Back to top

Sabbath Bible Lessons

Gods Gezondheidsplan voor de Mensheid

 <<    >> 
Les 11 SABBAT, 13 juni 2015

RAAD VOOR MEDISCHE ZENDELINGEN

“Doch Jezus liet hem dat niet toe, maar zeide tot hem (die bezeten was geweest): Ga heen naar uw huis tot de uwen, en boodschap hun, wat grote dingen de Heere u gedaan heeft, en hoe Hij Zich over u ontfermd heeft” (Markus 5:19).

“Ik kan zien, dat het medisch zendingswerk in de voorzienigheid van de Heer een belangrijke binnenkomer is, waardoor de zieke ziel kan worden bereikt.” –Adviezen over Dieet en Voeding, blz. 71.

Aanvullende studie:   De Weg tot Gezondheid, blz. 108-128. 

ZONDAG 7 juni

1. EEN ONMISBAAR ONDERDEEL VAN HET ZENDINGSWERK

A. Waarom was lichamelijke genezing een bijzonder belangrijk onderdeel van het werk van geestelijke verlossing, gedaan door Jezus en Zijn discipelen? Lukas 4:18; Matthéüs 10:1.

“Het lichaam is een uiterst belangrijk middel, waardoor geest en ziel worden ontwikkeld voor de opbouw van het karakter. Daarom richt de vijand van zielen zijn verzoekingen op het verzwakken en ontaarden van de lichamelijke krachten. Vaak betekent zijn succes hier de overgave van heel het wezen aan het kwaad. De neigingen van de lichamelijke natuur zullen zonder twijfel ondergang en dood teweegbrengen, tenzij ze onder de leiding van een hogere macht worden geplaatst.” –Profeten en Koningen, blz. 294.

B. Waarom geeft Jezus zoveel aandacht aan lichamelijke behoeften van de mensheid? Johannes 3:16. Waarom zijn de takken van het zendingswerk, medisch en onderwijs werk, niet te scheiden? Matthéüs 9:35.

“Het was Zijn (Christus’) zending om de mens volledig herstel te brengen; Hij kwam om hem gezondheid, vrede en volmaaktheid van karakter te geven.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 13.


MAANDAG 8 juni

2. EEN BELANGRIJKE BINNENKOMER

A. Waarom moet het medisch werk voorafgaan aan het zendingswerk? Geef een voorbeeld hiervan. Johannes 5:6-8, 14.

“Ik kan zien, dat het medisch zendingswerk in de voorzienigheid van de Heer een belangrijke binnenkomer is, waardoor de zieke ziel kan worden bereikt.” –Adviezen over Dieet en Voeding, blz. 71.

“Christus’ methode alleen kan het ware succes opleveren in het bereiken van mensen. De Zaligmaker mengde Zich onder de mensen als iemand, die naar hun welzijn streefde. Hij toonde Zijn sympathie, voorzag in hun noden en won hun vertrouwen. En dan gebood Hij hen: ‘Volg Mij’…

God bereikt vaak harten door onze pogingen om lichamelijk lijden te verlichten.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 111, 112.

B. Welk effect zal medisch zendingswerk hebben op oprechte zielen? Matthéüs 8:28-34. Hoe is het met degenen, die verhard zijn in zonde en vooroordeel? Markus 5:16-17.

“De boze geesten zijn gedwongen hun slachtoffers los te laten en een wonderbaarlijke verandering komt over de twee bezetenen. Licht komt in hun geest. Hun ogen stralen verstand uit. Hun gezichten, zo lang misvormd door het beeld van Satan, worden plotseling mild, de met bloed bevlekte handen worden rustig, en de mannen verheffen hun stem in lof tot God…

Maar zij, die dit wonderlijke toneel aanschouwen, juichen niet. Het verlies van de zwijnen weegt voor hen zwaarder dan de bevrijding van deze gevangenen van Satan. Verschrikt dringen zij om Jezus heen en smeken Hem te vertrekken, en Hij voldoet aan hun verzoek door dadelijk het schip naar de overzijde te nemen.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 71.

C. Wat is Gods plan met het genezen of het verlengen van het leven? Psalm 71:18.

“Onze erkenning van Zijn (Gods) getrouwheid is ’s Hemels uitverkoren middel om Christus aan de wereld te openbaren. Wij moeten Zijn genade erkennen, zoals bekend is gemaakt door de heilige mannen van ouds; maar wat de meeste uitwerking heeft, is het getuigen van onze eigen ervaringen. Wij zijn getuigen voor God, als wij in onszelf de werking van een macht openbaren, die goddelijk is.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 74.


DINSDAG 9 juni

3. EEN GROOT GEVAAR VOOR MEDISCHE ZENDINGSWERKERS

A. Welke gevaarlijke karaktertrek kan medische zendingswerkers beïnvloeden? Jakobus 4:6.

“Niets is voor God zo aanstootgevend of zo gevaarlijk voor de mens als trots en zelfgenoegzaamheid. Dit is van alle zonden de meest hopeloze en ongeneeslijke.” –Lessen uit het Leven van Alledag, blz. 90.

“Strijd om de overmacht maakt een geest, die, zo dit gekoesterd wordt, uiteindelijk zal buitensluiten van het koninkrijk van God degenen, die dit koesteren. De vrede van Christus kan niet in de geest en het hart wonen van een arbeider, die kritiek uitoefent en aanmerkingen heeft op een andere arbeider eenvoudig, omdat de ander niet de methoden, die hij het beste vindt, uitwerkt, of omdat hij voelt, dat hij niet wordt gewaardeerd. De Heere zegent nooit degene, die zijn broeders bekritiseert en beschuldigt, want dit is Satans werk.” –Evangelism, blz. 102.

“Trots op positie is een diepgeworteld kwaad, dat duizenden tot de ondergang heeft gebracht, … omdat zij de beginselen uit het oog verloren hebben.” –Selected Messages 2, blz. 184-185.

B. Hoe kunnen wij dit gevaar vermijden? Jakobus 4:10; 1 Korinthe 10:12.

“Bij het kiezen van mannen en vrouwen voor Zijn dienst vraagt God niet of zij wereldse rijkdom, geleerdheid of welbespraaktheid bezitten. Hij vraagt: ‘Zijn zij zo nederig, dat ik hen Mijn wegen kan leren? Kan Ik Mijn woorden op hun lippen leggen? Zullen zij Mij vertegenwoordigen?’” –De Weg tot Gezondheid, blz. 27.

“In dergelijke noodgevallen, waar Satan de geest heeft beheerst, moet er alvorens in gebed te gaan het nauwste zelfonderzoek zijn om te ontdekken, of er geen zonden zijn, die berouwd moeten worden, beleden en gelaten. Diepe verootmoediging van de ziel voor God is noodzakelijk, en een vast, nederig vertrouwen alleen op het bloed van Christus. Vasten en bidden zullen niets doen, terwijl het hart vervreemd is van God door een verkeerde manier van handelen.” –Healthful Living, blz. 236-237.

“Degene, die zichzelf het beste kent, werkt in alle nederigheid. Hij voelt, dat hij zich niet kan beroemen op trots; Hij draagt een grote verantwoording, als hij de ellende ziet van de lijdende mensheid, en hij zal het menselijk leven niet in zijn hand nemen om de lichamen van mensen alleen maar te behandelen zonder verbinding met de ervaren Heelmeester, die hem bewaakt als een vader en hem onderwijst en verbetert bij een fout als een kind.” –Healthful Living, blz. 258-259.


WOENSDAG 10 juni

4. LEID DISCIPELEN OP

A. Wat moet één van de hoogste belangen zijn van zendingswerkers? Matthéüs 28:19 (eerste deel).

“Iedere kerk zou een oefenschool voor christelijke werkers moeten zijn. De leden zou geleerd moeten worden, hoe Bijbellezingen gehouden worden, hoe Sabbatschoolklassen geleid en geleerd moeten worden, hoe de armen het best geholpen kunnen worden en voor zieken kan worden gezorgd, hoe men werkt voor onbekeerden. Er zouden gezondheidsscholen moeten zijn, kookscholen en klassen in verschillende lijnen van christelijk hulpwerk. Er zou niet alleen geleerd moeten worden, maar ook werkelijk geoefend onder ervaren instructeurs…

Laat allen hun fysieke en mentale krachten tot het uiterste van hun kunnen cultiveren, zodat zij voor God kunnen werken, waar Zijn voorzienigheid hen toe roept.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 117.

B. Waarom is het zo belangrijk om discipelen op te leiden? Geef een voorbeeld. Exodus 33:11; Numeri 27:18.

“Opgeleide werkers, die God zijn toegewijd, kunnen op vele wijzen dienst doen en veel omvangrijker werk doen dan zij, die niet opgeleid zijn. Hun ontwikkelde geest plaatst hen in een bevoordeelde positie.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 118.

C. Welk praktisch voorbeeld gaf Jezus bij het opleiden van de discipelen, versterkend de tweeledige aard van Zijn werk? Lukas 9:6.

“Christus ging rond weldoende, onderwijzend de onwetenden en de zieken genezend. Zijn werk stopte niet met een vertoning van Zijn macht over ziekte. Hij maakte van elk werk van genezen een gelegenheid om in het hart de goddelijke principes van Zijn liefde en liefdadigheid in te prenten. Zo moeten Zijn volgelingen werken. Christus is niet meer persoonlijk in deze wereld, maar Hij heeft ons opdracht gegeven het medische zendingswerk, dat Hij begon, uit te dragen; en in dit werk moeten wij ons uiterste best doen.” –Counsels on Health, blz. 249.


DONDERDAG 11 juni

5. DE LAATSTE WAARSCHUWING

A. Welk rol zal het medische zendingswerk spelen in de laatste waarschuwing, die gegeven wordt aan de wereld tijdens de Luide Roep? Waarom is dit zo belangrijk? Handelingen 24:25.

“Het werk van de gezondheidshervorming is het middel van de Heer om het lijden in onze wereld te verzachten en om Zijn gemeente te zuiveren.” –Adviezen over Dieet en Voeding, blz. 72.

“De beginselen van gezondheidshervorming zijn te vinden in het woord van God. Het evangelie van gezondheid moet stevig verbonden zijn met de bediening van het woord. Het is de bedoeling van de Heer, dat de herstellende invloed van de gezondheidshervorming een deel zal zijn van de laatste grote inspanning om de evangelieboodschap te verkondigen. Onze artsen moeten Gods werkers zijn. Zij moeten mannen zijn, van wie de krachten geheiligd en veranderd zijn door de genade van Christus. Hun invloed moet verweven zijn met de waarheid, die gegeven moet worden aan de wereld. In volmaakte en volledige eenheid met het evangeliewerk zal de gezondheidshervorming de door God gegeven kracht tonen. Onder de invloed van het evangelie zullen grote hervormingen worden gemaakt door medisch zendingswerk.” –Medical Ministry, blz. 259.

B. Wat zal onze houding zijn ten opzichte van gezondheidshervorming, als wij het einde naderen? Spreuken 4:18.

“Naarmate wij het einde des tijds naderen, moeten we steeds nauwer en nauwer betrokken worden bij het vraagstuk der gezondheidshervorming en christelijke matigheid, en die boodschap brengen op een afdoende en besliste wijze. Wij moeten aanhoudend bezig zijn de mensen op te voeden, niet alleen door onze woorden, maar door onze praktijk. Voorschrift en praktijk samen hebben een veelzeggende invloed.” –Uit de Schatkamer der Getuigenissen 2, blz. 420.


VRIJDAG 12 juni

TERUGBLIK

1. Waarom moet zoveel tijd worden gewijd aan het werk van genezing van het lichaam?

2. Hoe werkt medisch zendingswerk om ons te helpen het evangelie te verspreiden?

3. Welk gevaar is er voor succesvolle medische zendingswerkers?

4. Wat is een uiterst belangrijke taak voor iedere werker? Waarom?

5. Welk rol zal het medische zendingswerk spelen in de laatste waarschuwing aan de wereld?

 <<    >>