Back to top

Sabbath Bible Lessons

Gods Gezondheidsplan voor de Mensheid

 <<    >> 
Les 6 SABBAT, 9 mei 2015

ZICH KLEDEN VOOR GODS HEERLIJKHEID

“En de Heere God maakte voor Adam en zijn vrouw rokken van vellen, en trok ze hun aan” (Genesis 3:21).

“Onze woorden, onze daden en onze kleding zijn dagelijkse, levende predikers, met Christus vergaderend of verstrooiend. Dit is geen onbelangrijke zaak om afgedaan te worden met een grap. Het onderwerp van kleding vraagt om ernstige overdenking en veel gebed.” –Testimonies 4, blz. 641.

Aanvullende studie:   Boodschap aan Jonge Mensen, blz. 326-341. 

ZONDAG 3 mei

1. DE GODDELIJKE VOORZIENING

A. Toen Adam en Eva hun oorspronkelijke kleed van licht verloren na de zondeval en hun naaktheid beseften, wat gaf Satan in hun gedachten om te voorzien in de behoefte? Psalm 104:2 (eerste deel); Genesis 1:27; 3:7.

“Een heerlijk zacht licht, Gods licht, omhulde het heilig mensenpaar. Dit gewaad van licht was een zinnebeeld van hun geestelijke gewaad van hemelse onschuld. Als zij aan God trouw gebleven waren, zouden zij hiermee altijd bekleed zijn gebleven. Maar toen de zonde zijn intrede deed, maakten zij zich los van God en het licht, dat hen had omgeven, verdween. Naakt en beschaamd trachtten zij deze hemelse klederen te vervangen door vijgenbladeren als bedekking aaneen te hechten.” –Lessen uit het Leven van Alledag, blz. 190-191.

B. Wat deed de Heer, zodat Adam en Eva hun bescheidenheid konden behouden en beschermd worden door de gewijzigde voorwaarden? Wat toont, dat deze bedekking meer was dan enkel een klein dierenvel? Genesis 3:21.

“De atmosfeer, die eerst zo zacht en gelijkmatig was, wisselde nu sterk, en genadig voorzag de Here hen van een kleed van huiden als bescherming tegen hitte en kou.” –Patriarchen en Profeten, blz. 36.


MAANDAG 4 mei

2. ZICH KLEDEN VOOR DE GEZONDHEID

A. Hoe moet onze kleding geschikt zijn voor de activiteit, die wij doen? Exodus 28:2; Matthéüs 22:11-12.

“Christelijke zusters zullen zich op geen enkel moment buitensporig kleden, maar zij zullen zich te allen tijde netjes, bescheiden en gezond kleden zoals hun werk zal toestaan.” –Testimonies 1, blz. 465.

B. Hoe moet onze kleding aangepast worden aan het weer? Spreuken 31:21.

“Maar onze kleding … moeten wij eerder kiezen voor duurzaamheid dan voor hoe het eruit ziet. Kleding moet warm zijn en de juiste bescherming bieden. Van de verstandige huisvrouw, die in Spreuken wordt beschreven, wordt gezegd: ‘Zij vreest de sneeuw niet voor haar gezin, want haar ganse gezin is in scharlaken gekleed’ (Spreuken 31:21)” –Boodschap aan Jonge Mensen, blz. 332-333.

“Er is slechts één vrouw op de duizend, die haar ledematen bekleed, zoals zij moet… Vrouwen moeten hun ledematen net zo grondig bekleden als mannen.” –Selected Messages 2, blz. 479.

“Moeders kleden de ledematen van hun kinderen bijna naakt; en het bloed gaat gekoeld terug door haar natuurlijke loop en is aangewezen op de interne organen, het onderbreekt de bloedsomloop en het produceert de ziekte… De armen en benen moeten zo grondig worden bekleed, dat het bloed naar de ledematen kan gaan.” –Testimonies 2, blz. 531-532.

C. Welk basisbeeld gebruikte een engel om duidelijk te maken aan een hogepriester onze behoefte aan een gezonde ziel? Zacharia 3:4. Wat is nodig in verband met onze kleding om onze lichamelijke gezondheid te behouden?

“Onze kleding moet rein zijn, vuile kleding is ongezond en onhygiënisch voor lichaam en ziel.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 240.

“God heeft aanspraken op ons om te zorgen voor de bewoning, die Hij ons heeft gegeven, dat wij ons lichaam aan Hem mogen tonen, een levend offer, heilig en redelijk… Als wij het lichaam verzwakken door zelfvoldoening, door toe te geven aan de eetlust en door zich te kleden in overeenstemming met de gezondheidsvernietigende mode, om in harmonie te zijn met de wereld, worden wij de vijanden van God.” –Testimonies 3, blz. 63.


DINSDAG 5 mei

3. DE WERELD NADOEN IN ONZE KLEDING

A. Hoe vaak gebruiken wij kleding voor onze eigen eer in plaats van tot eer van God? Wat leert Gods Woord ons in dit opzicht? 1 Petrus 3:3-4; 1 Timótheüs 2:9.

“IJdele en lichtzinnige mensen, die een liefde voor mode hebben, beweren misschien, dat ze volgelingen van Christus zijn. Maar hun kleding en manier van spreken laten zien, wat hun gedachten bezig houdt en hun genegenheid gewonnen heeft. Hun leven verraadt hun vriendschap voor de wereld, en die eist hen op als haar eigendom.” –Boodschap aan Jonge Mensen, blz. 336.

“Ons uiterlijk is vaak een aanwijzing van hoe wij denken. We moeten voorzichtig zijn, wat voor beeld we aan de wereld laten zien, die ons geloof beoordeelt.” –Boodschap aan Jonge mensen, blz. 327.

B. Waarom beval God, dat de kleding van elk geslacht verschillend moet zijn? Deuteronomium 22:5.

“Er is een toenemende neiging, dat vrouwen in hun kleding zoveel mogelijk het uiterlijk aannemen van de andere sekse en veel van de mannelijke kleding overnemen, maar dat is verfoeilijk voor God…

God besliste, dat er een duidelijk onderscheid moest zijn tussen de kleding van mannen en vrouwen, en Hij heeft deze zaak zo belangrijk gevonden om uitdrukkelijk aanwijzingen te geven dienaangaande; want dezelfde kleding door beide seksen gedragen, zou verwarring veroorzaken en een grote toename van misdaad.” –Hoe Leid Ik Mijn Kind, blz. 506.

C. Wat is de plicht van de gemeente ten aanzien van de kleding van haar leden?

“Mode doet afbreuk aan het intellect en vreet aan de geestelijke gesteldheid van ons volk als een kanker. Het navolgen van de mode dringt zich meer en meer in in onze Zevende Dags Adventistengemeenten en dat is bovenal machtig om ons volk van God te scheiden. Mij is getoond, dat onze kerkelijke voorschriften maar zeer gebrekkig zijn. Al die uiterlijke opschik in de kleding, verboden in Gods Woord, geeft voldoende aanleiding tot kerkelijke tucht. Wanneer men, ondanks waarschuwingen en beroepen en smekingen, blijft doorgaan de perverse wil te volgen, mag dat als een bewijs beschouwd worden, dat in geen enkel opzicht het hart gemeenschap heeft met Christus. Het eigen ik, en het eigen ik alleen, is het object van aanbidding, en iemand, die zich zo als christen voordoet, zal velen van God afleiden.” –Uit de Schatkamer der Getuigenissen 1, blz. 623.


WOENSDAG 6 mei

4. KLEDING EN GEESTELIJKHEID

A. Heeft de manier, waarop wij ons kleden, iets te maken met ons christelijk leven? Noem enige voorbeelden van godvruchtige en goddeloze mensen, en beschrijf hun kleding en uiterlijke verschijning. 2 Koningen 9:30; Matthéüs 3:4.

“Mensen met onderscheidingsvermogen zien jullie pogingen om je uiterlijk te verfraaien als teken van een zwakke geest en een trots hart. Eenvoudige, gewone kleren zonder pretenties vormen een aanbeveling voor mijn jonge zusters. Jullie kunnen je licht niet beter laten schijnen dan door eenvoud in kleding en gedrag. Jullie kunnen aan iedereen laten zien, dat jullie in vergelijking met de eeuwige dingen een passende waarde toekennen aan de dingen van dit leven.” –Boodschap aan Jonge Mensen, blz. 329.

“Wij beoordelen iemands karakter aan de hand van de manier van kleden. Een bescheiden en vrome vrouw kleedt zich bescheiden. Je toont je fijne smaak en ontwikkelde geest door de keuze voor eenvoudige en gepaste kleding.” –Boodschap aan Jonge Mensen, blz.334.

“Onze woorden, onze daden en onze kleding zijn dagelijkse, levende predikers, met Christus vergaderend of verstrooiend.” –Uit de Schatkamer der Getuigenissen 1, blz. 618.

B. Wat nog meer kunnen wij leren van Gods bevel ten aanzien van onze kleding? Numeri 15:38-40.

“God gebood uitdrukkelijk een zeer eenvoudige regel van kleden voor de kinderen van Israël met het doel om hen te onderscheiden van de afgodische volken om hen heen. Als zij keken op hun eigenheid van kleden, moesten zij bedenken, dat zij Gods gebodenhoudend volk waren… Een Israëliet werd gekend als zo iemand, zodra hij gezien werd, want God onderscheidde hem door eenvoudige middelen als de Zijne.

De door God gegeven opdracht aan de Israëlieten om een blauw lintje aan hun kleding te plaatsen zou geen directe invloed op hun gezondheid hebben, alleen God zou hen zegenen door gehoorzaamheid, en het lintje zou hen herinneren aan de hoge eisen van Jehova en voorkomen, dat zij zich vermengden met andere volken, zich verenigden in hun dronkemansfeesten en het eten van varkensvlees en luxe voedsel, die schadelijk waren voor de gezondheid.” –Testimonies 1, blz. 524-525.

C. Welk symbool wordt gebruikt in de Bijbel voor gerechtigheid? Openbaring 19:8.


DONDERDAG 7 mei

5. IDEAAL SCHOEISEL

A. Welke kwaliteiten moeten ons schoeisel hebben om gezond te zijn?

“Als enig deel van het lichaam bevoorrecht moet worden met extra bekleding, moet het de benen en voeten zijn, die zich op een afstand van het grote levensrad bevinden, welke het bloed stuurt door het systeem. De benen zullen altijd bekleed worden met een warme laag om deze te beschermen tegen een koude luchtstroom… Als de voeten bekleed zijn met goed passende, dikke zolen, warme laarzen of schoenen, liever gemak dan mode, zal het bloed vrij door de benen en voeten stromen, alsmede door andere delen van het lichaam.” –Healthful Living, blz. 124.

B. Welke aanwijzingen zijn gegeven voor de voeten van hen, die zich bezighouden met het evangelie te verspreiden? Jesaja 52:7; Éfeze 6:15. Afgezien van het onpraktisch en ongezonde aard van schoenen met hoge hakken bij het verspreiden van het evangelie, hoe beschrijft de Bijbel iemand, die op een trippelde manier loopt, zoals dat gebeurt bij het dragen van hoge hakken? Jesaja 3:16-17.

“Laat onze voeten geschoeid zijn met het schoeisel van het evangelie, bereid om desgevraagd onmiddellijk op mars te gaan.” –Getuigenissen voor de Gemeente 9, blz. 50.

“De profetie van Jesaja 3 was mij getoond als van toepassing op deze laatste dagen, en de vermaningen worden gegeven aan de dochters van Sion, die alleen gedacht hebben aan de uiterlijke verschijning.” –Testimonies 1, blz. 270.

“Een hervorming in kleding is van belang voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Gods volk heeft, voor een groot deel, hun eigenheid verloren, en heeft zich geleidelijk aan de wereld aangepast en zich met hen vermengd, totdat zij in veel opzichten gelijk aan hen zijn worden. Dit ergert God.” –Testimonies 1, blz. 525.


VRIJDAG 8 mei

TERUGBLIK

1. Wat was de bedekking, die God voorzag voor de mens na de zondeval, en waarom?

2. Wat zijn enige gezondheidsfactoren om over na te denken bij het kiezen van onze kleding?

3. Waarom maakt God een onderscheid tussen de kleding van mannen en vrouwen?

4. Verklaar de verbinding tussen kleding en geestelijkheid.

5. Wat zijn enige gevolgen van het dragen van verkeerd schoeisel?

 <<    >>