods oordelen over de aarde zal er onder Gods volk zulk een opwekking tot godsvrucht zijn, als er sinds de tijd van de apostelen niet meer geweest is. De Geest en de kracht van God zullen over Zijn kinderen worden uitgestort. Velen zullen zich dan distantiëren van de kerken, waarin liefde voor de wereld de plaats heeft ingenomen van liefde voor God en Zijn Woord. Velen, zowel van predikanten als leden, zullen met blijdschap de grote waarheden aannemen, die God in deze tijd heeft laten verkondigen om Zijn volk voor te bereiden voor Christus’ wederkomst. De vijand van de mens wil dit werk verhinderen, en voordat de tijd voor zo’n beweging is aangebroken, zal hij alles in het werk stellen om het te verhinderen door iets anders in te voeren, dat erop lijkt. In kerken, die hij onder zijn bedrieglijke heerschappij kan brengen, zal hij het doen vóórkomen, alsof Gods bijzondere zegen is uitgestort.

Men zal de indruk krijgen, dat er weer een grote belangstelling is voor alles, wat met godsdienst te maken heeft. Veel mensen zullen er zich over verheugen, dat God op zo’n wonderbaarlijke manier met hen gehandeld heeft, terwijl het in feite het werk van een andere geest is. Satan zal onder het mom van godsdienstigheid zijn invloed op de christelijke wereld proberen te vergroten.

Jonge mannen en vrouwen zullen verheven worden en zullen zichzelf als wonderbaarlijk begunstigd beschouwen, geroepen om één of andere grote taak te verrichten. Er zullen veel bekeringen zijn van een bijzondere soort, maar die zullen niet van God afkomstig zijn. Oneerbaarheid en buitensporigheden zullen binnendringen en velen zullen in hun geloof schipbreuk lijden.” –Maranatha, blz. 168.

B. Welke andere methoden gebruikt Satan om zielen te verstrikken?

“De apostelen van bijna alle vormen van spiritisme zeggen de kracht te hebben om de zieke te genezen. Zij schrijven hun kracht toe aan elektriciteit, magnetisme, de zogeheten ‘sympathische geneesmiddelen’ of aan verborgen krachten in de geest van de mens. En er zijn niet weinigen, … die naar deze genezers gaan, in plaats van te vertrouwen op de kracht van de levende God en de bekwaamheid van goed bevoegde, christelijke artsen. De moeder, wakend bij het ziekbed van haar kind, roept uit: ”Ik kan niets meer doen! Is er geen arts, die de macht heeft om mijn kind beter te maken!” Haar wordt verteld van de wonderlijke genezingen, uitgevoerd door een of andere helderziende of magnetiseur, en zij vertrouwt haar geliefd kind toe aan zijn zorg, waardoor het regelrecht in de hand van Satan geplaatst wordt, alsof hij aan haar zijde stond. In veel gevallen wordt het toekomstige leven van het kind beheerst door een satanische macht, die onmogelijk te breken lijkt.” –Evangelism, blz. 606.


DONDERDAG 4 juni

5. EEN STERKE EN VASTE HOOP

A. Wat is de enige zekere hoop voor de gelovige? Maakt God altijd de zieke weer gezond? Johannes 6:68-69; Psalm 62:1-3.

“Er zijn gevallen, waar God beslissend werkt door Zijn goddelijke macht in het herstel van gezondheid. Maar niet alle zieken worden genezen. Velen worden ter ruste in Jezus gelegd. Johannes op het eiland Patmos werd gezegd te schrijven: ‘Zalig zijn de doden, die in de Heere sterven, van nu aan. Ja, zegt de Geest, opdat zij rusten mogen van hun arbeid; en hun werken volgen met hen’ (Openbaring 14:13). Hieruit zien we, dat als personen niet weer herstellen, zij daarom niet veroordeeld worden voor gebrek aan geloof.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 192.

“Voor hen, die moedeloos zijn geworden, is er een afdoend geneesmiddel, geloof, gebed en werk. Geloof en werken zullen zekerheid en voldoening geven, die van dag tot dag zullen toenemen. Bent u in de verleiding om toe te geven aan angstige voorgevoelens of volkomen moedeloosheid?

Vrees niet, ook niet in de donkerste dagen, als er helemaal geen uitzicht schijnt te zijn. Heb geloof in God. Hij kent uw noden. Hij heeft alle macht. Zijn oneindige liefde en ontferming falen nooit. Wees niet bang, dat Hij Zijn belofte niet zal houden. Hij is de eeuwige waarheid. Nooit zal Hij het verbond veranderen, dat Hij gemaakt heeft met hen, die Hem liefhebben. En Hij zal Zijn trouwe knechten de mate van bekwaamheid schenken, die ze nodig hebben.” –Profeten en Koningen, blz. 102.

B. Hoe zullen de gelovige zieken reageren, als zij verleid worden om hun toevlucht te nemen tot genezingsmethoden, die geïnspireerd worden door Satan? Psalm 43:5; 121:1-2.


VRIJDAG 5 juni

TERUGBLIK

1. Wat moet de toestand van ons hart zijn, wanneer wij Gods raad zoeken?

2. Hoe werkt Satan om zielen te bedriegen en hoe kunnen wij hem overwinnen?

3. Hoe kunnen de wonderbaarlijke genezingen, uitgevoerd door Gods dienaren, worden onderscheiden van degene, die door Satans agenten worden uitgevoerd?

4. Wat zijn enige moderne genezingsmethoden, die gebruikt worden door Satans agenten?

5. Wat is de positie geweest en zal altijd zijn van de ware gelovigen, wanneer zij door verschillende beproevingen gaan en de toekomst onzeker lijkt?

 <<    >>