Back to top

Sabbath Bible Lessons

Gods Gezondheidsplan voor de Mensheid

 <<    >> 
Les 8 SABBAT, 23 mei 2015

UW HART GEZOND HOUDEN

“Behoed uw hart boven al wat te bewaren is, want daaruit zijn de uitgangen des levens” (Spreuken 4:23).

“Laat het gebed opstijgen tot God: ‘Schep mij een rein hart, o God’ (Psalm 51:12), want een zuiver, rein hart is de plaats, waar Christus woont, en uit de overvloed van het hart zijn de uitgangen des levens.” –Bijbelkommentaar, blz. 201.

Aanvullende studie:   Healthful Living, blz. 178-187. 

ZONDAG 17 mei

1. HET HART, ONMISBAAR VOOR HET IN STAND HOUDEN VAN LEVEN

A. Waarom is het hart de sleutel tot het in stand houden van de gezondheid? Spreuken 4:23.

“Volmaakte gezondheid hangt af van een volmaakte bloedsomloop.

Hoe actiever de bloedsomloop, hoe vrijer van belemmeringen en onzuiverheden zal het bloed zijn. Het bloed voedt het lichaam. De gezondheid van het lichaam hangt af van de gezonde circulatie van het bloed.” –Healthful Living, blz. 178.

“De liefde, die Christus uitstort in het gehele wezen, is een levende macht. Elk vitaal deel, de hersenen, het hart, de zenuwen, worden daardoor met genezing aangeraakt.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 86.

B. Wat vertegenwoordigt het hart geestelijk? Welke invloed heeft het geestelijke hart op de geestelijke gezondheid? Lukas 6:45; Jesaja 26:3.

“Een ijverig onderzoeken van het hart is noodzakelijk voor een gezonde groei in de genade. In zijn natuurlijke toestand is het hart een woonplaats voor onheilige gedachten en zondige hartstochten. Wanneer het aan Christus onderworpen wordt, moet het door de Geest van alle onreinheid gereinigd worden. Dit kan onmogelijk zonder de instemming van de mens.

Als het hart gereinigd is, heeft de christen tot taak dit onbesmet te bewaren.” –Bijbelkommentaar, blz. 200.


MAANDAG 18 mei

2. ZIEKTEN VAN HET HART

A. Hoe wordt arteriosclerose (aderverkalking) (de meest voorkomende oorzaak van ziekte en dood in de wereld) veroorzaakt en hoe kunnen wij dit voorkomen? Leviticus 3:17; Genesis 1:29.

“Vlees, boter, kaas, rijk gebak, gekruid voedsel en specerijen worden vrijelijk genuttigd door jong en oud… De bloed makende organen kunnen zulke dingen niet omzetten in goed bloed.” –Healthful Living, blz. 180-181.

“Wanneer zij op de juiste wijze zijn klaargemaakt, kunnen olijven, net als noten, de plaats van boter en vlees innemen.” –Adviezen over Dieet en Voeding, blz. 313.

“Een slechte bloedsomloop laat het bloed onzuiver worden, dit leidt tot verstopping van de hersenen en longen, en veroorzaakt ziekten van het hart, de lever en de longen.” –Healthful Living, blz. 180.

“Slijmvliesproblemen, nierziekten, hoofdpijn en hartproblemen zijn het gevolg van overmatig eten.” –Healthful Living, blz. 181.

B. Wat zijn enige van de ziekten van het geestelijke hart? Ezechiël 3:7 (laatste deel); Jeremia 17: 9; Spreuken 16:5.

“Kan iemand denken, dat het mogelijk is, dat trots kan bestaan in het hart en toch, dat het hart een plaats heeft in het koninkrijk van God? Het was trots, dat de val van Satan veroorzaakte. Zijn hart had zich verheven vanwege zijn schoonheid.” –The Signs of the Times, 5 februari 1894.

C. Wat toont de toestand van iemands geestelijk hart? Matthéüs 7:20; 12:34 (laatste deel); 15:18-19.

“Onze gedachten moeten nauwgezet worden behoed, want één onreine gedachte maakt een diepe indruk in de ziel… Wanneer de gedachten rein en heilig zijn, wordt de mens, die ze bewaard heeft, er beter van. Door deze gedachten wordt de geestelijke polsslag aangespoord en het vermogen om goede daden te doen neemt toe. En evenals één druppel regen de weg bereidt voor een tweede druppel en zo de aarde verfrist, zo bereidt één goede gedachte de weg voor nóg een goede gedachte.” –Het Geloof Waardoor Ik Leef, blz. 222.

“Niet alleen onze woorden en handelingen, maar onze gedachten, maken het plaatje tot wat we zijn.” –Hoe Leid Ik Mijn Kind, blz. 666.


DINSDAG 19 mei

3. DE GESCHIKTE BEHANDELING

A. Als iemand de diagnose heeft gekregen van een hartziekte, hoe moeten wij dan spreken met hem of haar en wat zullen wij zeggen? Spreuken 25:11.

“Zij, die pleiten voor het beleidsplan, zullen de lijdende niet onderrichten aangaande de aard en de oorzaak van de ziekte, die zijn lichaam heeft aangegrepen. Zij moeten, met tact en wijs onderscheid, met tederheid en liefde voor zijn ziel, hem de reden van zijn ziekte tonen, en dan proberen zijn geest te onderrichten, dat hij zijn eetlust en hartstochten onder redelijke beheersing kan brengen, en dat hij een zeker geneesmiddel voor iedere ziekte kan vinden in Jezus Christus.” –Pamflet 167, blz. 27.

“De belangrijkste, zo niet de enige reden, waarom velen invalide kunnen worden, is, dat het bloed niet vrij circuleert, en de veranderingen in de onmisbare vloeistof, die nodig is voor leven en gezondheid, niet plaatsvinden. Zij hebben hun lichaam geen beweging gegeven, hun longen geen voeding, welke zuivere, frisse lucht is; daarom is het onmogelijk voor het bloed verlevendigd te worden, en het vervolgt zijn loop traag door het systeem.” –Healthful Living, blz. 180.

B. Wie stelt de diagnose over de toestand van het geestelijke hart? Jeremia 17:10. Wat is de aanbevolen behandeling? Ezechiël 36:26.

“Als Jezus het heeft over het nieuwe hart, bedoelt Hij het denken, het leven, het hele wezen. Een verandering van hart betekent zich terugtrekken van de liefde voor de wereld en zich vastklemmen aan Christus. Een nieuw hart hebben wil zeggen: een andere geestesgesteldheid, nieuwe doelstellingen, nieuwe drijfveren. Wat is het bewijs van een nieuw hart? Een veranderd leven. Er is een dagelijks sterven van de eigenliefde en trots.

Één van de ernstigste gebeden in Gods Woord is het gebed van David, toen hij smeekte: ‘Schep mij een rein hart, o God’ (Psalm 51:12). Gods antwoord op een dergelijk gebed luidt: ‘Ik zal u een nieuw hart geven’. Dit is iets, wat geen sterfelijk mens kan doen. Mannen en vrouwen moeten met een begin aanvangen en God ernstig smeken om een echte christelijke ervaring. Zij moeten de scheppende macht van de Heilige Geest gevoelen. Zij moeten het nieuwe hart ontvangen, dat verzacht en teder door Gods genade wordt bewaard. De zelfzuchtige geest moet uit de ziel worden gereinigd. Ze moeten ernstig en ootmoedig van hart werken, terwijl ieder van hen op Jezus ziet voor leiding en bemoediging.” –Bijbelkommentaar, blz. 266.


WOENSDAG 20 mei

4. IN DE TOEKOMST PERMANENTE GENEZING

A. Hoewel elke lichamelijke genezing op deze aarde slechts tijdelijk is (waaronder die uitgevoerd werden door Jezus en de apostelen), wanneer zal dan de genezing blijvend zijn? Openbaring 22:2, 14; 2:7.

“De vruchten van de boom des levens in het paradijs bezaten een bovennatuurlijke kracht. Het eten daarvan betekende eeuwig leven. Deze vruchten vormden het tegengif tegen de dood. De bladeren dienden tot ondersteuning van leven en onsterfelijkheid.” –Bijbelkommentaar, blz. 691.

“Het overtreden van Gods geboden beroofde de mens van alle rechten op de boom des levens. Christus stierf, zodat door de verdienste van Zijn bloed gehoorzaamheid aan Gods wet de mens waardig zou maken voor de hemelse zegen en hem weer recht geven op de boom des levens.” –Spiritual Gifts 3, blz. 88.

B. Hoeveel kan iemand doen in het reinigen en zuiveren van zijn of haar geestelijke hart? Spreuken 20:9; Jeremia 13:23.

“O, dat allen zouden beseffen, dat zonder Christus zij niets kunnen doen! … Onze daden hebben een tweevoudige invloed; want zij beïnvloeden anderen maar ook onszelf. Deze invloed zal ofwel een zegen of een vloek zijn voor degenen, met wie wij omgaan. Hoe weinig waarderen wij dit feit. Daden maken gewoonten, en gewoonten karakter, en als wij onze gewoonten niet bewaken, zullen wij niet bevoegd zijn ons te verenigen met hemelse agenten in het verlossingswerk, noch bereid zijn de hemelse woningen binnen te gaan, die Jezus is gaan bereiden; want niemand zal er zijn dan degenen, die hun wil en de weg overgegeven hebben aan Gods wil en weg.” –Christian Education, blz. 92.

C. Wat is God in staat voor ons te doen in dit verband? Jesaja 41:10; Psalm 51:12.

“Maar aan hem, die met geduldige volharding goed doet, zoekt naar heerlijkheid, eer en onsterfelijkheid, zal God het eeuwige leven geven.” –The Signs of the Times, 24 september 1894.

D. Wat is de belofte aan de reinen van hart? Matthéüs 5:8.


DONDERDAG 21 mei

5. HET GENEESMIDDEL VOOR EEN GEESTELIJKE HARTKWAAL

A. Wat moeten wij doen om ware genezing van het geestelijke hart te hebben? Psalm 32:5; 1 Johannes 1:9.

“God vereist, dat wij onze zonden belijden en ons hart verootmoedigen voor Hem; maar tegelijkertijd moeten wij Hem vertrouwen als een tedere Vader, die hen, die hun vertrouwen op Hem stellen, niet zal verlaten. Velen van ons lopen door aanschouwen en niet door geloof. Wij geloven de dingen, die men ziet, maar waarderen niet de kostbare beloften, ons gegeven in Gods Woord; en toch kunnen wij God niet beslister onteren dan door te laten zien, dat wij wantrouwen, wat Hij zegt, en ons afvragen, of de Heer in alle ernst met ons is of ons misleidt.

God geeft ons niet op vanwege onze zonden. Wij kunnen fouten maken en Zijn Geest bedroeven; maar als wij berouw hebben, en tot Hem komen met berouwvolle harten, zal Hij Zich niet van ons afkeren. Er moeten belemmeringen verwijderd worden. Verkeerde gevoelens zijn gekoesterd en er is trots geweest, zelfvoldaanheid, ongeduld en mopperen. Al deze dingen scheiden ons van God. Zonden moeten worden beleden; er moet een diepere werking van genade in het hart zijn. Zij, die zich zwak en ontmoedigd voelen, kunnen sterke mannen van God worden en nobel werk voor de Meester doen. Maar zij moeten werken vanuit een hoog standpunt; zij moeten beïnvloed worden door onzelfzuchtige motieven.” –Gospel Workers (1892), blz. 411-412.

B. Wanneer wil God, dat wij deze genezing ervaren? 2 Korinthe 6:2.


VRIJDAG 22 mei

TERUGBLIK

1. Wat verstaan wij onder het woord ‘hart’ vanuit een geestelijk oogpunt?

2. Wat zijn de belangrijkste oorzaken voor ziekte van het lichamelijke hart?

3. Wat betekent het een nieuw hart te hebben, in geestelijke zin, en waarom is het nodig om volledig het oude hart te vervangen?

4. Wat is het enige karakter, dat God waardeert en waarom?

5. Wanneer en hoe is de volledige genezing van het lichamelijke hart bereikt? Wanneer en hoe hebben wij echte genezing van het geestelijke hart?

 <<    >>