Back to top

Sabbath Bible Lessons

Gods Gezondheidsplan voor de Mensheid

 <<    >> 
Les 12 SABBAT, 20 juni 2015

ONDERWIJS IN DE GEZONDHEID

“Mijn volk is uitgeroeid, omdat het zonder kennis is; omdat gij de kennis verworpen hebt, heb Ik u ook verworpen, dat gij Mij het priesterambt niet zult bedienen; omdat gij de wet van uw God vergeten hebt, zal Ik ook uw kinderen vergeten” (Hoséa 4:6).

“Waar onderwijs betekent meer dan de uitvoering van een bepaalde studie. Het betekent meer dan een voorbereiding voor het leven, dat er nu is. Het heeft te doen met het hele wezen en met de hele periode van het bestaan van de mens. Het is de harmonieuze ontwikkeling van de lichamelijke, de mentale en de geestelijke krachten. Het bereidt de student voor op de vreugde van dienen in deze wereld en voor de hogere vreugde van een volledig dienen in de komende wereld.” –Counsels for the Church, blz. 202.

Aanvullende studie:   Karaktervorming, blz. 197 – 203. 

ZONDAG 14 juni

1. DE VOORDELEN VAN ONDERWIJS

A. Wat is de waarde van het onderwijzen van Gods werkers? Spreuken 1:5; 2:10-11.

“Er is een gebrek aan onderwijsmogelijkheden onder ons… Het is onmogelijk voor iedereen om vooruit te zien, waartoe hij geroepen kan zijn. Hij kan in situaties geplaatst zijn, waar hij snel onderscheidingsvermogen en evenwichtige argumenten nodig zal hebben, en daarom is het voor de eer van Christus, dat er meer goed opgeleide werkers onder ons zullen zijn; zij zullen beter in staat zijn de waarheid op een duidelijke, verstandige manier over te brengen en de waarheid moet zo gebracht worden, dat deze zo goed als mogelijk vrij is van gebreken.” –Christian Education, blz. 138.

B. Is het de moeite waard zich in te spannen om een opleiding in de gezondheidszorg te verkrijgen? Spreuken 2:2-5; 8:11.

“De opgeleide arts zal ingang vinden in onze steden, waar andere mensen het niet lukt.” –Medical Ministry, blz. 242.


MAANDAG 15 juni

2. ONDERWIJS IN DE GEZONDHEIDSZORG

A. Waarom zal iedereen van ons ten minste een basiskennis hebben van gezondheid ook, als wij geen professionals in het medische veld worden? Romeinen 12:1; 1 Korinthe 6:19-20.

“Het is onze plicht de wetten, die ons wezen regeren te bestuderen en daarmee in overeenstemming te zijn. Onwetendheid van deze dingen is zonde…

De studie om aandacht aan te geven is die, welke het natuurlijke leven en kennis van zichzelf aangaat… Het is het huis, waarin wij leven, dat wij moeten bewaren, waarmee wij God mogen eren, die ons verlost heeft. Wij moeten weten hoe de levende machinerie te bewaren, zodat onze ziel, ons lichaam en onze geest gewijd kunnen worden aan Zijn dienst. Als verstandige wezens zijn wij betreurenswaardig onwetend over het lichaam en zijn vereisten.” –Healthful Living, blz. 13-14.

“Het is veel beter ziekten te voorkomen dan te weten, hoe men moet handelen in geval van ziekte. Het is de plicht van ieder mens, voor zijn bestwil en voor de mensheid, zichzelf op de hoogte te stellen van de wetten des levens en die gewetensvol te gehoorzamen. Een ieder moet bekend zijn met het meest wonderbaarlijke van alle organismen, het menselijk lichaam. Allen moeten de functies van de verschillende organen begrijpen en de onderlinge samenhang voor de gezonde werking van het geheel. Zij moeten de invloed van de geest op het lichaam bestuderen, en van het lichaam op de geest, en de wetten waardoor ze bestuurd worden.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 98.

B. Waarom moeten predikanten en evangeliearbeiders kennis van de gezondheid hebben? 3 Johannes 2; Psalm 67:3.

“De predikanten in ons land moeten kennis hebben van de wetenschap van de fysiologie. Dan zullen zij bekend zijn met betrekking tot de wetten, die het lichamelijke leven beheersen, en hun positie tegenover de gezonde geest en ziel. Dan zullen zij in staat zijn op de juiste manier te spreken over dit onderwerp. In hun gehoorzaamheid aan de lichamelijke wetten moeten zij het woord des levens de mensen aanbieden, en steeds hoger leiden in het reformatiewerk.” –Healthful Living, blz. 16.

“Het is goed bij het brengen van de waarheid aan ongelovigen eerst enige onderwerpen naar voren te brengen, waarmee zij het met ons eens zijn. De beginselen van gezondheid en matigheid zullen een beroep doen op hun inzicht, en wij kunnen hen vanaf deze onderwerpen leiden naar het begrijpen van de bindende aanspraken van het vierde gebod.” –Counsels on Health, blz. 545.


DINSDAG 16 juni

3. WANNEER TE BEGINNEN

A. Wanneer is het de juiste tijd om te beginnen met het leren over de gezondheid? Spreuken 22:6; Prediker 3:1.

“Vanaf het allereerste begin moet de menselijke geest bekend worden met de lichaamsbouw.” –Healthful Living, blz. 13.

“Het is van het grootste belang, dat mannen en vrouwen onderwezen worden in kennis van het menselijke leven, en in de beste manier om lichamelijke gezondheid te bewaren en te verkrijgen. Vooral is de tijd van de jeugd geschikt om kennis op te doen om deze in het dagelijkse leven toe te passen.” –Healthful Living, blz. 15.

“Het vroeg onderwijzen van de jeugd vormt hun karakters, zowel voor hun wereldse als hun geestelijke leven.” –Lift Him Up, blz. 270.

B. Waarom moeten wij de onderwijzing van onze kinderen in de basisregels voor gezondheid niet uitstellen? Hoséa 4:6.

“Eenmaal gevormde gewoontes zijn moeilijk te overwinnen. De hervorming moet bij de moeder beginnen vóór de geboorte van haar kinderen. En als Gods aanwijzingen trouw zouden worden opgevolgd, dan zou er geen onmatigheid bestaan…

Iedere moeder zou voortdurend moeten proberen haar gewoontes te conformeren aan Gods wil, zodat zij in harmonie met Hem kan samenwerken, om haar kinderen te bewaren voor de tegenwoordige zedenverwildering, die leven en gezondheid verwoest. Laten moeders zonder dralen zoeken naar de juiste verhouding tot hun Schepper, opdat zij door Zijn ondersteunende genade een bolwerk rond hun kinderen kunnen bouwen tegen losbandigheid en onmatigheid. Wanneer moeders zo’n gedragslijn maar zouden volgen, dan zouden zij hun kinderen, net als de jeugdige Daniël, een hoog zedelijk en intellectueel niveau zien bereiken. Zij zouden een zegen voor de samenleving zijn, en hun Schepper tot eer.” –Adviezen over Dieet en Voeding, blz. 195-196.

“Het belang om kinderen goede dieetgewoontes aan te leren kan nauwelijks worden overschat. Onze kleintjes moeten leren, dat zij eten om te leven en niet leven om te eten. De opvoeding daartoe moet beginnen bij de zuigeling in de armen van de moeder. Het kind dient alleen met regelmatige tussenpozen gevoed te worden, en minder vaak naarmate het ouder wordt. Het mag geen snoep hebben, of voedsel bestemd voor oudere mensen. Het kind kan dat niet verteren. Zorg en regelmaat bij het voeden van zuigelingen bevordert niet alleen hun gezondheid, waardoor ze rustiger worden en een beter humeur hebben. Maar het legt de basis voor latere gewoontes en zal na verloop van jaren een zegen voor hen blijken te zijn.” –Adviezen over Dieet en Voeding, blz. 200.


WOENSDAG 17 juni

4. MANIEREN VAN ONDERWIJS

A. Wat kunnen wij leren van Jezus’ manier van onderwijzen? Wat zeiden de mensen van Hem? Markus 1:22; Johannes 7:46. Hoe kunnen wij deze methode toepassen in het onderwijzen van mensen over gezond leven?

“Jezus’ manier van onderwijzen was mooi en aantrekkelijk, en het was ook kenmerkend door eenvoud.” –Christian Education, blz. 126.

“De onderwijzingen van Christus werden gekenmerkt door een eenvoud, waardigheid en kracht, die zij niet eerder gezien hadden, en onwillekeurig riepen zij uit: ‘Nooit heeft een mens zó gesproken, als deze mens spreekt!’” –Getuigenissen voor de Gemeente 5, blz. 607.

“De reden, dat Christus sprak, zoals geen ander mens sprak, was, dat Hij leefde, zoals niemand anders leefde. Als Hij niet geleefd had, zoals Hij deed, had Hij niet kunnen spreken, zoals Hij deed. Zijn woorden waren bezield met overtuiging, omdat ze kwamen uit een zuiver en heilig hart, geladen met liefde en medeleven, weldadigheid en waarheid.” –In Heavenly Places, blz. 237.

B. Wat was een weg, die Christus de mensen onderwees? Johannes 4:7, 9-10.

“Bij de goede onderwijsmethode is het persoonlijke element noodzakelijk. In Zijn onderwijs hield Christus zich met de mensen persoonlijk bezig. Hij leidde de twaalf discipelen op door persoonlijk contact en omgang. Het was in particulier onderhoud, vaak soms met één luisteraar, dat Hij Zijn kostbaarste onderwijzingen gaf.” –Karaktervorming, blz. 233.

C. Wat is de waarde van kleine dingen voor Gods werkers? Lukas 16:10.

“Het nalaten van kleine dingen leidt vaak tot het nalaten van grotere verantwoordingen.” –Gospel Workers, blz. 145.

“Onderschat nooit het belang van kleine dingen. Kleine dingen vullen het actuele gebied van het leven. Door kleine dingen wordt de ziel geoefend, zodat ze kan groeien tot de gelijkenis van Christus, of tot de gelijkenis van het kwaad. God helpt ons om gewoonten van gedachten, woorden, blikken en handelingen te cultiveren, die tegenover allen om ons heen zullen getuigen, dat wij met Jezus geweest zijn en van Hem geleerd hebben.” –Hoe Leid Ik Mijn Kind, blz. 149.

“Van hem (Elisa) werd gezegd, dat hij water uitstortte over de handen van Elia, zijn meester. Terwijl hij de profeet steeds vergezelde, bleef hij trouw in kleine dingen, maar wijdde zich ook elke dag met steeds sterker doelbewustheid aan de taak hem door God opgelegd.” –Karaktervorming, blz. 58.


DONDERDAG 18 juni

5. OPVOEDEN TOT IN DE EEUWIGHEID

A. Wat is het doel van ware opvoeding en wat houdt deze opvoeding in? Deuteronomium 28:13.

“Om in de mens het beeld van zijn Maker te herstellen, hem terug te brengen tot de volmaaktheid waarin hij was geschapen, de ontwikkeling van het lichaam, verstand en ziel te bevorderen, opdat het goddelijke doel in zijn schepping verwerkelijkt zou worden – zie daar het werk der verlossing. Dit is het doel van de opvoeding, het heerlijke doel van het leven.” –Karaktervorming, blz. 15.

B. Wat zal de onderwijzing van de verlosten omvatten, alhoewel er geen ziekte is op de Nieuwe Aarde? Openbaring 22:1-2.

“De hemel is een school; zijn studiegebied het heelal; zijn leraar de Oneindige. Een onderdeel van deze school was gevestigd in de Hof van Eden; en wanneer het verlossingsplan in vervulling is gegaan, zal opnieuw in de Hof van Eden de opvoeding worden hervat…

En in het toekomstige leven zal … eveneens in het dienen onze grootste vreugde en hoogste opvoeding gevonden worden.” –Karaktervorming, blz. 301, 309.

C. Beschrijf het thema van de opvoeding, die gewaardeerd en gekoesterd zal worden tot in de eeuwigheid. Matthéüs 23:10; Zacharia 13:6; Openbaring 21:22.


VRIJDAG 19 juni

TERUGBLIK

1. Welk voordeel brengt onderwijs aan Gods werkers?

2. Welke takken van onderwijs zullen voorrang hebben in ons leven en waarom?

3. Wanneer moeten de grondbeginselen van de gezondheidsleer gelegd worden en waarom?

4. Hoe kan een leraar het meest doeltreffend zijn in het onderwijzen van zijn of haar studenten?

5. Waarom is er onderwijzing nodig op de Nieuwe Aarde en wat zal dit onderwijs bevatten?

 <<    >>